Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch



1) SL:s vd avgår
Efter artikeln finns kommentarer från Landstinget samt anställda inom SL.


2) Tidningen Bussbranschen var blixtsnabbt ute på sin websida med nyheten innan.


....det "inte räcker att vara ledsen", som SL:s vd Gunnar Schön sagt sig vara. Man måste ta ansvar också.


Toni´s kommentar!
Frågan återstår när SLTF VD kommer med sina beklämmande ursäkter -- i stil med att allt är ett missförstånd och kan förklaras, eller det handlar om teknikaliter? Som exempelvis SL:s miljard svindeln med momsagifter.
Enda följdriktiga är att politikerna tar upp frågan om Länsbolagens vara eller icke vara. Jag kan inte se ett enda bärande skäl i att ha Länsbolagen kvar, ett SLTF eller andra organ som har som sin enda uppgift att dränera samhället på skattemedle samtidigt som ett stort antal personer mer eller mindre med hjärnsläpp lever rullan.



1)
SL:s vd avgår efter SvD:s avslöjande
SL:s vd Gunnar Schön bjöd med sin hustru på tjänsteresan till Reykjavik. Resan kostade skattebetalarna sammanlagt 40 000 kronor och mörklades av Schön
i redovisningen. Efter SvD:s nya avslöjande avgår Gunnar Schön.

Just nu träffas Lokaltrafikens-toppar på ny konferens i Madrid. Fr v Maria Wallhager (fp), andre vice ordförande i SL:s styrelse, vd Gunnar Schön och styrelseordförande Anna Berger Kettner (s).

Det var i april förra året som SL:s vd Gunnar Schön åkte till Reykjavik för att under en dag sammanträda med andra direktörer för kollektivtrafiken i de nordiska huvudstäderna. Mötet varade under en dag, en måndag.
Gunnar Schön anlände redan på fredagen till Reykjavik. Han var inbokad fyra nätter på Saga hotell, ett av de mest fashionabla i den isländska huvudstaden.

Med på resan var även Helena Sundberg, SL:s strategiska planerare och kanslichefen Bo Tengblad, som bodde på samma hotell. Men SvD kan nu avslöja att även Gunnar Schöns hustru följde med på tjänsteresan till Reykjavik.
När SvD begärde ut fakturaunderlaget för flygresorna finns dock inte hustruns namn med på fakturorna. Parets biljetter döljs under begreppet "researrangemang". Parets flygbiljetter kostade 22 930 kronor, men bara Gunnar Schöns namn nämns på fakturan.
När det gäller hotellräkningarna på 17 000 kronor har underlaget "förkommit" enligt bokföringen. SL betalar ändå allt utom 1 800 kronor.
När SvD per telefon konfronterar Gunnar Schön med de nya uppgifterna är han mycket pressad.

På frågan varför han lät sin hustru följa med på en av skattemedel bekostad resa, svarar han:
- Jag tyckte vi behövde det.
Gunnar Schön sade till SvD i natt att han, efter det nya avslöjandet, var beredd att avgå:
- Nu finns det väl inget alternativ efter det här. Nu är styrelsen så pressad att den är tvungen att visa sig handlingskraftig, säger han.
Senare bekräftade Gunnar Schön för Sveriges Radios Ekoredaktion att han avgår.
- Jag har gjort ett himla stort misstag och jag kan inte ge någon bra förklaring till det som hände, säger Gunnar Schön.

Dessförinnan hade SL:s ordförande Anna Berger Kettner sagt till SvD sent i natt:
-Jag har svårt att se att Gunnar Schön ska kunna sitta kvar. En vd ska äga ägarnas förtroende, de som betalar skatt. Men det är styrelsen som måste ta beslutet, det är inget jag kan göra själv.
Det är Gunnar Schön som fattar beslut om alla resor som tjänstemännen på SL gör. Det är han som godkänner reseräkningarna, även sina egna.

När SvD tidigare frågade Gunnar Schön om varför han spenderade flera dagar i Reykjavik trots att programmet bara varade under en dag, nämndes inte hans fru.
I stället svarade han:
-Att jag åkte tidigare berodde på att dels på att det fanns program även för söndagen dels för att jag ville träffa mina kolleger i Reykjavik.
När SvD i går kväll pratade med Gunnar Schön var han mycket ångerfull.
- Jag har gjort fel, konstaterar han.

Tycker du att detta sänder bra signaler ut i SL:s organisation?
- Nej, naturligtvis inte.
SL:s styrelseordförande Anna Berger Kettner fick först i går kväll kännedom om paret Schöns Reykjavik-resa, uppgifter som var nya för henne.


Risk för rejäl skattesmäll
Lyxresorna kan bli en dyr affär för SL-topparna. de riskerar nu en stor skattesmäll, pengar de i så fall tvingas ta ur egen ficka.
- Klart kontrollvärdigt, konstaterar Henrik Lund på skattemyndighetens juridiska avdelning.

Henrik Lund vill inte berätta om skattekontoret tänker granska SL eller inte. Sådant är av naturliga skäl hemligt. Däremot är det ingen större hemlighet att han tycker att uppgifterna sticker i ögonen på en skattefogde.
- Det låter som nöjesresor, säger han.

Att åka på nöjesresor förtäckta som arbetsresor är traditionellt knep att ta sig runt skatten. Både i Regeringsrätten och kammarrätten finns mängder av praxisfall som gäller just förmånstaxering, alltså när lönen utgått på annat sätt än i rena pengar.
Och Henrik Lund har svårt att förstå att vd:n Gunnar Schön och Elwe Nilsson, en ordförande som redan avgått, kan åka på tjänsteresa tillsammans.

Kent Madstedt är chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten. Han tycker att SL-topparnas resor helt klart är ett ärende för skattemyndigheten, men konstaterar att det kan vara svårare för ekobrottsmyndigheten att komma åt vidlyftiga resor och representation.
- Det är vanligt att ordförande och vd kliar varandra på ryggen, kommenterar Madstedt det faktum att
Schön och Elwe Nilsson ägnat sig åt resor med väldigt lite dokumenterat arbetsinnehåll.

Så tystnar Kent Madstedt i fundering ett par sekunder.
- Det här för tanken till mutbrott. Men det är besvärligt att handlägga i den privata sektorn, lägger han till, med tanke på att det var leverantörer de skulle träffa och att de bjöd på nöjena.
Eftersom SL är ett landstingsägt bolag, så räknas det till den privata sektorn. De gör att resorna är svårare att komma åt. För att kunna hävda att resorna skulle vara trolöshet mot huvudman, krävs att det finns ett uppsåt och att de bryter mot regler.
Problemet är att SL inte har så många regler eller någon kontroll, då finns det inget att bryta mot.

Ett annat sätt än att hävda trolöshet är att visa att SL-topparnas förehavanden skadat bolaget.
- Det är också svårt, SL-topparna kan å sin sida hävda att deras dyra resor varit till stort gagn för SL, säger Kent Madstedt.
Då är det betydligt lättare för skattemyndigheten. För det första kräver lagen att man arbetar sex
timmar per dagar när man reser ut på konferens. SvD har visat på flera resor där arbetet varit en underordnad punkt på programmet i jämförelse med luncher, drinkar och middagar.
- Gör vi en revision och hittar sådant här, ja - då blir det till att betala förmånsbeskattning.
En sådan beskattning skulle innebära att SL-topparna får en stor skattesmäll, som mest 50 procent på reseförmånen.

Just onödiga resor är något som skattemyndigheten slår ned på när den gör sina revisioner. Ibland tvingas den anställde räkna hela resan som en bonus och skatta på den, ibland en del av resan.
Att till exempel som Gunnar Schön tillbringa, flygresan inräknad, fem dagar i Reykjavik när direktörssammanträdet bara utgjorde en dag - det är mycket tveksamt, enligt Henrik Lund på Skattemyndigheten.
Likaså när hans kollega Hallgren arbetar tre timmar om dagen på konferens i Gstaad, när resten av punkterna på programmet är drinkar och konsert.
Det är, enligt Henrik Lund, också tveksamt. Eftersom SL-topparna har valt att resa exklusivt och bo på dyra hotell, så kan skattesmällen bli stor.


Gubbkulturen upprör landstingspolitikerna
SvD har pratat med 15 av landstingsstyrelsens 23 ledamöter. Styrelsen är ansvarig för de landstingsägda bolagen och utser bland annat SL:s styrelse.
- Detta är makalöst. Jag trodde inte att man skulle behöva uppleva detta. Jag känner mig ganska bestört över den kultur som verkar råda, säger Birgitta Rydberg (fp).

Ingen ledamot går så långt som att kräva SL:s lednings avgång. Men Birgitta Sevefjord betonar att det "inte räcker att vara ledsen", som SL:s vd Gunnar Schön sagt sig vara. Man måste ta ansvar också.
- SL-ledningens beteende slår tillbaka mot alla landstingspolitiker också. Denna gubbkultur med golfklubbar hit och en massa öl dit lever kvar inom SL, trots att den är borta i näringslivet.
"Hemsk", tycker landstingsstyrelsens förste vice ordförande, socialdemokraten Dag Larsson att "den något egenartade resepolicyn är". Särskilt kritisk är Larsson mot avtackningsresan för moderaten Elwe Nilsson.
- Man undrar verkligen över motivet till den, säger han.
Socialdemokraten Staffan Holmberg efterlyser
samma regler för resor för SL:s tjänstemän som redan gäller för landstingets politiker.

- När jag åkte till Åland på en dagstur krävdes godkännande från tre landstingsråd. Men SL:s tjänstemän har åkt hur som helst, utan att styrelsebeslut fattats. Här krävs en aktiv ägarstyrning från landstingets sida.
Kristdemokraten Stig Nyman säger att förtroendet för SL:s ledning är naggat i kanten:
- Deras omdöme när det gäller tjänsteresor kan man ju ifrågasätta. Det har klickat, säger Stig Nyman.
Torbjörn Rosdahl (m) säger:
- Detta är förskräckligt tråkigt. Återigen har vi fått ett avslöjande om att folkvalda använder skattemedel på ett alltför generöst sätt.
Men det finns också de som delvis försvarar SL-topparna:
- Jag höjer inte på ögonbrynen för detta. Det är en storm i ett vattenglas, säger Lars Joakim Lundquist (m).




"Vi får kämpa för allting"
Restaurang Mustangen vid Slussens tunnelbanestation är rastlokal för t-bane- och bussförare. En snabb fika, en cigarrett, innan det är dags att gå på skiftet.
- Vi har inte hunnit resonera ordentligt om det här. Men klart att det sticker i ögonen. Vi får kämpa för absolut allting, och de kan sko sig, säger Yvonne Eriksson, som sitter i klubbstyrelsen.
- Missbruk av makt måste man väl alltid tycka illa om, säger Göran Thorsell, busschaufför. Både sådant här som cheferna står för, och det som dåliga förare kan visa mot trafikanterna.

Peter G Lugnegård har varit med länge, och upplevt att villkoren generellt blivit sämre och sämre för dem som jobbar för SL - numera via entreprenörer.
- Makt korrumperar. Och hela samhällsmoralen blir skadad, säger han. Elwe Nilsson står som symbol för den utvecklingen, och han står inte högt i kurs.
- Nej, nu jäklar, det är väl ändå för Och vi som har fått bråka om våra pisspauser!, säger Anneli Löwgren när hon får höra att han varit ute och rest också efter
pensionen.

Mikael Karlsson som kör buss till Värmdö har några lediga minuter på trappsteget till sin buss. Och som många andra är han inte direkt förvånad.
- Politiker, näringsliv, topptjänstemän Varför skulle SL vara undantag?
Och som de andra tycker han att arbetsvillkoren bara försämras. Men fortsätter ändå att köra buss.
- För att jag slipper ha en chef som tittar över axeln. I bussen bestämmer jag.
Facket vänder sig mot högsta ledningen, och Per Johansson skräder inte orden. Han är vice ordförande i tunnelbaneförarklubben inom Seko.
- Anna Berger Kettner borde nämna sakerna vid sina rätta namn. Det här är stöld av skattepengar, och cheferna borde få betala tillbaka.

Klubben kräver ledningens avgång - utan fallskärm. Den anser även att revisorerna bör sparkas, de borde upptäcka sådant här.
- Det här visar ju också att det finns pengar inom SL. Som vi har kämpat med både dem och Connex att få ordningsvakter.

Erik Sidenbladh






2)

Tidningen Bussbranschen http://www.bussbranschenbw.se/not-3.html var tidigt ute med nyheten efter att SL presstjänst skickat ut kl 04.12 meddelandet att VD Schön avgår med omedelbarverkan, inte en dag försent!
anm. toni

SLs VD Gunnar Schön meddelar att han avgår.

Bakgrunden är att Gunnar Schön vid en tjänsteresa i april förra året restetillsammans med sin hustru, och att han då lät SL betala kostnaden för hustruns resa.
- Jag har gjort ett stort misstag, och jag kan idag inte förklara hur jag tänkte när jag gjorde det, säger Gunnar Schön.
- Situationen för både mig och styrelsen har blivit ohållbar, och därför väljer jag att avgå, säger Gunnar Schön. Jag beklagar djupt att jag har satt styrelsen, mina medarbetare och företaget i
den här situationen."

Business class, femstjärniga New York Plaza Hotel och nu VD-hustruns resa betald av företaget. Det har länge varit känt att kollektivtrafiken i Sverige brottas med ekonomiska problem.

Att det nu dessutom visar sig att problemen också har en etisk-moralisk sida förbättrar inte situationen.

Bedrövligt är ett svagt ord i sammanhanget. Med viss bävan frågar jag mig vad som kommer härnäst. Och vem som
kommer härnäst som VD för Storstockholms Lokaltrafik. Det vore på tiden att få bort svängdörrarna till VD-rummet.

- LAL


Bra LAL och Bjarne -- så skall en nyhet snabbt lanseras inom bussbranschen -- Ni har den bästa websiten med massor med info --
mvh
toni


hälsningar
eder tillgivne
toni schönfelder

tel 0034 616 421 085
fax 0034 966 69 81 58


PS
får jag påpeka att SL artikeln kommit till
genom hjälp.
Har du uppgifter så drar dig inte för att skicka mig dessa, efter noggran kontroll finns det andra som tar hand om dessa. Varje åtgärd som minskar maktfullkomligheten och slöseriet med skattemedel är hedersvärt. Det handlar inte om angiveri, det handlar om att återställa etik och en värdegemenskap.
toni




Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.