Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter ”Varning Schönfelder” nr 18 den 22 maj 2005  
 
Välkommen till ett nytt laddat Newsletter med varierat bland av mygel, korruption, LO, Östersjörederiernas trixande där merparten gör jättelika förluster, Miljöbusar det är Sjöfarten, Stockholms hamn, Politiker & skärgårdsklipp. Neoman sparkar folk.  
 
Detta Newsletter fungera som en snöboll, det är allt fler besökare, överväldigande, över 17.000 abonnenter eller besökare av detta Newsletter har fört upp det till ett av de mest lästa, nyheter blandat med den ”osynliga korruptionen som breder ut sig och tar egna former i ett land som ansetts vara befriat, där folket stod upp och var hederliga. Så fel man kan ha!  
Att korruption förekommer i andra länder, javisst, men det är i inget annat land där politiker far runt världen som Messias och vilseleder aningslösa och häpna åhörare att Sverige är föregångslandet befriat från korruption, eller som jag nyligen hörde en minister på ett besök säga, I Sverige har vi utrotat fifflet något som fört oss till välstånd för alla, ministern är en av dom som fifflat hej vilt inom SSU, men det räknas väl inte när man passerat stadiet där lögn och sanning går in i varandra.  
Intressant är också att i det land där denne minister gjorde dylikt uttalande där sätter man folk i fängelse eller i vart fall får dom villkorligt och höga böter för merparten av det du läser dagligen i svensk media, i Sverige bestraffas man inte än mindre finns en vilja att komma tillrätta med det hela då man annars lär få bura in större delen av den politiska nomenklaturan.  
Sverige är ta mig attan Alice i underlandet!  
 
Detta Newsletter är en samling av den dubbelmoral som breder ut sig, ett dokument som kommer att finnas länge på nätet, det kan vara nyttigt att kunna gå tillbaks och läsa alla tokerier, detta Newsletter riktar sig till dem som vill ha en rättstat där de mänskliga rättigheterna, den fria företagsamheten till vara tas, detta kan bara ske genom en ständig påminnelse och upplysning.  
Kollektivtrafiken i Sverige är en av de mest makt korrumperade verksamheterna som är uppbyggt i ett osynligt sammanvävt nät av kompisanda där inte enbart miljoner utan miljarder kronor förintas årligen av skattebetalarnas pengar i en ineffektiv trafik i skydd av ett monopol utan insyn.  
 


 
 
I detta Newsletter kan du läsa:  
 
1) Östersjö slaget om passagerarna till och med första kvartalet 2005  
(blir inte förvånad att siffrorna här inte stämmer överens med rederiernas PR avdelning)  
Tallink börja köra på Riga april 2006  
 
2) Miljöbusar, olagliga miljözoner, Sjöfarten, Stockholms hamn, BR och svensk strutsmentalitet  
 
3) Skatteverkets stora kontokortsrazzia när Generalklausulen inte räckte till  
 
4) Vad LO och regeringen i huvudsak står för, som att stoppa huvudet i sanden och förneka att något har hänt.  
 
5) Nästan komiskt Per Nuder!  
 
6) Dystrare bild av ekonomin eller när folket har en större insikt än regeringen!  
 
7) Politiker & skärgårdsklipp  
 
8) "Nepotism av olika slags svågerpolitik, vänskapskorruption, partiboksbefordran är något alla samhällen tvingas att leva med.  
 
9) Ryssland alltför riskabelt  
 
10) Ulrica Messing, Infrastrukturminister, Satsning på Rikstrafiken, nya 100 miljoner in i det svarta hålet!  
 
11a + 11b) 2 viktiga bidrag från det verkliga livet i Grönköping!  
 
12) Neoman sparkar hos Neoplan närmare 150 medarbetare  
 
13) Världens bästa och säkraste vätgaslagring, en ny rapport från Olof Tegström  
 

 
 
1)  
 
Östersjö slaget om passagerarna till och med första kvartalet 2005  
 
Viking line vinstvarna, för någon månad sedan träffade jag en av Viking line cheferna som ”ljög” för mig om ett förväntat lysande resultat när jag ville veta hur det egentligen står till?  
Med anledning av att jag under hösten 2004 förutsade de långa ”knivarnas” natt på Östersjön!  
 
I tidigare Newsletter har jag redogjort resultaten för rederierna på Östersjön.  
Sammanfattning:  
Fel tajming, fel marknadsanalys angående alkoholkostnader i Finland och Estland,  
Fel fartyg, fel marknadsstrategi, har bidragit att samtliga redare på Östersjön och även i Nordsjön har betydande förluster. Fel chefer i en annan tid förstår inte signalerna.  
Det kanske mest besvärliga tycks vara att man är tagen på sängen samtidigt som man saknar en bärbar åtgärdsplan, som om den funnits i såfall redan hade tagits i bruk.  
 
Sverige,  
Marknaden går ned även med en hög tillverkning inom industrin, då det nu börja blir alltmer akut att fler är arbetslösa än någonsin tidigare (var förutsebar) köpkraften sjunkit kraftigt (var förutsebar) att skatten på spriten i Finland skulle minska när det blev klart att Baltikum kom med i EU maj 2004 (var förutsebar) att beställningar av nya fartyg som tar år från planering till beställning till leverans skulle öka utbudet (var förutsebar) att svenska företag flyttar i allt snabbare takt utan att nya arbetsplatser kommer till (var förutsebar) att uppköp av svenska företag leder till att ledningsgruppen flyttar till annat land varför konferens marknaden förändras (var förutsebar) att kampen om pensionärer inte räcker för att fylla alla fartyg och samtidigt åstadkomma en lönsamhet (var förutsebar).  
Kampen om resenärerna har lett till hundratusentals med fribiljetter på marknaden (var förutsebar)  
 
Där är man nu!  
 
Finland, den stora volymen av resenärer är mellan Helsingfors och Tallinn, där sker det en dramatisk förändring då antalet resenärer endast kan hållas uppe med hundratusentals fribiljetter, inkomster per passagerare är lindrigt sagt uselt  
Finska staten gjorde ett tappert försök att förekomma effekterna från Baltikum och EU medlemskapet (Baltikum gick med i EU 1 maj 2004) varför skatten på alkohol sänktes 2 månader innan Estland blev ett EU land.  
 
Därmed försvann en stor del av resenärerna, vilket än en gång visar att den konstlade ”kryssningstrafiken” runt Sveriges kuster till största delen är beroende av spritkostnaden i land. Eller ännu enklare, man förädla en flaska vodka som kostar 15 kronor i inköp som säljs för en hundralapp och kunderna strömmade till så länge det var svindyrt i land genom konstlade skatter. Nu finns det mängder av alternativ, i Skåne och västkusten åker man till Danmark eller norra Tyskland, i norr åker man över gränsen till Finland och importen flödar.  
Svenska regeringen tillsätter en utredare som kommer fram till att skatten skall sänkas i Sverige med 40%, motståndarna inom partiet förhala, systembutikerna börja avfolkas det är bara till norska gränsen där det råder högkonjunktur men det har redarna ingen glädje av.  
 
En snabb analys av läget som skiljer sig från allt du får läsa från rederiernas PR avdelningar.  
Man kan ju göra det svårt och ’rätt’ eller enkelt och riktgivande ...  
 
Så här har vi gjort: vi tar resultatet för en period och jämför det med resultatet för motsvarande period ett år tidigare – skillnaden dividerar vi med antalet passagerare. Då ser man hur mycket resultatet har gått upp (eller gått ner) per passagerare. Naturligtvis kan man argumentera att frakten har en inverkan, men eftersom frakten bara har ökat marginellt de senaste åren så har den visserligen en positiv effekt på resultatet men räcker inte för att ta hela smällen som åstadkommits av passagerarsvinnet.  
 
Så här blev det:  
 
 Resultatet gått upp/ner per passagerare under 2004Resultatet gått upp/ner per passagerare under första kvartalet 2005
BirkaFörlust per pass - euro 14,91- euro 28,70
VikingFörlust per pass - euro 1,88- euro 4,52
SiljaFörlust per pass - US dollar 3,83- US dollar 14,11
DFDS SeawaysVinst + Danska kronor 37,80 
TallinkFörlust per pass - euro1,56 
 
 
Utgående från detta kan man göra ett estimerat resultatet för helåret 2005:  
 
 Estimerat antal passagerare 2005 (kvalificerat gissning)Rapporterat resultat 2004 i milj kronorEstimerat resultat 2005 om mina siffror är rätta
Birka1.100.000+ Milj euro 5,4- Milj euro 26
Viking 5.300.000+ Milj euro 13- Milj euro 11
Silja5.100.000+ Miljoner US dollar 23,4- Milj US dollar 48
DFDS Seaways1.800.000+ Milj Danska Kr 120Milj Danska kr +188
Tallink3.000.000+ Miljoner euro 20Milj + euro 15
 
 
Birka, Silja och Viking sitter förmodligen och avvaktar vad som skall ske till kommande sommar ... antag att Silja halverar förlusten, så är det fortfarande ett minus på Milj 24 US dollar...  
Att Silja redovisa sina siffror i US dollar och inte i euro hänger ihop med att moderbolaget i England redovisa alla sina siffror i US Dollar då man har betydande lån och stort antal av aktieägarna i USA.  
 
Tallinks siffror är som jag tidigare kunnat redovisa friserade med bokföringstekniska åtgärder varför en riktig siffra är en väl bevarat hemlighet för den innersta cirkeln, att SE-banken som är störste låntagaren tillåter detta är ett annat ämne.  
 
DFDS kör med förluster eller i bästa fall nollresultat på alla linjer utom på den trafik som går från Köpenhamn – Helsingfors – till Oslo, den är vinstgivande.  
Enligt väl initierade källor är flertalet av fartygen till salu.  
Silja har satt ut Silja Festival till försäljning (37 milj US dollar) som trafikera sträckan Sthlm – Åbo.  
Säljs fartyget till önskat pris finns det läge för att genomföra köpoptionen på 2 nya ROPAX fartyg för Åbo trafiken från Stockholm som idag körs under namnet Sea Wind line, därmed kan man säga upp charteravtalet för Silja Europa som ägs av Nordtyska delstaten Niedersachsen samt Mayer varvet som byggde fartyget.  
 
Gör Silja denna rockad har man minskat utbudet, skaffat sig ett nytt mera energisparande tonnage, och samtidigt behåller man den bästa linjen över Östersjön då man kan vända fartyg 2 ggr per dag och med 2 båtar ha 4 avgångar vilket är bra för frakten, passagerarna samt lönsamheten. ( Detta förslag fanns redan för 12 år)  
 
Vikings position är långt sämre, vad man än gör så sitter man med gamla båtar vilka kräver hela tiden dyrbara uppgraderingar samtidigt som man inte kan minska flottan utan att därmed ge Silja en marknadsfördel. Vikings Cinderella är ingen rolig affär däremot är hon säljbar till andra länder, om man däremot får vad man begär är en annan fråga.  
 
Birkas experiment med att sätta in ett kryssningsfartyg nr 2 var ett projekt så här i efterhand där allt gick fel, fel tajming och en för liten båt om man vill sälja den till annan rutt utan nödvändiga öppna deck. Den enda möjligheten vid en försäljning är att priset blir tillräckligt lågt att man kan förlänga henne med 30 m och därmed skapa soldäck och pool i aktern.  
 
Annars får man ett problem som Silja har med Silja Opera där allt är fel, för kort, för dålig i sjögång, ingen pool utomhus, inga soldäck! Allt utom designen är fräck, men resten fel. Silja Opera byggdes om efter branden på Finnborda Varvet, där man lyckades rädda skrovet när Stockholms Brandförsvar lät båten brinna ned, när hon stod i torrdocka på varvet, en dyr affär för Stockholms skattebetalare som fick punga ut med närmare 1 miljard kronor till Silja line efter att domstolarna dömt brandförsvaret till ansvar för att man undanlåtit att släcka branden, då det fanns ett par gastuber på bildäck pga svetsningsarbete, varför man stod och såg på med orden av brandchefen ”låt skiten brinna ned” ett dyrbart ordval.  
 
Grundskola när man bygger ett fartyg är, var kan det användas på andrahandsmarknaden.  
Fartyg som bygger på en specifik trafik är automatisk dömda till ett lågt andrahandsvärde.  
Det gäller därför i lika hög grad tänka på en framtida trafik och göra fartyget så universellt som möjligt. Det kommer blir en dyrbar affär för Birka lines aktieägare och det räcker inte med att sätta dit en ny VD från Ålandsbanken, stor i Åland liten i världen.  
 
Slut kommentaren,  
För samtliga redare har det funnits gott om tid att fundera kring frågan vad ”gör vi den dag” som alkoholskatten minskar i land inte minst när gänget förlorade lobbingen i EU. Den nådatid man fick med dryga 10 år, har man missat, man trodde sig lösa detta genom att göra Åland till ett skattebefriat ”land” inom EU tillsammans med 15 andra enklaver i Europa. Att Sverige missade att göra Gotland skattebefriad och därmed lösa dels en färjetrafik som inte skall subventioneras per år med en kvarts miljard kronor samt fartyg man inköpt för att par miljarder. Kanske ett tusental svenska företag hade ”utvandrat” till Gotland för att som idag lämnar Sverige för alltid. Den ende som blev stenrik var redaren för Gotlandsbolaget Erik David Nilsson boende och skattandes i Schweiz.  
Han drog hela vinstlotten!  
 
Medans den svenska bussbranschen med BR i spetsen ondgör sig över några små bussägare som kör bussar till fartygen eller med fartygen till annat EU land där resenärerna kan handla sprit till lägre kostnad än hemma så att dom blir svimfärdiga, något som gjort fattiga Ålänningar till trollrika redare, då sätter sig korkade – nej, det skall vara urkorkade BR i förarsätet för myndigheterna och moralisera dessa små bussägare moral om att låta folket åka med över gränsen och storhandla.  
Bussbranschen styrelse är en spegel för mänsklig dumhet, dom som leder en branschförning i fördärv där medlemmarna inte vågar eller har mod till att skapa en förändring.  
Fortsätt att moralisera och låt andra blir stenrika, talar ett tydligt språk om styrelsens nivå!  
 
Tallink till Riga  
Tallink meddelar att man skall börja köra färjetrafik på Riga från april 2006.  
Trafiken skall upprätthållas av 2 st färjor med daglig avgång med vardera plats för 1.500 passagerare. Ainars Slesers, minister of transport i Lettland hälsar trafiken välkommen som anser att Rederiet som idag bedriver trafiken som ägs (?) av Riga stad som kör trafiken under namnet Juras Linija. För detta har man den gamle trotjänaren Illich som en gång var i Rysk ägo innan dess ägdes av Silja Line. Färjan är kanske i minsta laget men har en stor fördel i förhållande till alla andra färjor att hon är starkare än många Isbrytare och bryter sin egen ränna på väg till Riga som har den besvärligaste isen i hela Östersjön. Om Riga stad med sin sammansättning av folk där åtskilliga är allt annat än rumsrena kommer att ge sig så enkelt. Det återstår att se. Mycket talar för att Tallink är på väg att göra om misstaget med St Petersburg, ifall man inte hittar en lösning för dom som står bakom driften av den nuvarande trafiken, allt från juiceimportörer till oljeintressenter som i en salig förening låter Riga stad betalar fiolerna.  
 

 
 
2)  
 
Miljöbusar, olagliga miljözoner, Sjöfarten, Stockholms hamn, BR och svensk strutsmentalitet  
 
”Den branschorganisation som påstår sig vilja företräda branschen kunde lika gärna var besatt med en bandspelare där man intalar färdiga budskap och svarar myndigheterna med förtryckta brev, vi instämmer!”  
 
I Stockholm jublar samtliga politiker över ett allt större antal kryssningsfartyg som anlöper Stockholm under sommarmånaderna, kulorna ramlar in köpmännen är lyckliga och inte minst Taxi som lura dagligen mängder av turister på fantasibelopp även för den kortaste resan. Det är inte Stockholm som är attraktionen som en och annan fått för sig det är St Petersburg som är den enda och verkliga dragplåstret i Östersjön, även om det kan smärta en och annan turistchef, men ni har inte bidragit med ett skvatt, inte förrän det var uppenbart att kryssningsfartygen kom till Stockholm och där stod fartygen och turisterna strömmade i land.  
 
Men det var inte vad jag hade för avsikt att skriva om, sovande turistchefer har vi tillräckligt många av och en rapport om dessa skulle fylla spaltmeter.  
 
Miljön är alla väldigt engagerade i, att göra något vettigt är däremot inte samma sak. Politisk tog dom gröna kommunisterna miljön som intäkt för att införa biltullar som ledde till att (s) som gick till val med att inte införa dessa gav attan i sitt vallöfte och dessutom passade på att införa miljözoner som stänger vissa delar av Stockholm för turistbussar av äldre modell. Olagligt!  
 
Skälet lär vara att dessa äldre bussar släpper ut mer skadliga avgaser, en lögn så god som så många andra. Den branschorganisation som påstår sig vilja företräda branschen kunde lika gärna var besatt med en bandspelare där man intalar färdiga budskap och svarar myndigheterna med förtryckta brev, vi instämmer!  
 
Att kontrollera fakta, påfund och politisk dravel, det skulle aldrig fall i BR eftersom dom är en del av systemet, dom som satt sig att företräda en hel bransch med mindre än 50% som är anslutna. Vice ordföranden som sitter i knäet på SL och dragit vinstlotten där han lyckats få skattebetalarna i Stockholm betalar hans företags utveckling. Vad förväntar sig branschen att han skall säga? Ordförande som sitter i knäet på länsbolagen liksom merparten av resterande styrelseledamöter. Vad har dom att tillföra? Annat än att vara springpojkar åt SLTF?  
 
Den verklige miljöboven är sjöfarten det har jag skrivit om otaliga gånger, att BR inte förstår storleken är inte förvånande, det liksom så mycket annat övergår deras fattningsförmåga och horisont. Att ingen av bussägarna skriver till EU kontoret och klagar över miljözonerna är däremot mer allvarligt. Fega och baktalande, det är vad merparten av branschen idag prestera, som vill bli tagen på allvar.  
 
Den svenska nuvarande utformningen av miljözonerna är olaglig, det borde ett BR kunnat meddela sina medlemmar redan för 5 år sedan, att samma EU har ”hotat” Sverige med att ta landet till EU domstolen ifall man inte förändra olagliga förordningar.  
Att EU kommer med detta hot beror inte på BR eller att någon bussägare har klagat, så illa är det! Det är ”högre” makter som kommit till undsättning!  
 
Låt mig därför peka vad EU gör för miljön som har en helt annan dignitet och verkan än att jaga ett fåtal bussar i Stockholm och Göteborgs innerstad med glada pensionärer från landsorten på besök  
 
EU skärper reglerna för fartygsbränsle  
Sjötransporter är inte alltid miljövänliga i relation till andra. Jämförelsen utfaller allt värre år för år och den hotar flyttningen av transporter från landbacken till sjöss. EU skärper nu reglerna för fartygsbränslen.  
 
Sjöfarten är den verklige miljöbusen  
http://195.255.83.67/cgi-bin/mediaweb?Newsp=hbl&Date=050519&Depa=inrikes&Story=07456956.txt&Model=juttu.html  
 
”Min industri har inte riktigt förstått innebörden av det här ännu, säger Stena Lines miljöplanerare Johan Roos och visar ett stapeldiagram över utvecklingen av svavelutsläpp inom de 25 EU-länderna”  
 
Stapeln för svavelutsläpp från landbaserade källor är visserligen i år dubbelt så hög som sjöfartens, men 2015 är staplarna lika höga och 2030 är sjöfartens svavelutsläpp nästan dubbelt så stora som de landbaserade. I fråga om kväveoxider är utvecklingen liknande.  
 
Renaults koncernchef i Paris sade nyligen att utsläpp från lastbilar inte är något problem mera om femton år. De kommer att vara praktiskt taget borta.  
Utvecklingen beror mest på att landbaserade utsläpp skärs ner drastiskt. Men sjöfartens utsläpp fortsätter att öka.  
Redan nu står sjöfarten lokalt och regionalt för en förbluffande stor del av luftföroreningarna.  
I Finland gör fartygstrafiken 96 procent av alla svavelutsläpp från trafiken.  
 
Det har talats en hel del om flygtrafikens utsläpp. Men sjöfarten inom EU producerar nu utsläpp som är 100 gånger större än den EU-interna flygtrafiken, säger Nicola Robinson, tjänsteman vid Europeiska kommissionens miljödirektoratets avdelning för luftvård och transport.  
 
Vad värre är, sjöfartens prestationer i luftvård är miserabla också då man beaktar transportarbetet.  
Redan nu är utsläppen från sjöfarten per transporterat ton och kilometer 50 gånger större än utsläppen från landsvägstransporter.  
Om man inte kan råda bot på det här kan man glömma tankarna på att försöka få transporterna överflyttade från landbacken till sjön, säger Stena Lines miljöplanerare.  
Svavelhalterna sänks  
Men det är just vad EU-kommissionen vill göra. Flera miljarder euro skall EU använda inom projektet Havets motorvägar för att få transporter överflyttade från gummihjul till köl. Man skall förbättra och bygga ut hamnar och farleder och utveckla lastningsmetoder och transportnät. ( fler motorvägar)  
 
Miljöorganisationerna kan inte dölja sin ilska. Jordens vänner i Italien har gjort en grundlig genomgång av vad Havets motorvägar skulle betyda för Medelhavet och räknat ut att transporterna sjövägen är både dyrare och mindre miljövänliga år 2008 än längs landsväg.  
För att komma åt det värsta problemet sänks den tillåtna svavelhalten i fartygsbränslen i EU från den 19 maj i år under en övergångstid på ett år till 1,5 procent i Östersjön och 4,5 procent på Atlanten och Nordsjön. Gränserna motsvarar dem som slås fast av sjöfartsorganisationen IMO i Marpolkonventionens sjätte tilläggsprotokoll.  
På Östersjön har många stora rederier redan länge använt mindre svavelhaltigt bränsle. Men svavelhalten också i de bästa fartygsbränslena är fortfarande hundrafalt högre än landsvägstrafikens.  
 
Översatt till Stockholm, om alla Sveriges turistbussar äldre än 10 år skulle fara fram i innerstaden dygnet om så är utsläppen per ett helt år motsvarande vad en enda Finlandsfärja släpper ut när man startar motorerna de första 15 minuterna innan avgång.  
Till detta kommer alla övriga 100 kryssningsfartyg som ligger vid kaj med motorerna igång som driver el motorena för att hålla igång ett helt fartyg.  
I Göteborg som tar emot flera hundra lastfartyg och färjor som kommit upp i åldern.  
 
Vad säger man om politiker, miljöansvariga och en förening som inte kan skilja på miljöfakta och politisk medlöperi?  
 

 
 
3)  
 
Skatteverkets stora kontokortsrazzia när Generalklausulen inte räckte till  
 
Hade dom läst detta Newsletter så hade dom kunnat undvika Skatteverkets kontokortsrazzia.  
 
Redan för dryga 2 år sedan varnade jag i detta Newsletter för alla som har ett kontokort i annat land att Skatteverket genom en ny lag, när Generalklausulen inte räckte till, skulle tvinga kontokorts Clearing centralen i Sverige att lämna ut alla namn på personer som använder sig av ett kontokort utställt i annat land.  
 
Över 500 personer har hittills fastnat i Skatteverkets stora kontokortsrazzia.  
Det handlar om personer som stoppat undan pengar utomlands men använder dem på hemmaplan via kontokort.  
 
Kontrollen startade med att Skatteverket hämtade hem uppgifter för runt 100 000 kontokort utfärdade i skatteparadis som Cayman Island, brittiska kanalöarna, Gibraltar, Luxemburg och Schweiz och som använts för köp och kontantuttag i Sverige.  
 
Efter att ha sorterat bort turister, och valt ut kort som använts mest och med de högsta beloppen, landade man på cirka 5 000 kort att gå vidare med.  
 
Uppgifterna om kortaffärerna jämförs med personernas deklarationer och andra uppgifter som Skatteverket har. De som inte uppgivit några motsvarande tillgångar på bankkonton utomlands får ett brev med krav på att lämna uppgifter för kontona för de senaste åren.  
 
Till en början hotade Skatteverket med vite för de som vägrade svara på brevet. Men den vägen stängdes åtminstone tillfälligt av ett antal domar i länsrätten i Stockholm tidigare i år. Enligt domarna får vite inte användas som påtryckningsmedel mot den som gjort något som kan leda till skattetillägg.  
 
Utredningsarbetet i kontokortsrazzian är mer omfattande och komplicerat än man räknade med från början. De eftertaxeringar som hittills klarats av hör därför till de enklare fallen.  
 
I vanlig ordning siter svenska folket med armarna i kors och vill inte förstå att det inte handlar om att kontrollera enstaka kontokort utan att övervakningssamhället tagit ännu ett steg som borde ge dem som har en minsta tanke om rättstatens vara eller inte vara, sömnbesvär.  
 
Frågeställningen som inte väcks i artikeln är hur skattemyndigheten fått fram informationen.  
 
Att en bank i Luxembourg/Cayman och liknande ställe lämnat ut kunduppgifter kan vi glömma. De dör hellre.  
 
Det finns anledning i ett rättssamhälle att ifrågasätta moralen hos skattemyndigheterna  
 
Det finns också anledning att ifrågasätta hur ett land frivilligt kan skapa system som leder till att medborgarna skickar iväg sitt kapital utomlands.  
 
Slutligen kan man ifrågasätta lönsamheten i projektet, den mängd personal och teknik som går åt på att denna väg identifiera individer gör att de 12 miljarder som nämns förmodligen redan är konsumerade och gett staten 24% moms!  
 

 
 
4)  
 
Vad LO och regeringen i huvudsak står för, som att stoppa huvudet i sanden och förneka att något har hänt.  
 
Var femte person i yrkesaktiv ålder är antingen arbetslös eller för tillfället oförmögen att arbeta, visar avhoppade utredaren Jan Edling. Hans omdiskuterade rapport är mer gedigen än mycket annat som har lämnat LO-kansliet  
 
LO-LEDNINGEN KUNDE inte har gjort ett större misstag, om man ville ha tyst kring utredaren Jan Edlings rapport när man skickar iväg honom efter årtionden hos LO. Att materialet inte skulle hålla tillräcklig kvalitet är bara ett dåligt svepskäl.  
 
Intrycket biter sig fast att Wanja Lundby-Wedin och kretsen kring henne inte vill se verkligheten, när den är obehaglig.  
 
Rapporten är mer gedigen än mycket annat som har lämnat LO-kansliet. Till dess förtjänster hör det breda greppet som ska summera alla olika former av arbetslöshet och ohälsa, oavsett vad de kallas i statistiken. Där ingår då - förutom öppet arbetslösa - även de som deltar i arbetsmarknadspolitiska konjunkturåtgärder och handikappåtgärder, liksom de som är förtidspensionerade och långtidssjukskrivna.  
 
Ganska schematiskt ritar Jan Edling upp tre vägar. Den första är vad LO och regeringen i huvudsak står för, vilket han beskriver som att stoppa huvudet i sanden och förneka att något har hänt.  
 
En annan väg, som skulle vara en regionalt baserad näringspolitik, är endast löst skisserad. Men tanken tycks vara att låta sex till åtta storregioner - med Västra Götaland och Skåne som förebilder - ta ett större ansvar för samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor och andra aktörer. Syftet skulle främst vara att lägga en grund för innovationer, som på längre sikt kan åstadkomma fler företag och nya arbetstillfällen.  
 
Valet ser ut att bli svenska folkets i september 2006, då det är dags att rösta. Men då gäller det att veta hur verkligheten ser ut, utan önsketänkande eller försköningar. Där bidrar Jan Edling med sin rapport, som lyfter fram vad många i ansvarig ställning helst blundar för  
Att han slutar är föga förvånande, LO tål inte att se sanningen, varken tidigare eller nu!  
 

 
 
5)  
 
Nästan komiskt Per Nuder!  
 
Komiskt blir det när finansminister Nuder ragglar fram mellan olika ståndpunkter i skattefrågan. Nyss skulle skatterna höjas, nu ska de sänkas. Nu talar han om ”strategiska skattesänkningar”.  
 
Röstfiske kallas sådant för, det är inte utan skäl man kan undra hur många som låter sig förledas ännu en gång av en före detta fifflande SSU ordförande som bedragit Svenska skattebetalare, kan historien få gå i repris?  
 

 
 
6)  
 
Dystrare bild av ekonomin eller när folket har en större insikt än regeringen!  
 
Hushållens förväntningar om den svenska ekonomin blir allt dystrare. Drygt var tredje svensk befarar att Sveriges ekonomiska situation ska försämras under det kommande året. Det är drygt 2 procentenheter mer än i mars/april, enligt en undersökning från Skop.  
 
Också optimismen om den egna ekonomin har minskat för andra månaden i rad. 14,9 procent tror nu att den egna levnadsstandarden minskar mot 12,7 procent i Skops förra mätning.  
 
Drygt 1 100 personer mellan 18 och 84 år intervjuades under perioden 28 april-17 maj.  
För varje minskat skattekrona måste staten lånar upp mer pengar, skuldsätta folket ännu mer, samtidigt som företrädarna för kollektivtrafiken slösar utan ände med skattebetalarnas pengar.  
 

 
 
7)  
 
Politiker & skärgårdsklipp  
Skärgårdsstiftelsen (får dryga 40 miljoner från skattebetalarna i Stockholm) har en rad stugor i skärgården dit det är tänkt att stockholmare utan pengar ska kunna semestra för några hundralappar i veckan. Det finns bara ett problem. Husen är redan uthyrda till politiker, direktörer och mångmiljonärer, avslöjar Dagens Nyheter.  
DN drar några exempel från sin omfattande granskning: Bland buget-torpens hyresgäster märks en känd advokat, en toppchef inom TV-branschen, en Ericsson-direktör, en svensk VD i ett utlandsägt bolag samt en lång rad mångmiljonärer, varav den rikaste har 31 miljoner kronor i förmögenhet.  
Stugorna innehas på långtidskontrakt (läs: livstid). Flera av hyresgästerna är skrivna utomlands.  
En av stiftelsens stugor, på Rågskär i Bullerö skärgård, hyrs av den kände stockholmspolitikern Ralph Ledel. En annan, ”Stens Stuga” på charmiga Utö, hyrs av sönerna till en nyligen framliden kommunpolitiker, Knut Nilsson.  
”Han gjorde mycket bra för skärgården”, säger Skärgårdsstiftelsens vd Berndt Festin till tidningen. ( läs fixade med bidrag till skärgårdsstiftelsen, sådant skall belönas)  
Självklart har stiftelsens personal rabatt. Berndt Festin har hyrt en av stiftelsens stugor, skriver DN. Det gör även stiftelsens egen förvaltningschef Johan Ahlbom. För 2.084 kronor i månaden får han ett lantställe på Rågskär med egen brygga och strand.  
"Dels är det en hyra, och sedan är det en förfärlig massa jobb som är obetalt", försvarar han sig i tidningen.  
Om att det tycks vara mest välbärgade som hyr stugorna svarar Berndt Festin så här:  
”Vi öppnar möjligheten för en bred allmänhet att komma till skärgården. I den mån det finns många rika så avspeglar det väl stockholmarna”, säger han i DN:s intervjun.  
 
Är det inte fantastiskt att skattepengar ska finansiera sådant som betalas ut via landstinget. 40Milj sek/år.  
 
De låga hyrorna anses säkert som viktiga för att "fattiga" människor skall ha råd att hyra. Om det är avsikten borde kö system och enbart veckohyra införas, istället för kompiskorruption och livstids hyra.  
 
Även om det vore "fattiga" människor som hade dessa livstidskontrakt vore det inte tecken på någon rättvis fördelning - som skattepengar möjligen - jag säger möjligen skulle användas till.  
 
Minns också Visborgs stiftelse för livs-facket. Medellösa kassörskors möjlighet till billig bostad. Som fackpamparna la beslag på.  
Vi sponsar med våra pengar, vi vanliga får dessutom betala förmögenhetsskatt om vi själva har ett skärgårdshus.  
 
Men det är inte enbart Skärgårdsstiftelsen som förser de sina med belöning, det gör statsmakten via andra statligt ägda verksamheter som förvalta mark och fastigheter, i Halland har förutom en rad avdankade politiker och en ex Landshövding en sommarstuga intill havet på livstid för några hundralappar om året, området runt Åtvidaberg, Bergslagen, Dalarna likaså, i Jämtland och Sälen i två eftertraktade skidorter har en stor del av nomenklaturan förmånliga stugor.  
 
Nu när detta är avslöjat, vad händer?  
 

 
 
8)  
 
"Nepotism av olika slag - svågerpolitik, vänskapskorruption, partiboksbefordran - är något alla samhällen tvingas att leva med.  
Dessutom kan det vara svårt att avgöra var gränsen går för det otillbörliga. Att chefen för ett ämbetsverk eller för den delen ett företag väljer medarbetare med vilka han eller hon har samsyn behöver inte vara fel. Det kan till och med vara rätt i meningen, att en fungerande personkemi kan vara en nog så viktig faktor för att ett gott resultat skall kunna uppnås. Att en regering likaväl som ett företag väljer körsvennar, som kan förväntas vara hyggligt lojala med verksamhetens allmänna målsättningar är ingenting konstigt - motsatsen skulle däremot vara anmärkningsvärd."  
"Man måste också vara försiktig med att generalisera utifrån enskilda fall, där förtjänst och skicklighet blivit åsidosatt i fall då förtjänst och skicklighet rimligen vore den enda självklara grunden för utnämningen  
Betänkligt blir det däremot "när systemet, inbegripet de rättsvårdande myndigheterna täcker upp och försvarar ett sådant åsidosättande. Då väcks frågor som: Hur har det kunnat bli det sättet? Hur vanligt är det? Vad får det för konsekvenser för kompetensutnyttjandet i samhället och - inte minst - för att motivera enskilda människor att ägna sig kompetensutveckling?  
Är en feikad professur vid Göteborgs universitet lika mycket värd som en riktig professur, vad sänder det för signaler? Och om sedan ingenting händer när feikningen avslöjas, var har vi då hamnat?"  
 

 
 
9)  
 
Ryssland alltför riskabelt  
Ryssland är alltför riskabelt anser investerare och nu tvingas riskkapitalbolaget The Carlyle Group överge försöken att ta in 300 miljoner dollar till en buy-out-fond som skulle investera i Ryssland.  
Rysslands riskprofil är alltför oförutsägbar för att locka västerländska investerare, säger en investerare, som inledningsvis hade uttryckt intresse för att investera i fonden, till Financial Times.  
 
Carlyles misslyckande är även ett bakslag för Rysslands private-equity-industri, inte minst med tanke på att Carlyle betraktas som ett av de mest framgångsrika riskkapitalbolagen i världen. Förra månaden stängde Carlyle till exempel världens största buy-out-fond på 7,85 miljarder dollar och har totalt 28 fonder i sin portfölj.  
 
Carlyle saknar dock inte helt planer för Ryssland och säger att man möjligen kommer att investera i regionen genom de europeiska och amerikanska fonderna. Detta är andra gången riskkapitalbolaget tvingas tänka om när det gäller Ryssland. 1998 öppnade riskkapitalbolaget en filial i Moskva men stängde den redan två år senare.  
 
Vad mer behöver man kommenterar?  
Läs den här artikeln som var publicerat i Dagen Industri 1998 den är lika aktuell nu som då.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=1&id=22&show=22  
 

 
 
10)  
 
Ulrica Messing, Infrastrukturminister  
 
Satsning på Rikstrafiken eller hur man slänger iväg ytterligare 100 milj i svarta hålet!  
 
Genom Rikstrafiken är staten en garant för att säkra olönsam men viktig långväga kollektivtrafik. I budgetuppgörelsen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet de gröna får Rikstrafiken ytterligare 100 miljoner kronor. Genom tillskottet kan pengar frigöras till att stödja och upphandla länsöverskridande kollektivtrafik på järnväg. Vår förhoppning är att tillskottet bidrar till en fortsatt långväga järnvägstrafik i bland annat Bergslagen. Det skriver Infrastrukturminister Ulrica Messing tillsammans med Karin Svensson Smith (v) och Claes Roxbergh (mp).  
 
Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet varit mycket bekymrade över Rikstrafikens dåliga ekonomi. Risken för att viktig långväga tåg- och flygtrafik ska drabbas av kraftiga besparingar har varit överhängande. Vi har delat oron med många lokala och regionala företrädare. Inte minst har många resenärer hört av sig med sin oro om att deras transportmöjligheter riskerar att försvinna.  
 
År 2004 fattade våra partier tillsammans beslut om en historisk satsning på infrastrukturen. 381 miljarder kronor ska fördelas till infrastruktur de kommande tolv åren. Merparten av satsningen kommer att gå till att rusta gamla och bygga nya järnvägsspår. Den är en medveten satsning. Tågtrafiken har en självklar roll i det framtida transportsystemet, såväl på person- som på godssidan. Men för att infrastruktursatsningen ska vara meningsfull förutsätts givetvis att det också rullar tåg på spåren. Allt annat vore slöseri med våra gemensamma skattepengar.  
 
I Sverige har vi ett delat ansvar mellan staten och lokala trafikhuvudmän för en fungerande kollektivtrafik. Det dagliga pendlandet inom länen har de lokala företrädarna huvudansvar för.  
 
Staten har däremot ett särskilt ansvar för att stödja persontrafik över länsgränserna. I många delar av vårt land rullar den långväga trafiken på kommersiella grunder. Men på vissa sträckor är det inte möjligt. Genom Rikstrafikens stöd och trafikupphandlingar tar staten därför ett särskilt ansvar för att kvinnor och män i hela vårt land ska ha tillgång till fungerande transportmöjligheter.  
 
Redan i höstens budgetproposition fick Rikstrafiken ytterligare 30 miljoner till sin verksamhet. Det var ett angeläget första steg för att skapa förutsättningar för Rikstrafiken att fullfölja sitt uppdrag. Men det räcker inte.  
 
Det har därför varit angeläget för regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet att ge Rikstrafiken ytterligare ett tillskott. Genom budgetuppgörelsen får Rikstrafiken därför ytterligare 100 miljoner. Tack vare det extra tillskottet kan pengar frigöras för att stödja långväga kollektivtrafik på järnväg. Sammanlagt innebär det att Rikstrafiken får över 900 miljoner kronor per år för att upphandla olönsam men viktig kollektivtrafik, såväl via flyg som via järnvägen. Det är nu vår förhoppning att det nya tillskottet kan bidra till en fortsatt långväga järnvägstrafik till och från Bergslagen.  
 
Det är upp till Rikstrafiken att se till att tillskottet används väl. Det krävs även att Rikstrafiken tydliggör vilken trafik myndigheten avser att stödja i framtiden. Detsamma gäller de lokala trafikhuvudmännen och deras ansvar. Osäkerhet kring den framtida trafiken drabbar i slutändan enskilda kvinnors och mäns möjligheter att leva och bo runt om i vårt land. Osäkerhet i transportutbudet påverkar också möjligheten till angelägna nyetableringar av företag och långsiktiga investeringar i företag utanför de traditionella storstadsområdena.  
 
Det är en förutsättning att det finns ett gott samarbete mellan Rikstrafiken och de lokala trafikhuvudmännen för att vi ska få ett sammanhållet transportsystem i hel landet. Genom tillskottet får Rikstrafiken bättre förutsättningar att i sina samtal med trafikhuvudmännen hitta bra lösningar.  
 
Genom tillskottet till Rikstrafiken tar staten sitt ansvar för ett garantera sammanhållande stråk för det långväga resandet. Nu är det också upp till de lokala och regionala trafikhuvudmännen att ta sitt ansvar för den regionala och lokala pendlingen.  
 
Ulrica Messing, Infrastrukturminister (s) Karin Svensson Smith, ledamot i riksdagens trafikutskott (v) Claes Roxbergh, ordförande i riksdagens trafikutskott (mp)  
 
Ts kommentar:  
Därmed försvann ytterligare några hundra miljoner kronor i det svarta hålet, inget krav på bantning eller översyn, inget krav på att stoppa vansinnigheterna med Botnia och Norrbotnia banan. Inte ett ord om att befria landet från Länsbolagen och skapa en fri företagsamhet.  
Bidrag som kräver nya bidrag som kväver landet, det är bidraget den röd gröna sörjan har att ge landet.  
 

 
 
11 a)  
 
2 viktiga bidrag från det verkliga livet i Grönköping!  
 
Fackföreningsväldet måste förstås stoppas, p-nschen skall bli billigare, och om möjligt skall Norge återerövras  
Under hr nye partiledaren F. Reinfeldt ha ju moderaterna schangserat (urspårat) totalt åt vänster, och beteckningen (m) kan numera icke uttydas annorlunda än ”meshöger” (skratt från auditoriet). Vare sig man röstar å hr R. eller hr sittande statsminister Persson, blir det uppenbarligen en socialdemokratisk politik!  
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1112985104  
 

 
 
11 b)  
 
Utsugna ungdomar bilda Panka.nu  
Det är väl självklart, att vi unga inte skola behöva betala för grundläggande medborgerliga rättigheter som att åka buss eller titta på fotboll, men det finns en väldig massa andra grejor, som också borde vara gratis.  
 
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1116344439  
 

 
 
Insändare:  
Har för någon månad sedan gjort två resor med en ofantlig priskillnad.  
 
Enkel resa med Medelpads buss, biljetten köptes på bussen resa, Stockhom - Sundsvall 160 kronor.  
Enkel resa med SJ och BK tåg, biljetten köptes av en SJ tjänsteman på centralen, resa Stockholm - Växsjö 1028 kronor.  
Det var enda och sista gången jag åkte tåg med den prissättningen, nästa resa blir och förblir buss. Tänker inte köpa hela tåget bara för att få åka.  
 

 
 
12)  
 
Neoman sparkar folk, närmare 150 medarbetare berörs  
 
Neoplan fabriken har tvingats till att banta ned sin personal, ca 80 medarbetare i Stuttgart får gå och medarbetarna i Pilsting fabriken som många bussägare från Sverige har besökt har fått ett bud, att antingen sänka sina löner till motsvarande som råder i östra Tyskland eller så kan det bli kraftiga neddragningar eller att fabriken stängs ned helt och hållet.  
Sammanlagt berörs 150 medarbetare i denna omgång som skäl angav talesmannen från det MAN ägda Neoplan att försäljningen inte motsvarar förväntningen samt att kostnadsläget på Neoplan är rent allmänt för högt.  
 
TS kommentar; tänk vad tiderna kan ändras, Neoplan i familjen Auwärters ägo hade alltid betydligt lägre kostnader än konkurrenterna. Sedan MAN övertagandet har något hänt, förmodligen som i alla andra koncerner där det blir fler pärmbärare, fler ekonomer som föröka sig som råttor, veckoredovisning, månadsredovisning, kvartalsredovisning, koncernredovisning, det redovisas för fullt åt alla håll att sälja det är ett annat problem för en annan avdelning med andra ord sådant som moderna chefer mest ägna sig åt, öka volymen på kostnadsmassan för att sedan skylla på för stora kostnader och alla andra för att till slut komma fram till att det är marknadens fel.  
 
Vänner på fabriken har ett och annat att berätta hur man sakta stryper världens mest innovativa busstillverkare för att i tron därmed kunna sälja fler MAN bussar, så fel dom kan ha, det kommer framtiden att visa. Det finns fler på marknaden och där står det inte still, att man tog bort världens i särklass bäste innovatör och designare Bob Lee är ett oförlåtligt misstag, att exempelvis VOLVO inte passade på att ta honom som konsult till Drögmöller som uppenbarligen behöver hjälp är ett annat misstag, men hör inte hit!  
Att Bob nu är engagerat i Turkiet och därifrån hjälper busstillverkare att tränga in på den Europeiska marknaden är ännu ett fattigdoms bevis för de tillverkare som nu slåss för att få lönsamhet och tror att alla fel ligger i konkurrensen från öst. Så fel dom har, det gäller i lika hög grad att fånga kunderna, och bussägare är ett annat släkte med mycket personliga relationer till dem som bygger, det är inte som att sälja Volkswagen eller andra massproducerade bilar, man hade hoppats att nuvarande chefer hos tillverkarna hade förstått att marknaden finns där ute och inte på kontoret mellan ekonomiavdelningen och marknadsavdelningen samt stapelvisa PM som är förlegade innan dom ens presenteras.  
Och vem läser dessa , och vad är slutledningen, vad gör man med dem?  
Synd om alla medarbetare som varit med men å andra sidan är dom flesta av dem mogna för pension!  
 
C´est la vie.  
(sånt är livet)  
 

 
 
13)  
 
Världens bästa och säkraste vätgaslagring, en ny rapport från Olof Tegström  
Kan du sist i detta Newsletter  
 

 
 
Soliga och varma hälsningar  
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
 
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Min webbsida:Blog  
http://www.toni-schonfelder.com  
 

 
 
Du som planera att resa till Spanien,  
Här bokar du din hyrbil på den första helautomatiska webbsiten dygnet om med dom i särklass lägsta priserna, nu över 20.250 bilar och minst ett 30 tal bilmodeller som du kan välja mellan. Till sommaren ökar vi ut antalet hyrbilar till 22.000!  
 
Vi finns på Alicante, Malaga, Palma de Mallorca, Valencia, Murcia, Jerez/Cadiz, Almeria flygplatser dygnet om för avhämtning samt på ett 20 tal lokala kontor.  
Hyr på en flygplats och lämna bilen på en annan utan extra kostnad.  
http://www.eurocasacar.com Du får svar inom 1 minut, en Voucher inom 1 timme, dygnet om alla dagar.  
 
För Kanarieöarna och till hela Världen klickar här, alltjämt halvmanuell ibland tar det tid att få världen att inse automatikens fördelar http://www.telluscar.com  
 
Tillbringa några dagar i Solen och spela Golf?  
Varför inte koppla av några dagar i Alicante/Santa Pola ca 15 minuter från flygplatsen högt beläget direkt vid havet med en magnifik utsikt. Vill du spela Golf? Går det bra  
http://www.eurocasa.nu det är Margret som tar hand om din bokning som talar svenska och fixa med golftider och annat, det finns 9 mycket bra 18 hål banor inom en radie av max 20 bil minuter till halva priset mot vad som finns på Costa del Sol. På banor av Internationell klass, enligt dom som kan och har kunskap  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.