Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter ”Varning Schönfelder” nr 23 den 11 juli 2005  
 
Ämne:  

   
 • Almedalen, åsikternas Gröna Lund.  
 • Avtrubbade politiker?  
 • NEOPLAN sagan går mot sitt slut!  
 • VARNING för Buss stölder i Paris  
 • En säker och hälsosam resa!  
 • Ryanair har tagit över SAS roll i mediat.  
 • BIRKA Cruises och sanningen bakom pressreleasen  
 • Bussbranschen TA BORT kollektivavtalen samt medbestämmande lagen!  
 • Nya styrelseledamöter i Exportkreditnämnden – kompisarna som ger varandra lån! Skattbetalarna betalar förlusterna.  
 • Sovjetfasoner, Hur korkade uttalanden kan en minister göra?  
 • Varje EU kossa kostar skattebetalarna närmare dryga 8000 kronor i bidrag, årligen, Järnvägen kostar dryga 450 kronor i bidrag per passagerare. Europas Järnvägar erhåller 450 miljarder kronor i årliga bidrag.  
 • Ett samhälle fullt av fifflare! Professor i Luleå struntar i resepolicyn på Universitetet.  
 
 

 
 
1)  
 
Almedalen och konsekvenser!  
 
Svenska myndigheters opinionsbildning år 2004 kostade 2 057 014 000 skattekronor  
 
Almedalen, i år större än någonsin och över 100 fler PR kupper och politiska budskap än året innan som får det hela ta formen av ett ”Åsikternas Gröna Lund” där man umgås tätt och intensivt i politikens ”Kiviks Marknad” på Gotland.  
 
Att bussbranschen inte syns eller hörs är inte förvånande och vad skulle budskapet består av, annat än kravet på mer pengar? Men kanske några inom BR har modet att ta fram en ”vitbok” som visar hur samhället kan spara miljarder genom att lägga ned länsbolagen, ta bort etableringsbegränsning och släppa kollektivtrafiken fri, konkurrens utan politiska eller byråkratiska hinder.  
 
Svenska myndigheters opinionsbildning år 2004 kostade 2 057 014 000 skattekronor för att påverka skattebetalarnas syn på myndigheterna.  
 
Svenska myndigheter har blivit en given inkomstkälla för reklam- och pr-branschen. Över två miljarder satsades på opinionsbildning under 2004. Allt är så klart inte investeringar direkt in i pr- och reklambranschen. Men en ansenlig del av pengarna tillfaller just byråerna. Ett exempel är de planerade Thorwaldssonspengarna där 300 miljoner ska satsas på att ändra vår attityd till föräldraledighet.  
Förvånad är nog inte bara folket som fått ta del av siffrorna. Man kan konstatera att det är en enorm stor del skattepengar som läggs på att påverka medborgare och politiker. Tittar man på innehållet så finns det politiska drag och socialdemokratiska tendenser, säger Maria Rankka.  
 
Men Rankka ser ytterligare problem.  
 
Vad ska myndigheter göra och vad ska politiker göra? Det börjar likna en enpartistat i Sverige.  
 
Det här är ett demokratiproblem. Politiker ska ägna sig åt opinionsbildning inte myndigheter. Den här tendensen visar svart på vitt att myndigheters och politikers roller blandas. Vem ska man ställa till svars för om vad?  
Förvaltningsminister Sven-Erik Österberg känner inte till omfattningen av slöseriet med skattepengar och har därmed inget att säga.  
 

 
 
2)  
 
Avtrubbade politiker?  
EN HALV MILJARD KRONOR BORTFLUGNA I STOCKHOLM  
Det får mig att minnas en annan galen kampanj som spårlöst gått merparten förbi när Stockholm sökte OS där man påstod att Stockholm hade 2 miljoner invånare.  
Det var via en PR byrå i Stockholm som kom med idén att chartra Silja Svea och köra den till OS staden i Barcelona, man gjorde det också, till en lätt kostnad av 100 miljoner kronor och i dagens pengar förmodligen nästan det dubbla. Det flögs ned samtliga hela den svenska makteleiten till Barcelona inklusive Kungahuset som fick snällt ställa upp på ett ”helkorkat” arrangemang, vad gör man inte för Sverige? Ett projekt som var förlorat innan det ens var sjösatt. Flygbiljetterna med SAS EuroClass och boendet på färjan som redan var betalt men nu fick betalas en gång till gick lös på en över en miljard när närmare ett tusen personer med fruar flögs fram och tillbaks. Hur de intjänade bonuspoängen har använts ”förteller” inte storyn då det ”mycket öppna” svenska samhälle förbjuder med att stöd av aktiebolagslagen insyn, så var det med denna insyn och öppenheten hos berörda myndigheter.  
Stockholmarna skulle övertygas om nödvändigheten av ett nytt OS i Stockholm, med en kalkyl där 60 miljoner satsade kronor skulle ge ca 3 miljarder kronor i utdelning. Så var första budskapet som snabbt ersattes av att satsa 160 miljoner med bland annat på OS fartyget Silja Svea och en återbäring av 60 miljarder och ingen reagera måste bero av avtrubbning eller vad annars?  
Förbjudet må det vara vad jag egentligen innerst tro.  
 
Men först skulle Stockholm bygga om Eriksdalsbadet för 350 miljoner vilket man gjorde, med skattepengar som inte fanns. Man skulle bygga en ”Victoria arena” vid Ropsten, en cykelvelodrom i Rinkeby osv.  
Avtrubbade politiker som sätter sig i Stockholms Stadshus påminner mest om blindstyren, eller vad sägs om att Stockholms gatu och fastighetskontor tills nyligen haft 5 parallella administrationer? Med en egen löneavdelning i varje avdelning liksom en egen informations och IT enhet?  
Andra kommunala förvaltningar har inte haft någon översyn på hela 50 (femtio) år.  
SL då? Där producera man poesi för de närmst sörjande för åtskilliga miljoner, delar ut äpplen och annat trams påbackat av en miljon dyr PR kampanj. Slösar på hundratals miljoner i en överbyråkratiserad apparat, miljoner på resor till andra länder och ingen fråga vad man har där att göra? Lura regeringen genom utpressning på 1 miljard kronor för nya bussar när det samtidigt står flera hundra bussar på ängar runt om i landet och rostar bort, bussar som skall sättas in som förstärkning när man tror att folk skall resa kollektivt när biltullarna införs, när minst hälften av alla som reser in till staden arbetar i offentliga förvaltningar, facken och andra tärande institutioner som redan har klarat ut att det blir arbetsgivaren som skall betala biltulls avgiften. Avtrubbade politiker?  
 
Vad hade varit alternativet? Ganska enkelt egentligen, IOK delegaterna har ganska klart för sig vad som krävs rent tekniskt, då kommer frågan kan Stockholm leverera detta? NEJ det kan man inte utan miljarder kronor i nybygge, nya trafikleder, kanske en ny T-bane sträckning eller kapacitetsökning genom fler spår inte minst ut till Rinkeby, jätte stora P-hus, nya hotell och detta i en Stad som gör allt för att trixa bort turistbussar ur staden, som jagar felparkerade bilar som villebråd, som om IOK inte skulle ha kunskap om detta.  
 
Det är alltid de små tingen som i slutändan är avgörande.  
Den verkliga orsaken varför Sverige aldrig eller i vart fall inte för en lång framtid får ett OS beror på jordliga ting, som att Samaranch blev oerhört förolämpat över Svenska myndigheters agerande samt att hans frus hund inte fick passera in i Sverige ( Jordbruksverket som bestämmer) som annars tillåtes medfölja överallt i världen även till England liksom USA.  
Om man har en regering som inte kan lösa de mest enkla frågor hur skall man då lösa dom stora? Då räcker inte några miljarder i PR kampanjer, som i den nuvarande utformningen är stöld av skattebetalarna, det som krävs är att man kryper upp ur byråkratins självförvållade hålor och anpassa sig till omvärlden, för vad OS ansökan om något har visat, omvärlden tänker inte anpassa sig efter Sverige.  
 
Varför Sveriges Turistråd aldrig var med vid något tillfälle samtidigt som det slängdes ut en halvmiljard kronor kan man bara spekulera om?  
(Jag var VD för Effjohn Sweden AB och Silja var ett av dotterbolagen inom Effjohn, följde med andra ord spektaklet med god insyn)  
Det är naturligtvis inte fel att söka ett OS eller andra stora händelser som sätter Sverige i händelsernas centrum och skapar intäkter till landet. Men det gäller som alltid att göra sin hemläxa först och se om det finns en rimlig förutsättning för att få ett tillslag, konkurrensen är stenhård vilket inte minns senaste lottning visade med städer som Madrid, Paris, Moskva mfl där London drog vinstlotten och helt folk gladde sig från Scottland i Norr, att dagen efter bomber skulle förstöra stämningen är lika tragiskt som det visar i vilken värld vi lever. För Sveriges del gäller det liksom för alla andra länder att få med hemmaopinionen utan den är allt förlorat i förväg. Den organiserade fientligheten som Stockholms kommunister och vänsteranhängare visade mot OS där det hela blev ett OS för maktens elit varför gatans parlament tog till hela registret för att störa en ansökan. Det sista OS folket vill ha är politisk bråk för spel som är en symbol för samvaro och ett fredligt med varandra. Redan när detta blev klart att ”svenska taliban” organisationer som inte drar sig för vandalisering och annan våld skulle man ha blåst av det hela och satt sig ned och funderat över hur ett samhälle har kunnat utveckla sig ”mot allt” bort med demokratin som skall ersättas av den totalitära staten och egna förmåner som styr ”vänster talibanernas” beteende. Att slänga ut skattemedel och PR kampanjer på fanatiker är dömt att misslyckas.  
 
Det skall inte behöva kostar långt över en halv miljard skattekronor för att bli varse om detta.  
 

 
 
3)  
 
NEOPLAN sagan går mot sitt slut!  
I veckan kom så beskedet att NEOPLAN fabriken i Stuttgart skall stängas för produktion.  
NEOMAN genomför en förändring som jag har förutsett i tidigare Newsletter, man lägger ned bit för bit för att rädda MAN buss divisionens måttliga affärer.  
 
Kvar finns Neoplan tillverkningen i Plauen samt Pilsting, i Stuttgart finns kvar inköp och annan administration fram till år 2007.  
Det har aldrig eller i vart fall sällan fungerat när en stor koncern tar över ett innovativt företag. Skälet till övertagandet av MAN är allt mer tydlig, man ville ha bort den främste konkurrenten från marknaden. Nu tar man livet av NEOPLAN och inom några år får vi säkerligen beskedet att resterande tillverkning var olönsam och att MAN koncentrera sin busstillverkning till vaddå?  
Ekvationen kommer visa att dom har fel, liksom prognoser från ett management som missat att det är kunden som väljer och inte vad ”ekonomi nissarna” som kalla sig strateger skriver i sina PM ett beställningsarbete från högre chefer.  
Nästa steg blir att man ser över sin säljorganisation, en snar utveckling som inom EVOBUS där man sakta har tagit livet av SETRA folket och ersatt dem med en ny generation som har mycket att lära sig för att förstå hur bussfolket tänker och fungera.  
Allt är förutsägbart inom bussbranschen varför ingen skall förvånas över att inom en snar framtid är MAN Sverige lastbilar och bussar ett företag, utan Claes och Stefan, något som kommer att motiveras av att ett samgående är mer rationellt och att MAN vill ha en bättre kontroll över sin distributionskanal.  
 
Det är sådant som kallas strukturutveckling inom koncernspråken, att man tar bli av med engagerade medarbetare med en tillhörande kapitalförstörning, so what? shit happens!  
Vad MAN och Mercedes har missat i sina strävanden är att det poppar upp nya tillverkare som sätter blåslampan på dom stora koncernerna, oftast medarbetare från just Setra och Neoplan som tagit med sitt kunnande och kundkontakterna. Bussar som anpassas efter kundens önskemål kommer alltid hitta sin marknad, att dom byter namn och skepnad, är en sak, konkurrensen minskar inte oberoende hur mycket man än köper upp tillverkare eller låser in dem i monopolavtal som Mercedes och MAN försökt göra, för detta finns det en fungerande konkurrensmyndighet i EU till skillnad från ”Kalle Anka konkurrensverket” i Sverige.  
För bussägarna blir det bättre, fler bussar att välja emellan, priser som kommer att stabiliseras eftersom ingen av de nya aktörerna har en administration ens i närheten av den som EVOBUS och NEOMAN skapat. Marknaden vinner alltid i slutändan!  
 

 
 
4)  
 
VARNING för Buss stölder i Paris  
Flera bussbolag har blivit bestulna på sina Turistbussar när dom parkeras i Paris.  
Har du sett någon varning från BR? Nävisst, dom har sommarledigt och då slutar världen att fungera. Nu gör den inte det, det är ett par ligor från östländer som upptäckt det lönsamma att ”sno” bussar som sällan eller aldrig råkar ut för en omfattande kontroll vid gränserna.  
 
Redan tidigare stjäl man Lastbilar främst Scania och Volvo som är dom mest eftertraktade, men här har man börjat med en allt intensivare kontroll varför busstölderna är en ny lönsam verksamhet. Tjuvlarm är inte tillräckligt, dessa kopplas bort på få sekunder, tips kom från ett Holländskt bolag att låsa fast hjulen med stora ”klossar” som gör det besvärligt och tidsödande att låsa upp.  
 
Ha det i åtanke när du kör ned i år på Kontinenten, busstjuvar finns inte bara i Paris även om de flesta rapporterade stölderna hänt där.  
 

 
 
5)  
 
En säker och hälsosam resa!  
Fick mig nyligen tillsänt en ny site som mycket intressant och innehåller mycket nyttigt att läsa. Att resa är helt underbart och du behöver inte i onödan gå runt och oroa dig för  
att du skall råka ut för problem eller olyckor under färden. Men det finns ändå en  
del saker att tänka på, för att göra resan så säker som möjligt. Fakta och tips om  
detta finns här, plus info om hur du går tillväga om olyckan ändå är framme... http://www.resekris.se/  
 

 
 
6)  
 
Ryanair har tagit över SAS roll i mediat.  
 
Under åren har vi vant oss vid att alla nyheter inom SAS blev förste sidostoff, skickligast var det under Janne Carlzons tid där Sveriges genom tidernas skickligaste PR man Leo Nordin förde Carlzon genom mediernas värld. När Carlzon fick lämna SAS efter historiens största ekonomiska katastrof för SAS som man ännu inte hämtat sig ifrån, har vi fått vänja oss vid en ny slags nyhet där miljarder i förluster gör rubriker och man kan undra hur länge det kan få fortgå, även staten borde väl inse någon gång att alla prognoser är falsarier så länge facket tillåts att ha ett strypgrepp över företaget som inte tillåtes att banta för att komma ned i en kostnadsnivå ens i närheten av vad exempelvis Lufthansa har, även detta annars ett bolag med en alltför stor kostnadsmassa som man dock arbeta intensivt med. När SAS med fortfarande stora förluster ökar sin beläggning med 4% så blir det en och annan rubrik, SAS ökar med 4% eller skall man säga BARA 4% varför man genast börja skylla på konkurrensen, lågprisflyget och överkapacitet, högre bränslepriser.  
 
Insikten i dom egna felen, fackets förödande roll, och förmodligen en fel strategi, det nämns inte, allt ont är orsakat av konkurrenter!  
 
Ryanair däremot, är det verkligen att gratulera med sitt PR arbete, (gratis reklam i spaltkilometer samt i alla TV kanalers nyhetssändningar) I veckan kunde man berätta att:  
 
Ryanair i sin helhet hade en tillväxt på 31 procent mellan juni månad 2004 och juni månad 2005, och nådde nära tre miljoner resenärer. Kabinfaktorn (andel passagerare i proportion till antal tillgängliga flygstolar ombord) ligger på 87 procent och 98 procent av biljetterna säljs via Ryanairs hemsida.  
 
Detta budskap fanns i snart sagt varenda tidning inte bara i Sverige utan även på kontinenten.  
Ryanair som för ett år sedan bespottades av en foglig press där svenska facket drev en spypåse-kampanj och för all del inte bara i Sverige utan man gjorde sitt bästa att få med fack kollegorna på kontinenten, det gick däremot sämre, försöker man skrämma och hota den svenska personalen som arbetar i Ryanair med lögnen som vapen. (minns bara KappAhl, Unnared, Estländskt byggbolag, Polska byggbolag)  
 
Den gratis reklam Ryanair erhåller är helt unik, att sälja ledig kapacitet för ett par kronor och ha en total kostnadskontroll med en kontant betalt flygplans flotta som hjälper till att hålla ned kostnaderna med extremt bränslesnåla motorer. Inte en person för mycket i administration och inga lyxiga hotell med limousin service ute i världen för besättningen där grovstädning sköts av kabinpersonalen och inga städbolag, varför man kan vända ett plan på 45 minuter som mest, all biljett försäljning dygnet om via en enkel och användare vänlig webbsite.  
Det är en koppel av åtgärder där effektivitet, högre löner och en flexibel insats av personal ger bolaget möjligheter som SAS bara kan drömma om.  
 
Varför bussbranschen inte har något budskap som berör den breda allmänheten beror främst på att samtliga bolag står sig närmast, nåt gemensamt budskap finns inte, skulle exempelvis Cityterminalen som vore den naturliga PR maskinen för långdistans busstrafiken skicka ut pressmeddelande och pressen skulle nappa på vad Swebus har att säga skulle det genast leda till en avundsjuk debatt mellan bolagen, sådan är den svenska bussnäringen i en sammanfattning. Avund är som styr, tänka längre och med helheten framför ögonen den genen saknas helt!  
 

 
 
7)  
 
BIRKA Cruises och sanningen bakom pressreleasen  
 
I veckan skickade Birka Cruises ut ett meddelande där man berömde sig över rekord antalet passagerare.  
Naturligtvis blir det fler passagerare om man har 2 fartyg istället för ett enda.  
Visst kan vi alla glädjas med att passagerarvolymerna ökar, till vilket pris?  
 
Pressreleasen!  
Passagerarvolymerna för Birka Cruises fortsätter att stiga och  
inför hösten utökar rederiet antalet dygnskryssningar. Från september  
ersätts "Birka Princess" tvådygnskryssningar till Helsingfors av fler  
dygnskryssningar till Mariehamn.  
 
Bokningsingången är stark för redieriets sommartrafik med sina  
kryssningsfartyg "Birka Princess" och "Birka Paradise". I maj sattes nytt  
passagerarrekord med över 100.000 resenärer och i juni fördubblades antalet  
passagerare jämfört med tidigare år. Efterfrågan på längre kryssningar  
väntas avta under hösten och vintern, medan dygnskryssningarna behåller sin  
popularitet året om.  
 
Och hur står det till med pengarna?  
För Birkakoncernen som helhet går det däremot sämre. Prognosen var  
tidigare att årets resultat skulle bli ungefär i nivå med fjolårets, men  
rederiet bedömer nu att resultatet snarare blir väsentligt sämre för 2005  
jämfört med 2004. Det höga priset på råolja med ökade bunkerkostnader som  
följd och den svagare kronan anges som huvudsakliga skäl till den försämrade  
lönsamheten.  
 
Den mördande konkurrensen då eller spelar den ingen roll? Den betydligt högre kostnaden med att få fram resenärer från olika delar av landet?  
 
För bussbolagen säkerligen intressanta affärsuppgörelse men för hur länge?  
Den kommande vintern blir avgörande för vad Viking, Birka och Silja kommer att göra, fortsätta att köra som hitintills är otänkbart med tanke på jätteförlusterna för samtliga rederier.  
 

 
 
8)  
 
Bussbranschen TA BORT kollektivavtalen samt medbestämmande lagen!  
 
I mitt Newsletter nr 22 ondgjorde jag mig liksom flera gånger tidigare om det negativa med kollektivavtalen och på vilket sätt man låser in en hel bransch i fållor.  
Omedelbart var det en vaken fack-gubbe, det var en man, som skickade mig följande budskap:  
Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, anser 78 procent av folket, visar en ny Temo-undersökning. Facket jublar, medan arbetsgivare och borgerliga politiker håller god min.  
 
Jaha då och hur var frågan formulerad, utan kollektivavtal blir du ett villebråd för arbetsgivarna och din framtid är osäker. Jasså, och hur skyddar kollektivavtalen mot insolvens eller neddragningar?  
I länder som har det riktigt besvärligt just nu, där folket inser att något gått fel och kräver politiken om åtgärder, ett sådant land är Tyskland.  
 
Ett av många fel som är grundläggande är medbestämmande lagen samt kollektivavtalen. Det diskuteras öppet, facket rasar vad annars, men en händelse har skakat om hela landet, när det visade sig att den av fack och politikerstyrda VW koncernen har åtskilliga ”mygelbolag” utanför Tyskland som finansierat VW fack gubbar som sitter med i styrelsen där man köpte deras lojalitet. Pengar som används för personligt bruk med besök på ”hus med galanta damer” och om någon skulle dra på mungipan så skall man vara medveten om att hela denna karusell av mutor kostat VW koncernen närmare 1 miljard kronor varje år.  
Personalchefen Hartz som för regeringen (s) Schröder satt sitt namn under en strukturerat förändring av arbetslösersättningen visar sig vara spindeln i ett nätverk av mutor kors och tvärs, som lämnat sin plats i VW managementet som personalansvarig samt står under polisutredning.  
 
Styrelse som skall vara kontrollorganet för den Executive ledningen blev istället mutat och godkände arbetsavtal som ingen förstår där man ingick avtal som har lett till att VW har hela 40% högre personalkostnader än vad Mercedes, BMW för att nämna några har. Nu sprack bubblan och med detta startade igen debatten om medbestämmande lagen och dess följder där fackets folk inte kan hålla reda på vilken stol man sitter.  
 
Vad jag fördömer som otidsenligt är att fack folk skall sitta i ett företags styrelse där man inte kan utöva den 4:e kontrollfunktionen, 1) efter en oberoende styrelse sammansatt av kunniga personer och inte kompisar, 2) ekonomichefen i företaget, 3) samt revisorerna.  
Stora delar av den icke socialistiska pressen ifrågasätter medbestämmande lagen och menar att det tillhör det förgångna och passar inte in i en värld med global konkurrens.  
 
Kollektivavtalet är ur tiden eftersom samtliga EU länder har en minimum lönesättning som är lagstiftat, varje företag i detta fall bussbranschen måste ha möjlighet efter förmåga kunna förhandla fram en lönesättning som aldrig kan bli lägre men väl högre.  
 
Förhandla fram arbetsavtal som är anpassade efter verksamheten och konkurrenssituationen, ett beställningsföretag i Stockholm kan omöjligen ha samma grund avtal som ett bolag i Umeå eller Helsingborg. Hela systemet är ur tiden, varför jag anser att bussbranschen borde frigöra sig från ett kollektivavtal som man påtvingas av http://www.transportgruppen.se/templates/TGStartMember____1775.asp  
 
BuA har ca 500 anslutna företag med mer än 21.000 anställda. De anslutna bussföretagen är verksamma i Sverige, oavsett om företagen är privat eller offentligt ägda.  
 
Bussarbetsgivarna sluter avtal med Svenska Kommunalarbetareförbundet, Svenska Transportarbetareförbundet, Tjänstemannaförbundet HTF samt Civilingenjörsförbundet.
 
 
BuA är en organisation som finns på Blasieholmen ännu en verksamhet ur tiden som bara kostar medlemmarnas pengar. När man vill förändra måste man ta fram en katalog över nödvändiga förändringar där allt som är tärande är av ondo och skall bort, det är faktiskt nödvändigt att man talar klartext och starta en anpassningsprocess till omvärlden, en ny värld, en friare värld..  
Inget hade varit mer naturligt än att man utrusta BR med kompetens i samarbete med experter på EU rätt och svensk juridisk kompetens som kan driva mål som skyddar varje medlem, för sådant finns det bra försäkringar och behövs inga stora dyrbara kanslier på ett av Stockholms dyraste lägen.  
 

 
 
9)  
 
Nya styrelseledamöter i Exportkreditnämnden – kompisarna som ger varandra lån! Skattbetalarna betalar förlusterna.  
Regeringen beslutade i dag om styrelsen i Exportkreditnämnden, EKN från den 1 juli 2005 till den 30 juni 2006.  
Följande personer ingår i styrelsen:  
 
Ordförande Lennart Nilsson, verkställande direktör  
Förste vice ordförande Göran Johnsson, förbundsordförande  
Andre vice ordförande Lena Rooth, direktör  
Kristina Alsér, verkställande direktör  
Wille Alstermark, direktör  
Karin Apelman, finans- och ekonomidirektör  
Ulla Holm, direktör  
Anna-Karin Jatko, departementsråd  
Ulf Stange, departementsråd  
Olof Rydh, generalsekreterare i EKN  
 
Exportkreditnämnden har till uppgift att främja svensk export genom att utfärda garantier. EKN:s garanti fungerar som en försäkring där svenska staten tar vissa risker, till exempel risken för utebliven betalning. EKN:s kunder är exportföretag och banker.  
Vilka är det som lägger beslag på skatte  
 
Totalt uppgår Sveriges fordringar på utländska stater till runt 11 miljarder kronor, varav elva stater med större skulder tillsammans står för cirka 10 miljarder kronor.  
 
Exportkreditnämnden är en myndighet som mot en premie erbjuder företag statliga garantier mot förluster vid exportaffärer.  
Låter elegant och fint, men när man vet att denna institutotion är sammansatt av folk som umgås med storföretagen som praktisk taget tar samtliga pengar för deras exporter där mindre företag inte gör sig besvär. Kompisandan håller varandra om ryggen, ännu en verksamhet som sammansatts med folk som fogar sig och på pappret låter det fint, i verkligheten är det allt annat än exportfrämjande.  
 
Vad som saknas i uppställningen är statens egna förluster i flera Rysslands affärer där man förlorat för att nämna ett exempel dryga 5 miljarder kronor.  
 
Största skulderna till Sverige
LandSkuld, Mkr
1. Nordkorea 2.167
2. Irak1.184
3. Peru 837
4. Ryssland 40
5. Pakistan 685
6. Kongo (Kinshasa)605
7. Kamerun 567
8. Kuba 551
9. Brasilien 486
10. Algeriet 442
11. Angola 393
 
 

 
 
10)  
 
Sovjetfasoner, Hur korkade uttalanden kan en minister göra?  
 
Arbetslivsminister Hans Karlsson är visserligen förhållandevis bra i grenen struntprat, men sätter nu nya rekord.  
 
http://expressen.se/index.jsp?a=298829  
 
Följande har hänt: Ett 50-tal svenskar hade på Sveriges nationaldag köpt en annons i Lettlands ledande dagstidning Diena. I annonsen bad undertecknarna om ursäkt för hur Sveriges regering och svenska fackförbund uppträtt under Vaxholmskonflikten med det lettiska byggföretaget Laval un Partneri.  
Annonsen och dess innehåll fick Hans Karlsson att göra ett utspel. Ministern sade sig vara mycket upprörd: ”Jag tål rätt mycket, men det här är förakt.”  
 
Annonsörerna hade nämligen varit så fräcka att de påpekat att regeringen och facken är protektionistiska.  
Den gamle LO-mannen Hans Karlsson har lojalt ställt sig på Byggnads sida och tvärsäkert hävdat att fackets konfliktåtgärder – som drev det lettiska företagets dotterbolag i konkurs – har varit riktiga.  
Sanningen är dock att det vet inte ens den så allvetande ministern.  
 
Arbetsdomstolen har ansett sig tvungen att begära ett så kallat förhandsavgörande, en vägledning från EG-domstolen. Och det är välkommet: land ska efter EG-rätt och svensk lag styras, inte efter vad en minister tycker under en pågående rättsprocess.  
Tänk om justitieminister Thomas Bodström plötsligt skulle ta parti för ena parten i ett brottmål!  
Det faktum att några av undertecknarna av Diena-annonsen är aktiva center- och moderatpolitiker fick Hans Karlsson att kräva att Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt skulle ”ta avstånd” från annonsen.  
 
Tar Hans Karlsson avstånd från vår grundlagsskyddade tryck- och yttrandefrihet? Får verkligen inte svenska medborgare publicera sina åsikter utomlands? Eller ska de godkännas av informationsminister Karlsson?  
Arbetslivsministerns taffliga utfall är intressant då det är representativt för den socialdemokratiska folkhemschauvinismen.  
 
Möjligen kan en oppositionspolitiker tillåtas uttrycka sin systemkritik i riksdagen, men ve den som vågar säga samma sak i utländska medier. Då stämplas man genast som landsförrädare i färd med att svartmåla Sverige. Carl Bildt är inte ensam om att ha drabbats av sådana socialdemokratiska bannor.  
 
Dessutom är föreställningen om att man ska tala väl om Sverige när man är utomlands genuint korkad. Kanske till och med Hans Karlsson vet att åsikter, nyheter och information är något som flödar fritt över nationsgränserna. Ja, Hans Karlsson, letter läser faktiskt svenska och denna ledare på Expressen.se.  
 
Många letter skulle också känna igen Hans Karlssons utfall från den gamla Sovjettiden då de få som tilläts resa ut förväntades fungera som 100-procentigt lojala ambassadörer för sitt land.  
Hans Karlsson behöver inte be om ursäkt för sina absurda krav på en ursäkt. Han har gjort bort sig totalt. Snart belönar väl Göran Persson honom med ambassadörsposten i Riga.  
 
Artikel från Expressens ledarredaktion  
 

 
 
11)  
 
Varje EU kossa kostar skattebetalarna närmare dryga 8000 kronor i bidrag,  
Järnvägen kostar dryga 450 kronor i bidrag per passagerare  
Europas Järnvägar erhåller 450 miljarder kronor i årliga bidrag  
 
Denna artikel finns att läsa på Flygtorget http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?KatID=1&ID=3318  
Det är uppmuntrande att se den nyfunna entusiasmen för den globala utvecklingen bland världens ledare. Flyget har alltid spelat en viktig roll för utvecklingen i världen. Vare sig det handlar om att transportera varor till marknader runt om i världen, flyga turister eller erbjuda sysselsättningsmöjligheter spelar flyget en mycket viktig roll i utvecklingsländerna. Våra kunders frivilliga bidrag via program som Change For Good har gett UNICEF och andra organisationer som arbetar för global utveckling miljontals dollar.  
 
EU:s och G8-ländernas förslag nyligen om att beskatta flyget för att finansiera bistånd skulle inte kunna vara mer förfelade, skriver IATAs chef Giovanni Bisignani med anledning av diskussionerna inför G8-mötet Juli 2005.  
Låt oss börja med några fakta. Flyget sysselsätter direkt 4 miljoner människor över hela jorden. Tillsammans med närliggande verksamhet ger detta ett ekonomiskt resultat på 1,4 biljoner USD, eller 4,5 % av världens BNP.  
 
Värdekedjan är bara en del av flygets bidrag till utvecklingen. Flygnätet är den huvudsakliga pulsådern i utvecklingsländerna där infrastrukturen för landtransporter i många fall är dåligt utbyggd. Flyglinjerna är den internationella turismens ryggrad och kan generera så mycket som 50 80 % av utvecklingsländernas BNP. I en studie nyligen från Oxford Economics Forecasting (OEF) beräknades hur mycket välstånd en välutvecklad infrastruktur för flyget skapar. En tioprocentig ökning av utnyttjandet av flyget höjer BNP med 1,6 %. Och om kvaliteten när det gäller anslutningar (nya destinationer eller ökad frekvens) ökar med 10 % motsvarar det en ökning av BNP med 3,7 %.  
 
Flyget gör helt enkelt den globala verksamheten möjlig. I samma OEF-studie anges att 40 % av försäljningen inom högteknologi- och tjänstesektorn är beroende av effektiva flygförbindelser. Och inom hälften av de 600 undersökta företagen ansåg man att tillgängligheten när det gäller transportförbindelser var avgörande för konkurrenskraften.  
Effektivare flygbolag har gjort resandet mer tillgängligt än någonsin. I år förväntar vi oss att 2,0 miljarder människor ska resa och att siffran kommer att stiga med 5-6 % per år. Vi får heller inte glömma att flygbolagen når denna ökning genom att betala på sitt eget sätt. Flyget finansierar sin egen infrastruktur helt, till skillnad mot den europeiska järnvägsindustrin som får 50 miljarder USD i bidrag varje år.  
 
Vissa anser att flyget beskattas för lågt. I praktiken tar regeringar och infrastrukturleverantörer ut alltför höga avgifter av flyget. I Tyskland ger exempelvis var 1 000:e kilometer flygresa 11 euro i överskott i den tyska budgeten. Om samma distans tillryggaläggs med tåg kostar det den tyska skattebetalaren 51 euro. Detsamma gäller för större delen av Europa. Flyget är inte en för lågt beskattad verksamhet - i många länder betalar våra passagerare lika höga skatter som för alkohol och tobak. Och det finns all anledning att påstå att vi betalar för höga avgifter.  
 
Det finns en klar anledning till att vi är upprörda över att regeringarna behandlar oss som kassakor som kan utnyttjas så snart det finns möjlighet. Våra kunder är inte några miljonärer som kan resa till vilket pris som helst. Flyget är en grundläggande del av det moderna livet. Flygets ekonomiska fördelar kommer alla till del genom flygbolagens stora satsningar på att alla ska kunna resa oavsett ekonomiska möjligheter.  
 
Om regeringarna verkligen menar allvar med utvecklingen finns det uppenbara möjligheter att åstadkomma miljarder för bistånd enbart genom att ta bort handelshindren. Det räcker med att titta på jordbrukssubventionerna som är hjärtat i EU:s gemensamma jordbrukspolitik (GJP). EU använder 65 miljarder USD varje år för att sänka priserna på jordbruksprodukter. Kostnaden för detta betalas av de europeiska skattebetalarna och jordbrukarna i utvecklingsländerna. Hur kan EU göra anspråk på att leda utvecklingen när man subventionerar varje europeisk ko med över 900 USD men bara investerar 8 USD per capita i stöd till Afrika söder om Sahara? Om bara 20 % av den gemensamma jordbrukspolitiken omdirigerades skulle det innebära 13 miljarder USD till EU:s biståndssatsningar. EU:s pågående budgetdiskussioner är ett perfekt tillfälle att vidta åtgärder.  
 
Min uppgift är att försvara flyget. Jag gör det med eftertryck eftersom det är en verksamhet där vi kan vara stolta över vad den åstadkommit. Flyget är det säkraste och effektivaste transportsättet. Flygbolagen gör den globala byn till en realitet och världen till en mycket bättre plats. Kan man göra ännu mer? Absolut. Men att motarbeta resandet genom att höja skatterna är definitivt inte det rätta receptet för att stödja lång- eller medelfristiga utvecklingsmål.  
 
Utveckling kräver engagemang, inte politiska spel för galleriet. Och flyget behöver en politik som bygger på sunt förnuft och lika förutsättningar, inte mer beskattning. Om EU:s ledare kan klara detta kommer effekten för den europeiska konkurrenskraften och den globala utvecklingen att bli både positiv och bestående.  
 
Giovanni Bisignani  
Generaldirektör och Verkställande direktör International Air Transport Association (IATA)  
Översättning : Elisabet Flodin  
Artikeln var även publicerat i en avkortat version i Dagens Industri  
 

 
 
Ett samhälle fullt av fifflare! Professor i Luleå struntar i resepolicyn på Universitetet.  
 
Var fanns verksamhetens kontrollorgan, revisorer, överordnade? Är dom inte lika insyltade att inte ha satt stopp för det hela under gångna åren?  
 
Om Professorn Jerker Delsing skall ha en särskilt förmån vilket inte alls är otroligt varför förhandlar man inte fram detta och sätter det på papper?  
 
Varför tillåter man i hopp om att ingen skall märka nåt varför det hela få fortgå? Varför blir det först en korrigering efter att pressen publicera uppgifterna?  
 
Som det framgår av artikeln nedan har Delsing för att kunna kringgå resepolicyn använt sig av annan resebyrå än vad LTU har avtal med, om detta inte är ett uppsåtligt handlande vad är det då?  
Eller har alla blivit så hemmablinda att de inte kan se problemen och därför hellre försöker med att misstänkliggöra budbäraren och dennes motiv?  
 
Har man ett resereglemente och om det inte finns avtal som befria personen från detta skall gällande regler gälla, alla!  
 
”Vi har ett särskilt ansvar gentemot skattebetalarna att resandet är effektivt och kostnadsmedvetet” står det i Luleå Universitets reglemente, så sant, så sant!  
 
Professor flyger första klass - får sin semesterresa betald på köpet  
Universitetet betalar dyra första klass-resor för professor Jerker Delsing. En resa till USA kostade 40 000 kronor. En resa till Australien gick på 36 000.  
 
Med den insamlade flygbonusen från SAS tog Delsing en familjeresa till Rom.  
 
Det sistnämnda går emot Luleå tekniska universitets, LTUs, egna resereglemente, som inleds med orden: ”Vi har ett särskilt ansvar gentemot skattebetalarna att resandet är effektivt och kostnadsmedvetet”.  
 
Resepolicyn uttrycker vidare att flygresor ska ske till lägsta möjliga kostnad. I normalfallet ekonomiklass.  
 
Jerker Delsing, professor i systemteknik och dekan för tekniska fakultetsnämnden, har en ledande position i det norrbottniska lärosätet. Han reser därför ofta för att besöka företag, forskare och universitet i utlandet.  
Men de senaste två åren har flera tjänsteresor varit allt annat än billiga, visar en granskning som tidningen NSD i Luleå har gjort.  
   
 • I maj 2003 flög Delsing till Minneapolis, USA. Biljetten kostade 39 834 kronor.  
 • I april 2004 flög han till Melbourne, Australien. Det gick på 35 923 kronor.  
 • I september 2004 gick färden bland annat till Guilin, Kina och Osaka, Japan. Den resan kostade 46 359 kronor.  
 
 
Dyra biljetter  
Listan kan göras längre, till exempel med resor till Duluth, USA, 34 417 kronor, eller Bryssel, 16 019 kronor. NSD har låtit en reseförsäljare titta på priserna. Försäljarens slutsats är att det handlar om så kallade Business class-biljetter. Affärs- eller första klass på svenska.  
 
I princip alla Jerker Delsings tjänsteresor är bokade med universitetets kontokort hos resebyrån MZ travel. Bara under 2004 köpte han utrikesresor för drygt 200 000 kronor på sitt kort.  
Köpen har genomförts trots att LTU har avtal med resebyråerna Nex och Scanworld. Universitetet har upphandlat deras tjänster för att kunna pressa priserna, och de anställda ska därför beställa resor genom dem.  
 
Bonus på biljetterna  
När Delsing flugit, till exempel till Luxemburg för 15 300 kronor, har det nästan alltid skett med SAS. Det innebär att han haft tillgång till SAS eurobonus - ett system som premierar lojala resenärer.  
Konstruktionen innebär i korthet att ju dyrare en eurobonuskund reser, desto fler poäng får han. Poängen kan sedan omsättas i form av nya resor.  
 
Men Luleå tekniska universitet anser inte att detta är förenligt med resepolicyn, eftersom risken finns att de anställda reser dyrare än nödvändigt för att få privata reseförmåner. En eventuell bonus ska därför endast nyttjas i tjänsten, enligt reglerna.  
 
Familjesemester i Rom  
Den 29 oktober 2004 tog Jerker Delsing sin familj till Rom på en sex dagar lång visit. Biljetterna kom genom SAS eurobonus, som en belöning för ett troget resande, betalat genom LTU.  
Delsing stod bara för skatten själv, som betalades med universitetets kontokort. Universitetet fick sedan fakturera honom med utgiften, 1666 kronor. Även detta bryter mot universitets regler, som säger att betalkortet bara får nyttjas för ”egna utlägg i tjänsten”.  
 

 
 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
 
PS  
http://www.eurocasacar.co.uk  
 
Lägre pris för hyrbil i Spanien, från ett av Spaniens största biluthyrare med 24.000 bilar. Varför så lågt pris? Vi har den 3:e generationen av en helautomatisk bokningsite som fungera 24 timmar alla dagar med svar inom 1 minut.  
 
Biluthyrning i hela Världen!  
EuroCasaCar har 2 andra siter http://www.telluscar.com samt http://www.telluscar2.com  
Där vi med partners i England respektive Irland förmedlar bilar i hela världen inklusive Sverige samt till platser i Spanien som Kanarieöarna, Madrid, Barcelona och flera hundra andra orter.  
Det lönar sig i vart fall att jämföra!  

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.