Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!
Klicka på den artikel du vill läsa

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch

Från Smedjan.se

Kolumn 2002-08-21:
Varför fogar vi oss i kösamhället?
av Pernilla Ström, ekonom och debattör.

Någonstans hörde jag berättas om den överskjutande halva brödlimpan. Det var som ett eko från min egen barndom.

Det hände sig på den tiden när färskt bröd var detsamma som snabbtorkande långfranska eller ledsen limpa i den lokala Konsumbutiken. Det var innan invandrarna bringat grönsaks- och brödkulturen till landet, och det var på den tiden då man skulle äta upp av det gamla brödet innan man fick ta av det nya.

Eftersom inga butiker var öppna tidigt på morgonen, och eftersom det gamla brödet åts upp först till kvällen, fick man inte ta av det nya brödet förrän morgonen därpå. Och då var det inte längre nytt.

Så formades en uppväxt på gammalt bröd. Ändå var det enda som hade behövts att någon matat änderna i Stadsparken med det gamla brödet och serverat av det nya brödet till kvällsmålet. Eller – om sparsamheten förbjöd sådant slöseri – på vaxduken stod Lutherhjälpens insamlingsbössa med bilder från Biafra – åtminstone bjudit in grannungarna på mellanmål med O’boy och smörgås.

Men icke.

Det finns särskilda teorier utvecklade för köer, varför de uppstår och hur de fortplantar sig. De förklarar till exempel varför en bilist som väjer för en hare i midsommartrafiken utanför Jönköping orsakar ett tre timmar långt stopp på Essingeleden i Stockholm.

Sånt får man kanske stå ut med. Svårare att förlika sig med är de permanenta köerna, de ständiga obalanstillstånden.

Varför är det alltid 40 nummer före i kön på posten men bara tre kassor öppna? Varför plockar inte CSN in tillräckligt med personal för att hantera alla studiemedelsansökningar till terminsstarten?

Och framför allt: Varför fogar vi oss?

Två månaders kötid
Häromdagen skulle jag besiktiga mitt hästsläp. När jag bokade var kötiden över två månader. På vägen inser jag plötsligt att jag tagit miste på tiden – jag är en timme fel. Naturligtvis är timmen fel åt fel håll (det är alltid fel håll; man är aldrig en timme för tidig, alltid en timme för sen).

Jag ringer till Svensk Bilprovnings växel. Beklagar, första lediga tid är inte förrän om 5 veckor, och då i Strängnäs. Möjligen går det att klämma in en tid i Eskilstuna den 18 september. Vid det laget är trailern redan belagd med körförbud.

Lite senare ska jag boka en flygbiljett på Internet. Inloggningen fungerar inte; användarnamnet tredskas. Men det finns ingen möjlighet att mejla. SAS skriver på sin hemsida att man har fått för mycket mejl, varför e-postfunktionen har stängts av. I stället uppmanas kunderna att ringa.

25 före i telefonkön
Jag ringer. Det är 25 personer före i kön. Och jag har gott om tid att fundera. Som varför SAS tycker att det är bättre att vi sitter och väntar med en telefonlur i örat medan tiden rinner iväg.

Är det för att personalen känner sig stressad av att ha brevlådan full med mejl? Men om man nu får så många frågor från kunderna – borde man då inte se till att stärka kundtjänsten? Eller om man inte tycker att man behöver mer fast anställd personal – varför jobbar man inte undan de köer som har uppstått; kör några timmar extra på övertid och betar av så att det är tomt och klart till nästa dag?

Fast det går an med SAS – det finns ju fler flygbolag.

Värre är det med vårdköerna.

Många månaders vårdköer
En god vän väntar på behandling för sin cancer. Tumören har tagit ett fast grepp om körteln. Sommaren har förflutit i ångestladdad väntan. Ingen vet vad som har hänt under tiden. Sjuka människor bråkar inte – de saknar ork. Rädda anhöriga bråkar inte heller – de är oroliga för att behandlingen ska bli sämre. Och köerna är kvar – år efter år, många månader långa.

Ekonomen säger att utbudet skapar sin egen efterfrågan. Cynikern konstaterar att folk hinner dö undan.

Det är möjligt att en och annan skickar ett extra mejl till SAS om det är lätt att göra så. Men jag har svårt att se att Svensk Bilprovning skulle få så många fler kunder, bara för att det blir enklare att besiktiga bilen. Och jag tvivlar på att vi blir så många fler som plötsligt vill byta våra hjärtklaffar eller höftleder bara för att köerna kortas och människors vånda lindras.

Köar från födseln
Det finns en skola i Stockholm dit föräldrarna anmäler sina barn så fort de har kommit hem från BB och försetts med personnummer. Eftersom skolan inte får ta in barn på anlagstester, och inte heller på avgifter, är det kötiden som avgör vilka som får plats och vilka som ratas. Septemberbarn och sent anlända göre sig icke besvär – bara barn födda tidigt på året har en chans att komma in. Det gäller att planera sin konception.

Det är kanske naivt att tro att man med lite jädrar anamma, en del övertid och lite god planering skulle kunna kapa köerna.

Det tycks vara med dem som med den halva brödlimpan – den som fanns där och som skulle ätas upp innan man fick börja på det nya brödet, som också det därför hann bli gammalt och torrt.

Det är som om vi har blivit så vana vid de permanenta köerna att vi inte ifrågasätter dem; de finns där, de har alltid funnits där, så de ska nog vara där. Det ska ta två månader att få en tid hos bilprovningen. Det ska gå en halv termin innan studiemedlen betalas ut. Det ska vara 40 nummer före på Posten.

Och under tiden blir vi jättelyckliga över automatiska nummerlappar, eftersom vi slipper irritationsmomentet att ha ställt oss i den långsammaste kön.

Vi ser inte hur lätt det skulle kunna vara annorlunda.

Själv slänger jag dock numera mycket bröd.

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.