Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland
Klicka på den artikel du vill läsa

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Ryskt våld hotar det fria ordet  
Publicerad: 12 november 2010, 02.00  
 
30-årige Oleg Kasjin är en av Rysslands mest kända journalister, men frågan är om han någonsin kommer att kunna skriva igen. Han är det senaste offret för ett fortsatt ostraffat våld mot journalister och försöken att döda det fria ordet i landet.  
 
När Oleg Kasjin i lördags var på väg hem till sin bostad, tio minuter från Kreml, attackerades han av två långa män klädda i svart. De slog ned honom och sedan följde en 90 sekunder lång misshandel. Den ene förövaren höll fast Kasjin medan den andre med ett järnrör metodiskt, likt en vedhuggare, först slog sönder Kasjins fötter och händer och därefter sparkade honom i huvudet.  
 
Detaljerna är kända eftersom en övervakningskamera fångade hela den grova misshandeln, som sedan lagts ut på nätet (www.lifenews.ru). Dådet har väckt stor uppmärksamhet i såväl Ryssland som omvärlden. Dels för att den brutala misshandeln finns så väl dokumenterad, dels för att den handlar om en känd journalist men också för att det är ett i raden av övergrepp som sannolikt aldrig kommer att lösas.  
 
President Dmitrij Medvedev reagerade direkt på Twitter och sa att ”brottslingarna måste hittas och straffas” och sa senare att det gällde även om ”högre tjänstemän” var uppdragsgivare. Medvedevs reaktion var välkommen, problemet är att presidenten har reagerat snabbt i andra uppmärksammade dåd mot journalister och medborgarrättskämpar utan att något har skett.  
 
I en ovanligt tuff kommentar anklagade radiokanalen Eko Moskvas analytiker Matvej Ganapolskij den tidigare ryske presidenten Vladimir Putin för de upprepade attackerna mot journalister.  
 
– Det är helt uppenbart att det har deklarerats ett krig mot undersökande journalister, eller rättare sagt det är ett speciellt krig uppkallat efter Vladimir Putin. Jag vet att det är ett olämpligt ämne, men jag tar upp namnet på vår nuvarande premiärminister eftersom han är ideologen bakom att behandla journalister som skräp. Fallet Kasjin visar att vi skördar frukterna av Putins aversion mot detta viktiga yrke, sa Ganapolskij.  
 
Oleg Kasjin arbetade på frilansbasis för den respekterade affärstidningen Kommersant. Han var aktiv på Twitter och med sin blogg – och han var helt orädd. Mycket tyder på att det var hans rapportering om en kontroversiell motorväg från Moskva i riktning mot S:t Petersburg genom den ekologiskt värdefulla Chimkiskogen som skapat fiender.  
 
I så fall är han inte den förste som drabbas av den anledningen. För två år sedan misshandlades Michail Beketov – redaktör för en lokaltidning i Moskvaförorten Chimki – så svårt att han är hjärnskadad och rullstolsburen. Beketov har kritiskt granskat motorvägsprojektet, som drivs av en vän till Putin. I går meddelades att polisen ska ta upp utredningen om misshandeln på nytt.  
 
Två dagar före attacken mot Kasjin överfölls en aktivist för bevarandet av Chimkiskogen, Konstantin Fetisov, och han ligger fortfarande i koma efter slag mot huvudet med ett baseballträ. Och dagen efter Kasjinöverfallet blev ytterligare en journalist, Anatolij Adamtjuk, misshandlad av två okända män. Han hade rapporterat om hur ungdomar som protesterat mot skövlingen av skogen anhållits av polisen.  
 
Motorvägsprojektet har alltså väckt starka känslor och inte minst har det av Putin styrda Förenade Rysslands ungdomsrörelse engagerat sig starkt för projektet. På sin webbsida svartlistade de i augusti Kasjin under rubriken ”Journalistförrädare måste straffas” och fördömde Kasjin för att han i en artikel intervjuat en av försvararna av Chimkiskogen.  
 
Den ryska journalistkåren har reagerat mycket starkt på de senaste händelserna. Ett upprop om åtgärder till president Medvedev undertecknades snabbt av ett tjugotal chefredaktörer och över 1 500 journalister.  
 
Det finns anledning att ifrågasätta Medvedevs handlingskraft och möjligheter att påverka politiken. Han säger ofta ”rätt saker” och har sedan makttillträdet talat om vikten av att Ryssland går mot ökad demokrati och modernisering – och aktivt bekämpar korruption och den laglöshet som råder inom bland annat poliskåren.  
 
Medvedev reagerade starkt på mordet på medborgarrättskämpen Natalja Estemirova i Tjetjenien sommaren 2009, liksom på advokaten Sergej Magnitskijs död efter elva månaders bedrövlig behandling i ett polishäkte. Men fortfarande har inga skyldiga hittats eller straffats och när det gäller fallet Magnitskij tyder allt på att männen bakom brottet är väl kända högt uppsatta personer inom säkerhetstjänsten FSB.  
 
För sin trovärdighet behöver därför Medvedev distansera sig betydligt tydligare från sin företrädare Putin och skapa en förändring av dagens laglösa klimat. Frågan blir alltmer aktuell om Medvedev har det mod och den kraft som krävs för en sådan utmaning.  
 
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ryskt-vald-hotar-det-fria-ordet_5657923.svd  
 
Jan Blomgren  
 
08-13 52 60  
 
jan.blomgren@svd.se  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.