Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch



6 maj 2003

"Varning Schönfelder" kommer mitt Nyhetsbrev att heta i fortsättningen. Det var en klurig läsare som tyckte jag skulle ge mitt Newsletter
en ny touch och en varning för dem som läser med svaga hjärtan.


Varför vi börja med en dagsfärsk artikel från Svenska Dagbladet där man bekräfta allt vad jag påpekat i otaliga av mina Newsletter -- slöseriet med skattebetalarnas pengar. Nyligen skrev jag om detta eftersom skandalerna inom hela kollektrafik sektorn är så omfattande men det aldrig står ett ord om detta i branschens egna tidningar - fast dom finns närmast händelsernas centrum.


1) SL-chefer! Skattemedel används till lyx

"Eller som en av handläggarna på landstingets avdelning för intern ekonomi säger:
- Jag tycker att mycket är väldigt konstigt. Men ingen törs säga ifrån. Man blir spyfärdig när man ser allt".


2) Det stora Tågrånet fortsätter



1)
Svd 6:e maj 2003

Skattemedel används till lyx
SL-chefer reser i business class på flyget, bor på femstjärniga hotell och deltar i konferenser med mycket fritid och lite arbete. Skattebetalarna får sponsra dyra krognotor med mängder av alkohol och fina presenter. Samtidigt gick SL med 3,2 miljarder kronor i minus.


På Skandinaviens flottaste hotell skulle de utländska besökarna bo när SL skulle fira att ett avtal hade gått i lås. Trots att SL bara betalade hotell för elva gäster, gick hotellnotan på 140 000 kronor. Hälften av räkningen handlade om icke avbokade rum som stod tomma.


SvD har granskat flera av Storstockholms Lokaltrafiks bolag och deras kontokortsräkningar, resor och krognotor under 2002 och början av 2003. Den landstingsägda koncernens utgiftskultur rimmar illa med underskott, skattehöjningar, vårdköer och inställda pendeltåg. SL-cheferna reser i affärsklass, bor ofta på lyxhotell och representerar vidlyftigt. Eller som en av handläggarna på landstingets avdelning för intern ekonomi säger:
- Jag tycker att mycket är väldigt konstigt. Men ingen törs säga ifrån. Man blir spyfärdig när man ser allt.
SL finansieras förutom av biljettavgifterna till ungefär hälften med så kallat aktieägartillskott i form av skattemedel. Ju mer SL kostar, desto mer skatt krävs och desto högre riskerar biljettpriset att bli.
Företaget ägs av skattebetalarna. Alla beslut om bolaget fattas av politikerna i landstingsfullmäktige som vill att SL ska skötas så kostnadseffektivt som möjligt.
Och enligt SL:s ekonomidirektör Lennart Hallgren är företagets policy återhållsamhet. Men inte ens han själv följer denna.
SL:s chefer väljer nästan uteslutande att åka business class på flyget. När exempelvis Lennart Hallgren flyger till New York kostar hans biljetter drygt 22 000 kronor. Och till USA flyger han i snitt nästan varannan månad.
Varför flyger ni så ofta affärsklass?
- Vi åker bara business när vi behöver ombokningsbara biljetter för att avsluta en transaktion eller en förhandling, säger Lennart Hallgren.
Men enligt SvD:s granskning åker SL affärsklass även vid studieresor och konferenser, alltså evenemang med fastlagda program och datum.

Alla SL:s biljetter är bokade via reseagentföretaget Travelflow. När SvD ringer Travelflow för att boka ombokningsbara biljetter till New York får vi flera mycket billigare biljettförslag. Exempelvis med Icelandair som i höstas erbjöd ombokningsbar turistklass för 3 800 kronor. En bråkdel av det pris SL betalar.
- Fast då måste du mellanlanda i Reykjavik och det vill ju inte alla, säger Mikael Svensson på Travelflow.
När vi konfronterar Lennart Hallgren med
prisskillnaden säger han:
- Det var bra. Då kanske ni kan tipsa vår resebyrå om detta.
Det var från resebyrån vi fick uppgiften.
- Jaha, det vore ju bra om de upplyste oss om det.
Det har de gjort.
- Jaha, det var ju en kul information.
Mikael Svensson på Travelflow berättar att alltfler av resebyråns kunder accepterar att flyga turistklass.
- Kan vi spara pengar åt våra kunder så gör vi det. Vi ger alltid billigare alternativ - även åt SL, som är en stor kund hos oss.

När en SL-delegation i november ifjol åkte till Hannover på studieresa kostade chefernas och styrelseledamöternas biljetter 10 488 kronor styck. Travelflow ger SvD alternativet SAS för 3 400 kronor.
Ytterligare ett prisexempel: två projektledare flög i oktober till Bryssel för utvärderingar. Biljetterna kostade 11 166 kronor. Travelflows billigare alternativ är Malmö Aviation för 2 300 kronor.
Samtidigt som SL har återhållsamhet som policy väljer de högsta cheferna ofta lyxhotell under sina tjänsteresor. I New York till exempel är det femstjärniga hotellet The Plaza favoriten.
Enligt hotellets hemsida är detta kronjuvelen på Manhattans berömda Fifth Avenue. Det är "i en klass för sig med älskvärd lyx". Rummen kostar runt 3 300 kronor natten. Här har exempelvis Lennart Hallgren och vd Gunnar Schön bott flera gånger.


Det femstjärniga Plaza Hotel i New York är ett vanligt övernattningsställe för SL:s ekonomidirektör, Lennart Hallgren.

Även ihåliga reseprogram hör till vardagen. I november förra året var vd Gunnar Schön och avgående styrelseordföranden Elwe Nilsson (m) i London och Paris för ett möte med representanter för trafikföretaget Connex. De var borta i fyra dagar och hann med luncher och middagar på dyra restauranger liksom museibesök. Och så totalt två timmars möte med Connex. Schön och Nilsson bodde på flotta hotell som Sofitel Marignan Elysées i Paris och Royal Lancaster i London, där sällskapet också såg musikalen Grease.
- Fransmännen ville få en chans att träffa Elwe för sista gången, förklarar Gunnar Schön.
Varför var programmet så luftigt?
- Fransmännen satte upp ett program för oss. De bad oss komma och hälsa på. SL stod för resor och uppehälle.

Det farvälet kostade skattebetalarna nästan 40 000 kronor i rena utgifter.
Men fler än Connextopparna ville ta farväl av Elwe Nilsson i Frankrike. Vd:n Gunnar Schön och Elwe Nilsson gav sig ut på en ny avskedsresa till Paris i februari i år. Då har Nilsson avgått som ordförande och har inga uppdrag kvar inom SL.
Denna gång möter de Keolis, ägaren till Citypendeln. Även de ville, enligt Schön, "få en chans att träffa Elwe en sista gång".
Och även denna gång stod skattebetalarna för kalaset.
När kollektivtrafikföretaget Straeti arrangerade ett möte i Reykjavik flög tre SL-chefer dit. Själva sammanträdet var på en måndag. Gunnar Schön kom dit redan på fredagen och stannade till tisdag.
- Jag tog tillfället i akt att träffa mina kollegor i Reykjavik. Och så ville jag vara med på söndagsprogrammet.
Och det var?
- En blandning av sightseeing och erfarenhetsutbyte, då de visade upp kollektivtrafiken och en del annat av Reykjavik och Island.
Researrangemangen för Schön till Reykjavik kostade 22 930
kronor. På hans SL-kreditkort fanns ytterligare räkningar på 17 248 kronor. Vad dessa handlade om är inte närmare specificerat. Alla underlag har förkommit, men reseräkningen godkändes ändå.
SvD har i flera dagar utan framgång sökt Elwe Nilsson för en kommentar.

artikeln är skriven av:
Björn Hygstedt, svd
Ulla Danné, svd


Program för att besöka Connex
i Paris och London
18 november
11.30 Avresa
Stockholm-Paris
14.10 Ankomst Paris
20.00 Middag restaurang La Gare
19 november
10.00 Infomöte om forskning och utveckling inom Connex
12.30 Lunch Palais Royal
15.15 Privat besök Musée Orsay
20.00 Middag restaurang Le Petit Colombier
20 november
10.19 Avresa Gare du
Nord-London
12.09 Ankomst London
19.30 Teaterbesök musikalen Grease
22.30 Middag restaurang LEscargot
21 november
10.50 Avresa
London-Stockholm
14.25 Ankomst
Stockholm Arlanda



SENASTE NYTT
6/5 2003 17:03

Reseräkningar tränger SL:s ledning



6/5 2003

Outnyttjade rum kostade 66 000 kronor
SL avbokade aldrig sina utländska gästers reserverade rum på Grand Hôtel i Stockholm. De outnyttjade rummen kostade skattebetalarna drygt 66 000 kronor.

Det var för att fira avslutade leasingtransaktioner med olika amerikanska stiftelser som SL och Stockholms läns landsting under juni förra sommaren arrangerade ett så kallat closing event i den pågående leasingaffären. 30 jurister, finansiella rådgivare och skatteexperter från fyra amerikanska stiftelser inviterades till Stockholm för två dagars trevlig samvaro under festliga former.
Huvudvärd var SL:s ekonomidirektör Lennart Hallgren, som också är ansvarig för USA-avtalen.
- Closing events är praxis. Men det finns inga regler. Syftet är att informera om verksamheten och underlätta genomförandet av framtida transaktioner, berättar Hallgren.


475/kr bara i sprit. När SL bjöd på middag på en av Waxholmsbåtarna drack gästerna sprit för nästan 500 kronor var. Turen gick Värmdö runt. SL hade M/S Vaxö för kvällen.

SL och landstinget satsade stort. Bokade 30 dubbelrum, ett per gäst, à 3 080 kronor på Sveriges ledande hotell, Grand Hôtel i Stockholm. Enligt Lennart Hallgren därför att "läget var bra" och att "det skulle vara ståndsmässigt".
Men totalt 14 av de inviterade utländska gästerna dök aldrig upp. Det innebar kostnader för sen avbokning på 66 585 kronor, vilket nästan är hälften av den totala hotellnotan.

Varför hann ni inte avboka rummen i tid?
- Vi frågade amerikanarna gång på gång för att klara ut vilka som inte skulle komma, men fick inga klara besked. Det var jättetrist, säger Björn Dalborg på SL Ekonomi & Finans.

Det har inte varit aktuellt med några efterkrav?
- Det känner jag inte till.
Du hade ju satt ihop programmet. 14 av 30 kom aldrig - var inte det inte tillräckligt attraktivt?
- Jag kan inte svara på varför de hoppade av. De hade väl olika skäl.
Men avslutningssammankomsten, som det heter i inbjudan, blev en happening i dagarna två. Fast en mer blågul historia än vad som var tänkt. Av runt 40 gästerna var alltså bara 16 utländska. Övriga kom från landstinget, från SL och SL:s samarbetspartners.
Festsällskapet bjöds en kvällsvisning på Vasamuseet för 26 500 kronor med efterföljande middag på museets restaurang. Den kom att kosta 45 563 kronor. Fast då ingick cognac, calvados, punsch, gin och vodka.

Dagen efter stod bland annat en guidad resa runt Värmdö
på programmet. Ombord på M/S Vaxö, som kostade 18 000 kronor i hyra, serverades sill, varmrökt lax på Alfred Nobels vis och Skeppar-Bengts glass. Men framförallt dracks det ansenliga mängder alkohol. Middagsnotan slutade på 34 401 kronor. Av detta var hela 19 512 kronor öl, vin och sprit, mest brännvin.
Totalt kostade avslutningskalaset skattebetalarna drygt 300 000 kronor.




Gratis golfdag inledde nordiskt möte
SL:s nordiska marknads- och planeringsmöte varade i två dagar. Men hela den första dagen tillbringades på golfbanan. SL bjöd på spel och lunch. Och samtidigt som t-banans röda linje drabbades av en allvarlig störning avnjöt sällskapet en karolinerfest på en lyxkrog i Gamla Stan.

Klockan 10:48 betalade SL:s kanslichef Bo Tengblad greenfeen på Arlandastad Golf norr om Stockholm för sig, vd:n Gunnar Schön samt för kollegerna Martti Lund från Helsingfors och Johannes Sloth från Köpenhamn. Inklusive poletter och vagnar gick notan på 4 140 kronor. Enligt SL:s interna bokföring kallas det skattefinansierade evenemanget "Nordiska mästerskapen i golf".


När pendlarna satt fast i tunnelbanan då tunnelbanetågen på röda linjen stod stilla i fyrtiofem minuter roade sig SL-topparna kungligt på Källaren Aurora i Stockholm.


Efter avslutad runda och välförättat värv åkte spelarna in till Stockholm, där en omfattande middag på gourmetrestaurangen Aurora väntade.
SL:s VD Gunnar Schön gör bedömningen att det var en rimlig insats från deras sida och ett speciellt tillfälle.
- För mig är det ytterst väsentligt att vi inte gör något som inte är förenat med god etik och moral, eftersom vi är ett offentligt företag. Nu valde jag vid det här tillfället att spela golf på SL:s bekostnad på eftermiddagen och bjuda mina nordiska kollegor på middag på kvällen.

För SL:s tunnelbaneresenärer var detta däremot ingen bra dag. Flera tåg ställdes in på grund av vagnfel. Klockan
21.25 inträffade ett växelfel på röda linjen mot Fruängen som stoppade all trafik i 45 minuter.
Under tiden på Aurora avtackades avgående vd:n för Helsingfors kollektivtrafik Martti Lund med en exklusiv golfklubba. Enligt kvittot en Calloway Hawkeye, inköpt på NK Sport för 5 000 kronor. De egentliga gratulanterna var dock ovetande skattebetalare i Sverige, Norge, Island och Danmark.



På anrika Stockholmskrogen Aurora har SL-topparna bjudit sina nordiska kolleger på middag och sprit efter en dag på golfbanan. Notan gick på drygt 14 000 kronor.



Här kommer några läsar kommentarer!

Förvånad?1...inte jag

Det börjar snart bli legio att tjänstemän och politiker inom stat, kommun och därtill närliggande bolag förlorar allt omdöme. Det går uppenbarligen bra att kritisera näringslivet, men då ska man se till att ha sopat rent framför sin egen dörr, men det har man tydligen glömt. När ska våra skattepengar börja gå till det vi betalar skatt för?..Det eviga mantrat...vård skola omsorg och kollektivtrafik



Jaha….Jag säger då det, vilken otrolig tur att svenskarna tycker att det är ”häftigt” att betala skatt. Vård, skola och omsorg på er allihop!

Ta SL Rakt in i Medeltiden

Annika Billström sa på Tv Nyheterna om Vdn Gunnar Schöön och Co´s Lyxliv att detta är Rena Medeltiden och det instämmer jag verkligen in.
Undrar hur dom ska förklara att Elwe Nilsson som slutat fick sina räkningar betalda av oss SL resenärer och Skattebetalare. Det finns nog mycket kvar att avslöja om detta gäng Golf Brats som är som bortskämda barn som vet att Pappa Betalar. Bra Svd !

Så blir det

när politiker driver företag, jag vill inte att
mina skattepengar skall gå åt till detta. Det
bästa är väl att sälja ut lokaltrafiken till


privata ägare som förstår sig på affärsverksamhet
och hur man bedriver ett företag.


Tja,,,

efter decennier och åter decennier av frivillig och hämningslös s-märkning av samhällslivet av svenskarna själva (flertalet av dem, alltså)är det väl inte så konstigt om de går på en stöt - igen! Förvånad borde väl knappast någon vara, i varje fall.



Gubbväldet

Det känner man ju till och förundras ständigt över hur direktörsgubbarna sitter och jäser. Inte undra på att arbetet tar stryk. Klart att de vill hindra kvinnor att komma in i näringslivets toppskikt. De håller ju på så länge inte någon hindrar dem, och varför blir de inte hindrade? Kanske de lägre anställda med insyn är rädda att få sparken om de avslöjar detta.



Toppen på isberget.

Det klassiska är att man syltar in även de lägre anställda i sådant mygel att även de har intresse att mörklägga allt, annars hade direktörsgubbarna inte kunnat fiffla. Vad man ser är toppen på isberget. Hela organisationen är fiffel och båg.




Stella Fare en gubbe?

Inte är det bara gubbar som beter sig vidlyftigt med folkets pengar. Se bara på Mona Sahlin. Och har du glömt Stella Fares lyxresa till Barcelona med hamnstyrelsen för några år sedan?





2)

Stora Tågrånet del 3


Fråga? SJ har aldrig någonsin kunnat inhandla något med egna pengar! Alla inköp sker med medel från statskassan genom att man äskar om anslag för investeringar. Sedan tar man dessa erhållna lok, tågsätt och vagnar och säljer dem till utländska pensionstiftelser för att hyra tillbaks dem. Sk Leaseback affär.
Eftersom rättemätligen SJ aldrig har ägt dessa fordon utan det är skattebtelaren som äger det hela och SJ som förvalta och utför en tjänst genom sköta en tågtrafik vars underskott betalas av samme skattebetalare.
Kan jag ( toni) inte få det till annat än en gigantisk stöld eller förskingring av allmänna medel.

Svar har kommit från

Jan Forsberg
vd SJ AB samt Bengt Lindwall
informationsdirektör
Bombardier transportation Sweden


Tågen har inte tjänat ut 2010

Harald Rosén brummar på som en gammal DC4 och förutspår i en debattartikel
att X 2000-tågen går mot en alltför tidig död (GP 30 april).
Tågen kommer att ha tjänat ut omkring 2010, påstår Rosén. Så är inte fallet,
skriver Jan Forsberg och Bengt Lindwall

X 2000-tågen levererades till SJ under en femårsperiod i början på
1990-talet. De är byggda för att hålla i cirka 30 år - och det kommer de
också att göra.
Det betyder att de kommer att användas till 2020 och framåt. Den planeringen
har inte förändrats. Precis som det i dag rullar tåg som är byggda på
60-talet på spåren kommer även X 2000-tågen att hänga med ett bra tag till.
Men visst är det riktigt att tågen slits inuti! Liksom ett hus eller ett
flygplan, behöver ett tåg fräschas upp interiört. Inte minst för att
kundernas krav på komfort och utseende förändras med tiden. Helt enligt plan
byts därför inredningen i tågen två tre gånger under deras livstid. Motorer,
hjul och boggier byts och servas självfallet löpande.
Rosén kritiserar även föga insiktsfullt dagens brist på X 2000-tåg. Han
menar att ABB borde ha byggt fler. Men det tillverkades "bara" 43 stycken
tågsätt och därefter upphörde produktionen av ett enkelt skäl. Behovet var
fyllt. Det fanns inte kundunderlag i Sverige för att bygga fler utan att
biljettpriserna skulle skjuta i höjden.
Vad gör SJ då när dagens X 2000-flotta måste pensioneras? Enligt Rosén finns
det inga nya tåg att få tag på då. Men svaret är i stället det omvända. Det
byggs i dag motsvarande tåg på flera håll i hela Europa. Dessa tåg kan
mycket enkelt anpassas till svenska förhållanden.
Ett annat sätt att lösa problemet är att ersätta X 2000-tågen med
Regina-tågen som används på flera håll i landet och som också kan köra i 200
km/h. Dessa kan exempelvis sättas in på längre sträckor. Under den nyligen
genomförda upprustningen av X 2000-tågens hjullager trafikerades sträckan
Stockholm-Sundsvall-Stockholm med Regina-tåg med bibehållen kvalitet av
resan.
Harald Rosén påminner också om att SJ finansierade köpen genom
sale-lease-back-affärer. Det är rätt att SJ härmade en sedan länge etablerad
metod inom just flygindustrin. X 2000-leasarna skall skrivas av under tågens
livstid. Mot slutet av perioden skall nya lämpliga tåg fasas in.
Planeringen av infrastrukturen i Sverige görs naturligtvis för svenska
förhållanden. Hela järnvägstrafiken i Sverige motsvarar inte ens marknaden
för London. Sverige har inte en lång rad miljoninvånarstäder som Tyskland,
Frankrike och Italien som har underlag att bygga spår för extrema
höghastighetståg.
Tågtrafiken skiljer sig inte från flygtrafiken därvidlag. Maskinernas
storlek och prestanda anpassas till marknaden. Satsningen på infrastrukturen
kan ifrågasättas. Det är inte kö till Arlandas tredje bana.
Rosén menar också att X 2000 är ett fiasko som är lika osäljbart som Jas.
Men svensk tågindustri har sålt X 2000 till andra länder, bland annat till
Kina. Men de stora marknaderna finns i länder som Tyskland, Frankrike,
Italien, Spanien och Storbritannien. Dessa importerar komponenter, men inte
kompletta tåg. Till skillnad från Sverige, som är en mycket internationell
marknad, gynnar de här länderna den inhemska produktionen. Om det fanns en
marknad skulle Sverige för länge sedan ha exploaterat den.
Jan Forsberg
vd SJ AB
Bengt Lindwall
informationsdirektör
Bombardier transportation Sweden



Bäste läsare, och det blir fler för varje vecka, vilket gläder mig mycket eftersom det stärker min uppfattning att den svenska kollektivtrafiken kört i diket, inte en gång utan dagligen. Maktfullkomligheten är total vilket tycks sprida sig i lika hög grad till föreningar och förbunden.
Alla sitter i knäet på varandra, det tycks råda någon slags sjuk konsens att det får kosta vad det kostar. Men jag kan meddela att bland många av mina läsare finns det intresserade journalister i slöseriet med skattemedel och allt fler börja bli intresserade av miljard svindeln inom den svenska kollektivtrafiken.


Dett är början till många fler avslöjande artiklar som kommer snart.
En dag kanske en och annan poltiker börja inse att något gått fel. Eftersom branschen inte gör det får det bli andra -- nu när pengar saknas snart sagt inom allt i samhället.

eder tillgivne
toni schönfelder
tel 0034 616 421 085
Fax 0034 966 69 81 58



Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.