Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland
Klicka på den artikel du vill läsa

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch



Sommar läsning i hängmattan!

Ryssland 12 år efter Sovjet sammanbrott!
.
Ryssland har efter USA, Tyskland, England och Japan flest milliardärer!

Det har skrivits mycket om det Ryska samhället, tiden efter att Sovjetsystemet under kommunisterna föll samman.
Nyligen tog jag del av en diskussion där framstående vp personer menar på fullt allvar att det var bättre för folket under Sovjet tiden. Ideologier leder ofta till blindhet, tyvärr.
Låt mig bara konstatera att det har varit förfärligt för det ryska folket, sedan mer än 1000 år, där man levt under förfärliga diktaturer. 1990 såg ett nytt Ryssland för första gången chansen till något bättre som också hade kunnat gå väldigt mycket snabbare ifall inte gammal kommunisterna bromsade, stal, förskingrade hela det ryska samhällets tillgångar. (flera av dem vp:s kompisar ) 70% av dagens Duma parlament består av gammalkommunister varav 60% har ett åtal som ej kan verkställas pga immunitet som hindrar att dessa ställs inför domstol för sina brott mot folket och samhället. Så sakteligen börja det ryska domstolsväsendet fungera, det är bräckligt och misstanke att med mutor kunna komma fri är nog helt befogad. 100.000 tusentals korruptions åtalanden har försvunnit eller ligger utan åtgärder. Tusentals mord är ouppklarade där många överhuvudtaget inte undersöks.

Den speciella ekonomiska poliskåren som jagar mutade poliser, domare och inte minst statens tjänare för nu en allt mer framgångsrikt krig mot korruptionen. Men det är en mycket lång väg kvar till en acceptabel nivå.

När Presidenten Putin kom till ämbetet så slöts det en pakt med Oligarkerna där man lovade att inte gräva och åtala dem för allt man har tillskansad sig i form av företag och statliga medel från Statskassan. Det torde vara allmänt bekant idag att Oligarkerna skaffat sina förmögenheter på de mest kriminella vis, med gängkrig där tusentals människor fått sätta livet till.

Fram till 1990 var den högsta lönen 130 rubel i månaden för en hög funktionär alltmedan folket fick 40-60 rubel, någon förmögenhet fick man inte ha, allt skulle gå till staten. Ha detta i åminne när du nu läser nedan om Rysslands Oligarker förmögenheter och begrunda genomsnitts åldern.

8 Oligarker, här nedan fyndigt nog kallar dom sig för G-8 vilket inget har med västvärldens klubbG8 att göra. Samtliga G-8 är boende i Ryssland och har ensamma större inkomster än vad den ryska BNP utgör.
Därutöver finns 2 Oligarker, Gussinsky tidigare boende i Barcelona numera utanför New York men alltjämt efterlyst i Ryssland samt Berozowskij tidigare boende i Paris numera i London och likaså efterlyst i Ryssland,. Båda tillhör världens rikaste och återfinns i Forbes 500 lista.

Vad dessa 2 gjorde som fick Kremlmakten att agera var att de inte ville nöja sig med den ekonomiska makten utan även hade ambitioner till den politiska. Detta resulterade i att båda fick stora tillgångar i Ryssland beslagtagna samt är efterlysta och i sin frånvaro häktade. Berozowsky äger fortfarande stora tillgångar genom sinnrika bolags konstruktioner. Detta sker främst inom olje sektorn men även i metaller och annat som ger honom sina dagliga miljoner Dollar med vilket han kan finansiera en egen kår av beskyddare i Ryssland med många f.d. GRU och KGB medarbetare.

Nu har dock något hänt, i dagarna har Kreml satt sina speciella ekonomipoliser på den förmodligen rikaste ryssen Michael Chodorkowskij (40) enligt Forbes god för 36 milliarder dollar!
Han kontrollera den nyligen gjorda sammanslutningen av oljebolagen Yukus och Sibneft vilka därmed seglade upp som nr 5 i världstoppen bland världens oljebolag.
Man började med att åtala Michaels närmaste medarbetare Platon Lebedew och satt honom i fängelse för att illegalt ha tillskansad sig för 8 år sedan 300 miljoner Dollar från statens kassakista.

Därmed verkar det blir knivigt för Michael för han kan vara den näste. Vad som har hänt?
Michael har låtit meddela att han tänker ta upp kampen i valet mars 2004 om Presidentposten där Putin är favoriten. ( Därefter kan han inte omväljas enligt den Ryska författningen )

Milliardären Gussinsky som ägde den största fria TV sändaren med rikstäckning fick se sin station bli nedsläckt och flera av hans rikstäckande tidningar blev stängda efter att han ställde sig mot Putin i valet till President.
I dagens Ryssland finns det ingen fri radio, TV eller oberoende tidning kvar, alla underligger på ett snillrikt sätt statens kontroll.
Den som talar om Demokrati i Ryssland får nog lära sig att ändra sin vokabulär.

För Gussinsky slutade det ryska äventyret med många milliarder i behåll boende utanför New York.

G-8 pojkarna ser ut så är!

Nr 1 är Michael Chodorkowskij (40) beskriven enligt ovan.

Nr 2 är Vladimir Potanins (42) äger rysslands största nickel och platina gruvor som finns i den Sibiriska staden Norilsk. Han är delägare i en rad andra verksamheter inom oljesektorn, maskinbyggnadstillverkare, rysslands största motsvarande ICA och mycket annat.
Han var under Jeltzins för en kort tid vice premiärminister.
Hans privatförmögenhet i väst är uppskattat till 1.8 milliarder Dollar.

Nr 3 är Vladimir Jewtuchenkow (54) har en blandad verksamhet av försäkringsbolag Rosno, mobiltelefonbolaget MTS, dataföretag, Moskvas telefonbolag MGTS, byggfirmor samt inte minst rysslands största resebyråkedja Intourist. En sak skiljer honom från övriga Oligarker och det är att han aldrig uppträder i det offentliga. Hans förmögenhet beräknas till 1,5 milliarder Dollar för vilka han är taxerad i Ryssland.


……med eget fotbollslag i London!
Nr 4 är Roman Abramovitch (36) är tillika Guvernör i Katjatka, landtungan mittför Alaska och 14 flygtimmar från Moskva. Äger den ryska Aluminium giganten RUS – Al, och 88% av oljebolaget Sibneft nu fusionerad med Yukos. Ingår i vänkretsen eller familjen som betyder på ryska i ett ekonomisk band med Jeltzin klanen. Hans förmögenhet lär enligt Forbes ligga på 5.7 milliarder Dollar och som en kuriosa köpte han det engelska fotbollslaget FC Chelsea London för 150 millioner Pund några månader sedan Lyckan med detta kap är att han med all säkerhet har ett Schengen Visa for ever?

Nr 5 är Oleg Deripaska (35) har stora intresse i Aluminium tillverkaren RUSAL, flygindustrin, byggindustrin, biltillverkningen, och ville för ett år sedan förvärva Fairchild Dornier flygtillverkaren i Sydtyskland som hade ett mellandistans plan klar med ett utseende som en Airbus eller Boing 737.
Men någonstans fick väl den västliga industrivärlden samt underrättelsetjänsterna kalla fötter varför köpet inte kunde genom föras. Brist på pengar var det aldrig – köpet skulle ske med kontanter!
Oleg, gift med en nära Jeltzin förtrogen person är god för 1,5 milliarder Dollar.


Nr 6 är Michael Friedman (39) lyckades dom första dagarna efter Sovjets fall komma över på krokiga vägar Alfa Banken som nu är den största privatägda banken i Ryssland. Han tog kontrollen över Tjumen Oil där BP för något år sedan klev in som delägare med 6.15 milliarder dollar som inträdesbiljett.
Michael håller betydande andelar i telekommunikationsverksamheten Vimpelcom, livsmedel, storköps Cash & Carry samt mat varukedjor och inte minst Rysslands snabbaste växande försäkringsbolag.
Hans taxerade förmögenhet är 4.3 milliarder Dollar.


Nr 7 är Vagit Alekperov (52) nära vän till Jeltzin kom snabbt i början av 90 talet över olje giganten Lukoil som producera ca 20% av Rysslands totala oljeproduktion, hade nära kontakter till Irak och pumpade ut Iraks olja deklarerad som Ryss olja förbi handelsbojkotten och FN:s sanktioner.
I slutet av Sovjet perioden var han vice oljeminister härstammande från Baku.
Hans taxerade förmögenhet är 1,3 milliarder Dollar.

Nr 8 är Alexeij Mordashow (37) är stålbaronen av Ryssland, ägare av Seversteal Group kontrollera han järnmalmgruvor, stålverk, biltillverkning, kolgruvor. Kompis till privatiseringsministern Tjubais från St Petersburg, som beskylls för att ha plundrat landet men likväl går fri, det gäller att ha rätt vänner.
Alexeij har studerat i Newcastle business school och är idag god för 1,2 milliarder Dollar.


Dessa herrar Oligarker kallas för G-8 vilket inte har med västvärldens klubb G8 att göra.
G-8 pojkarna har en cashflow som motsvarar rysslands BNP, dvs dryga 100 milliarder dollar!

President Vladimir Putin som står till omval i mars 2004 med sitt parti Enhetliga Ryssland eftersträva en absolut majoritet. FSB (fd KGB) den verklige makthavaren i Ryssland kommer att se till att Putin får den.
Detta kan leda till en instabil tillvaro för en tid i Ryssland och oro på börsen samt valutamarknaden.
Våren 2004 är så till vida en spännande period vad som ekonomiskt kommer att ske i moder Ryssland, något som kommer med all sannolikhet kommer att påverka den svenska kronan.

Brunsvick UBS Warburg har nyligen i en studie RENT SEEKING IN RUSSIA AND THE CIS påpekat att G-8 pojkarna äger 85% av Rysslands 64 största bolag, Deras maktfaktor och ekonomiska inflytande är betydande framför allt med en cashflow lika stor som Rysslands BNP.
Därutöver tillkommer alla andra miljardärer som inte nämns här för att inte glömma alla multimiljonärer samt dom som bara är miljonärer, i Dollar!

En maktkamp kan ha börjat som kan leda till instabilitet. För att förhindra att de övriga i G-8 pojkarna ansluter sig har man satt Lebedev i fängelse för att sända signaler till Chodorkowskij och övriga att hålla fingrarna och ambitionen borta från politiken. Nu har visserligen Michael i dagarna gjort avbön, allt var ett missförstånd, men stenen har börjat rulla.

Av Rysslands förmögna var tidigare var femte tjänsteman i statens verksamheter alla medlemmar i kommunistiska partiet.
28.8% av multimiljonärerna i dollar ( ej milliardärerna ) tillhör den tidigare Nomenklaturan eller Komsomol och därmed kommunisterna.

Den amerikanska drömmen om att från diskare till att bli miljonär finns inte i dagens Ryssland då alla maktens funktioner åter är i familjernas kontroll och numera i personlig ägo.

IMF och världsbanken har studerat pengaflöden sedan tidiga 90 talet och funnit att över 200 milliarder dollar lämnade Ryssland till olika skattebefriade oaser där Cypern intog en stark position eftersom man redan från början aldrig krävde något visum för ryssarna. Det var enkelt med ett par resväskor med pengar komma till banken och öppna konton.

Efter Putins makttillträde krävde han att betydande medel skulle återföras till Ryssland och investeras i Ryssland. En mindre del av dessa pengar har börjat vandringen tillbaks till Ryssland varför lilla Cypern har seglat upp efter Tyskland som den störste investeraren. Det finns minst 20.000 bolag med ryska medborgare som ägare enbart på Cypern. Det finns fog för att tro att Putins varning inte är den utlösande faktorn för att kapitalet söker sig tillbaks utan mer att tillväxten med 6% i den Ryska ekonomin förväntas ge en högre avkastning än vad västvärldens banker kan utlova. Möjligen finns det en överenskommelse med Kreml att kapitalet som flyter tillbaks inte skall konfiskeras av den Ryska Staten, som nog inte hade så många andra alternativ.

Rysslands Oligarker som fram till bara några år sedan ägnade sig åt att eliminera varandra där ett tusental chefer och bankirer fick sätta sina liv till har nu funnit det bättre att samarbeta genom en nyligen grundat arbetsgivare lobby förbund som sköter alla kontakter med Kreml.

Rysslands först trevande ja till stöd för ett USA ledd Irak intåg och sedan en total helomvändning beror helt säkerligen på Oligarkernas inflytande där många tjänade stora pengar att smussla ut Irakisk olja till väst förbi den av FN införda handelssanktionen mot Irak.
Ryska underrättelsetjänsterna har sedan lång tid mycket nära kontakter till tidigare Saddam regimen där inte minst rysk vapen teknologi var den Irakiska militära ryggraden. Vilket också är fallet med Iran, Syrien, Vietnamn, Jemen, Indien och halva Afrika m.fl länder.

Dagens Ryssland upplever den längsta tillväxt perioden i sin korta historia, under Sovjet tiden fanns det fem årsplaner som aldrig infriades. I den nu något sånär fungerande marknadsekonomin är den årliga tillväxten 6 procent och därmed högts i världen visserligen från en mycket låg utgångspunkt.
Fortfarande är lönerna hopplöst låga och den genomsnittliga årslönen är dryga 20.000 kronor per år.

Aktiemarknaden som är ett lotterispel då börsen bygger på ett fåtal Oligarkers oljebolag har haft en tillväxt på 38% senaste året.

Amerikanska City Group finns sedan flera år i Moskva och erbjuder Ryssar att investera i Fonder, för något år sedan var det ett 60 tal bolag som nu har nu stigit till 101.

Ryssland har efter USA, Tyskland, England och Japan flest milliardärer vilket är orsaken till antalet fondbolags tillväxt. Ett krux i kråksången är den ryska statens strikta kontroll där ingen information kan vara konfidentiell eftersom de ryska myndigheterna har folk i alla privata verksamheter som lämnar rapporter, inte olikt under Sovjet tiden. Alla e-mail, telefoner, GSM, fax är åter avlyssnade sedan år tillbaks.
En nyhet är att staten nu tillåter ett pensionssparande och från nästa år kan delar därav överlåtas till fondförvaltare.
Den ryska centralbanken räkna med att ca 3 milliarder Dollar kommer att flyta in från pensionssparandet till banksystemet. En annan stor framgång i den nya processen torde vara att vissa större företag har lagt upp egna pensionsfonder för sina anställda.

Även försäkringsmarknaden visar en stark tillväxt och som sista land har Ryssland fått en trafikförsäkring för alla fordon, dessförinnan var alla bilar oförsäkrade, det beräknas flyta in ca 600 millioner dollar årligen till försäkringsbolagen.
Vägen till ett normaliserat samhälle är på gång även om det tar sin tid. Valet i mars 2004 kommer att betyda mycket för den framtida utvecklingen i Ryssland. Kreml kommer säkerligen att ta upp kampen på ett eller annat sätt med Oligarkerna om deras tillgångar. Något som kan leda till en tillfällig rekyl i ekonomin, med ekonomiska återverkningar i väst och framför allt Sverige.

Nyligen var G-8 kamraterna inbjudna till Kreml till en middag med Putin, där Michael Chodorkowskij (40) god för 36 milliarder Dollar ondgjorde sig över den tunga byråkratin, korruptionen och en dålig affärsmoral kontrade Putin med om Michael minns hur han själv kommit över den egna förmögenheten?

Kamraterna vid bordet kunde med nöd och näppe hålla sig för skratt!


Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.