Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch

Välkommen till ett nytt år 2006  
 
Nyhetsbrevet ” Varning Schönfelder” nr 1 den 9 januari 2006  
 
Det blir ett spännande år med många glada entreprenörer åså trängselskatt, Bussakuten och Flygbussarna, val i september, ny flygskatt sista spiken för den Svenska Turism? Skellefteåbuss och Norsjöbuss, många nyheter från rederierna.  
 


 
 
Positiva Nyheter! Jodå det finns många sådana!  
 
1)  
 
Älskling, jag tar flyget till affären  
 
Stort fritt luftrum driver tyskar och engelsmän till Siljansnäs i Dalarna och Sveriges första Airpark – ett bostadsområde för flygentusiaster där flyg - turisterna får en egen hangar utanför huset.  
Airparks är egentligen inget nytt begrepp. Flera sådana finns i USA, Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien, England och inom kort öppnar ett första för flygare och deras flygplan även i Sverige. Detta i Siljansnäs i Dalarna där intresset för sportflyg är stort.  
 
Carl Rönn är entreprenören och en av entusiasterna bakom Siljan Air Park. Han har jobbat i två år för att ro iland projektet.  
Projektet har vuxit fram och började med en åtgärd för ungdomar med behov av särskilt stöd i skolan. Det är därför det numera byggs flygplan runt om i Dalarna, berättar han.  
 
Runt om i landet finns det många små flygfält. De är underutnyttjade resurser. De kanske inte ska plagiera det vi gjort här, men något åt det hållet, säger Carl Rönn.  
Det planerade bostadsområdet består av ett 40-tal tomter och några av tomterna förses med möjligheter att parkera ett flygplan utanför de timrade villorna.  
Till midsommar räknar Carl Rönn med att de första planen anländer. Siljansnäs lilla gräsbelagda flygfält kommer tills dess att förlängas och asfalteras innan det kommer att taxa små Cessnor in och ut ur bostadsområdet.  
 
Toni kommentar:  
Ifall politikerna kunde låta bli att detaljstyra Sverige och låta Entreprenörerna få arbeta fritt och ta bort alla hindren som ett socialistiskt samhälle har skapat – skulle Luftfartsverket och kommunerna som äger flygplatser som inom kort kommer att läggas ned eller redan lagts ned få vind i seglen utan bidrag – folk från kontinenten är inte vana med att först fråga hur mycket i bidrag man erhåller och därefter börja agera ifall det lönar sig.  
När kommer denna insikt att världen snurrar allt fortare och fortare än vad planhushållningens försvarare hinner med. Den svenska arbetslösheten skulle vara ett minne blott ifall man öppnar kranen och tar bort tusentals regleringar som stryper företagssamheten!  
 

 
 
2)  
 
Hotellskräll mitt i Göteborg  
 
Fastighetsbolaget Capona kommer att bygga Nordens lyxigaste hotell i Göteborg. Det är gamla Posthuset en magnifik byggnad mittemot Centralen som förvandlas till det nya superhotellet som beräknas stå färdigt 2008. Förutom hotellrum kommer även restauranger, butiker och spa-avdelning ingå. 350 rum är tanken att göteborgarna ska kunna erbjudas tillgång till butikerna på entréplan.  
 
Göteborg är den bästa staden att placera ett hotell i.  
Med en av Sveriges bästa kommunalråd (s) Göran Johansson som förvandlat staden till en av de mest attraktiva städerna i Norden där stadens verksamhet under namnet Göteborg & Co är en del av att staden lyckats så väl under ledning av Claes Bjerkne som förvandlat Göteborg till händelsernas stad. Mässtaden får ytterligare en attraktion på gångavstånd.  
Bussresearrangörerna får ett nytt dragplåster när man ordna resor till Göteborg för även detta Hotell lär inte ha några alternativ till helg och veckoslut – då duger folket från landsorten!  
 

 
 
3)  
 
Från SAS till Göteborg & Co  
 
Lennart Johansson från SAS landar från nyåret i företaget Göteborg & Co. Där skall han jobba med EM i Friidrott 2006 - Sveriges i särklass största event detta decennium, samt utveckling av Göteborg som destination. Du når mailto:Lennart.Johansson@goteborg.com telefon 031- 615431 samt Göteborg & CO, Mässans gata 8, 412 51 Göteborg.  
 

 
 
4)  
 
”Vi är dödligt rädda att misslyckas i Sverige”, Vi skulle kunna starta 100 bolag  
 
Ola Ekman sållar fram idéerna som får utvecklas på Entreprenörs- utbildningen på Handels i Göteborg. Genom utbildningen, som startade för sex år sedan, har flera tillväxtbolag sett dagens ljus.  
”Vi är dödligt rädda att misslyckas i Sverige”, säger Ola Ekman,  
Här är några lyckade projekt som fått luft under vingarna:  
 
     
  • Scandinavian Enviro System – Har utvecklat en teknik för återvinning av bildäck. Idén arbetades fram vid Handels för fem år sedan. I år fick bolaget in två miljoner kronor i riskkapital. Bolaget bygger testanläggningar i både England och USA och väckt stort intresse bland svenska börsbolag.  
  • Logo sounds – arbetar med företags ljudidentiteter på Internet.  
  • Ice – Fungerar som en mikrovågsugn, men istället för att värma så kyler ugnen.  
  • Quickspot – Lokalanpassad reklam. Används av TV 4 och Kanal 5 för att sända reklam avpassad för ett geografiskt sändningsområde.  
  • Mitrion – Bygger på en teknik för att sänka investeringskostnader vid beräkningar av matematiska formler. Företagets idé får praktisk tillämpning vid rendering av tecknad film, där själva renderingsprocessen kan förkortas genom bolagets beräkningsmodeller  
    Det finns egentligen alldeles för få sådana här utbildningar. Behovet är enormt och vi skulle kunna starta 100 bolag per år. Idéerna finns, säger Ola Ekman, som fungerar som huvudmentor på Entreprenörsutbildningen.  
 
 
Klok som han är påpekar han inte om regelverket som facket bestämt som kväver landet – bäst så för annars får han ingen fortsatt mandat och kan glädjas över det lilla!  
I USA hade han varit hjälte.  
 

 
 
5)  
 
I USA har nio av tio företag bloggar,  
 
...och nu börjar svenska företag inse potentialen i att lansera egna bloggar  
Bloggar är inte bara för politiker, journalister och privata navelskådare. Med den kan företag effektivt kommunicera med kunder, partners och media. Bloggar gör det enkelt att sprida sitt budskap och föra en dialog med viktiga grupper.  
Där finns det också företagsledare på den allra högsta nivån som bloggar. En av de mest kända är General Motors vice styrelseordförande Bob Lutz som började blogga i januari i år.  
 
Bob Lutz skriver om bilindustrin i allmänhet och funderingar kring GM:s produkter som till exempel Saab. Bob Lutz skriver sin blogg själv me-dan pr-avdelningen hanterar kommentarer.  
 
Att Sverige inte riktigt hänger med tror Fredrik Wackå beror på att vi inte har samma retoriska tradition som man har i USA och i Frankrike.  
 
Vill du läsa mer så klicka på denna link:  
http://www.idg.se/ArticlePages/200512/21/20051221152723_IDG.se919/20051221152723_IDG.se919.dbp.asp  
 

 
 
6)  
 
Välkommen till Festivalbussen.com  
http://www.festivalbussen.com  
 
Festivalbussen.com är Sveriges ledande arrangör av bussresor till festivaler och konserter. Vi erbjuder enkel bokning, roliga resor och stort utbud. Med oss får du alltid det lilla extra som gör din resa något utöver det vanliga. När du reser med oss kommer du att träffa likasinnade människor och kompetent personal!  
 
Vi hyr även ut bussar till alla ändamål, små som stora sällskap. Vårt mål är att göra våra resor åtråvärda och minnesvärda. Vi jobbar alltid för att våra kunder skall vara nöjda och belåtna. Vi ser fram emot att ha dig som resenär på våra bussar och hoppas att du skall trivas hos oss. Har du några frågor så är du givetvis välkommen att ringa eller maila till oss.  
 
Toni kommentar:  
Jag som har gått igenom flera hundra webbsiter som tillhör bussbolag och arrangörer, ingen har en så enkel och beskrivande text som denna! Företaget grundades hösten 2001 och har sedan dess vuxit fram till att bli Sveriges största researrangör av festival och konsertresor, enligt egen uppgift som står på webbsiten.  
 
Årskort och VIP gäst a la 3000 kronor, Festivalbussens fotogalleri, inte minst en genomtänkt och välfungerande webbsida. Grattis Matthias Gabrielsson i Surte som äger företaget och har 4 anställda! Det är folk som dig som branschen behöver som behöver väckas ur sin Törnrosasömn.  
 
4 år för att bli det största företaget i branschen, kan det verkligen vara så?  
Jag slutar då aldrig att förvåna mig över hur lam branschen är!  
 

 
 
7)  
 
Ännu ett monopol som försvann!  
 
Sorry inte i Sverige men väl i England där den 1:a januari 2006 ett av de sista monopolen i England förpassats till sophögen.  
 
Det är British Mail som tappar samtliga monopolrättigheter och nu är marknaden helt fri där idag 14 företag tävla om att få ta hand om folks post och paket.  
 
Englands skattebetalare samt miljoner kunder kan enbart vara tacksamma för detta  
 

 
 
8)  
 
Svenska miljonärer bygger privat semesterparadis  
 
Det positiva är att svenska finansmän som alltid beskyllts för att dom inte förstått Turism nu ser dom stooooora möjligheterna, tråkigt nog inte i krångel Sverige utan i Brasilien som skapat ett lagsystem som är rensat från hinder om man satsar inom turism eftersom regeringen där liksom i många andra länder insett att ju mer det investeras ger det nya arbetstillfällen till den lokala befolkningen – utan arbetsmarknadsåtgärder!  
 
Åtta svenska företagsfamiljer håller just nu på att bygga ett lyxigt semesterparadis i Brasilien. Det är ett av de mest unika, påkostade och högtflygande paradisprojekten någonsin.  
 
Lyxparadiset är beläget i Itacaré i Bahia i Brasilien och utgör en riktig kustpärla mellan två gröna uddar i havet.  
 
Bland investerarna märks Patrik Axelsson, Per Bystedt och Magnus Lindahl som var tidigare storägare i Spray respektive Icon Medialab. Artisten Tomas Ledin ska också ha skjutit till pengar. Dessutom lär flera tunga namn ur företagsvärlden och prominenta familjer ha satsat pengar i det ambitiösa projektet.  
Alla går gemensamt in i det stora mark- och fastighetsprojektet. Vi bygger alla varsin drömvilla i paradiset, plus ett hotell i absolut världsklass. Det arrenderar jag, säger Alessandro Catenacc som äger Café Opera och Operakällaren.  
 
Hotellet kommer ha 70 bungalows på cirka 80 kvadratmeter och pool. Sammanlagt kommer gästerna ha tillgång till 260.000 kvadratmeter längs en två kilometer lång kustremsa.  
”Hotellet ska ta ut alla de svängar man inte kan i Sverige. Vi ska bli världsunika på välmående, service och paradis, säger Alessandro Catenacci  
 
Inte långt därifrån ligger det hippa surfinghotellet Sage Point. Fortsätt lite till och du kommer till det internationellt omskrivna paradishotellet Txai Resort.  
Brasilien har i dag bara fyra miljoner turister på en yta lika stor som Europa. Det är lätt att förstå varför Alessandro Catenacc och Patrik Axelsson, två av projektet eldsjälar, vurmar så för den lilla kustremsan.  
 
”Nyårsafton mellan 2007 och 2008 ska vi sitta i våra villor, vid ett fullsatt hotell, och skåla i champagne”, säger Alessandro Catenacc.  
 
Försök och fundera hur många årtionden det skulle ta för att komma förbi krångelsverige om man ville bygga något motsvarande i någon av Sveriges vackra skärgårdar och 7 tusen mil kustremsa eller vid en sjö?  
Jag vet, det är bättre att hämta pengar på närmaste socialkontor!  
 
Här kan du läsa vad man gör i Dubai som skall bli världens största turistdestination!  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=749&show=749  
Utan fackföreningar, utan krånglande regler, utan politiker som skall detaljstyra.  
Det handlar om landets framtid och alla drar åt samma håll – vi skall bli bäst i världen!  
 
Invest in Sweden skall sälja svensk turistnäring i utlandet!  
Invest in Sweden ännu ett statligt organ, ISA, satsar numera på att sälja in Sveriges turistnäring utomlands, efter att ha satsat ett par miljarder i fåfänga projekt att få hit företag att satsa i Sverige. Det gäller att hålla liv i den egna verksamheten med nya bidrag – enkelt när man inte har krav på sig. Mer om detta slöseri på denna länk, en enkel fråga till Alessandro Catenacc och Patrik Axelsson så hade man fått klart för sig varför satsningen sker i Brasilien och inte i Sverige. Den nya Flygskatten visar hur oberäkneligt det är att satsa i landet Sverige.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=757&show=757  
 

 
 
Åså återgår vi till verkligheten som den är!  
 
1)  
 
SJ har infört ett nytt avtal för bussbranschen utformat av konsulter!  
 
I SJ:s nya avtal ger uppdraget till BUSSAKUTEN som är ett gemensamt ägt bolag mellan SJ och Flygbussarna. Körningarna skall ske efter en skattningslista som kluriga konsulter tagit fram på uppdrag av SJ, man kan väl förstå att branschen själv saknar denna kompetens att sköta busstrafik, man å andra sidan sköter dagligen. Det är tur att det finns konsulter för allt.  
 
Flygbussarnas bussar som alltid anlitas först av dotterbolaget Bussakuten torde vara en själklarhet i denna klia på ryggen konstruktion. Att Flygbussarnas bussar egna bussar åker från Stockholm och står stand by i ex Västerås och Sala är något nytt. I SJ:s upphandling tittar man bara på tim + milpris. Att bussarna sedan kör 18 mil enkel resa för att utföra en transport på 3 mil är tydligen inte ovanligt.  
 
Det är ex ett Värmlandsbolag som är billigast i Örebro län…..  
Priset blir i slutändan betydligt högre än att använda lokala leverantörer med högre mil och timpris. En tanke åt miljön vilket konsulten naturligtvis inte hade med i uppdraget och en avsaknad av logiskt tänkande så är i vart fall inte jag överraskat.  
 
Så fungera kompisskapet!  
När tar tidningen ”bussbranschens Pravda” trafik forum upp dylika fall som inte bara åskådliggör kompisandan, myglet utan också att SJ med all säkerhet bryter mot EU konkurrenslag eftersom det hela inte är konkurrensutsatt – det är väl ändå inte så att det bara är Bussakuten med inhyrda bussar som kan ställa upp med bussar när tågen inte går?  
 
Alla som har nåt att bidra med, skicka mig gärna ett mail mailto:toni@schonfelder.com med lite uppgifter om galenskapen där dina bussar som finns närmast står i garaget när körningarna utförs av Flygbussarna & Co med tiotals mil i framkörning.  
 

 
 
2)  
 
Nu starta trängselskatten i Stockholm!  
 
Det börja med:  
Över 5000 stulna nummer skyltar och vad kan dom väl användas till?  
Eriksson (mp) VOLVO X90 nummerskylt säljs som dekal som kan klistras över befintlig reg skylt, det finns spray som gör reg skylten ”osynlig” för kamerorna.  
 
Mängder av stulna utländska nummerskyltar finns nu i Sverige.  
Sällan eller aldrig under modern tid har väl uppfinnes rikedomen varit så stor i civil olydnad – man kan sammanfatta, bilskatterna saknar folkets stöd.  
 
Försöket med trängselskatter ägnade många tjänstemän och politiker många tiotusentals arbetstimmar för möten åt att enbart fastställa vilka som ska undantas från skatten.  
Att utryckningsfordon inte ska betala trängselskatt kan tyckas självklart. Om man tar ut en skatt för att minska trängseln är det lika självklart att kollektivtrafiken ska slippa skatten. Alla bussar som väger mer än 14 ton åker skattefritt.  
 
Med andra ord om en SL buss kör med 10 passagerare så är den fri från avgift om en fullsatt mindre turistbuss godkänd för 24 passagerare så faller den under avgiften?  
Är det någon som förstår logiken i det kollektiva vansinnet som s, v. mp står för?  
 
Däremot var det inte lika självklart att taxibilar ska slippa skatten. Just taxis begäran att slippa betala nagelfors flera gånger innan regeringen till slut kom fram till att taxi är ett slags kollektivtrafik. Företag som kör budbilar upprörs särskilt över detta. Taxibilar tar lika stor plats som andra bilar och så där särskilt kollektivt är det inte när en ensam stressad medborgare sätter sig i en taxi. Budbilsbranschen anser att befrielsen av taxibilarna snedvrider konkurrensen i den växande budbilsnäringen eftersom taxi också kör paket.  
 
Motorcyklar slipper också trängselskatt. Inte för att de tar lite plats eller skulle vara mera miljövänliga, utan för att de inte har någon registreringsskylt fram. Systemet har därför svårt att hantera motorcyklar. (RIDÅ)  
 
Militärfordon och diplomatbilar slipper också trängselskatt. Det gör även alla utlandsregistrerade bilar. Inte för att blidka utländska turister, utan för att systemet byggts upp utifrån det svenska fordonsregistret.  
 
Den som äger en miljöbil slipper också skatten. Regelverket för miljöbilar är sådant att det räcker med att bilen går att köra på exempelvis etanol eller elektricitet. Om ägaren struntar i det och kör sin bifuelbil eller cancerframkallande etanolbilen på bensin slipper han ändå skatta. Den som har en mycket bränslesnål diesel- eller bensinbil, som i praktiken alltid är mera miljövänlig än en miljöförstörande etanolbil, varför bilen med mindre, just det med mindre utsläpp skall betala avgiften och etanolbilen som är värste miljöförorenaren slipper däremot trängselskatten.  
(Detta är mp miljö kommunisternas logiska tänkande)  
 
Bilar med parkeringstillstånd för rörelsehindrad ska inte heller behöva betala trängselskatt. För att slippa skatten måste man få sin ansökan beviljad av Skattemyndigheten. Regeln är att skattebefrielsen kopplas till en bil och inte till en person.  
 
Utöver alla dessa undantag finns det tusentals andra som inte behöver bekymra sig för skatten. Det är de som kör tjänstebil och arbetar i ett företag som bestämt sig för att avstå från att avkräva den anställde för trängselskatten för privatkörning. En hake här är att den som får skatten betald av sitt företag enligt regelverket ska ta upp den som löneförmån som därmed blir pensionsgrundande inkomst. Så helt gratis är det inte, om regelverket följs.  
 
I en särskild skatteklass finns landets riksdagsledamöter. De har sitt tjänsteställe i hemmet och har rätt att få ersättning för arbetsresor när de ska till och från riksdagen. Det betyder att en riksdagsman från exempelvis Täby ska skriva upp trängselskatten på sin reseräkning och få ersättning för utgiften. Om riksdagsledamoten däremot är skriven i Stockholms innerstad går detta inte för sig. Han eller hon passerar ingen betalstation på väg till eller från riksdagshuset.  
 
Farsen som fått stor uppmärksamhet i internationell TV och press, att Hovet ska betala trängselskatt som alla andra. Kungen och Drottningen skall betala men Talmannen slipper, nedmonteringen av Kungahuset fortsätter smygande överallt där det går.  
 
Att man kan lura ett helt folk när det gäller Etanolen och miljöeffekten visar på ett ointresse om miljön och politikernas bristande ansvar för en helhetslösning.  
Det är särintressen som styr landet, det är kooperationen några kommunister och gelikar som driver landet in i en återvändsgränd. Och vad gör du? Det kommer ett val i september där du kan de gin röst!  
 
Etanolproduktion är ett exempel på en sådan, bristen på en helhetslösning vill säga. Om vi så använde all skogstillväxt i Sverige och gjorde etanol av skulle det bara ge halva den mängd bränsle vi förbrukar idag, dessutom fordrar det 1,5 ggr mer energi att framställa etanolen som man sedan får i bränsle. Skulle man odla en gröda för att göra etanol blir det än oförmånligare. Då blir bara en tredjedel nyttig energi, eftersom det då också går åt energi för konstgödsel och maskiner. Som Nils Tiberg, professor i restproduktteknik, uttrycker det: för att tanka motsvarande femtio liter bensin behövs det 2,5 ton potatis. Odlingen av potatisen tar tusen kvadratmeter, som istället kunde gett en människa mat i två år.  
 
En klok utrikeskorrespondens med placering i Stockholm konstaterade att hela systemet har lite med att förringa biltrafiken eller förbättra miljön att göra, det är ett sätt för de styrande att via makten tvinga folk att resa i kollektivtrafiken, skapa nya arbetstillfällen med nära tusen personer som enbart sysslar med tillståndsfrågor och ett redan överbelastat rättssystem kommer att kollapsa när alla överklagningar skall hanteras varför vi redan nu kan konstatera att rättsstaten kommer att urholkas genom generella domar då ingen domstol kan hantera varje enskilt fall.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
3)  
 
Nuvarande regeringens chock nota till Svenska Folket i september!  
 
I mars är det exakt tio år sedan Göran Persson tillträdde. De flesta politiska bedömare och förståsigpåare är ense om att statsministerns dagar vid makten är räknade. Vad lämnar då Göran Persson efter sig?  
En genomgång visar hur minoritetsregeringen satsat mer än 350 miljarder kronor på projekt som kraftigt ifrågasatts. I flera fall är det priset de fått betala för att få regera.  
 
Den växande ohälsan kostar 80 miljarder mer i år än när Persson tillträdde.  
 
Att driva aktiebolaget Sverige medför naturligtvis många utgifter. Vi vill ju ha säkra vägar, sjukvård och hjälp när vi blir gamla. Numera känner dock flertalet till att den svenska sjukvården en gång bäst i världen idag i bästa fall i medelklassen om man jämför med övriga EU. Vägstandarden är illa eftersatt varför man söker fel hos bilisterna inte på vägstandarden.  
 
Istället har pengarna gått till detta!  
 
Trängselskatteförsöket i Stockholm: Billström i Perssons klor  
Trängselskatten infördes i dagarna i Stockholm. Annika Billström gick till val med löftet att det inte skulle bli några trafikavgifter. Men för att Persson skulle få ihop det med Eriksson och Wetterstrand i Rosenbad tvingades Billström att bryta sitt vallöfte. Kostnaderna uppskattas till 3,8 miljarder. Men det räcker inte då även en avveckling kommer kosta betydande pengar och svindleriet med nya bussar till SL som kostade över miljarden kronor  
Som på något sätt skall myglas ut i marknaden.  
 
Nu när de flesta förberedelser är klara har det framkommit att transpondrarna som ska sitta i framrutan och registrera in- och utfarter egentligen inte behövs. Men de kostade ju bara 140 miljoner. Är det någon som läst det flersidiga avtalet med Vägverket ett juridiskt mästerverk där Vägverket har alla befogenheter och du som användare inga!  
Knappast värdigt en rättstat än en gång, det finns ingen kontroll myndighet, politiken står över juridiken.  
 
Norrbotniabanan som ska byggas mellan Umeå och Haparanda uppskattas kosta 15 miljarder kronor. I verkligheten handlar det om minst dubbla summan. Sedan måste man köpa nya tåg och vagnar och betala underskotten i driften, och , och, och?  
Den nya tågrälsen till glesbygden är inget drömprojekt för Perssons regering, men blev en nödvändighet för att få stöd av miljöpartiet vid regeringsbildningen 2002. Projektet har dömts ut.  
 
Ett tydligt exempel på dom gröna kommunisterna miljöpartiets inflytande över regeringen. Det spelar ingen roll vad man lägger pengarna på bara det är järnväg. Det finns ingen tanke bakom infrastrukturpolitiken. Istället borde man satsa på att rusta upp de existerande bilvägarna, säger före detta finansminister Kjell-Olof Feldt.  
 
Efter stängningen av Barsebäck: Dags att dra ned på oljeberoendet  
Stängningen av Barsebäck 2 genomfördes i år, fem år efter att Barsebäck 1 stängdes. Den totala kostnaden för att lägga ned båda reaktorerna har uppgått till 12 miljarder kronor, enligt Gert Lyngsjö, chef för affärsområdet elproduktion på EON. Enligt spekulationer kan kostnaderna stiga ytterligare. Efter att vi dragit ned på kärnkraften ska det dras ned på oljeberoendet. Kostnaden för detta projekt vet vi än så länge ingenting om.  
 
Statliga Vattenfall satsa vidare på kärnkraften som delägare i ett nybygge i Finland och på kolkraft samt allt annat än miljövänligt, men vad ”tusan” gör det när det sker utanför nationalgränsen? Och den svenske skattebetalaren betalar utvecklingskostnaden. Samtidigt som Vattenfall stoltsera med miljardvinster genom en kraftig överdebitering i en avreglerad energisektor? AVREGLERAD var då någonstans?  
 
Hallandsåstunneln 7,4 miljarder kronor!  
Kan vi flyga till månen, ska vi väl komma under Hallandsåsen, sa Ines Uusman när hon satt som kommunikationsminister i Perssons regering.  
 
Premiepensionsmyndigheten:  
Försenade konsulter 1,5 miljarder kronor kostade det att bilda Premiepensionsmyndigheten, PPM, år 2000. En stor del av kostnaderna gick till konsulter som inte blev klara i tid. Efter fem år utreds det nu om myndigheten ska läggas ned eller slås ihop med Försäkringskassan.  
 
Utflyttningen av myndigheter: Kostsam kompetensdränering  
När militära förband läggs ned ska det hittas ersättningsjobb på krisorter. Nu senast är det de statliga myndigheterna som får flytta från Stockholm för att ”skapa välstånd” på landsorten. Flyttkostnaden uppskattas till 1,6 miljarder kronor av fackföreningen ST. Flytten berör 2.700 byråkrater som ska omplaceras till orter som Visby, Arvidsjaur och Östersund. Berörda myndigheter är bland andra Ams och Riksantikvarieämbetet.  
 
Flytten av PRV till Söderhamn var misslyckad eftersom ingen av dem som följde med kunde patenträtt, säger riksdagsmannen Gunnar Andrén (fp).  
 
DAB-radion: Digital lekstuga  
Digitalradiosatsningen lades nyligen i malpåsen efter att 320 miljoner kronor hade satsats. Satsningen har kritiserats hårdast av folkpartiet som även anmält ärendet till Riksrevisionen. Anledningen till att regeringen lade ned satsningen var enligt Leif Pagrotsky att svenska folket inte skulle behöva köpa nya radioapparater.  
 
Att få svenskarna att inse att de måste köpa en för TV digital-tv-box har inte varit det lättaste. Därför satsar regeringen 100 miljoner kronor i en reklamkampanj, rapporterar tidningen Resumé.  
 
Bosse Ringholms budgetfrisering: Miljoner i dröjsmålsränta  
2003 höll regeringen på att spränga budgeten. För att snygga till siffrorna sköt Bosse Ringholm upp den årliga EU-avgiften till efter årsskiftet. Den skönhetsoperationen kostade skattebetalarna 12,7 miljoner kronor extra i dröjsmålsränta.  
 
2004 tog man ut någon miljard från AP fonderna för att täcka upp hålen, man ökade pengamängden genom att trycka nya sedlar.  
 
2005 var det dags igen, man sålde bort en betydande del av guldreserven, ökade pengamängden och låter kronan sjunka vilket gör alla fattigare men det syns inte i statsbudgeten.  
 
Kallax Cargo: Rosengrens egen flygplats  
Kallax Cargo var Björn Rosengrens dröm om en stor kommersiell flygplats i Norrbotten. Han drev igenom projektet under sin tid som först landshövding och sedan näringsminister det gällde att krusa för Norrlands politikerna.  
90 miljoner kronor satsade svenska staten innan de ströp stödet.  
 
Karolinska universitetssjukhuset: Sjukhusfusionen minskar konkurrensen  
2003 slogs storsjukhusen Karolinska och Huddinge ihop till ett enda jättesjukhus. Enligt Birgitta Rydberg (fp) i Stockholms läns landsting kan sammanslagningskostnaderna uppgå till 600 miljoner kronor.  
Vi tror inte att det finns något nytta med att skapa en monopolsituation, när det istället är ökad konkurrens som behövs, säger Birgitta Rydberg.  
 
Enligt Dagens Medicin har antalet anmärkningar ökat mot sjukhusen efter sammanslagningen.  
 
Växande statsapparat: Orimligt höga administrationskostnader  
Under Perssons år vid makten har hela statsapparaten vuxit. Enligt en beräkning av Henrik Olsson på Skattebetalarnas förening har kostnaderna för de statliga myndigheterna ökat med 20 miljarder från 1998 och 2003. Det har samtidigt tillkommit över 50 nya myndigheter!  
 
En viktig post av myndigheternas utgifter är löneökningar för statsanställda. Från 1990 till 2003 ökade lönekostnaderna för de statsanställda med 25 procent.  
”Mycket tyder på att de statliga myndigheterna har orimligt stora administrationskostnader”, skriver Henrik Olsson i utredningen.  
 
Under Perssons senaste tre år har antalet anställda inom statliga myndigheter ökat med 10.000. (Läs hela utredningen: http://www.skattebetalarna.se/Main.aspx?ObjectID=9987 ).  
 
Arbetsmarknadspolitiken: ”Do you have what we in Sweden call friår?”  
Vid förra årsskiftet infördes friåret. Tanken med friåret är att människor med fasta arbeten får ta tjänstledigt under ett år för att skapa plats åt en arbetslös. Den tjänstledige får samtidigt en ersättning som motsvarar 85 procent av a-kassan. Kostnaden för projektet under 2005 var 1,4 miljarder. Inför införandet av friåret var intresset stort, men redan efter ett år har intresset börjat avta.  
 
Ohälsan: Kostnaderna steg med 360 procent  
Svenskarna har på senare år blivit allt sjukare och därmed borta från sina arbetsplatser.  
 
Kostnaderna för sjukförsäkringar och förtidspensioner har stigit från 30 miljarder 1997 till 110 miljarder 2005, säger Sune Davidsson, chefsekonom.  
 
Kollektivtrafiken då, den har ökat med belopp som jag av förklarliga skäl inte vill publicera ännu, det är chockartade siffror som vi talar om för de senaste 10 åren.  
Jag har bett flera kunniga personer gå igenom materialet så att det blir korrekta siffror, något annat får du aldrig läsa i detta Newsletter ”Varning Schönfelder”!  
Det är summan av allt som stat, landsting och kommuner slussat ut till trafikhuvudmän och till trafikföretag. Då finns även med regeringens 25 miljoner för att rusta upp tågvagnar som kör mellan Kiruna och Luleå.  
Jag återkommer med en uppdaterad siffra så snart det låter sig göras.  
 

 
 
4)  
 
Regeringen leker kurragömma med företagen enligt Svensk Näringsliv och vad svarar Regeringen?  
 
Först inlägget från svenskt Näringsliv, därefter svaret från regeringen!  
Svekdebatter, falska förhoppningar och begravda förslag.  
Regeringens tal om förbättrade villkor för företagen stannar vid mycket snack och lite verkstad. Utred för att sedan förkasta och begrava är regeringens strategi.  
 
Ambitionen med Småföretagsutredningen och Nybyggarna var att öka förståelsen för villkoren att driva företag, Simplexgruppens uppgift var att minska och förenkla reglerna kring företagandet.  
Men av regeringens fagra löften blev inte mycket.  
Efter tre möten försvann gruppen  
 
Som småföretagsminister bildade Mona Sahlin 1999 Nybyggarna. Gruppen bestod av 18 småföretagare.  
Uppgiften var att agera referensgrupp och bollplank åt ministern. Efter tre möten försvann gruppen.  
 
Politikerna begriper inte att du måste avlöna alla dina anställda innan du kan ge dig själv lön. Företag är heller inte lönsamma direkt. Det finns en häpnadsväckande liten kunskap om företagande.  
Det är finansdepartementet som bestämmer i slutändan och de är inte de mest framsynta. Deras grundinställning är att säga nej till allt.  
 
Detta är svaret från regeringen:  
Företagare: På väg mot enklare regler enligt ett pressmeddelande under mellandagarna.  
Genom enklare regler ska företagens kostnader för administration minskas. Den planen har regeringen och de har nu lämna en skrivelse till riksdagen där de redovisar hur arbetet med att minska de totala administrativa kostnaderna för företagen gått.  
 
I december förra året presenterade regeringen 291 konkreta åtgärder för att förbättra servicen och administrationen för företagen. Över hälften är nu genomförda. I skrivelsen presenteras ytterligare åtgärder som ska genomföras på både kort och lång sikt. Regeringen har satt målet att den totala regelbördan inom skatteområdet ska minska med 20 procent och inom årsredovisningslagen med 15 procent fram till 2010  
 

 
 
5)  
 
SJ vinster och sagoberättarna Adelsohn & Forsberg  
 
Nog känns det igen från Stig Larssons tid som SJ chef som visade vinstsiffror med pengar  
från att man (slaktade) och sålde inkråmet i hela SJ koncernen, till slut fanns bara skulderna kvar.  
 
Nu försöker sig Forsberg & Adelsohn på samma reptrick utan att ha reserverat en enda krona för inlösen av 13 miljarder för hela SJ:s tåg som är lease back – back betyder nämligen att man måste återköpa tågen som snart är skrot.  
 
Man glömmer att avsätta pengar för att köpa nya tåg, man glömmer egentligen det mesta – och när man rensat i sina åtaganden redovisar man inkomster kontra kostnader utan räntor avsättning av pengar för nyanskaffning och allt annat och så får man ett plus – i ett normalt företag hade revisorerna inte skrivit på årsredovisningen, i Sverige gör man det i vetskap om att det är politisk korrekt och SJ inte kan gå i konkurs då skattebetalarna tvingas fylla på det svarta hålet.  
 
Svensk media sprider glatt uppgifterna om SJ:s vinster och folk inom SJ koncernen jublar över bragden och ser allt annat som ett fientligt påhopp. Så här fungera det i en Planhushållning, det kan inte åskådliggöras på ett bättre vis.  
 
Näringsministern borde istället ha tagit SJs styrelse och VD i örat och begär korten på bordet en gång för alla? Ifall man hade velat detta, utgår ifrån istället att ”vinsterna” och Adelsohn inlägg att stoppa satsningen på Bottnia banan är ett beställningsuppdrag från regeringen för att ge båda kommunistpartierna mp och v en smocka inför årets val.  
 
Vad man borde ha gjort är att ta fram en helhetskalkyl där man ställer olika trafikmedlen mot varandra. Regeringen behöver inte lösa den svenska kollektivtrafiken det kan marknaden lösa själv utan ton visa utredningar.  
Vad är det för fel på flyget? Vad är det för fel på bussar, bilar, lastbilar och fartyg?  
 
Mandatet för politikerna borde vara att hushålla med skattepengarna och allt annat skulle vara straffbart!  
Norrbottniabanan  
 
Den enda sträcka som lär få uppsving är nog inte tåget utan flyget till Luleå dit alla konsulter som nu kastar sig över Norrbottniabaneprojektet och skall vara med och hugga för sig. Järnvägen, där SJ är en lejonpart, erhåller i kontant stöd mer än 1 miljoner kronor i timmen från skattemedel, dygnet om lördag som söndag!  
 
Det är val i september!  
 

 
 
6)  
 
Regeringen har anslagit 20 - 25 miljoner som främst skall användas för att höja vagnstandarden på sträckan Stockholm-Luleå-Kiruna.  
 
Var finns dessa pengar i SJ:s årsredovisning, naturligtvis inte då dom bokförs under affärsverket SJ.  
Samtidigt så är det många som tror att SJ inte erhåller några bidrag, bolaget gör en enligt egen uppgift vinst tar inget ansvar för tågen som är sålda på lease back och glömmer att avsätta medel för ny inköp – ett bedrägeri om som heter duga!  
Kristina Zakrisson socialdemokrat, ordförande för partidistriktet och riksdagsledamot kom med denna insändare:  
Vid mötet med Gunnar Wulff, affärsområdeschef för tågtrafik inom Connex, diskuterade vi kvalité och turtäthet på tågtrafiken till övre Norrland. Connex har, med rikstrafikens godkännande, minskat antalet nattåg från tre till två per dygn. Vid mötet protesterade jag mot planerna på att minska turtätheten med ytterligare en tur och krävde att den tur som tagits bort skulle återinföras.  
 
När det gäller kvalitén var man från Connex sida medveten om klagomålen och lovade att göra vad som gick för att höja standarden med befintlig vagnpark.  
 
Vid mötet med Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert var också representanter för partidistriktet och LO-distriktet med. Där diskuterades samma problematik, kvalité och turtäthet på tågtrafiken i övre Norrland. Rikstrafiken som inrättades 1999 har, enligt min uppfattning, inte haft tillräcklig kompetens för att upphandla tåg- och flygtrafik vilket har inneburit negativa konsekvenser för vår region.  
 
Vid upphandlingen av tågtrafik finns exempelvis inga kvalitetskrav med. Det beror förmodligen till stor del på Rikstrafikens ”dubbla uppdrag”, att dels upphandla tågtrafik som inte är kommersiellt lönsam och dels förvalta och till operatörerna hyra ut vagnar som staten fortfarande äger.  
 
Connex har naturligtvis rätt att använda andra vagnar, men det är inte rimligt att som operatör göra stora investeringar i en egen vagnpark när anbudstiden bara handlar om några år.  
partidistriktets vice ordförande Peter Roslund, senast i mitten av November tagit upp med Ulrica Messing. Uppvaktningen handlade om byggandet av Norrbottniabanan, upprustningen och byggande av Haparandabanan och upphandlad tågtrafik. När det gäller den undermåliga kvalitén och den gamla vagnparken var Ulrica Messing sedan tidigare uppvaktningar medveten om situationen och påtalade att pengar nu tillförts ”affärsverket SJ” för att renovera, modernisera och byta ut gamla tågvagnar.  
 
Förutom de ligg- och sovvagnar som totalrenoveras och som ska vara helt färdiga 2006, varav två var färdiga och tagna i bruk i november, har regeringen anslagit 20 - 25 miljoner som främst skall användas för att höja standarden på sträckan Stockholm-Luleå-Kiruna.  
 
"Som den socialdemokrat tillika ordförande för partidistriktet och riksdagsledamot kommer jag att fortsätta att arbeta för att vi ska ha väl fungerande transporter till och från Norrbotten."  
 
Toni kommentar:  
Så talar en sann socialist!  
Planhushållningen i sin prydno, politiker som ger sig in i driften av affärsverksamheten och ger anslag för upprustning av enskilda järnvägsvagnar. Samtidigt som man trumpetar ut att den svenska kollektivtrafiken är avreglerad.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
7)  
 
Tallink anslutningstrafik till färjorna i Stockholm betalar inte sina fakturor  
 
Det är till mitt Newsletter man skriver när man har problem, det finns uppenbarligen ingen annanstans att vända sig, det fungera så i en bransch som gått i baklås. Jag är ganska restriktiv att ta in dylika uppgifter eftersom det oftast inte går att få dem vidimerade, alla är i beroende ställning och få våga säga sanningen. I detta fall har jag erhållit bekräftelse från flera håll om situationen.  
 
Flera av företagen som haft uppdraget att köra anslutningstrafik till Tallinks fartyg  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=752&show=752  
väntar ännu på sina pengar, det rör sig om åtskilliga antal hundra tusen kronor per företag.  
 
Du som fundera på att köra dessa anslutningsresor borde ta dig en funderare hur du får betalt, om du får betalt?  
Hallå där Tallink, att man lagt ut uppdragen på ett kompisbolag är en sak, det borde åligga er att se till att bussbolagen som kör till Tallink färjorna också får betalt – det lär vara närmare 1 miljon kronor i obetalda fakturor till bussbolagen något som är föga hedersamt även om det tillhör den kommunistiska kulturen att aldrig göra rätt för sig, men så illa är det ännu inte i Sverige..  
 

 
 
8)  
 
Orusttrafiken vägrar köra skolbussarna – vägarna för dåliga  
 
I Tidningen Bohuslänningen kunde man läsa i dagarna att Orusttrafiken genom Västtrafik som tagit över kör uppdragen vilka tidigare kördes av Ljungskilebuss vägra från januari 2006 fullfölja kontraktet..  
 
Det var en förbluffad ordförande i barn-och utbildningsnämnden i Uddevalla som läste om skolskjutsproblemen i Vassbovik på torsdagsmorgonen.  
Men det måste lösas, säger Anders Johansson. Barnen måste ju kunna komma till skolan.  
 
Tidningen Bohusläningen berättade om ett 20-tal skolbarn som från den 10 januari inte längre får skolskjuts från sina hem fram till Vassbovik. Bussbolaget Orusttrafiken som fått uppdraget att köra skolskjutsarna genom upphandling vägrar att köra då vägarna är allt för dåliga. De har ställt in bussarna i tre månader.  
 
Det är en riktig soppa, säger Anders Johansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla kommun.  
 
Men jag måste erkänna att jag inte alls var informerad om detta förrän jag läste det i tidningen.  
 
Han började genast rota i ärendet, kontaktade både föräldrar och bussbolaget för att informera sig.  
 
Orusttrafiken har ju accepterat uppdraget och därför kan jag inte riktigt förstå hur de kan säga att det är kommunens ansvar att lösa detta.  
 
Ljungskilebuss säger att de kan tänka sig att sköta skolbusstrafiken på vägsträckan.  
”Vi har skött den trafiken under många år och det var aldrig några problem för oss, säger Erland Olsson vid Ljungskilebuss”.  
 
Vi kör i Stenungsunds kommun bland annat i Svartedalen och vägstandarden där är i klass med den här vägen. Det fungerar bra för oss, så låt oss sköta trafiken så kommer barnen till skolan.  
 
Det är ju inte kommunen som sköter upphandlingen, men Västtrafik som har hand om detta får kontakta Ljungskilebuss genast nästa vecka. För min del bryr jag mig inte om vad det står för bolagsnamn på bussarna, bara barnen kommer tryggt och säkert till skolan, säger Anders Johansson.  
 
Toni kommentar:  
Tidigare hade Ljungskile direkt uppdraget med kommunen. Västtrafik krävde att all trafik skall upphandlas via dem som monopolist dom fungera, varför först skolan gör ett schema, sedan är det kommunen som har folk och sammanställer kör uppdragen, dessa ger man till Västtrafik som är länsbolaget, som går ut och upphandlar, det är Buss i Väst som får tillslaget som upphandlar från något hugat bussbolag.  
Det finns dom som menar att detta är rationellt!  
 
Istället för att skolan gör upp detta med ett lokalt förankrat bussbolag utan mellanhänder!  
Det är val i september!  
 

 
 
9) Lite skvaller och nytt från Rederierna  
 
a) Scandlines, som 50/50-ägs av Deutsche Bahn och Danmarks transport- och energidepartement, är nu till salu.  
 
b) Nästan två år efter kollisionen mellan "Stena Nautica" och "Joanna" har Statens haverikommission presenterat sin rapport om olyckan. Orsaken till olyckan var enligt SHK att ingen av de två vakthavande befälen på de två fartygen vidtog tillräckliga åtgärder i tid. Kommissionen riktar kritik mot Stena Lines säkerhetskultur eftersom vattentäta dörrar stod öppna  
 
c) Taubåtkompaniet i Trondheim har nu 55,3 procent av aktierna i Kystlink efter att ha köpt 36 procent från Grenland Industriutvikling, aktuell frö trafiken Strömstad – Langesund - Hirtshals  
 
d) En haveriutredningsrapport från USA:s National Transportation Safety Board, NTSB, blev ett svårt bakslag för de passagerare på Norwegian Cruise Lines "Norwegian Dawn" som stämt NCL på USD 100 miljoner. Passagerarna kräver skadestånd efter att kryssningsfartyget i april träffades av en monstervåg. Fyra passagerare skadades och en del chockades. Man hävdar bl.a. att befälhavaren Niklas Peterstam pressat fartyget i det dåliga vädret för att hinna i tid till en tv-inspelning i New York.  
 
Rapporten från NTSB går dock helt på NCL:s, befälhavarens och besättningens linje. Besättningen har agerat korrekt, gjort alla nödvändiga förberedelser för dåligt väder och befälhavaren har vidtagit rätt åtgärder och ändrat kurs samt sänkt farten.  
 
e) RG-Line får stöd från Västerbottens landsting och Umeå kommun med motsvarande EUR 40.000. När länsstyrelsen i västra Finland handlade upp trafiken hade man räknat med ett stöd på motsvarande cirka EUR 130.000 från den svenska sidan. Finska staten,  
 
Österbottenregionen och Vasa kommun bidrar med EUR 580.000, men trafiken har inget finansiellt stöd från den svenska staten. RG-Line var det enda rederi som deltog i upphandlingen och nu får avtalet förhandlas om, vilket kan leda till färre turer eller högre biljettpriser  
 
f) COLOR LINE har tagit Strömstad kommun till domstol  
 
Kommunfullmäktige i Strömstad har fastställt beslutet att öppna färjehamnen för det nya rederiet Kystlink .  
 
Color Line menar att man har ett ”monopolavtal” varför rättsliga åtgärder i svensk domstol skall prövas för att få behålla den exklusiva rätten till terminalen.  
 
För Kystlink innebär Strömstadsanlöp ett mer effektivt utnyttjande av den inchartrade färjan "Pride of Telemark". I dag seglar den mellan Langesund och Hirtshals, men man planerar en triangeltrafik med anlöp i Strömstad dagtid. Styrelsen i Kystlink arbetar nu för att få in mer kapital men utan Strömstadstrafiken kan detta försvåra möjligheterna att övertyga de största aktieägarna - Grenland Industriutvikling (Hydro) och Taubåtkompaniet - om att skjuta till mer pengar.  
 
Kommunfullmäktige beslutade strax före jul att öppna upp hamnen för Kystlink. Terminalbyggnaden ägs dock av Color Line så Kystlink får hitta en annan lösning för sina passagerare. Hamnkaptenen i Strömstad, Rolf Masleberg, är dock bekymrad över den ökande trafiken och kommer inte att tillåta att färjorna seglar i det smala hamninloppet samtidigt.  
 

 
 
10)  
 
TALLINK vill starta på Riga men ”grabbarna med dom mörka glasögonen” vill ha mer pengar!  
 
Tallink Grupp fortsätter förhandlingarna med lettiska transportministern, representanter för Freeport of Riga och Riga Passenger Terminal gällande färjelinjen Riga-Stockholm. Enligt Tallink har parterna nått enighet om hur trafiken skall opereras. Om man snabbt lyckas åstadkomma ett avtal kan Tallink inleda trafik med en färja - sannolikt "Fantaasia" - i vår. Om trafiken blir framgångsrik kan Tallink redan i maj introducera en färja till på linjen.  
 
Detta skulle antagligen bli "Regina Baltica" som ersätts av "Romantika" på linjen Tallinn-Stockholm. "Romantika" blir avlöst av nybygget "Galaxy" på linjen Tallinn-Helsingfors.  
 
Men bara lugn det är många turer kvar innan det blir någon trafik, samtidigt Freeport Riga köpt färjan Baltic Kristina, se mer om detta nedan.  
 

 
 
11)  
 
ECKERÖ LINJEN blir ett eget bolag  
 
Rederi Ab Eckerös trafik mellan Eckerö och Grisslehamn ombildas till ett separat aktiebolag från och med den 1 februari 2006. Det nya bolaget Eckerö Linjen Ab blir ett dotterbolag till koncernens moderbolag Rederi Ab Eckerö. I organisationen jämställs det med de övriga dotterbolagen, av vilka ett är Eckerö Line som opererar färjetrafik mellan Helsingfors och Tallinn.  
 
Eckerö Linjen räknar med att i år transportera 890.000 passagerare och 173.000 fordon mellan Eckerö och Grisslehamn. En välkommen kapacitetsökning blir det i slutet av januari då nyförvärvet "Eckerö" (ex "Jens Kofoed") sätts i trafik på linjen.  
 

 
 
12)  
 
RIGA HAMN KÖPER "BALTIC KRISTINA"  
 
Freeport of Riga var den enda spekulanten, det är ryska intressen som deltog i auktionen om "Baltic Kristina" den 21 december. Enligt nyhetsbyrån BNS köptes färjan av hamnen för LVL 2,56 miljoner (USD 4,3 miljoner). Riga hamn var också en av ägarna till konkursdrabbade Rigas Juras Linija, som köpte "Baltic Kristina" för tre år sedan för USD 5,5 miljoner.  
 
Köpet finansierades med banklån som garanterades av Freeport of Riga. Vad hamnbolaget skall göra med färjan är ännu oklart. Freeport Riga är den delen av hamnen där passagerarterminalen finns som byggdes efter Sovjet Unionen av Norrköping kommun för att man ville säkra terminalen för en färjetrafik mellan Norrköping och Riga.  
 
Tanken var god, men man underskattade ”grabbarna med mörka glasögonen” som styr Lettland i hög grad fast det talar man tyst om.  
 
Vad vill ryssarna med Baltic Kristina till? Lägga henne vid kaj och blockera för Tallink som tvingas köpa henne för en summa som gör ryssarna glada och Tallink kan sälja henne vidare?  
Det är en ren spekulation från min sida det finns säkerligen andra optioner.  
 

 
 
13)  
 
HURTIGRUTENs monopol går mot sitt slut?  
 
Sammanslagningen av de två Hurtigrute-rederierna Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) och Ofoten of Vesteraalens Dampskibsselskap (OVDS) undersöks nu av konkurrensmyndigheten och fusionen kan inte genomföras innan myndigheten gett sitt godkännande.  
 
Aktieägarna röstade för sammanslagningen och väntar nu på resultatet av utredningen, som ses som en formalitet. Hurtigruten som driver trafik på kuststräckan Kirkenes-Bergen har gått med rejäl förlust de senaste åren.  
 
De två företagen omsätter tillsammans cirka NOK 3,7 miljarder och gjorde en rörelseförlust på NOK 15 miljoner förra året. Sammanslagningen förväntas ge besparingar genom synergieffekter. En åtgärd kan också vara att flagga ut några eller samtliga elva Hurtigrute-fartyg. Man jobbar dock för att fartygen skall omfattas av nettolönesystemet.  
 
Hurtigrutten är ett Norsk exempel på vad monopolet kan ställa till med – uppfinningsrikedomen med att belasta verksamheten med kostnader är oändliga som betalas okritiskt av skattebetalarna samtidigt som rederierna ökar sina vinster – liknelsen med Gotlandsrederiet är slående.  
 

 
 
14)  
 
VIKING LINE tappar intäkter  
 
Viking Line omsatte under sitt senaste räkenskapsår (1 november 2004 till 31 oktober 2005) EUR 382,7 miljoner, vilket var obetydligt mindre än föregående räkenskapsår. Koncernens resultat före skatter uppgick till EUR 1,5 miljoner, vilket var avsevärt svagare än resultatet på EUR 13 miljoner året innan.  
 
Trots att antalet passagerare ökade med drygt 4 procent blev intäkten per passagerare lägre på grund av sänkta ombordpriser. Den hårda konkurrensen innebar också att de genomsnittliga biljettintäkterna per passagerare minskade. Antalet passagerare på Viking Lines fartyg uppgick till närmare 5,4 miljoner och fraktvolymerna ökade med 4 procent till 87.000 enheter.  
 
Vinst med 13 miljoner kronor – låter som en konstruktion för att blidka aktieägarna – hur mycket har man ökat värderna i fartygen – reservdelslagret – i framtida inkomster?  
 

 
 
15)  
 
Rom ökar P-avgifterna för Bussar  
 
Rom har beslutat att höja P-avgifterna för bussar (som står i bevakade P –områden) med flera hundra procent.  
 
Kostnaden för att köra in i Rom zon ZTL 1 och ZTL 2 skall avgiften höjas fyra gånger. Organisation IRU (där BR är medlem) meddelar stolt att man har protesterat hos Roms myndigheter. Lycka till, hitintills har ingen någonstans låtit sig påverkas av en den totalt överflödiga verksamheten som IRU i verkligheten är.  
 
Det är kul att komma till södern för BR folket till och från och glömma eländet där hemma, äta goda middagar med IRU folket och så är allt avdragsgill!  
 

 
 
16)  
 
En förödande flygskatt för hela Sverige kommer till sommaren!  
 
Magdalena Andersson på finansdepartementet har inget emot att betala extra på flyget vi skall ha ett grönare folkhem. Sverige blir inte en millimeter grönare av skatten – Sverige blir ännu gråare och tiotusentals medarbetare i små företag kommer att gå i krasch – men sådant berör inte en statssekreterare som är avskärmad från verkligheten!  
 
Här hade väl facket om någon gång en chans och visa sitt inflytande – hur kan man acceptera att införa en skatt som Danmark och andra avskaffa som bevisligen leder till utslagning?  
Svaret är enkelt – makten!  
 
Flygbiljetterna blir dyrare från den 1 juli efter en uppgörelse mellan s, mp och v.  
Den nya skatten ingår som en del i den gröna skatteväxlingen.  
 
Jag hoppas att det här kan vara ett, om än litet, bidrag till ett grönare folkhem", säger Magdalena Andersson, statssekreterare åt finansminister Pär Nuder  
 
En av dem som reagerat på nya skatten, som danskarna faktiskt tagit bort, är Ilmar Reepalu, socialdemokrat och ordförande i kommunförbundet. Han menar att det självklart är viktigt att hantera utsläppen av växthusgaser och föroreningar.  
 
”Men det här har ingen som helst effekt för miljön, utan är bara en ren skatt på flygstolen” äntligen en person som inser verkligheten.  
 
Förslaget innebär att flygskatt ska betalas för passagerare som reser från en svensk godkänd instrumentflygplats i ett flygplan vars högsta tillåtna startvikt överstiger 2 ton. Flygresor till eller från flygplatser i stödområde A omfattas inte av lagen.  
 
Det gäller Arvidsjaur flygplats, Jokkmokk flygplats, Lapland Airport (Gällivare), Kiruna flygplats, Pajala flygplats, Lycksele flygplats, Storumans flygplats, Tärnafjällen flygplats (Hemavan), Sagadal flygplats (Vilhelmina), Svegs flygplats, Östersunds flygplats och Torsby flygplats.  
 
Resor till flygplatserna i Hagfors, Kramfors/Sollefteå, Luleå, Skellefteå, Umeå, Visby och Örnsköldsvik undantas också från skatteplikt men inte resor från de nämnda flygplatserna.  
 
Flygresor med bland annat Kustbevakningens och Försvarsmaktens flygplan samt ambulans- och räddningsflyg omfattas inte heller av lagen. Det svenska statsflygets flygplan ska dock omfattas av lagen. Statsflygets flygplan används av statschefen, talmannen, statsministern och statsråden.  
 
Skatten tas ut med olika skattesatser beroende på vilken klass passageraren reser i och om det är till ett resmål inom eller utom Europa. Skatten föreslås bli:  
     
  • 96 kronor per passagerare i lägsta reseklassen inom Europa  
  • 192 kronor per passagerare i lägsta reseklassen utanför Europa  
  • 192 kronor per passagerare i övriga reseklasser inom Europa,  
  • 430 kronor per passagerare i övriga reseklasser utanför Europa.  
 
 
Det finns två olika kategorier av skattskyldiga, dels flygföretagen, dels ägaren eller - då flygplanet används av någon annan än ägaren - brukaren. Skattskyldigheten inträder när ett flygplan lyfter från en svensk flygplats.  
 
Skatten föreslås träda i kraft den 1 juli 2006.  
 
Toni kommentar:  
 
En förödande flygskatt som drabbar hela den svenska turistnäringen och bussbranschen
 
 
Flyg industrin är den som leder utvecklingen i att skapa allt miljövänligare flygplan, besluten sker i Toulouse och i Seattle, inte i Stockholm eller någon annanstans.  
 
Forskningen sker i många länder tyvärr var Sverige aldrig intresserad att vara med i Airbus jätteprojekt A380 som hade givit landet minst 10-20 tusen arbetstillfällen för högkvalificerade Ingenjörer som inte minst fanns på SAAB flygdivision som sakta och säkert lämna landet för att få jobb ute i världen.  
 
Att satsa på flyget passa inte in i den svensk kommunistiska grundläran och därmed skall landet förpassas till Europas bakgård.  
 
Det är trycket från OECD länderna och lokala opinioner som håller flygplanstillverkarna vakna som lägger ned miljarder i US Dollar för att skapa nya miljövänliga bränslen och motorer som förbrukar mindre bränsle vilket ökar lönsamheten för flygbolagen, minskar utsläppen i omvärlden.  
 
Vi kan se skillnaden mellan SAS som flyger omkring med flygplan som borde ha varit utrangerade för länge sedan i brist pengar av ett misskött flygbolag samtidigt som Ryanair och EasyJet förnya sina flygplansflottor med senaste flygplanstyper som förbrukar en bråkdel av vad SAS planen förbrukar på motsvarande flyg sträcka.  
 
Länder som England och Österrike har klart sagt ifrån att det blir inga fler skatter som fördyrar flygresorna! Danmark har tagit bort flygskatten klokt!  
 
När en skatt redan från början måste förses med en rad undantag innebär ju det i praktiken ett underkännande av hela konstruktionen. Fast staten tror sig få in 1,4 miljarder kronor - det var kanske den kortsiktiga lockelsen som var starkast.  
 
Det blir inga 1,4 miljarder i extra inkomster, det blir långt mindre eftersom flyg frekvensen kommer att minska och skatten blir ännu en skatt som sätter tvångströja på landet och konsumenterna.  
 
Den verkliga smällen kommer för den svenska turistnäringen och först av alla Stockholm att råka ut för!  
 
I Stockholm sitter man och försöker öka antalet kryssningsfartyg att komma till staden, man lägger ned energi på att få rederierna att vända sina fartyg i Stockholm vilket ökar antalet gästnätter på hotellen i staden. Vi talar om hundratusentals resenärer som man hoppas skall stanna längre i Stockholm. I år kan rederierna inte längre lägga om resrouterna men för nästa år så blir det sanningens stund. Fler kryssningsfartyg till Stockholm?  
Glöm det!  
 
Rederierna måste nämligen se till att resenärerna kommer fram till fartygen från hela världen inte minst från USA som får den högsta beskattningen,  
 
Det blir billigare för rederierna att låta fartygen göra sin ”turn around” på andra sidan Östersjön och till och med i Köpenhamn då flygskatten är högre än vad driftskostnaden är för  
en motsvarande sträcka för ett modernt lågsvavel och bränslesparande kryssningsfartyg. Köpenhamn som redan idag är en av världens bästa kryssningshamnar får hjälp med att växa på grund av inkompetenta och ansvarslösa svenska politiker.  
 
Kommer sedan sjöfartsverket införa ovan på detta farledsavgifter för kryssningsfartygen så är det god natt! Inte bara för Stockholm utan Visby, Kalmar, Malmö hamnar!  
 
Är det nattsvart tycker du? Låt mig säga det är värre än så när det hela satt sig!  
 
Hela den svenska turistnäringen som vuxit upp kring kryssningsfartygens anlöp, taxi, turistbussar, guider, affärer, NK, restauranger, barer – det blir en ny istid för turistnäringen!  
 
Tacka s. v, mp för detta som inte ser helheten utan tror sig med skatten kunna slå undan fötterna på FlyMe och andra flygbolag, det kommer man kanske att lyckas med men man ökar inte beläggningen på SAS, det bidde ingenting och så har vi ytterligare ett tiotusental arbetslösa att ta hand om!  
 
Magdalena Andersson på finansdepartementet som är statssekreterare hos Per Nuder har inget emot att betala extra på flyget, finns det inga krav på att bli statssekreterare? Var hittar man folk som henne?  
 
Hon har inte förstått ett smack att med skatten blir det ett nytt hinder för den svenska turist industrin att hävdar sig i världen, man behöver inte ha några ovänner utanför landet, när man har folk som Magdalena Andersson, v, mp och s i en samregering!  
 
Kaxiga SHR som vill ta över den svenska turistnäringen – nu kan ni visa vad er lobbying duger till http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=750 artikel nummer 5.  
BR var tusan finns ni? Det handlar om era medlemmar som råkar illa ut.  
Var finns RTS som egentligen gör anspråk på att vara, just det vara vaddå?  
 
Den som vill satsa på svensk turism är antingen en idiot eller ideologisk förblindad person som blir ruinerad fortare än man kan planera då tröskeln hela tiden höjs. Att arbeta med att få turister att komma till paradiset, det lär folk strunta högaktningsfullt i när man har miljoner andra alternativ i och utanför Europa.  
 
Efter valet med samma regering har vi en momsökning till 21 % att förvänta oss? Det är ingen hejd på galenskaperna.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
17)  
 
Varannan kommun saknar turismstrategi  
 
Föreningen Turism i Sverige, Förtur, har presenterat en undersökning som visar att hälften av Sveriges kommuner saknar en strategi för turismen.  
 
Förturs undersökning visar att bara 141 av Sveriges 290 kommuner svarar ja på frågan ”Har kommunen en utarbetad turismstrategi/turismpolitiskt program eller motsvarande för utvecklandet av turismen?”. 110 kommuner svarade nej och 18 kommuner svarade att de inte visste. Svarsfrekvensen i undersökningen var 93 %.  
 
Toni kommentar:  
Hallo ni på FörTur, det måste anses vara klokt av de kommuner som inte har någon strategi eftersom staten är den störste fiende som omöjliggör varje form av planering.  
Hör av er igen 2007 efter att flygskatten har fått sin verkan och ni förstår vad hjälper en planering när man inte har några fasta spelregler!  
 
Ryanair gör det enda rätta flytta och drar ned på flyget från Sverige och EasyJet gjorde en riktig bedömning från allra första början, man gav tusan i att flyga på Sverige.  
Men ni på FörTur kan ju börja göra en planering för en tid efter skatten! För dem som kommer att överleva.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
18)  
 
Skattebetalarna tar över Västerbottens största researrangör!  
 
Före jul tog Kommunal ägda Skellefteåbuss över Norsjöbuss http://www.norsjobuss.se som var en av de större aktörerna inom Busspoolen. Ägarna för Norsjöbuss såg ingen framtid i den sörja som länsbolaget och kommunala bolag gjort livet allt svårare för en privat verksamhet utan framtidsperspektiv.  
 
I hela Norrbotten och Västerbotten har det försvunnit merparten av samtliga privata bussföretagare som länsbolagen tagit livet av. Och ingen reagera man sitter i sin gungstol och hoppas på att A-kassan skall vara nådig. Att ingen skäms i denna landsdel för allt helvete man orsakat!  
 
Vilhelmina taxi, Marcussons Busstrafik, Doro Resor, Busspoolen alla berörs av att Norsjöbuss gick upp i Skellefteåbuss.  
 
Eftersom en dylik försäljning inte görs över natten med den inbyggda trögheten när politiker skall vara med och besluta hade det varit ett enkelt krav att Norsjöbuss säljs men inte arrangörsverksamheten. Det måste ha varit klart för alla inblandade att en försäljning har långtgående konsekvenser för en stympat näring.  
 
Det är ett förfärligt skådespel som pågår med skattebetalarnas pengar som insats för att slå undan den lilla privata verksamhet som finns kvar i en annars totalt socialiserat landsdel där en av cheferna för Länsbolaget i en skriftväxling med mig inte kan se vad som är problemet, det är just det som är problemet.  
 
Det finns mer att läsa på denna länk http://www.busstidningen.se/diskussionsforum/list.php?1  
Hallå BR, vad gjorde ni för att upplysa politikerna om konsekvenserna?  
 
Det är val i september!  
 

 
 
 
19)  
 
IKEA vill satsa 30 miljarder kronor i Ryssland! Lycka till!  
 
Ingvar Kamprad vill investera minst 30 miljarder kronor i sitt Ryssland. Han kallar landet sitt skötebarn.  
 
Ikea planerar att bygga minst två varuhus och köpcentra om året i Ryssland de närmaste åren.  
 
Detta enligt ett reportage i TV 4 vad man nogsam undanhöll var att Kamprad har krävt den Ryska Regeringen på en lång rad garantier. Exempelvis hade strax före jul en tysk stor byggvaruskedja som finns med 3 jätteanläggningar runt Moskva fått påhälsning av grabbarna med mörka glasögonen och lät explodera samtidigt i alla tre varuhusen ett fat med gifter varför ett hundratal kunder fick föras till sjukhus med kraftiga förgiftningar.  
 
Varför?  
 
Antingen glömde man betala en viss summa, eller ville ett annat gäng ta över, eller, eller, eller?  
 
Inte heller Kamprad står över naturlagen och det finns ingen regering i Ryssland som kan skyddar IKEA.  
 
Kamprad som mot alla interna och externa rådgivare vill börja bygga fler varuhus kommer en dag att upptäcka att IKEA blev av med samtliga varuhus - utan förvarning!  
 
Eller fick byta namn se denna länk: http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=752 artikel nummer 11.  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
I Spanien http://www.eurocasacar.com Vi har återigen sänkt priserna då vi lyckats med nya inbesparingar som vi ger vidare till våra kunder.  
Just nu 1 vecka för mindre 900 kronor inkl allt ända fram till 31 mars!  
Malaga, Alicante, Palma några av de mest populära destinationerna.  
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet, om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du erhåller Vouchern inom 1 timme efter att datorn gjort en del kontroller.  
Utan att en enda levande skäl är inblandat!  
 
Just nu byter vi ut 16.000 bilar vilket är klart före den 1:a februari,  
ingen bil är äldre än 6 månader med A/C och Bil radio.  
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda musklick!!

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.