Publicerat: 2003-02-23
Hallandsås - ett miljardläckage!
Nu ser det ut som om Banverket får genomföra det ökända tunnelbygget vid Hallandsås till varje pris. Miljöskyddets främste övervakare - Miljödomstolen - tycker att det är OK att massor av åsens grundvatten – 360 kubikmeter i timmen - skall få dräneras ur under byggets gång. Ändamålen med hålen helgar alltså medlen. Argumenten är: ”Järnvägen skall fram fortare och lite får man väl offra!”
6.500 000 000 kronor står på spel för en 10 minuter snabbare järnväg som redan idag brottas med lönsamhetsproblem trots monopol och gigantiska subventioner!
(Bilden: Harald Rosén som är upprörd över transportpolitiken)
Vad är det då man offrar för att möjligen tjäna tio minuter i körtid med persontåg förbi åsen. Jo, trehundrasextio kubikmeter (360 000 liter) rent vatten varje timme och en negativ påverkan på naturen i nära tio år. Rent vatten blir en allt större bristvara i världen och många är de europeiska städer som skulle vilja köpa rent vatten från Hallandsåsen sen det befriats från acrylamid.
Säg att bristvaran rent vatten i framtiden kostar tio kronor/kubikmeter. Om man exporterade det vatten som Banverket nu tillåts spola bort, blir värdet för Båstad kommun 86 400 kronor/dygn. Det blir 31 miljoner kronor varje år som skulle kunna använda till annan verksamhet som skapar tillväxt och skatteunderlag i regionen. Vad skulle Båstads kommun kunna göra inom barn- äldreomsorg och sjukvård för motsvarande pengar?
Under byggtiden som planeras till minst åtta år, kommer givetvis sysselsättningen att öka i regionen. Men tunneln genom åsen för inget gott med sig när, eller om, den blir färdig. Snarare tvärt om, och några miljöskäl finns inte angivna som motiv för tunneln.
Vad blir då samhällets kostnad för trafikanternas färd genom tunnlarna i Hallandsåsen? Projektet som ursprungsplanerats till en dryg miljard kommer – om allt går som det ska hädanefter – att ha kostat staten 6 500 000 000 (6,5 miljarder) vid en invigning 2011. Säg att vi skriver av denna kostnad på 30 år och betalar fem procent i ränta. Det bli cirka 350 miljoner/år i kostnad för tunneln. Förbi Hallandsås reser idag cirka en miljon resenärer med tåg varje år vilket leder till att den samhällsekonomiska kostnaden för varje resenär som i framtiden passerar genom den nio km långa tunneln blir 350 kronor. Om vi antar att trafiken skulle dubbleras – eller att godstågen står för halva kostnaden – så blir kostnaden 175:-/tågpassagerare. Men ingenting talar för att antalet passagerare kommer att dubbleras och än mindre talar för Banverkets vision om femdubblad tågtrafik.
Tidsvinsten för passagerarna anges av Banverket till bara tio minuter. Kostnaden för denna förkortade restid är alltså 1050 kronor/timme och passagerare. En timdebitering som möjligen en god kändisadvokat kommer upp till mot slutet av sin karriär. Men dessa åker sällan tåg.
Det finns givetvis alternativ till miljardläckagen i Hallandås. Banverket skriver på sin hemsida att ”då tunneln beslutades diskuterades inte andra alternativ på allvar”. Är det inte dags att göra det nu då? Godstågen kan köra runt och miljarderna kan användas till bättre vägar och forskning, till exempel om miljövänligare bussar och bilar. Något som kanske kan förläggas till Båstad ?
Säkerheten i långa tunnlar kommer allt mer i fokus, inte minst efter aktuella bränder i Korea och Mont Blanc-tunneln. Räddningstjänsten är djupt oroad över beredskapen vid urspårning eller brand i långa tunnlar. Hur ser planeringen ut för räddningsinsatser av människor och evakuering av rök i Hallandsåsens nio kilometer långa tunnel? Vad blir kostnaderna för detta och hur skall det genomföras? Har den frågan möjligen bekymrat Banverket?
Miljövinsten med tunnelbygget är skenbar, tidsvinsten är försumbar och kostnaden är förskräckande. Alternativ användning av pengarna finns i hög grad. Järnvägen utefter hela Västkustbanan har, Hallandsås oräknat, kostat skattebetalarna 13 miljarder. Samtidigt har tågresandet på sträckan minskat. SJ går med stora förluster och medel saknas för investeringar i underhåll och nya tåg. Världen över forskas om miljövänliga bilar och bussar och godstransportsystem från Göteborg och Oslos hamnar tar över stora delar av järnvägstrafiken och transporterar den ”Hallandsåsen förbi”. Järnvägens framtid är ytterst tveksam i Sverige, med eller utan tunnlar.
Tåg är inte framtidens transportmedel i ett så glest befolkat land som Sverige. Svensken åker i genomsnitt endast 100 mil tåg (källa Banverket) och detta subventioneras med 10 kr/mil. (Motsvarande siffra för flyget är 289 mil utan subventioner och för bilen ännu flera hundra mil också utan subventioner). Kampanjer från politiker och Naturvårdsverket för ökat tågresande bortser från de ekonomiska realiteterna. I Hallandås offras grundvatten, brunnar och miljö för järnvägens skull. Elkraft till tåg kommer inte heller från ovan, det måste till mer importerad elenergi – t ex från Danmark – om vi skall få en sådan ökning av tågtrafik som Banverket lobbar för. Det är dags för Riksdagen att vidga sitt tunnelseendet.
Båstad kommun bör avslå bygglovet för tunnelbygget av flera skäl. Dels är det ett prestigeprojekt som äventyrar Hallandsåsen och dels är det ekonomiskt ett vansinne. Ta istället upp förhandlingar med regeringen om hur Båstadsregionen bäst kan använda de 300 miljoner/år som står på spel för att utveckla nyttigheter som kommer regionen till godo. Banverkets miljardlekstuga är inte samhällsnyttig utan rent av samhällsfarlig.