Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch

 
Bäste läsare!  
 
 
Newsletter nr 20 Varning Schönfelder 26 maj 2004  
 
Först och främst tillönskas en varmare och trevlig Pingsthelg!  
 
========================  
 
Mitt Newsletter slår alla rekord i läsare, min site klättra varje vecka till en allt högre rankning, just nu ligger den på en nivå som inte är långt ifrån vissa större dagstidningar.  
Alltfler anmäler sig som abonnenter, det är enkelt bara fylla i sin e-mail och sänd, så är det klart, du kan också göra det för vänner och bekanta, bara lägg till deras e-mail adress, vips så är det klart. Detta sker samtidigt som kollektivtrafikens tidningars webbsiter har för tillfället allt färre besökare.  
 
=========================  
 
Mina alltjämt tappra försök till ledare!  
 
Avskaffa Kungahuset?  
 
…och menar jag, vi skall vara alldeles extra tacksamma mot dem som föds till denna uppgift utan att dom abdikera.  
 
 
Till och från dyker det upp en samordnad attack i diverse media som glatt upplåter sina sidor och TV tid med seriösa debatter om att avskaffa Kungahuset, bakom detta står ett par tusen rödgardister och socialister. Sist var det i samband med Kungens besök i Brunei där jag undrade om det är fråga om ett försök till statskupp  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=622  
 
Det är extra knepigt när absoluta merparten i ett samhälle vill behålla Kungahuset, får de få men väl så högljudda en uppmärksamhet som inte återspeglas av folkmajoriteten.  
Om det hänger ihop med att dryga 70% av journalisterna är rödingar vet jag naturligtvis inte men en sak är alldeles klar, vad är det dom är emot? Att man föds till Kung? Javisst, so what?  
 
I dessa dagar har vi sett bröllopen i TV från kungahusen I Norge, Danmark, Belgien och nu sist i Spanien. Tidningarna är fulla av reportage, jag bläddrade igenom ett antal franska, engelska, spanska och tyska tidningar efter bröllopet i Danmark, där jag kunde konstatera att dagarna innan och efter bröllopet i Danmark fylldes tidningarna med 30 tal sidor varje dag! Med reportage om samhället och allt annat än enbart kungahuset plus bilagor, och det dag efter dag.  
 
Bröllopet från Madrid sändes till dryga 1,5 miljarder TV tittare. Därtill kommer kringprogrammen före och efter bröllopet.  
Att lilla Danmark är ett kungarike vet i vart fall nu hundratals miljoner människor som tillhör en ny generation som förmodligen inte ens visste att det finns ett land som heter Danmark än mindre visste var det ligger.  
Det svenska Kungahuset är ett av de mest omskrivna Kungahusen vid sidan om Englands då vi har två potentiella prinsessor varav Victoria blir Drottning samt en prins som för eller senare lär gifta sig.  
 
Vi lever i en värld av hård konkurrens, vi lever i en värld där det gäller att synas och skapa image för att våra produkter som alltjämt tillverkas i lilla Svedala skall få avsättning. Man säljer inte svensk teknologi i världen på en image om en välfärd som sedan länge gått tillmötes en hädanfärd och där snart sagt varje annat industriland passerat oss.  
 
IKEA är ett lysande exempel där man använder svenska traditioner i sin marknadsföring för att sälja svensk designade möbelprodukter, ett praktiskt gediget tänkande, en och annan korv samt lingonsylt men det var också allt som är svenskt för bolagets huvudkontor ligger i Danmark, ägarbolaget i Holland och ägaren och skaparen på lagom avstånd i Schweiz.  
 
Scania, Volvo, Tetra Pak, Ericsson, Alfa Laval och ytterligare ett hundratal bolag lever på svenskheten som idag är gedigna produkter som marknadsförs av ett Kungahus som föga avundsvärt jobbar med att fara runt världen för att bevara bilden av ett gediget Sverige. Denna marknadsföring är obetalbar, när kungahusets medlemmar reser är det en omåttlig publicitet i de länder man besöker. När Drottningen Silvia reser privat till sin mamma i Tyskland står mediat på kö, det blir extra inslag och Sverige återfinns på allas läppar, hos dem som snart går till IKEA eller köper svenska Wasa knäckebröd i sitt snabbköp som sedan ett kvartssekel är i Schweiziskt ägo.  
 
Dryga 1,5 miljarder TV tittare (potentiella konsumenter) som nu vet att det finns 2 länder i Norden som heter Norge och Danmark samt var dessa är belägna. Sverige åker med och får snålskjuts, landet är ju liksom granne. När svenska Kungahuset reser på officiella besök med en Industridelegation i hälarna så är det för Landet Sverige och inte för deras nöje.  
Sedan må rödgardister och socialister ha ideologiska uppfattningar vilket dom må få ha i en demokrati, men varför man skall påtvinga (odemokratiskt) 70% av folket något dom inte vill ha dvs att bli av med kungahuset och varför media ger ett utrymme som inte förslår till vad som är folkets önskan, det är ta mig attan allvarligt.  
 
Vem brydde sig när Göran Persson gifter sig, eller Schröder, eller ….? Eller när Birgitta Dahl som Talman for runt i världen med undantag för Cuba där man kommendera fram flagg viftande barn? Och, vem vet att dagens talman heter Björn von Sydow?  
 
Talmansämbetet är det högsta en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter statschefen, dvs. kungen, men före statsministern. Talmannen kan tillfälligt gå in som statschef i kungens ställe när denne inte kan fullgöra sina skyldigheter och det inte finns någon behörig inom kungahuset som kan ersätta honom.  
 
Vad man ofta förbiser är att Kungahuset är en garant för en långsiktighet och ett statsskick som går över generationer alltmedan politikerna sjabblar och är kortlivade i ett historiskt perspektiv.  
I den kamp om marknadsandelar för svenska produkter i världen har Kungahuset varit en dörröppnare som ingen annan institution. Den enda Industrigren som inte förstått att använda sig av Kungahusets glans och marknadsmöjligheter är den svenska turistindustrin, för dem är det viktigaste att hämta bidrag trycka broschyrer som snart landar i papperskorgen, allt annat är av ointresse. Att få hit turister, fy bubblan då måste man arbeta och anstränga sig.  
 
I mitt arbete inom Effjohn rederiverksamheten där merparten av alla stora finska börsbolag var aktieägare fick jag ofta höra att man önskade sig att Finland istället för en President hade ett eget Kungahus.  
 
Världens folk älskar Kungahus, Sverige som ett av de mest exportberoende länder i världen  
behöver all hjälp i den mördande konkurrensen vi lever i, att vi därutöver har lyckan av att ha ett Kungahus med en alldeles egen positiv image är till ofantlig stor hjälp för alla som arbetar inom exportindustrin, att den svenska turistindustrin inte fattar nåt är inget att förvåna sig över, det bara är så.  
 
Dom som gormar över om ett avskaffande av ett svenskt Kungahus har också ett ansvar att förklara hur Sverige i ett längre perspektiv skall vara konkurrenskraftig.  
 
Det är inte bara att producera produkter vilket med dagens teknologi är det enklaste, det gäller framför allt för ett litet land med färre invånare än Madrid med förorter, beläget i världens utkant övertyga, skapa image och sälja produkterna. Det finns inget bättre än ett Kungahus, och menar jag, vi skall vara alldeles extra tacksamma mot dem som föds till denna uppgift utan att dom abdikera.  
 
 
==================================  
Boka nu din resa till RDA, endast för bussresearrangörer med avresa den 1 augusti 2004.  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
==================================  
 
 
Ur innehållet:  
 
1) Roligt för Arjeplog, bråk med Kiruna och Rovaniemi, Sorsele vingklipps av bytänkande minister.  
 
2) Att vara företagsledare är en profession  
 
3) Tågförluster skylls på Flyget!  
 
4) Vill att jobben stannar kvar i landet!  
 
5) Jaså, du trodde att du visste vad en hamnläggning är?  
 
6) Detta är inte Grönköping, jag lovar, utan Sverige år 2004.  
 
7) INSÄNDARE Herrelösa pengar  
av Patrik Engellau, ordförande i Den Nya Välfärden  
 
8) Världens kungligheter har upptäckt Bussen i Madrid! När gör bussbranschen detsamma?  
 
9) När pengarna tar slut då börja man tänja på lagar och verkligheten.  
 
 
10) Flygbussarna byter namn till People travel group  
 
 
11) Att göra sig beredd på förändring  
 
 
12) Läs den hittills utförligaste och intressantaste översikten av  
VÄTGASSAMHÄLLET  
 
 
13) Ekonomin går verkligen bättre, och det inte bara i USA. I Sverige går det åt fel håll se punkt 1)  
 
 
14) Tallin har gått om Stockholm i antalet anlöp av Kryssningsfartyg  
 
 
============================  
 
 
1)  
 
Roligt för Arjeplog, nu ja! Bråk med Kiruna och Rovaniemi blir av tillförmån för Sorsele.  
Svenska myndigheter satsar och rasera paralett i Sorsele?  
 
Det är tydliga tecken på att Sverige i konjunkturuppgången är på väg åt fel håll.  
 
http://www.norran.se/sektion_c.php?id=358970&avdelning_1=160  
Stora investeringar i biltestverksamheten i Arjeplog förra året bidrog till att kommunen gjorde en resa från sista till första plats i den så kallade tillväxtligan. Men glädjen blir av allt att döma kortvarig. Och det ser riktigt illa ut för hela landet på litet längre sikt. Tillväxten i privata sektorn minskar nämligen  
 
Att det är den offentliga verksamheten som på sina håll växt påtagligt är illavarslande. Den offentliga sektorns expansion kostar pengar som måste komma från det privata näringslivet. Den offentliga sektorn ökade under förra året sina utbetalda löner, enligt Affärsvärldens uppgifter, med nio miljarder kronor, medan det privata näringslivet minskade löneutbetalningarna med 2,2 miljarder kronor.  
En dynamisk tillväxt måste bygga på att det privata näringslivet växer - inte den offentliga sektorn. Sveriges ekonomiska problem kommer att öka för varje år som en verklig tillväxt uteblir. Regeringen talar gärna om tillväxt, men av reella åtgärder finns det inte ett spår. Socialdemokratiska kongressen nyligen kallades för en tillväxtkongress. Få förstår varför.  
 
Ett växande budgetunderskott, stora problem i trygghetssystemen, utebliven tillväxt i det privata näringslivet, ökande arbetslöshet och färre nya jobb - det är tydliga tecken på att Sverige i konjunkturuppgången är på väg åt fel håll.  
 
 
 
Tonis kommentar:  
Det är tydliga tecken på att Sverige i konjunkturuppgången är på väg åt fel håll skriver redaktörerna enligt ovan, något som för övrigt många statsekonomer, utländska organisationer som bevakar den svenska ekonomin samstämmigt har skrivit spaltmeter utan att regeringen tar till sig. Varför då kan du fråga dig, svaret är lika enkelt som besvärligt, att öka produktiviteten, att minska kostnaderna för stat, kommun är att avskaffa landstingen samt att privatisera allt vad tygen håller. En annorlunda skatte politik, där man klargör vad som är av gemensamma intressen dit skattemedlen koncentreras såsom sjukvård, äldrevård, skolor vilka rimligen också skall konkurrensutsättas och bort med alla regelverk som hindrar nyetablering och konkurrensen.  
Arjeplog har alltid legat mig varmt om hjärtat åtminstone sedan vi på GDG Continentbus körde tiotusentals turister från all världens länder med långfärdsbuss samt Excecutive bussar till Nordkap. Många av resorna gick via Arjeplog, där man hade byggt Hotel Silverhatten med länsbidrag, regionalbidrag där tattarekonomerna bestämde att hotellet skulle ha 38 bäddar varav hälften i enkelrum, sålunda kunde hotellet inte rymma en buss med 44 passagerare. Flera av gästerna på dessa resor fick bo i romantiska (?) Campingstugor av lägsta möjliga standard på campingplatsen, 300 m därifrån nedför en brant backe vid sjön, resenärer som betalat 16.000 kronor per person detta på tidigt 70 talet.  
Silvermuseet var en högtidsstund, helikopter utflykten upp till ensam belägna fjällsjöar en absolut höjdpunkt, det var under en dylik resa med mig (Toni) som reseledare där vi bla hade med oss forskningschefen med fru och vänner för Bosch som initiativet togs för starten till ett bilforskningscentrum.  
Idag är det ett centrum för många biltillverkare som prova sina bilar och framför allt bromssystemen i arktisk kyla. Vinteraktiviteten har gett 400 årsarbetstillfällen och en sommar som under GDG tiden var högsäsong med dagliga bussar på väg från eller till Lofoten - Nordkap nu istället är lågsäsong och politiken 40 år senare fundera på vad som skall göras, man är lika tafatt som alltid och företagarna blinda för möjligheterna.  
 
Att GDG resorna till Nordkap efter nära 28 år tog slut kan det svenska samhället tacka (SJ) Stig Larsson och handgångne mannen KE Strand som är svensk turism störste företagskvaddare, med en övertygande nära duperande svada blev senare chef för Turistrådet där han kunde beskåda i fall han nu begrep sammanhanget orsak och verkan när man slog sönder SJ ägda GDG Continentbus ett av statens mest lönsamma verksamheter, Schwedisches Reiseburo i Berlin, Reiseburo Norden i Hamburg och Düsseldorf samtliga SJ ägda med en marknadsposition som alla var en institution inom europeisk turism. Nu snart 15 år efter splittringen av verksamheten har man ännu inte kunna hitta en ersättningsverksamhet för sommarturism till Arjeplog, bättre kan man inte beskriva inkompetensen inom svensk turism.  
 
Kiruna har erhållit pengar av Luftfartsverket samt kommunen för att etablera ett nytt Bilforskningscentrum på Kirunas flygplats, väl tänkt, men när man börja använda skattebetalarnas pengar för att sno varandra på verksamheter blir man lätt irriterad. Kiruna blev av en gång med sin biltest därför att man har alldeles för mycket blidväder allt medans Arjeplog och Sorsele är riktiga köldhålor som passar biltesterna perfekt. I Kiruna skall Volvo nu sent å sido tillsammans med kollegan Jaguar också ägt av FORD etablera sig där Volvo chefen beklagar att man får för lite bidrag!  
 
Sorsele!  
Flygplatsen guld värd för Storuman  
Från svensk flyg nyhetsbrev www.flygtorget.se  
I veckan landade en IL76 på den avvecklingshotade flygplatsen i Storuman. Med sig hade det med sig delar till anrikning av guld i Svartlidengruvan, ett projekt som drivs av Dragon Mining och som kan ge ett lyft åt regionen. IL76 lastar 40 ton, har en spännvid på 55 meter och kan flyga hela 870 mil med last. Gruvutrustningen kom denna gång från Sydafrika.- Det här är det största flygplan vi tagit ner här på Storumans flygplats seden den invigdes i maj 1994, säger flygplatschefen Mikael Fredriksson. Banan är 2500 meter lång och är en livlina för Storuman på många sätt. Det är alltså tio år sedan dåvarande kommunikationsminister Mats Odell (nyvald ordförande i Svenskt Flyg)invigde flygplatsen. Rikstrafiken vill nu avveckla trafikstödet till just Storuman och även infrastruktur(region och turist)minister Ulrica Messing tycker att det finns för många flygplatser.  
 
Åså är man på väga att förlora VW innan dom ens hunnit till Sorsele?  
Sorsele har fått tillslag på VW då även Rovaniemi liksom Kiruna har för instabilt kallt väder, samtidigt som man vill lägga ned flygplatsen i Sorsele, blir VW äventyret förmodligen kortvarigt då man befinner sig på Grönland och förhandlar intill Thule basen att etablera en jätteanläggning. Svensk kommunalpolitik är som barn i en sandlåda, man förstår inte vad som sker i omvärlden. Den ena myndigheten skickar miljoner till nya projekt, den andra myndigheten skär av livlinan som i frågan med flygplatsen, ett arv från Militären där man kan ta ned jätteplan. Finns det ingen som ser helheten? Var finns det en ansvarig?  
 
Från Västerbotten Kuriren,  
I november kommer Sorsele kommun i Västerbotten att få biltestverksamhet.  
Inledningsvis beräknas 40 säsongsjobb bli resultatet när VAG-koncernen (VW) flyttar sina biltester från Rovaniemi i Finland till Sorsele.  
För fyra år sedan tappade vi omkring 200 arbetstillfällen. Det som händer nu är banbrytande, vi kliver in på en ny marknad, säger Sorseles kommunalråd Tor Israelsson till Västerbottens-Kuriren.  
Anläggningen kommer att byggas vid södra Svergoträsket, två kilometer  
öster om Sorsele samhälle och beräknas att kosta omkring sex miljoner kronor.  
 
Är det tillåtet att komma med nya idéer som även blir förverkligade då kommer det att generera nya idéer. Kreativitet är nämligen smittsamt. Det handlar om att människor skall tillåtas växa, bara så kan en nation växa.  
Samtidigt som människor börjar ta avstånd från likriktningen och ifrågasätter det etablerade. Det är dags att tänka om och nytt.  
 
Tänk om? Tänk om fler människor skulle våga ge sig hän och tänka både nytt och stort, våga utmana den rådande ”sanningen”. Se möjligheter där andra bara ser hot. Tänk om vi var och en kunde hjälpa till att skapa ett kreativt mänskligt klimat där vi inspirerar oss själva och andra att tänka i nya banor. Det är vad detta Newsletter skall uppmuntra till!  
Kollektivtrafiken som vi behandlar mestadels här på detta Newsletter är ett bra bevis på krafter som vill än mer socialisera i tron att man löser något med mera tvång med ännu högre skatter.  
Det svåra är att med världens i särklass högsta skatter räcker dessa inte till, det som saknas är skatteintäkter från en industri som säljs bort och lämnat landet, det som finns kvar är en legotillverkning där ett par hundratusen arbetar men bolagsskatter och inkomsterna från cheferna sker i annat land, vi lever i en period där mer än 500 000 alltså över en halvmiljon svenskar har lämnat landet under de sista 15 – 20 åren och skattar istället för i Sverige i annat land. Med 10 nya EU medlemmar har vi på (o)behagligt avstånd Estland med en rak skatt på 19% ännu en konkurrent om vart den svenske skattebetalaren med fantasi kan komma att flytta.  
På denna länk finner du viktig data om de nya 10 och nu sammanlagt alla 25 EU medlemsländer. http://www.toni-schonfelder.com/eu.html  
 
Eller som en god vän från Norge uttryckte det hela…..  
Vi har nettopp kommet tilbake fra fire fine dager i Prauge. (Prag)  
Fantastisk å få bekreftet hvor grunnlegende frihet er for menneskers trygghet, livsglede, utvikling og fremgang .  
 
För alla dem som tror att vi kan reglera oss till ett bra fungerande samhälle, till dem kan jag bara säga, det är ta mig tusan synd om er, men ännu mer för dem som måste bo kvar betalar eländet och tro på era sagor.  
 
========================  
 
2)  
 
Att vara företagsledare är en profession  
 
Att vara företagsledare är en profession som vuxit fram under det senaste halvseklet. Tidigare var ledarna ägare, eller så hade de i regel ett tekniskt kunnande i just den bransch, i vilken de verkade. Nu är företagsledare ett yrke i sig, men rekryteringen har kommit att bli ganska snäv. Lika väl som vi talat om politiska broilers för att beteckna dem som i unga år kommit in i partiernas karriärstegar och avancerat, kan vi tala om manager-broilers. Det är de som har rekryterats direkt från högskolan, in i trainee-systemen i de stora bolagen och sedan med hjälp av rätta mentorer matchats fram till ledande positioner.  
Viljan till mångfald och variation i dessa olika kycklingfarmar har inte i någondera fallet varit påfallande. Lägg till detta doktrinen, att styrelseledamöter, i synnerhet ordföranden, också skall väljas just ur en krets av förfarna börs-vd:ar, så förstår man att det ledande skiktet riskerar att bli en ganska samsutten krets.  
 
Toppdirektörerna demonstrerar kunde jag läsa nyligen, kraven är som alltid ropen på  
sänkta skatter, enklare regler och minskat sjuklöneansvar. Kraven var tydliga när hundratals företagare och direktörer från hela landet demonstrerade i Stockholm för ett bättre företagsklimat.  
Under regndroppar och paraplyer fyllde företagarna Mynttorget vid riksdagshuset. Med plakat som "Fler företagare bättre äldreomsorg" och ramsor som "Sluta mobba låt oss jobba" krävde de bättre villkor.  
 
Bussbranschen som tillhör dem som lider mest var, var ni då?  
 
============================  
 
3)  
 
Tågförluster skylls på Flyget!  
 
Flyget är det onda i transportpolitiken - i vart fall om man får tro företrädare för järnvägspåtryckarna Räls Angels, den oheliga allians som tycker det är OK med över en miljon i skattesubventioner av järnvägen varje timme. Om tågets utveckling inte går som på räls så griper man alltså förklarande argument ur luften. Vi som företräder flyget är givetvis nöjda med att fler tågkunder väljer flyg, för det är väl ändå kunderna som väljer?  
Läs hela artikeln på nedanstående länk.  
http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?KatID=3&ID=2208&bhcp=1  
 
===========================  
 
4)  
 
Vill att jobben stannar kvar i landet!  
 
Finska regeringen vill att företagens huvudkontor och jobb stannar kvar i Finland.  
Finska regeringen presenterade förslag om sänkta företags- och kapitalskatter samt att skatten på vinst vid företagsförsäljningar slopas helt skriver Ekot.  
 
Vill att jobben och företagens huvudkontor stannar i Finland sade finska statsminister Matti Vanhanen när han presenterade regeringens förslag på företags- och kapitalbeskattningens område uppger Ekot vidare.  
 
Tonis kommentar:  
Konkurrensen sker på alla nivåer, Finland har förstått signalen från ett rustat och modernt tänkande Estland där genomsnittsåldern i regeringen understiger 40 år. Konkurrensen sker emellan alla länder, åt vädret kan man inte göra något men det finns mer än så i en värdegemenskap såsom trivsel, skatter, vad man får ut av skatterna, social trygghet, uppmuntra människan att skapa.  
 
En del regeringar har läst på läxan andra tror att med lagar påtvinga folket det mesta. Vi har förutom konkurrensen mellan EU länderna mellan kontinenterna med främst USA och idag fjärran Östern där vi inte bara har Japan utan i hög grad China samt Sydkorea. Indien kör så det ryker och mer än 400 miljoner människor har idag en högre levnadsstandard än medelsvensson.  
 
Sverige har inte råd med alla röd och miljögardister som vill föra landet tillbaks till barna hedenhös.  
För tusan gubbar ställ dig upp och gör din stämma hörd, se mer under rubrik nr  
 
===============================  
 
5)  
 
Jaså, du trodde att du visste vad en hamnläggning är?  
 
När byråkratin tar över, därför att det inte finns någon motkraft som kan få stopp på idiotierna. Inom sjöfarten pågår det efter alla fartygsolyckor en regelrätt tävlan om hur mycket dumhet man kan släppa loss. Sverige intar inte helt oväntat en ledande roll i regelskapandet medans man i andra EU länder småler åt galenpannorna på sjöfartsverket.  
Se mer under Tonis kommentar nedan.  
 
Den svenska tolkningen av ISPS-koden är helt otrolig där vi nu kan få veta vad en hamnanläggning egentligen är. Eller i varje fall fått chansen att lära oss definitionen på densamma, enligt EU och ISPS.  
 
Citat ur EU/ISPS volyminösa texter:  
Hamnanläggning: en plats där samverkan mellan fartyg och hamn äger rum. Detta inkluderar, i tillämpliga fall, områden såsom ankarplatser, väntekajer och insegling från sjösidan.  
 
En lika värdefull definition är följande:  
 
Regelbunden trafik: en rad överfarter som görs i syfte att upprätthålla en förbindelse mellan två eller fler hamnanläggningar,  
 
a) antingen enligt en offentliggjord tidtabell, eller  
 
b med sådan regelbundenhet eller turtäthet att överfarterna kan betraktas som systematiska."  
Och följande går ej heller av för hackor:  
 
Avsiktlig olaglig handling: en avsiktlig handling som på grund av karaktär eller sammanhang kan skada fartyg som används i internationell eller nationell trafik, eller fartygens passagerare eller last, eller de hamnanläggningar som utnyttjas.  
 
Tonis kommentar:  
Enklast är nog att stänga sjöfartsverket helt, avveckla det hela och låt någon verksamhet i ett annat land sköta det hela på entreprenad. Så mycket dårskap som frodas i Norrköping är nog svårt att finna någon annanstans i den civila världen.  
Eller är BR inblandat, lite extra knäck, låter nästan så…? Eller har ni mött er överman?  
 
 
============================  
 
6)  
 
Detta är inte Grönköping, jag lovar, utan Sverige 2004.  
 
Först sätter man bolaget i konkurs, dagarna efter kommer det en återbetalning från skatteverket på närmare en miljon, för mycket inbetalt moms, bolaget är nu åter vinstgivande men konkursförvaltaren vägra återföra bolaget till de rättmätiga innehavarna.  
 
Kronofogden satte Skånetåg i konkurs  
Kronofogdemyndigheten i Jönköping har satt det privata tågbolaget Skånetåg AB i Nässjö i konkurs. Anledningen är skatte- och momsskulder på omkring en miljon kr. Konkursbeslutet fattades av Ystads tingsrätt.  
Ägare till Skånetåg med 50% vardera är vd-n Jan Björk (61), Sankt Olof, och styrelseordföranden Uno Svensson (62), Hässleholm, som överklagat konkursbeslutet till hovrätten.  
Uno Svensson vidimerade i tingsrätten dessa uppgifter men meddelade senare i brev till tingsrätten, att han varken kunde bestrida eller erkänna konkursansökan.  
 
Några dagar senare en onsdag förmiddag (19/5) uppgav Uno Svensson att Skånetåg egentligen ligger på plus, sedan momsåterbäringar på 900000 kr satts in på bolagets skattekonto efter konkursen.  
 
================================  
 
7)  
 
INSÄNDARE  
 
Herrelösa pengar  
av Patrik Engellau, ordförande i Den Nya Välfärden  
 
Hur många regler man än hittar på, kommer ett samhälle vars eliter lever på att förvalta herrelösa pengar att mutera fram nya sätt att försnilla de pengar vars äganderätt inte bevakas. Därför bör strävan vara att sänka "fiffelriskkvoten". Ju mer direkt kontroll medborgarna har över sina pengar, och ju mindre som förvaltas av ombud, desto mindre är risken för fiffel.  
 
Ett antal skandaler skakar Sverige hösten 2003, framför allt mutanklagelserna i Systembolaget och turerna kring direktörernas löner, bonusar och lägenhetsaffärer i försäkringsbolaget Skandia. Internutredningar startas, etikkommissioner tillsätts, försvarsmaktens resor granskas, Svenska Spels VD avbryter insamlingen till sin sextioårsdag. Den harm nationen känner kan verka självklar till en början - vem blir inte ilsken när andra tar sig oberättigade förmåner? - men vid närmare eftertanke är det långt ifrån uppenbart vad som pågår, vad det beror på och vad man kan göra åt det.  
 
Förhållandena är till och med så osäkra att några hävdar att det kanske inte pågår något alls. Händelser av den typ som nu väcker vår oro har kanske alltid funnits - och rentav betraktats som acceptabla. Det kan finnas tecken på det. Vissa beteenden som i dag anses klandervärda - till exempel att göra insideraffärer och att låta bli att betala skatt för hemhjälpen - var den normala ordningen för bara några årtionden sedan. Att fifflet ökar, om det nu gör det, beror i så fall inte nödvändigtvis på att människors beteende förändras, utan på tillkomsten av nya lagar och värderingar (vilket förstås också är en sorts händelse).  
 
Den ekonomiska omoralen  
 
Ändå finns en stark och utbredd känsla av att den ekonomiska omoralen breder ut sig, vilket är illa hur det än ligger till med fundamentet för den känslan. Om alla är övertygade om att alla andra fifflar, har ingen anledning att låta bli att fiffla för egen del. Uppfattningen om andras, kanske mest eliternas, dåliga etik blir en ursäkt för eget fiffel. Om skandiadirektörerna får gratis lägenheter och generalerna fuskar med taxiresorna, varför ska en vanlig människa skämmas för att sjukskriva sig ett tag till älgjakten? Föreställningen om utbrett fusk kan lösa upp det kitt som håller ihop samhället och gör det drägligt att leva i.  
 
Samhället har svårt att värja sig mot enstaka självmordsbombare. Hur skulle det kunna försvara sig mot de resoluta attackerna från en folkrörelse av skatte- och bidragsfuskare? Hur ska människor kunna hantera sina ekonomiska relationer om de hela tiden befarar en blåsning? Därför måste föreställningen om fifflet tas på allvar.  
 
Frågan är hur man ska förhålla sig till fifflet (om man accepterar den termen som ett samlingsbegrepp för den typ av misstänkta och konstaterade oegentligheter saken handlar om). Det räcker inte med att vara upprörd och att kräva genomlysning och bestraffning. Fifflet har orsaker. Om man inte har någon uppfattning om orsakerna har man ingen chans att komma till rätta med fifflet. Framföra allt måste man resonera om fifflets orsaker för att förebygga att dunkla och ogenomtänkta föreställningar vinner spridning.  
 
Företeelsen är nämligen av den karaktären att näst intill vilken åsiktsriktning som helst kan få vatten på sin kvarn när den funderar över fifflet. Vänstern kan påstå att allt är liberalismens fel, att det ohämmade profittänkandet tagit kontrollen över människornas sinnen och att staten därför mer resolut måste sätta stopp för marknadskrafterna. Bibeltrogna kan hävda att avkristningen och bristen på religiös fostran ligger bakom. Konservativa kan skylla på att skolan inte upprätthåller rätt värderingar. Liberaler kan peka på skattetrycket och säga att hela felet är att staten långsiktigt undergrävt respekten för äganderätten. Kanske kan invandringens och globaliseringens fiender bryta en lans för tesen att alltihop beror på att utlänningar, utländska tänkesätt och EU fått för stort inflytande.  
 
Kort sagt är det viktigt att skaffa sig en genomtänkt uppfattning om och förhållningssätt till fifflet. Här kommer ett bidrag på temat "herrelösa pengar".  
 
Markera äganderätt  
 
Först introducerar vi begreppet herrelösa pengar. Herrelösa pengar definieras som pengar som ägs av ett oorganiserat kollektiv eller av någon som väljer att aldrig framträda inför eller höra av sig till den som förvaltar pengarna. Det typiska för herrelösa pengar är att ägaren underlåter eller inte förmår att markera och inskärpa sina anspråk på äganderätt. Den enkla grundföreställning som inspirerar följande resonemang är att obevakad egendom förfars lättare än bevakad egendom. Liksom revir måste äganderätt pinkas in för att inte förflyktigas.  
 
En kommunaltjänsteman arbetar med herrelösa pengar. Kommunens pengar är medborgarnas pengar, men medborgarna finns inte som samlad och medveten vilja, utan bara som abstrakt begrepp. Till exempel förekommer det knappast att en enskild medborgare traskar in på gatukontoret för att kontrollera hur tjänstemännen sköter hans vägar och broar.  
På liknande sätt är de pengar medborgaren investerar i en pensionsförsäkring herrelösa pengar. Visserligen står han som ägare till pensionen, men för förvaltaren finns bara en säck med pengar som ägs av ett ansiktslöst kollektiv som knappast tar aktiv del i verksamheten.  
 
Sedan introducerar vi begreppet fiffelriskkvoten eller FR-kvoten. FR-kvoten definieras som den summa herrelösa pengar som årligen står till förfogande dividerad med BNP.  
Tes 1: Ju högre FR-kvot, desto mer sannolikt blir fifflet.  
 
Med lite fantasi kan man konstruera en bild av ett samhälle med en FR-kvot nära noll, till exempel en ekonomi där alla människor är egna företagare som tillverkar varor och tjänster åt varandra och där det offentliga består av en nattväktarstat som medborgarna turas om att sköta. Visst skulle ekonomiska oegentligheter kunna förekomma, stöld till exempel, men knappast särskilt mycket fiffel. Fiffel är normalt inte en smash and grab-företeelse, utan förutsätter att en person eller en grupp under ganska lång tid fått tillfälle att förvalta herrelösa pengar utan genomlysning.  
 
Ett samhälle med en FR-kvot nära hundra procent är lättare att föreställa sig. Ett socialistiskt samhälle är ett typexempel. Det som ägs av alla ägs av ingen. Sovjetunionen var också ett genomkorrumperat mygelsamhälle.  
Tes 2: I civiliserade samhällen försnillas inte herrelösa pengar i huvudsak genom brottslighet, utan genom att samhällena muterar fram lagliga metoder att åstadkomma liknande effekter.  
Vi är vana att läsa om afrikanska länder, där korrupta härskare efter att ha fyllt sina egna fickor utnyttjar sin kontroll över statsmakten för att gynna sin egen etniska grupp och därmed säkerställa nödvändigt politiskt stöd, till exempel genom att helt enkelt ta pengar i statskassan och dela ut bland vännerna.  
 
I mer avancerade länder går det naturligtvis inte till på det sättet. Där gynnar ledande politiker sina anhängarna på annat sätt, till exempel genom att tilldela dem attraktiva jobb som ledningen förfogar över. Ett system där sådana belöningar delas ut kan inte byggas över en natt. Först efter många års tålmodigt och långsiktigt arbete och först efter det att stora summor herrelösa pengar tagits i bruk kan en offentligt kontrollerad apparat ha byggts upp som tillåter fursten att belöna sitt folk på detta legitima sätt.  
 
Förfarandets art kan dock kontrolleras genom ett enkelt lackmustest. Upphandlingen av varor och tjänster i offentlig sektor ska följa strikta EU-regler. Grundregeln är att nyttigheter till ett värde över ett eller i vissa fall två basbelopp ska upphandlas enligt ett noga reglementerat förfarande. Ingen leverantör ska gynnas. Objektiviteten ska noggrant värnas. När offentliga tjänster tillsätts görs åtaganden som kostar skattebetalarna skyhögt mer än ett basbelopp. Därför borde höga ämbeten rimligen utannonseras och tillsättas enligt ännu strängare reglementen än vad som gäller för små varuköp. Om detta inte sker har man en rimligt säker fiffelindikation.  
 
Fifflets former  
 
Här platsar en kommentar om fifflets form. I den politiska sfären handlar fifflet endast undantagsvis om att åstadkomma privat ekonomisk vinning i form av ljusskygga belopp på bankkonton. Däremot kan det, som i det just angivna exemplet, vara fråga om utdelning av attraktiva försörjningsmöjligheter i form av befattningar.  
 
Men detta är långt ifrån det enda sättet att missbruka herrelösa pengar. Det vanligaste - och troligen mest svåråtkomliga missbruket - är att förvaltarna sätter sina egna intressen, inte minst sin egen bekvämlighet, framför ägarnas. Produktionsapparaterna blir viktigare än produktionen. Det är alltför vanligt att offentligt finansierad och styrd verksamhet inte utsätts för den kontroll och revision som skattebetalarna rimligtvis kan kräva, av den enkla anledningen att förvaltarna inte önskar transparens. Seriösa utvärderingar av offentlig verksamhet hör till undantagen. Även om sådant missbruk kanske inte kan kallas fiffel så handlar det definitivt om att försnilla herrelösa pengar.  
 
I privata storföretag utan starka ägare kan framgångsrika kulturella mutationer iakttas. En lyckad kulturell mutation definieras som en förändring i värderingar eller beteenden som förbättrar innehavarens överlevnadschanser, till exempel genom att göra det möjligt för vederbörande att tillskansa sig herrelösa pengar på lagligt sätt.  
 
Få företagsledare skulle ta företagets överskott och stoppa rätt ner i fickan (även om beteenden som närmar sig sådana förfaranden kan iakttas). Det vore brottsligt och ganska lätt att upptäcka. I stället utvecklas gradvis ett konsensus med innebörden att marknaden har bestämt att en stor del av företagens överskott ska tilldelas deras ledningspersoner.  
 
Försnillandet av de herrelösa pengarna kan på det viset ske helt utan risk för lagbrott.  
Saken kompliceras av att det i genuin mening är oklart vem som har rätten till storföretagens överskott (före ersättning till ledningen). Att skattebetalarna äger de pengar som förvaltas av politiker är otvetydigt och kan inte ifrågasättas på etiska grunder. Men företagens överskott? Vem har förtjänsten av att de skapats? Knappast de passiva aktieägarna, som inte gjort ett handtag för företaget. Ändå hävdar vedertagen teori att det passiva kapitalet är rättmätig ägare till vad företagets ledning och övriga anställda jobbat ihop.  
 
Man kan jämföra dessa direktörsledda storföretag med företag där en aktiv ägare och entreprenör verkar. I dessa senare sammanfaller de avgörande insatserna och ägandet hos samma person. Det är självklart vem överskottet tillhör. Här finns inga herrelösa pengar. Ägaren är närvarande och kontrollerar sin egendom. I den mån skyhöga direktörslöner och bonus förekommer är det genom ägarens beslut. Där kan man aldrig tala om fiffel.  
 
Men vad ska man tycka om en situation där samma entreprenörstalang råkar vara anställd VD i ett bolag utan beslutsamma ägare? Å ena sidan ligger det nära till hands att betrakta mångmiljonersättningar som en sorts moralisk oegentlighet. Överskottet tillhör ju ägarna.  
 
Å den andra har entreprenörstalangen skapat överskottet. Varför ska han inte ha moralisk rätt till en del av det? Frukten av det egna arbetet tillhör rimligen arbetaren. Materien är inte svart eller vit, utan vi rör oss med schatteringar och lättflyktiga sanningar. En del bonusar förefaller vara uppenbart oskäliga, medan andra kan tyckas ha visst fog för sig.  
Tes 3: Om eliternas huvuduppgift är att förvalta herrelösa snarare än egna pengar finns en tendens att fifflet blir endemiskt.  
 
Sovjetunionen är det tydligaste exemplet. Landet leddes av en hegemonisk nomenklatura med uppgift att förvalta folkets egendom. Några konkurrerande eliter fanns inte. Kritiken och genomlysningen var obefintlig. Men det hindrar inte att nomenklaturans beteende var välbekant för resten av befolkningen. Fifflet bredde ut sig enligt principen att "om dom kan så kan jag".  
 
Kampen om idéerna och värderingarna är en betydelsefull del av samhällslivet. Människorna är ständigt inbegripna i en strid om vad som är rätt och fel, fult och vackert, oetiskt och etiskt etc. En lyckad kulturell mutation är just en ny uppfattning som får genomslag.  
 
Stilbildande eliter  
 
Eliterna i ett samhälle utövar ett starkt inflytande över den gängse meningen. De blir stilbildande av det enkla skälet att de personifierar framgången. Den som själv vill bli framgångsrik ska göra och tänka som eliten. Den har ett framgångsrecept. Om eliten är homogen, blir det lättare för den att forma samhällets uppfattningar efter sitt beläte. Om det finns olika typer av eliter hårdnar kampen om idéerna och det blir svårare att vinna enkla framgångar.  
 
Om det finns en dominerande elit som förvaltar egna pengar - en kapitalistklass, till exempel - kommer kampen mot fifflet och missbruket av andras pengar att sättas i högsätet (vilket inte innebär att det skulle bli ett bättre samhälle; fiffel är inte den enda sociala olägenhet man har anledning att oroa sig över). Det är ingen tillfällighet att häradshövdingen Wallenberg startade Skattebetalarnas förening. Äganderätten kommer att hållas i helgd.  
 
Det finns olika kombinationer. Om samhället domineras av två eliter som förvaltar herrelösa pengar på olika sätt - till exempel dels som anställda direktörer i stora företag, dels som politiker - kan ett slags balans, eller kanske terrorbalans, uppstå. Båda eliterna kommer att svartmåla den typ av fiffel som är typisk för motparten. Politikerna ondgör sig över bonusar och direktörerna klagar till exempel över vänskapskorruption i politiken.  
 
Om nu dessa respektive uppfattningar artikuleras och eventuellt överdrivs av en skandalhungrig press, finns stor risk att medborgarna klumpar ihop de olika eliterna till ett enda korrupt "dom" och bestämmer sig för att följa eliternas föredöme så gott det går. "Kan dom så kan jag."  
Det förnämsta sättet för en medborgare i Sverige i dag att tillägna sig herrelösa pengar på illegitimt sätt är att missbruka bidragssystemet. När man betraktar de skenande kostnaderna för sjukfrånvaron får man lätt uppfattningen att just detta är vad som pågår.  
 
En möjlig slutsats  
 
Tre metoder att komma till rätt med fifflet brukar framhållas: mer genomlysning, strängare regler och skärpt moral.  
Det kan kanske hjälpa. Om man exempelvis lyckades återuppliva gamla tiders ämbetsmannamoral skulle nog en del vara vunnet. Men i den mån det ligger något i resonemangen om herrelösa pengar kommer man inte så långt med de tre metoderna. Ingen av dem kommer åt grundproblemet, nämligen just de herrelösa pengarna och fiffelriskkvotens gradvisa ökning. Hur många regler man än hittar på, kommer ett samhälle vars eliter lever på att förvalta herrelösa pengar att mutera fram nya sätt att försnilla de pengar vars äganderätt inte bevakas.  
 
Utöver de tre metoderna bör samhället, särskilt politikerna, sträva efter att sänka FR-kvoten. Ju mer direkt kontroll medborgarna har över sina pengar, och ju mindre pengar som förvaltas av ombud som medborgarna inte personligen övervakar, ställer till ansvar och eventuellt avskedar, desto mindre är risken för fiffel. Medborgarmakt, helt enkelt.  
 
Systemfelen  
 
Så har då förlåten rämnat, det har tippat över, och nu ser alla det egentliga, ganska sjaskiga, Sverige. Men vi har nog vetat hur det legat till, fast vi valt att i stället fixera den bild som skapades av landet under några decennier efter det andra världskriget. Vi bör emellertid inte stanna vid detta konstaterande utan tvärtom gå vidare och inleda arbetet på att rätta till vad som gått snett. Peter Engellaus artikel är på många sätt klarsynt, men den leder inte särskilt långt - vi måste nog finna vägar att vårda även herrelösa pengar. Det är säkert nödvändigt att fördöma bristerna i moral och etik och ställa syndarna vid skampålen, men om våra system inbjuder till fifflande och myglande och riskerna för upptäckt och påföljd är ringa, kommer oarterna att fortsätta och bli allt vanligare.  
 
För det första bör det observeras att Sverige skapat de klassiska förutsättningarna för korruption: skikt av befattningshavare med ganska mediokra löner och utan möjligheter att förbättra sin situation, har befogenheter att fatta beslut med mycket stora ekonomiska konsekvenser för andra medborgare. Det är precis så det vanligen ser ut i tredje världen och det är så det brukar vara i totalitära stater.  
 
En egenhet tillkommer här för Sverige och det är oviljan att kontrollera systemen. Min erfarenhet är att fliten varit mycket större när det gäller att föra in nya regler och förordningar än att senare kontrollera att de fungerar på tänkt sätt. Att alla system måste kontrolleras borde var uppenbart - även i det minsta affärsföretaget med en enda anställd installerar ju ägaren en kassaapparat och för bok på inkomsterna och utgifterna. Och det är inte bara pengarna han kontrollerar.  
 
Likaså är skadorna på samhället av det politiska förläningssystemet uppenbara. Kompetens är den viktigaste egenskapen för varje befattningshavare, men i Sverige skänks nyckelbefattningar bort till politiker med medioker bakgrund som tack för gjorda tjänster, t o m över partigränserna. Den franska revolutionen bars fram av kravet på jämlikhet - landet viktigaste befattningar skulle inte vara reserverade för adeln utan stå öppna för varje kompetent medborgare.  
 
Förläningarna är inte bara orättvisa utan som sagt direkt skadliga - man bör lägga märke till den kraft med vilken det nordamerikanska samhället utvecklades just genom att den duglige inte stoppades. Man kan heller inte undgå att märka det svaga ledarskapet i dagens svenska offentliga sektor.  
 
De skyhöga ersättningarna tll många företagsledare är däremot ett internationellt fenomen som vuxit fram de senaste decennierna. Vi har här att göra med ett slags bondfångeri på hög nivå.  
De som sållas fram som ledare av stora företag är vanligen både intelligenta, manipulativa och självcentrerade, helt enkelt för att just dessa egenskaper behövs för den verksamhet han satts att leda. Han är dessutom alltid en mycket utpräglad tävlingsmänniska - och eftersom han jämför sin lön med andra direktörers, kan spiralen uppåt bli mycket snabb.  
 
Styrelsen blir ett lätt byte. På det här området kan nog genomlysning och skamstraff fungera bra nog.  
 
Med de här raderna har jag velat visa att analysen inte får stanna vid konstaterande om att det flyter omkring herrelösa pengar och att alla nog är lika goda kålsupare.  
 
Problemen kan lösas om de definieras.  
 
 
============================  
 
8)  
 
Världens kungligheter har upptäckt Bussen i Madrid! När gör bussbranschen detsamma?  
 
Madrid den 22 maj var det detta seklets största bröllop med alla Kungligheter från när och fjärran, hundratal Statsmän, folk från Näringslivet från Spanien och Världen alla församlade för att bevittna bröllopet när Spanienskronprins Felipe gifte sig med tv-reportern Letizia Ortiz.  
1,5 miljarder TV tittare i snart sagt vartenda land på jordklotet kunde bevittna händelsen.  
 
Vädrets makter spelade inte med, det delvis ösregnade och en i detta sammanhang viktig information är kungligheternas egen modeshow?  
De kvinnliga gästerna bar korta klänningar och hatt, de flesta bredbrättad, men några undantag fanns: norska kronprinsessan Mette-Marit begränsade sig till en liten fjäder och prinsessan Märtha Louise bar till sin starkt gula klänning med röda blommor en liten röd skapelse.  
 
Drottning Silvia bar turkos och kronprinsessan Victoria roströd mönstrad dräkt.  
 
Efter denna viktiga information som måste bevaras till eftervärlden skedde Vigseln i Almudenakatedralen där detta var det första kungliga bröllopet i Madrid sedan 1906, då Felipes farfarsfar Alfonso XIII gifte sig med brittiskan Victoria Eugenia.  
 
Efter att Spanienskronprins Felipe med sin Letizia Ortiz åkte iväg med en täckt Rolls Royce, Cabben fick stå kvar i garaget på grund av regnet, åkte resterande sällskap med splitternya bussar MAN chassi med Spansk karosseri som inte finns i Sverige,  
från jättebussbolaget Alsa  
 
http://www.alsa.es  
 
som har ett välutvecklat nationellt linjenät där man erbjuder Expressbussar i 2 klasser, normal standard där en Swebus kan slänga sig i väggen och en classe EuroBus som den extra upphottade komforten heter som kör på egen tidtabell med läderfotöljer 2+ 1 i bredd där man servera en lättare måltid i färdiga boxar. Dessa mycket eleganta bussar utvändigt som invändigt förde alla Kungligheter och övriga genom Madrids gator till den stora lunchen.  
 
Sist detta hände såvitt jag kan minnas var i Stockholm när Kung Carl Gustav gifte sig med Drottning Silvia där Continentbus fick äran att köra hela det kungliga sällskapet från Storkyrkan till Grand Hotel, till Slottet, till Operan samt Drottningholm.  
 
Denna gång var det med fräscha nya NEOPLAN bussar där kungligheterna var lika imponerade av design och komfort som hundratusentals åskådare som kantade kortegen.  
Neoplan bussarna svepte fram på luftfjädring medans både Volvo och Scaniabussar på denna tid alltjämt studsade fram med bladfjädrar.  
 
Det finns fler andra stora sammanhang där bussen spelade en avgörande roll för att förflytta tusentals statsmän samt medföljande experter i samband med Miljökonferensen på 70 talet där som nu var ägt av GDG Biltrafik,  
 
GDG Continentbus hade 150 bussar stående på Strandvägskajen för att via radioanrop 20 år innan mobiltelefoner köra gästerna.  
 
United States of America!  
 
En annat stor begivenhet var när US senatens olika utskott reste med ett koppel av GDG Continentbussar, en enbart till för chips, nötter och annat tilltugg samt drycker, alla nu skyltade med en special skylt på sidan, United States of America där vi hämtade gästerna i Berlin Väst och körde till Östberlin, Prag och några dagar senare till Budapest i snöstorm där GDG:s skickliga förare tappade bort hela den polisiära kortegen på order av Senatorerna, från Budapest flög Senatorerna hem i en Boeing 707, United States of America.  
 
GDG hade flera liknande uppdrag framför allt att köra statsmän med följen mellan Väst och Östtyskland och omvänt. Säkerhetskonferensen, Statsministermöten och många kungligheter samt andra statsmän har färdats med en GDG Excecutive buss, en annan stor buss resenär var Bundeskanzlern Kohl som alltid på sina besök var dom än skedde valde att resa med en buss, vilket faktiskt vårt GDG folk i Köln lyckades övertyga den tyska regeringen med då det är absolut det säkraste färdmedlet ur alla möjliga aspekter, man sitter högt med bra utsikt, har alla bekvämligheter ombord istället för att tränga sig in i en Rolls eller Merca av megaformat.  
 
Här hittar du namnen på stora delar av kontinentens Industri som valde en GDG Excecutive buss som färdmedel  
http://www.toni-schonfelder.com/nostalgi/executive/gdg/index.html  
 
Varför utnyttja inte Bussbranschens folk denna reklam för att motivera andra att ta efter, istället hänger man stolt upp en bild med kungen som varit som gäst i bolagets buss, i bästa fall i garaget. Man tar sig för pannan!  
Är det tillåtet att komma med gamla idéer eller blir man omedelbart en Kufstämplad avvikare?  
Va kul det vore om man kunde få ett och annat reportage i branschtidningarna över olika celebriteter som reser med buss och därmed börja sakta öka tilltron till den egna branschen och inte minst för det egna företaget. Det finns i det totala mörkret med länshuvudmännen en massa möjligheter, men man måste vara vaken och plocka fram dessa.  
 
 
 
========================  
 
9)  
 
När pengarna tar slut då börja man tänja på lagar och verkligheten.  
 
 
Kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén presenterar den 27 maj om propositionen "God ekonomisk hushållning i kommuner och landsting" som bland annat innehåller förslag på ett modifierat balanskrav för kommuner och landsting.  
Propositionen om ett nytt utjämningssystem mellan kommuner och landsting liksom en promemoria med detaljerade utfallsberäkningar.  
 
Tonis kommentar:  
I klarspråk, när pengarna inte räcker till, när lagar till skydd för den svenska ekonomin blir för snäva, då ändrar man lagarna istället för att komma åt svindleriet med skattebetalarnas pengar exempelvis tillförseln till det svarta hålet som heter länsbolagen.  
Att dessa förändringar som nu presenteras leder till ökat upplåning och därmed ökar ännu mer räntekostnaden och den gemensamma skuldsättningen, tja det blir andra som får reda ut.  
 
 
=============================  
 
 
10)  
 
Flygbussarna byter namn till People travel group  
 
 
Flygbussarna byter namn till People travel group eftersom bolaget ska satsa på både buss- och tågtrafik. Företaget vill bli en storspelare inom den svenska tågmarknaden. Nyligen fick det med SJ delägda dotterbolaget Merresor uppdraget att sköta länstågtrafiken i Värmland.  
Även en satsning på den europeiska bussmarknaden planeras av People travel group, som siktar på en börsintroduktion.  
Här är deras nya hemsida, http://www.peopletravel.se  
 
 
Tonis kommentar;  
 
Kul med företag där det är drag, det får man konstatera att det är med Flygbussarna, att jag sedan har synpunkter på ägandet med SL och andra som leker med skattebetalarnas pengar är en sak. Hursomhelst åstadkommer man en hel del, att den privata branschen fullständigt missade anslutningstrafiken till Skavsta flygplats är oförlåtligt, hur kan man vara så ända in i helskotta blind att man inte tog möjligheten att göra en deal med Ryanair och köra hem minst 12.000 kronor per buss och dag i inkomster?  
 
Att man inte tog en fight när SL sålde majoriteten i Flygbussarna med trafik på Arlanda och därmed avhändigade sig ett monopol?  
 
Det är förunderligt att nästan alla kan vara så flata och bara sitta likt en Taxicentral och vänta på att någon skall ringa och beställa en körning.  
Ekmanbuss med sina sightseeing bussar och framför allt med dom glasade Neoplan bussarna torde väl få tillhöra undantagen. Men räcker det? Varför kan inte 2 – 3 bussbolag gemensamt ta upp fighten på Skavsta?  
 
Med de sopbussar som Flygbussarna kör i sin trafik kan det inte vara något märkvärdigt. Eller är det så att med sopbussar tjänar man så mycket att man är ointaglig?  
Läs då nedan stående bidrag, oavsett detta så är det bara att gratulera People Travel till en lysande affär och hopp om att ni inte blir fartblinda, på kontinenten är konkurrensen en helt annan, där sover inte konkurrenterna.  
 
=======================  
 
11)  
 
Att göra sig beredd på förändring  
 
Varje gång jag sätter igång mobiltelefonen så kommer en meddelandetext upp. Det står: ”Var beredd på förändring”. Det är den viktigaste påminnelsen jag får varje dag. Den allsmäktiga marknaden är bångstyrig och lynnig. Helt plötsligt kan du få en konkurrent med en hajpad produkt som får all uppmärksamhet eller så vaknar du en dag och din produkt har blivit omodern – och du fattar ingenting. Vet du vad dina konkurrenter sitter och gör just nu? Är du ett hot så letar de efter sätt att ta bort dig – just nu.  
 
· Att vara vaksam på vad som är på väg att hända i din bransch och vad som händer hos dem du är beroende av, dina intressenter, trimmar dig. Ha koll på omgivning Läs branschtidningarna och besök dina konkurrenters sajter kontinuerligt.  
· Håll dig nära dina konkurrenter – samarbete helst, men om det inte går – se till att du vet allt om vad de gör. Klipp ut deras annonser, läs deras material, besök dem på mässorna, Håll koll helt enkelt.  
 
Att vara beredd på förändring betyder också att du gör dig så lite beroende av leverantörer som möjligt. De ska inte kunna ställa samma krav på dig som du på dem. Håll alltid ögonen öppna efter nya leverantörer. Leta alltid efter en bättre deal.  
 
· Tänk – och tänk hårt på vad du kan erbjuda kunderna som dina konkurrenter inte kan erbjuda. Vad kan du erbjuda i framtiden? Vad kan du ta fram som chockar kunderna och konkurrenterna?  
 
· Kom ihåg att det är du som ska sitta vid styrspakarna och att bara läsa det här nyhetsbrevet hjälper inte – du måste göra sakerna också.  
 
=========================  
 
 
12)  
 
 
Läs den hittills utförligaste och intressantaste översikten av  
VÄTGASSAMHÄLLET,  
 
 
som kommer från Olof Tegström och är producerat av Mälardalens Högskola.  
Du kan nu själv ta hem detta lexikon genom att följa nedanstående instruktion för att ta hem de 108 web-sidorna.  
http://www.eki.mdh.se/kurshemsidor/ekologisk_ekonomi/wg0140/slutversioner.htm  
 
Tonis kommentar;  
Igår kunde jag på Rapport se att man ökar Etanol tillverkningen och hoppades på att 60% av alla fordon snart skall driva med Etanol.  
Hallå regering, länstyrelse, alla myndighheter från Sika till länsarbetsnämnden, har ni hört talas om Bränslecellen? Var ända in i all världens dagar lever ni i för värld? Även om Ö-vik ligger långt bort -- så är ni väl inte bortkopplade från verkligheten?  
 
Bränslecellen är vad vi får innan det blir solenergi. Världen rustar som aldrig för bränslecellen och den svenska regeringen med Ö-vik rustar på Etanol, patetiskt!  
 
 
==========================  
 
13)  
 
 
Ekonomin går verkligen bättre, och det inte bara i USA.  
 
Detta år kommer av allt att döma att bli det bästa för världsekonomin på 30 år. Och de amerikanska företagens har inte visat vinster på dessa nivåer på de senaste 37 åren. I Japan -världens näst största ekonomi - noteras nu att ekonomin under det första kvartalet växte med inte mindre än fem procent. Det innebär att det nu skapas väsentligt mer nytt välstånd  
i den japanska än i den kinesiska ekonomin - i grova drag är den japanska ekonomin fortfarande tre gånger så stor som den kinesiska.  
 
 
Ändå verkar det vara orosmolnen som dominerar marknadernas bedömningar.  
Stigande räntor - trots att nivåerna är rekordlågs. Risk för alldeles för  
kraftig inbromsning i Kina. Och nervositet inför varje bulletin om terroristattacker i Saudiarabien. Oljepriserna står plötsligt i centrum för debatten.  
 
Vi får med all sannolikhet vänja oss vid trendmässigt väsentligt högre oljepriser än vad som tidigare diskuterades. I dag produceras ca 80 miljarder fat olja om dagen, men olika prognoser talar om att efterfrågan  
om ca två decennier kommer att ligga kring ca 120 miljarder fat om dagen, vilket innebär en ökning med inte mindre än 50 %. Den drivs till mycket stor del av utvecklingen i Kina och Asien, där efterfrågan väntas öka med  
över 100 % under denna tidsperiod.  
 
Men varifrån skall all denna olja komma? I viktiga delar av världen - Nordamerika, Västeuropa - minskar produktionen. I andra delar av världen - Afrika, Latinamerika - är ökningarna väsentligt mindre än vad som skulle  
behövas. I Ryssland är marginalen för uthålliga ökningar även med enorma investeringar mycket liten.  
 
Och då hamnar vi i länderna kring Persiska Viken. Här finns ca 65 % av världens kända oljereserver, och här kommer det att krävas en ökning av produktionen med ca 80 % under de kommande två decennierna för att ekvationen skall kunna gå ihop. Men för att det skall vara möjligt krävs enorma investeringar som kräver inte bara politisk stabilitet utan också  
politisk öppning för sådana i länder som Saudiarabien, Iran och Irak. I skrivande stund förefaller vare sig stabiliteten eller öppenheten vara det mest sannolika alternativet för de kommande åren i dessa länder.  
 
Vätgasen med Bränslecellen forceras nu av alla världens stora biltillverkare, i USA satsas det som aldrig för med Kalifornien som förryttare.  
Bränslecellbilen kommer i serietillverkning mycket snart något som också kommer att ske med bussar till an början med.  
 
Indien är ett mångkulturellt land med en miljard människor som i sig innesluter både ca en tredjedel av världens bästa mjukvaruingenjörer. närmare 400 miljoner invånare med en högre standard än medelsvensson och ca en fjärdedel av världens allra fattigaste människor. Att den indiska  
demokratin står stabil i decennium efter decennium är ett bevis så gott som något på att demokrati är ett styrelseskick som inte kan eller får uteslutas någonstans och någon gång.  
Landets potential är förvisso betydande.  
 
I USA har över en tredjedel av de  
anställda på både rymdstyrelsen NASA och Microsoft rötter i Indien. Och i New York träffade jag på en guru i riskkapitalbranschen som tvärsäkert sade att det inte fanns en affärsplan i Silicon Valley som inte på ett  
eller annat sätt innefattade Indien.  
 
I dessa perspektiv ter sig den svenska debatten om invandring, ekonomi och framtid minst sagt futtig.  
 
=========================  
 
 
14)  
 
Tallin har gått om Stockholm i antalet anlöp av Kryssningsfartyg  
 
Tallinna Sadam (Port of Tallinn) har redan bokningar för 246 anlöp av kryssningsfartyg med över 225.000 passagerare. Förra året besöktes Tallinn av 64 kryssningsfartyg som sammanlagt gjorde 236 anlöp med 204.151 passagerare. Det genomsnittliga antalet passagerare per anlöp ökade från 772 år 2002 till 865 år 2003.  
Enligt passkontrolluppgifter kom passagerarna från 126 länder. De flesta var från USA (29 procent). Därefter följde Storbritannien (17 procent), Tyskland (16 procent) och Sverige (8 procent).  
Årets kryssningssäsong i Tallinn inleddes den 10 maj med anlöp av "Arion" med 200 passagerare.  
 
 
 
==================================  
Boka nu din resa till RDA, endast för bussresearrangörer med avresa den 1 augusti 2004.  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
==================================  
 
 
 
 
Eder tillgivne  
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
 
 
PS  
 
Endast i ett fritt samhälle där man tillåter att förverkliga den egna visionen, då kommer det att generera nya idéer. Kreativitet är nämligen smittsamt. Det handlar om att människor skall tillåtas växa, bara så kan en nation växa.  
Samtidigt som människor börjar ta avstånd från likriktningen och ifrågasätter det etablerade. Det är dags att tänka om och nytt.  
Tänk om? Tänk om fler människor skulle våga ge sig hän och tänka både nytt och stort, våga utmana den rådande ”sanningen”. Se möjligheter där andra bara ser hot. Tänk om vi var och en kunde hjälpa till att skapa ett kreativt mänskligt klimat där vi inspirerar oss själva och andra att tänka i nya banor. Det är vad detta Newsletter skall uppmuntra till!  
 
Bild 1  
Det är inte bara jag som gillar glass, det gör min hund Mary också, man blir glad av glass, man blir glad i goda vänners lag! bilden är tagen av Harald Rosen  
 
Bild 2  
 
Vakna och ser glad ut, vad har jag presterat idag? Hur kan jag få fart på ett och annat?  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.