Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch


Newsletter nr 26

Bäste läsare i detta späckade nummer finner du flera spännande artiklar där jag återigen påvisa BR:s inkompetens i såväl spritresor samt miljödebatten
Stena på stark frammarsch, Color line får konkurrens men för hur länge?
Samt mycket annat av intresse för vakna bussägare och arrangörer.
Sist lite om en ny resa till Köln och RDA Work Shop år 2004.

================================


1) Bussbolagen och shoppingresor!

2) Landstinget lägger 4,5 miljarder per år på IT-investeringar

3) Gyllenhammar har ingen tanke på pension

4) Ramqvists dagar är räknade

5) Tar med skidbackarna till Liseberg

6) Color Line kan komma att få konkurrens i Strömstad.

7) STOR STENA-SATSNING PÅ GÖTEBORG-TYSKLANDSTRAFIKEN

8) Tidningen Res och Trafik nr 8 och Tonis synpunkter

9) Kort nådatid för Kallax Cargo flygplats!

10) Referat Kollektivtrafikutredningen SOU 2003:67 Insändare från hans Sternlycke’’

11) Lite statistik från Internet som kan komma som en överraskning

12) I sista stund kom ett meddelande från föreningen svensk flyg

=============================

1)

Bussbolagen och shoppingresor!
Det svänger snabbt i den svenska ankdamms debatten. För några år sedan såg man en bekymrat Claes Olofsson ( Ordföranden i BR) i enstaka media och ondgjorde sig över att Svenska bussbolag körde shoppingresor främst till Tyskland för att handla helt legalt enligt EU lagen beskattat billig sprit. Spriten som ofta inhandlades på Shoppingcentrat i Rödby, en verksamhet som drivs av den tyska och danska staten gemensamt. Olofssons ageranden kunde man väl ha överinseende med om det varit hans privata inställning, men nu stod han upp och tog ställning för hela branschen med svartmålning av de bolag som körde shoppingresor, många var medlemsföretag.

Att Olofsson har ringa kunskaper i juridik har han visat otaliga gånger, att BR:s kansli saknar samma kunskap är också alltför bekant. BR:s man i Brüssel, herregud vad han nu gör och var finns han borde i vart fall informerat BR? Att BR:s uttalanden strider mot EU lagen som står över svensk lag borde alla vid det här laget vara bekant. Frågan uppstår åt vems vägnar går BR, medlemmarnas eller fnaskandet för en myndighet som struntar i den svenska lagen?

I domstolen använder sig åklagaren av BR:s uttalanden,( en sensation i sig) en del åkare fälls andra frias. Att domstolar inte kan läsa EU lagen är beklämmande, ( politiska domar) en fällande dom var aldrig möjlig eftersom den stred mot de konventioner som Sverige undertecknat.
Nu blev det efter en osedvanlig kort tid klart med en dom i EU:s domstol där regeringen fick backa på alla punkter och de fällda bussbolagen samt resenärerna blev friade.
Medlemmarna i BR borde bära med sig detta, vems ärenden går förbundet till vilket man betalar sina medlemsavgifter?

År 2004 och 2005 kommer förändra hela tillvaron igen, denna gång sänker Danmark ( har redan gjort detta) och Finland nästa år spritskatten vilket leder till att shoppingresorna ändrar karaktär, man slipper Tyskland och behöver bara resa i norr över gränsen till Finland och i söder till Danmark.
Det finns anledning att se upp för bussarrangörer av shoppingresor, mycket snart kommer Sverige tvingas att följa omvärlden och sänka i motsvarande grad spritskatten.
Då är det slut med lönande shoppingresor.

Att den Svenska regeringen skall lyckas med att höja sprit skatten till svensk nivån i övriga EU länder är milt sagt befängt.
Frågan uppstår därför, varför gå på bolaget, när man kan få en flaska vodka för 90 kronor i Frederikshavn?
Denna helg rullade ännu fler spritkärror ombord på färjorna mellan Danmark och Sverige. I onsdags förra veckan sänkte danskarna alkoholskatten på sprit med hela 47 procent.
Danska politiker är precis som sina svenska kollegor fullt upptagna med att försöka hantera skattekonkurrensen inom EU. Och då gäller det inte bara alkoholskatterna.
I regeringsförklaringen flaggade Göran Persson för sänkta bolagsskatter av konkurrensskäl. Det är ett anmärkningsvärt korkat förslag: Sverige har efter Irland den lägsta bolagsskatten inom EU, och den behöver självklart inte sänkas ytterligare. Det finns andra skatter som är långt viktigare.
När det gäller alkoholskatter ligger Sverige däremot i den absoluta EU-toppen. Men på detta alkoholpolitiskt känsliga område är någon sänkning inte planerad. Bosse Ringholms strategi är att vänta och se. När insikten kommer i samband med att skatte intäkterna sinar, kommer finansen att ändra den svenska beskattning blixtsnabbt.
För övrigt vänta och se på vad? På hur många kartonger vodka som ryms i en Volvo? Eller i bagageutrymmet i en buss?

Det krävs inte så mycket tankearbete ens på finansdepartementet för att inse att efter årsskiftet blir Östersjön ett hav av vodka. Det krävs inga komplicerade kalkyler för att finna att statens intäkter från spritskatten bara kommer att sjunka och sjunka.
I mars 2004 sänker Finland spritskatten med 44 procent. Taxfreebutikerna på Finlandsfärjorna kommer då plötsligt att börja göra skäl för namnet med kraftiga prissänkningar.

Vilket kommer leda till en utslagning av fartyg, redan idag är trafiken knappt lönsam, med tax free argumentet borta blir det ett ekonomiskt blodbad i den tidigare så lönsamma Finlandstrafiken.

Och i maj blir Polen och de tre baltiska staterna medlemmar i EU; länder med ännu lägre alkoholskatter.
Vid årsskiftet släpps i praktiken privatimporten av alkohol från EU fri.

Visserligen finns en regel om 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl per person och resa, men det är endast att hänvisa till någon familjefest för att denna gräns ska kunna överskridas.

Antalet planerade svenska 50-årskalas lär öka drastiskt.

Systembolagets förlust av marknadsandelar kommer att accelerera. Varannan flaska som konsumeras i dag kommer inte från Systemets hyllor, och i Skåne har omkring 70 procent av flaskorna aldrig varit i en grön plastkasse.
Svarthandeln med sprit ökar explosionsartat. De höga svenska alkoholskatterna bidrar till att stärka den organiserade brottsligheten.

Motsvarande politisk doping av maffiaverksamheten skedde för några år sedan när Sverige ensidigt försökte slå EU-rekord i tobaksbeskattning. Att majoriteten i riksdagen inte lärt sig något av dessa erfarenheter är allvarligt.
Bland alla de politiker och opinionsbildare som företräder vänta-och-se-linjen framförs också argumentet om att Sverige i stället ska försöka förmå andra länder att höja sina alkoholskatter. Problemet är förstås att de just nu är sysselsatta med att göra tvärtom.

Danskarna har varit fräcka nog att strunta i de Svenska råden, och en svensk regering som slåss för principen om vetorätt när det gäller skatter inom EU har svårt att hävda att just svenska alkoholskattenivåer ska gälla inom EU.
Visst vore det utifrån folkhälsoskäl och andra aspekter bättre att exempelvis sänka skatterna på arbete. Men just nu är den europeiska verkligheten sådan att den kräver sänkt skatt på sprit.

Detta kände man till när Sverige bad om att få vara med i EU, nu verkställs sakta och säkert ingångna avtalen, spriten, spelmonopolet och annat.
Något som BR som förbund borde ta till sig i alla andra frågor där Svenska myndigheter har egna uppfattningar vilka går mot EU lagarna, som förbund skall man skydda sina medlemmar från myndighetsövergrepp och inte svansar med makten för några kortsiktiga poäng.
Ingen kan därmed vara förvånad längre över att få lyssnar på vad BR har att säga när alla vet att dom ändå inget vet eller kan tillföra mer än att tigga pengar.


2)

Landstinget lägger 4,5 miljarder per år på IT-investeringar

Landstinget lägger 4,5 miljarder per år på IT-investeringar. Men revirpinkande bland landstingsdirektörer och lapptäcke av system gör att pengarna inte används fullt ut. Risken är stor att landstingen bygger in sig i slutna system. Något som känns igen från kollektivtrafiken.


==========================


3)
Det sker stora saker i världen, Gyllenhammar har ingen tanke på pension.

Dubbla uppdrag - dubbla klockor. Pehr G Gyllenhammar har ingen tanke på pension. Tvärtom jobbar han nu mer än han gjorde som Volvochef. Och fler borde ta efter. "Vi har inte råd med för tidiga pensioneringar", anser han.
Sent skall syndaren vakna!

=========================

4)

Ramqvists dagar är räknade
Volvo har inte råd att ha kvar Lars Ramqvist på ordförandeposten. Skuggorna från Skandiaåren förföljer honom. Bedömningen är från ett stort antal rutinerade näringslivsföreträdare gör är att Lars Ramqvist ganska snart frivilligt meddelar att han lämnar uppdraget.
Med honom borde minst 100 andra ryggdunkande näringslivs chefer följa.

=============================

5)
Här händer det något positivt!

Tar med skidbackarna till Liseberg
SkiStars fyra vinterdestinationer; Sälen, Åre, Vemdalen och norska Hemsedal tar med sig varsin skidbacke till Jul på Liseberg i Göteborg, som startade i helgen. I området mellan Isbanan och Stora Scenen på Liseberg kommer det att finnas två liftar och fyra skidbackar täckta med riktig snö. Liftarna är i form av rullband, vilket gör att även de allra minsta skidåkarna kan åka säkert. Skidor finns att låna.
Vinterland på Liseberg är en stor sak för bussresearrangörerna och en ännu större upplevelse för kunderna som vandra runt i detta ljushav och lukten av glögg!

=================================

6)

Color Line kan komma att få konkurrens i Strömstad.

Color Line kan komma att få konkurrens i Strömstad. Det nybildade Rederiaktiebolaget för utrikes linjer har hos Strömstads kommun ansökt om kajplats för en färja med ungefär samma dimensioner som "Color Viking". Ett avtal mellan rederiet och fartygsägaren är långt kommet och gäller en ännu inte namngiven ro-ro-anpassad färja, uppger Marcus Pettersson.

Pettersson - vd för Svenska Orientexpressen och tidigare marknadschef på Color Line - är en av intressenterna bakom det nybildade rederiet. Han säger att man inte söker strid med Color Line och därför bland annat valt att rätta sig efter konkurrentens avgångar.
- Men vi kommer inte att acceptera att Color Line tränger sig före med ytterligare ett färja, säger Marcus Pettersson. Eftersom det inte finns någon möjlighet att uppföra en terminalbyggnad kommer vi att sköta all passagerarhantering ombord, vilket förutom att vara kostnadsbesparande också känns modernt.
- En hamn i sydöstra Norge är klar, men det är inte Sandefjord, säger Pettersson.
Start för den nya färjelinjen beräknas ske så fort som möjligt, efter det att Strömstads kommun behandlat rederiets ansökan.
- Vi ser med tillförsikt fram emot deras svar. Vi har försökt visa att vi har en rimlig begäran. Konkurrenslagen ger inget utrymme för några tolkningar.
Color Line har tidigare sagt nej till rederier som velat konkurrera med Color Line om färjetrafiken.
Vad som inte sägs är att trafiken bygger på spritresor från Norge till Sverige, frågan är hur länge Norges regering kan hålla emot, den dag Sverige sänker beskattningen tvingas Norge följa med och därmed var det slut på flera upplägg som Svenska Orientexpressen bygger på.

Mitt stalltips är att redan innan sommaren 2004 vet vi hur det fortsätter, spritresorna är sålunda helt i händerna på vad som sker i Stockholm och Oslos kanslihus!


==================================

7)

STOR STENA-SATSNING PÅ GÖTEBORG-TYSKLANDSTRAFIKEN

I januari nästa år försvinner "Stena Carrier" och "Stena Freighter" från Stenas lastlinje mellan Göteborg och Travemünde. Fartygen, som är byggda 1978 respektive 1977 har en lastkapacitet på 1.700 längdmeter, har seglat på linjen sedan 1987. Enligt obekräftade uppgifter från Finland kommer fartygen att sättas i trafik mellan Åbo och Travemünde av logistik- och speditionsföretaget Lillbacka, som dock inte vill kommentera uppgifterna.
Stena Line investerar en halv miljard i linjen när de två trotjänarna ersätts av två nya, snabbare och betydligt större fartyg. Otillräcklig kapacitet har inneburit att en del kunder istället valt att köra via Skåne. Enligt Stena Freights chef Michael McGrath har man nu fått positiva signaler från många företag som kommer att transportera sina volymer med de nya fartygen.
Det är ännu inte definitivt klart vilka fartyg som sätts in, men får man förmoda att det blir två av tre följande Stena Ro-Ro-fartyg:
- "Mont Ventoux" (ex "Sea Centurion"), byggt 1998 i Italien och på 2.700 längdmeter. Fartyget seglar för närvarande i charter på Medelhavet.
- Systerfartyget "Sea Chieftain" som nu färdigställs vid varv i Kroatien och beräknas bli levererat vid årsskiftet.
"Stena Foreteller", byggt 2002 i Kina som nu seglar på charter i Nordsjön efter en längre charter i Medelhavet under namnet "Cetam Massilia". Hon har en lastkapacitet på 3.000 längdmeter. "Stena Foreteller" har två systerfartyg, "Stena Forecaster" och "Stena Forerunner", som nyligen gått in på långa charter för Transfennica och satts i trafik mellan Finland och Tyskland.
Hängde du med i alla nya båtar och rutter?

Grattis Stena att ni fått tillbaks entreprenörsandan, önskar all välgång!

===================================

8)

Tidningen Res och Trafik har i sitt nummer nr 8 ett par intressanta inlägg.

På sidan 40 hittar man rubriken Politikerna måste se helheten!
Utredningar som gjorts glöms bort efter ett tag? Förlåt vaddå? Vem har beställt dessa och vem har betalt dem? Till vilken nytta?
När man i tidningen citera att det saknas perspektiv på helheten så blev jag fundersam, kan det vara så att tidningens redaktör menar mera pengar till en uppblåst administration vars tjänster ingen efterfråga och jag som trodde det kunde innebära att med ett helhetsperspektiv menar man avveckling av länsbolagen, etableringsfrihet för en bättre marknadsanpassad kollektivtrafik, tänk vilka missförstånd det kan bli.

På sid 42 hittar jag rubriken Mer målstyrning mindre detaljstyrning, nåja alltid något,
Kanske finns det trots allt ett hopp?

Men så kommer rysaren på sid 20, tuffare krav hotar i miljözonerna!
Ja, tjenare, får man lämna ett bidrag till debatten, det är enligt svensk lag förbjudet för en kommun att utfärda detaljregler för ett fordon. Det åligger ensamt vägverket. Den miljözon som infördes att gälla för turistbussar ( och andra fordon) strider mot EU lagen och svensk grundlag, där näringsdepartementet idag för samtal med EU efter en anmälan från RDA och inte av BR som istället valt att svansa med, se spritresorna ovan.
En svensk turistbuss som kör ut ur sverige och kommer tillbaks med tankat diesel i annat land förstör filtren som avser reningen då man i sverige med MK3 bränslet har ett helt annat bränsle. Så var det med plaketten i vindrutan ett skämt utöver alla andra.

Det är bl.a.därför kommuner inte får utfärda bestämmelser som av klåfingriga lokalpolitiker sedan omvandlas till en förordning som strider mot olika lagar.
Vill de berörda kommunerna införa restriktioner för den lokala busstrafiken, den verkliga förövaren av utsläpp oaktat om det är diesel eller etanol kan man enkelt göra detta genom att ställa motsvarande krav på sitt länsbolag, då blir det en avtals fråga och inte en tolkningsfråga i lagen.

De bussföretag som har råkat ut för böter kan vända sig till mig så att jag kan vidarebefordra dessa till EU och komplettera den anmälan som nu föreligger.

Man kan ju utan att var illvillig fråga efter vettet på de 4 kommuner som har valt att strunta i lagar och därmed försvåra för turistbussar från sverige och utlandet att med betalande turister som vill spendera sina pengar på teatrar, restauranger, hotell och annat vars avgaser överhuvudtaget inte är mätbara i utsläppen som sker från stadens oljepannor eller från fartygen i hamnarna.

Waxholmsbolaget, Strömma kanal fartygen samt alla kryssningsfartyg skulle med samma måttstock stoppa trafiken på en gång. Förbud att angöra Sverige och därmed kan man stänga hamnarna i Stockholm och Göteborg, hallå vakna!

Ännu mer infantil blir situationen när Göteborgs kommun väljer att köra sina sopor med långtradare till Luleå och inte med tåg utan helt rätt med långtradare 200 mil fram och tillbaks för att bränna dessa i ugnarna i Luleå. Helheten????

Dispenser och annat trams är oförenligt med vad lagen tillåter, så enkelt är det. Hela artikeln avhandlar något som är en enda stor fars med fatala konsekvenser för det enskilda företaget.
Rättsäkerheten urholkas liksom möjligheten att planera en investering som en buss utgör.

Är det inte dags för dig Ulo att sätta in saker i ett rätt sammanhang och visa på vansinnigheterna? Helheten, var det inte så din artikel heter?
Detta virrvarr som avhandlas i artikeln styrker bara min uppfattning, bränslecellen är lösningen och inte något annat. Det finns över 200 bussar med bränslecelldrift i USA och Kanada vilket inte framgår av en annars bra skriven artikel, helt rätt, vi är i början av en revolution och Volvos helt om i denna fråga är bra, Volvo har fyndiga ingenjörer som säkerligen kommer att springa förbi Mercedes med sin byråkrat styrda utvecklingsavdelning.

Får jag återigen påpeka, Sverige har på egen begäran bett att få vara med i EU, att Sverige skall rätta sig efter de miljöbestämmelser som man själv är med och utforma i Bryssel.

Vad man hittar på med kommunens eller statens egna fordon är upp till ägarna.
Att utfärda regler som hindrar ett internationellt utbyte av turister är inte förenlig och strider mot andra lagar som likaväl omfattar Sverige. Miljödebatten har samma grundfel som spritresor debatten för några år – och BR står sedvanligt på fel sida, hallå ni företräder era medlemmar inte kommunerna!
Punkt och slut!


====================================
9)

Kort nådatid för Kallax Cargo flygplats!
Det i flera år hårt pressade Kallax Cargo i Luleå har fått ytterligare en respit att visa resultat. Vid ett möte med ägarna i tisdags gavs bolaget tid till den 4 december att slutföra vad som sägs vara förhandlingar med tre fraktflygbolag om regelbunden trafik på Kallax flygplats.
Ett av de tre flygbolagen är, enligt säkra uppgifter Polar Air Cargo, ägt av Atlas Air, och f n med tre fraktflyg i veckan med Boeing 747F-maskiner från Göteborg till New York, Chicago och Liège-Seoul-Taipei.
Enligt Kallax Cargos styrelseordförande Robert Arendal, tidigare i Cargolux, förhandlar man om trafiktillstånd för 1-2 landningar i veckan.
Vilka de andra två flygbolagen är har inte framkommit.
Enligt kommunalrådet Karl Petersen i Luleå kommun, som är en av fyra delägare i Kallax Cargo, har ägarna fortsatt stark tilltro till projektet, och ett kommunalt lån till bolaget på 1,5 Mkr som skulle ha betalats 31/10 har förlängts till 31/12.

Ett nytt, möjligen avgörande, ägarmöte ska hållas den 4 december. Några mer pengar till Kallax Cargo för att slutföra pågående förhandlingar behövs inte, pengar finns säger Karl Petersen:
"Fraktflygverksamheten är en bra affärsidé, det har jag alltid sagt. Vi vill alla ha en affärsuppgörelse. Den kan vara inom räckhåll."
På det flygfraktsymposium som hölls i Göteborg i måndags (10/11) uttryckte emellertid Luftfartsverkets marknadsdirektör Dan Lundvall sin skepsis mot Kallaxprojektet.
"Jag tror att Kallax får mycket svårt att bli den framgång som vi alla har förväntat oss. Fördelen med att flyga via Luleå jämfört med till exempel Köpenhamn och andra flygplatser är för liten", sa Dan Lundvall.
Han nämnde också att de ryska flyglederna formellt ännu inte öppnats för trafik.
Luftfartsverket har i år fått i uppdrag av regeringen att förhandla med ryska luftfartsmyndigheten om att öppna trafik över Ryssland.
Andra flygbolagsrepresentanter, vars bolag flyger över vissa delar av det ryska luftrummet, har poängterat att överflygningsavgifterna är så höga, att bränslebesparingen med att landa på Kallax i stort sett äts upp.

Kallax Cargo ägs av NCC, Fastighets AB Norrporten, Luleå kommun och LFV Holding (Luftfartsverket). Med stöd av regeringen, dåvarande landshövdingen Björn Rosengren och lokala krafter investerades 1998-99, 130 Mkr i en ny över 3000 meter lång rullbana på Kallax flygplats som kan användas av fullastade jumbofraktplan. Ett fåtal fraktplan har hittills använt banan.

Kallax Cargo har under treårsperioden 2000-2002 gått med 16,5 Mkr i förlust (6+7+3,4 Mkr). I styrelsen sitter Robert Arendal (Luxemburg), Elbe Oldenburg (Sollentuna), Anders Sandberg (Luleå), Anders Wiklander (Sundsvall) och John Östlund (Alnö). Vd i bolaget är Göran Remahl. Bolaget har idag bara två anställda.

Nu kommer vi till kärnfrågan, när man beslutar om en längre landningsbana som kostade åtskilliga miljoner kronor borde man inte haft klart med Ryssland och överflygningsrättigheterna? Klarat ut prissättningen för densamma? När Lfv som en av ägarna inte tror på projektet kan det bero på att dom inte kan eller vet hur man gör affärer eller så har man rätt i sina antaganden.

Själv anser jag att erhålla tillstånd för att flyga över den del av Ryssland som är späckat med Ryska militära testanläggningar och annat hemligt måste ses som en rätt svår uppgift eftersom det inte är Ryska Luftfartsmyndigheten som bestämmer utan FSB ( f.d. KGB)
Vad som inte framgått i debatten är att landningsbanan på Kallax är ett ytterligare steg för ett svensk försvar som medlem i ett NATO? Häpp! Man kan ju alltid fantisera....?


========================================

10)

Insändare av hans Sternlycke ( se man på en person som vågar framstå med eget namn! Grattis och välkommen, att jag inte delar till alla delar Hans inlägg gör det bara mer spännande att få honom med som debattör)

Referat Kollektivtrafikutredningen SOU 2003:67*

Utredningen är inte särskilt upphetsande och avser tiden till 2020.
Mycket vackra ord (t.ex. om miljö) men inga direkt nya grepp utan mest
önskemål och förslag till ytterligare utredning på en del punkter.


Utredningen anser det för självklart att inte förändra huvudmannaskapet
utan att trafikhuvudmannen (THM) bör ha ensamrätt. THM bör få får ett
bredare verksamhetsfält, som för skolskjutsar, och storregionala THM ska
kunna bildas. Ägarstyrningen bör förbättras genom ökat kommunalt
engagemang. I lagen tas fokuseringen på linjetrafik bort och trycks på
transportpolitiska mål. Benchmarking bör göras med andra branscher.
Frihet för kommersiella operatörer ger mest nackdelar. De ska dock kunna
ges tidsbegränsade trafiktillstånd för kommersiell linjetrafik.


Sverige bör ha ett transportslagsövergripande informationssystem.
Biljettautomaterna bör standardiseras. I ägardirektiven till SJ skall
konsumentens roll stärkas. Väg- och Banverken bör ha gemensam
regionindelning med gemensamma regionstyrelser. En
Kollektivtrafikdelegation med lokal och regional förankring ska ge
underlagsstöd till regeringen. En utbildningsväg i gymnasieskolan bör
inrättas för kollektivtrafikpersonal.


Kommitten vill ha ett utbud på fem dubbelturer per dag i glesbygd genom
samordning av linjetrafik, färdtjänst och sjukresor. Anropsstyrd trafik
bör användas mycket mer. Ett tillfälligt statligt driftsstöd för det bör
inrättas.



Mer av de statliga investeringsmedlen bör användas för kollektivtrafik
liksom regionalpolitiska medel från staten borde. Där kommuner
explaoterar områden som inte kan ge rimlig service inom budget kan THM
ge service mot att kommun/byggherre bidrar till driftskostnader.
Kollektivtrafiken bör ses som en del i regionala tillväxtprogram. EU:s
strukturfondsmedel kan användas för investeringar.


Utredningen säger inget om hur bil och kollektivtrafik kan samverka
genom att det finns tillgång till taxi i glesbygd och vilken inverkan
utbyggd bildelning kunde få. Enligt danska Vejdirektoratets hemsida för
ett par år sen skulle en familj som hyrde en bil för alla fritidsresor
men åkte kollektivt till arbetet tjänar 1.000 kronor i månaden mot att
ha egen bil. Det gav en rättvisare konkurrens för kollektivtrafiken
eftersom alla kostnader syntes för en bilresa, inte bara de rörliga.


Andelen kollektivresor har varit relativt konstant sedan 70-talet.
Andelen av tafikarbetet har dock minskat eftersom andelen som går eller
cyklar har minskat och bilresorna ökat. Bilen har 60% av resorna och 77%
av reslängden. Kollektivtrafikens andel har sjunkit till under 29% trots
fördubblat antal personkilometer.


Av medelinkomsten används bara en procent till kollektivtrafik. Ungdomar
använder dock tio gånger så mycket och kvinnor använder dubbelt mot män.
Av de 1,3 miljonerna handikappade kan 150.000 inte använda
kollektivtrafiken som den ser ut och 60.000 har problem.


Ungdom i framförallt städerna har alltmer avstått från körkort. I
Stockholm tar bara 15% körkort av de som är 18 och 19 år. I hela landet
är det mindre än 70% som har körkort av de som är 20-24 år mot över 80%
för några år sen.


Barn har fått mindre rörelsefrihet med bilismens expansion eftersom det
är först vid 12 år som de har ett helt trafiksäkert beteende.


Hälften av trafikanterna är beroende av kollektivtrafik, 36% har inte
bil och resten har inte tillgång till bilen just då. Särskilt många
äldre i glesbygd saknar tillgång till bil.


De som reser minst med kollektivtrafik är minst nöjda. Bilister har
dålig kunskap om linjer och överskattar både restid och biljettpris. 14%
åker kollektivt dagligen, 15% aldrig och resten då och då. Det är dem
man kan värva för att åka mer.


En svensk reser med bil nio gånger i veckan (60% av resorna) och en gång
kollektivt. Om en bilresa ersätts med en kollektivresa ökar dessa resor
med 60% och bilresorna minskar 11%.


10% ökat utbud ökar kollektivresandet 4%, 10% ökat pris minskar resandet
4%, 10% dyrare bilresor ökar kollektivresandet 2%. När Kristinehamn
införde nolltaxa dubblades kollektivtrafikresandet inne i stan men ökade
bara 8% på landsbygden.


Gupp och rondeller reducerar hastigheten mer för bussar än för
personbilar. Förbifarter förbi samhällena kan lätt dubblera skillnaden i
restid mellan buss och bil.


Planerare underlåter idag att mäta tillgängligheten för
kollektivtrafiken. SIKA får i uppdrag att ta fram indikatorer. Om det
tar 1,5 gång så lång tid att åka kollektivt som bil åker hälften
kollektivt men om det tar tredubbla tiden är det bara en fjärdedel. Går
det lika fort åker 90% kollektivt. Tidsskillnaden får inte vara mer än
den dubbla om kollektivtrafiken skall ha en chans mot bilen.


Turintervallet får vara högst 15 minuter om kollektivtrafiken ska kunna
konkurrera med bilen. När kollektivtrafiken går var tionde minut slutar
människor titta i tidtabellen. Väntetid (mätt som halva turintervallet
upplevs tio gånger så lång som körtid. Byten, även utan väntan, upplevs
påfrestande. Vid tidsjämförelser bör de ges 5-20 minuters påslag. De
flesta människor prioriterar turtäthet framför gångavstånd, dock inte äldre.


Kommitten upplever inte att nuvarande samhällsekonomiska kalkylmetoder
beaktar kollektivtrafikens nyttoaspekter tillfredsställande utan ger
SIKA i uppdrag att utveckla multikriteriaanalys.


Kollektivresor subventionerade av arbetsgivaren beskattas men inte
P-platser. Det bör utredas liksom reseavdrag per kilometer oavsett
färdsätt. Av dem som inte har tillgång till fri parkeringsplats är det
mycket få som åker bil i större städer.

Hans Sternlycke


=================================

11)
Lite statistik från Internet

Branschens mest lästa debatt site
http://www.toni-schonfelder.com/ rankning 49.122



Branschtidningen Busstidningen
http://www.busstidningen.se rankning 472.368 detta är en något försämring från tidigare mätningar.


Tidningen res och trafik forum
http://www.rt-forum.com rankning 1.352.172 är en stark försämring från tidigare mätningar trots att man löpande matar ut nyhetsbrev

Kan det vara så att bussarna rullar för fullt och man har mindre tid att läsa på Internet?

En större och mera omfattande mätning kommer i nästa nummer

==========================

12)

Remiss, Flygreseorganisatörer (N2002/11340/TP)

Bakgrunden är att luftfartsverket efter Goodjet konkursen och andra vill tillskansa sig mer makt med förödande konsekvenser för nyetableringar. Det man eftersträva skulle i ett längre perspektiv även påverka bussresearrangörerna. Jag har som privat person tillskrivit Näringsdepartementet och framfört att Lfv inte skall få möjligheten att vara utöver alla sina funktioner också enväldig domare, dels strider det mot lagen varför den måste ändras och dels kommer det att leda till en lång rad dispenser till statliga flygbolag då annars SAS intressen kommer att ifrågasättas i respektive länder. Lfv har ingen möjlighet att bedöma stora resekoncerner vilka befinner sig i andra länder och deras ekonomi och påverka den svenska marknaden.

Istället gäller det att förändra dagens resegaranti till en försäkring som omfattar all slags resande även tågresenärerna.
Alla skulle tjäna på detta och mest av alla bussresearrangörerna. Vem driver deras frågor idag?

Här följer svensk Flygs remiss svar

Remiss, Flygreseorganisatörer (N2002/11340/TP)

Vi har tagit del av rubricerade remiss och får härmed lämna följande synpunkter.

Vi har deltagit i en referensgrupp till arbetet och därigenom lämnat synpunkter underhand. Alla dessa har dock inte tagits med i remissutgåvan på ett tydligt sätt. Exempel på detta är följande:

1) Om en regel som reglerar marknadsföring av flygresor skall införas bör den inte vara nationell utan drivas inom EU.

2) Den lösning som nu finns i flera EU-länder som innebär försäkringsskydd för inställda eller uteblivna resor bör prövas som alternativ ett.


Med vänlig hälsning


Svenskt Flyg Intresse AB


======================================


Nu är det slut för denna gång!

Markera i din almanacka att resan till RDA Work Shop avgår den 1 august 2004 och vi är åter den 5:e. Resan genomförs med hjälp av flertal sponsorer, Volvo Bussar står för bussen, Tidningen Busstidnigen kommer att vara med på såväl resan och sprida vidare information. RDA Work Shop bjuder till med flera överraskningar det är ett jubileumsår, övriga sponsorer kommer jag att omnämna så snart de är klara. Liksom var du kan boka dig samt pris för resan.
Hoppas att få se många arrangörer med på resan.


Eder tillgivne

Toni Schönfelder
Tel 0034 616 421 085
Fax 0034 966 69 81 58
mailto:toni@schonfelder.com

faxless cash advance faxless cash advance

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.