Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Bäste läsare,

Den utlovade rapporten om bluffen med miljön kommer inte denna gång heller, men den kommer. Claes Olofsson BR:s ordförande och VD för Buss i Väst, hans fallskärm och märkliga tankkort samt överdådig leverne på andras bekostnad kommer snart.

Det händer så mycket spännande och intressant i världen, denna gång 2 mässor för folk i resebranschen, en i Spanien och en i Stockholm som kräver en kort rapport.

RDA som driver i EU frågor som svenska bussresearrangörer kommer att kunna dra nytta av. Var finns BR, jodå man syssla med nya avgifter nya regleringar....att dom aldrig lär sig!

Åså kommer sist bilden på Mandelblomningen som pågår för fullt.
Välkommen till Alicante
http://www.eurocasa.se
Golf med Green Fee avgifter hälften mot Costa del Sol på minst lika bra banor i ett bättre klimat. http://www.spainformation.org

====================================

Ur Innehållet:

1) SHIE den 27 – 29 januari genomfördes en mässa för konferensmarknaden, jättelyckat!
Flygbussarna Charter gjorde succe

2) Fitur resemässan i Madrid

3) Finns det några ljusglimtar på den svenska arbetsmarknaden?

4) RDA driver rätten och friheten för reseledare att arbeta till EU domstolen.

5) Scandorama satsar rejält med ICA Kvantum i nytt samarbete.

6) Månadens citat:… steg för steg blottlades en kultur av missbruk och överdåd

7) Maersk Air det rör på sig!

8) Det känns angeläget att påminna SLTF och alla blodiglar som suger allt vad dom orka!

9) Lägenhetskarusell i Grönköping!

RDA resan till Köln för bussresearrangörer finns sist i detta Newsletter!


================================================


1)

SHIE den 27 – 29 januari genomfördes en mässa för konferensmarknaden I Sthlm Älvsjö mässan. http://www.shie.se
Gratulera till en jätte lyckat konferens mässa!
För bussbranschen var Flygbussarna Charter presenterade med en silvergrå målad Neoplanbuss, en monter med samma färg med en ingångsdörr med an avskräckande figur tagen direkt från Stureplans utkastar proffs som iförd mörk kostym snäcka i örat och mörka glasögon istället ”kastade” in folk till Flygbussarnas monter. Lyckat och uppseendeveckande, hoppas nu bara att det blir lite affärer också, bussbranschen behöver många fler liknande ”happenings”

SHIE är på rätt väg med charter tåg Framtidståget, så fyndigt, från Göteborg direkt till mässan med liggvagnar för återresan på natten efter SHIE + EventSolutsions stora branschparty på onsdagskvällen.

En tillställning som många kommer att minnas länge. Ett grattis också till utställarna som höll hög kvalitet och bjöd frikostigt med medhavda kockar och skänkor sina besökare.
Lite fakta från SHIE hemsida: http://www.shie.se

Antalet besök räknade för årets mässa. Det blev en ökning med 6 % mot fjolårets SHIE.
Totalt var det 5.555 besök på SHIE 2004 + EventSolutions. Fördelningen över de 3 dagarna blev enligt nedan:
- Tisdag 27 januari 1.602
- Onsdag 28 januari 2.054
- Torsdag 29 januari 1.899
Detta är en ökning med 6% mot SHIE 2003, då totala siffran var 5.250 besök.

"Jätteroligt med så många nya och kvalitativa besökare" säger Tina Fridh, projektledare. "Detta beror delvis på vår nya satsning med studieresegrupper."

Över 1.000 gäster och branschkollegor minglade, åt och lät sig underhållas på SHIE + EventSolutsions stora branschparty på onsdagskvällen
Kvällens show som startades med ett sprakande fyrverkeri som ven över gästernas huvuden. Därefter lystes scenen upp och en höggravid Sofie-Propp dök upp på scenen med mikrofonen i högsta hugg. Hon var kvällens konferencier.
Från början till slut var det drag på de på scenen och på gästerna! Artister som The Husbands, Pernilla Wahlgren, Christer Sandelin och Charlotte Nilsson turades om att underhålla alla i lokalen.

Jättelyckat! Var mångas kommentarer dagen efter.
Tonis kommentar:
Helt korrekt, Jättelyckat! Grattis.
När får vi se ett Busstorg på TUR mässan med liv och leverne, konsumentinriktat och inte
enbart träffpunkt för trötta bussdiggare?

==============================================

2)

Fitur Madrid
Den Spanska motsvarigheten för TUR mässan är Fitur i Madrid. 27 jan –1 febr
Den har haft en kraftig utveckling med hundratals montrar som delvis har så stora dimensioner där man kan undra nyttan. Totalt närmare 11.000 utställare på en yta dubbel TUR mässan skulle jag gissa.

När motsvarigheten till Luftfartsverket i Spanien AENA har en monter över 200m2 kan man undra nyttan där man presentera ett antal modeller på planerade nybyggnationer (finansierade med EU:s infrastrukturfondmedel) och en trappa upp servera drinkar och snacks till, ja just det, till vem då? Här svindlas det med EU infrastruktur pengar, halva monter ytan hade räckt mer än väl.

Dom Spanska researrangörerna växer så det knakar och flertalet har idag förutom resekataloger tjocka som böcker flera egna kryssningsfartyg och egna flygbolag och gigantiska hotellkedjor där svenska Scandic framstår som en myra bland elefanterna.

För femton år sedan när vi startade med kryssningar under Effjohns regi med Sally Line, Europé Cruise line från Barcelona / Mallorca på sommaren och på vintern från Las Palmas var vi ensamma på den Spanska marknaden.
Nu kryssa det ca 11 fartyg med enbart spanjorer och så finns naturligtvis alla stora kryssningsrederier med överdådiga utbud.

Spanjorerna dras till den spansktalande delen av Medelhavet, Kanarieöarna och Syd Amerika vilka är dom riktig stora destinationerna. Ett nytt spansk lågpris flygbolag, Air Madrid visade upp sig som uteslutande kommer att flyga på 30 tal Syd Amerikanska destinationer.
Sverige var presenterat genom Turistrådet och ingick i en sam nordisk monter.
Sveriges ansikte motsvarar en korvståndsstorlek, modell mindre!
Monterns tristess överträffades bara av den Ryska montern. Den som tror att man säljer Sverige på detta sätt borde fundera på ett annat jobb, helst i en annan bransch och långt bort!

På mässan och i montern hittade jag gamla vänner och medarbetare från GDG som nu fanns på olika företag som bl.a. arbetar med Incomming. Scandorama var presenterade med en ytterst mager presentation, ett par blad med text på spanska, en broschyr på tyska, det var det hele.

En annan spännande begivenhet var GRAND EUROPEAN NORTH en incomming byrå från Stockholm som hade en mycket kunnig spansktalande person och tidigare GDG medarbetare som jag stolt kan informera mina läsare om, Viveca Mattiasson. Det är ett spännande bolag Grand European North med en ägare som sitter i Amman, Munir Nasser och Dag Kastensson i Stockholm, hoppas att ni kan attrahera många nya konferenser kunder på den marknad i Europa som växer så det knakar, som varit i alla stora städer och nu söker sig norrut. Det är personer som Viveca som skapar ett ansikte och kämpar på fronten. Viveca och hennes kollegor är de som ser till att de magra tal av utlänningar som trots allt besöker Sverige och tas väl om hand.

Stockholm representerades av Visitor Stockholm broschyrer, en efterföljare av Sthlms tidigare turist fiasko satsningar. Janne Renckes Destination Stockholm fanns inte med bland hermelinerna, men så driver han också en lönsam verksamhet. Varför Sthlms skattebetalare skall vara med i Madrid, det kanske finns tillfälle för makten att förklara sig, varför man överhudtaget konkurrera med privata företag.


==========================================

3)

Finns det några ljusglimtar på den svenska arbetsmarknaden?
Men ljusglimtarna är inte tillräckligt många och starka för att de djupgående problemen på svensk arbetsmarknad ska minska.
Över en miljon människor lever på bidrag. Räknar man förtidspensionärerna och slår ut också deras frånvaro på arbetskraften kan man säga att en svensk arbetstagare har 25-30 dagars semester och där utöver 45 dagars sjukledighet.

I Norrbotten är siffran - utöver semesterledigheten - 80 dagars frånvaro i genomsnitt med andra nästan 3 månader är man borta från arbetet i genomsnitt! Hur kan detta få fortgå?

Var och en förstår att ett sådant land har problem. Ska det lösas måste fler jobb komma fram, för många av dem som är sjukskrivna skulle kunna jobba om de kunde byta arbetsplats. Likaså skulle många av dem som nu lever i utanförskap på socialbidrag ("försörjningsstöd") kunna komma in i samhället om det fanns jobb att få. Därför måste villkoren för nyföretagandet och det befintliga företagandet bli bättre.
Spar programmen för de offentliga verksamheterna måste bli effektivare, avveckla verksamheter i statens, landstingens och kommunalt ägo och låt privata företag sköta så mycket som möjligt.

Avveckla länsbolagen!

Under länken kan du läsa ifall du inte redan gjort detta varför Länsbolagen med bihang skall avvecklas, för vårt gemensamma bästa.
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=619&show=619
Bevakarna förstår inte entreprenörskapets möda, kampen för att tänka ut nya idéer….
För 150 år sedan var Sverige fattigare än Kongo!=======================================


4)

RDA driver rätten och frihet för reseledare att arbeta till EU domstolen.


Enligt EG riktlinjer 89/48 samt 92/51.
Frankrike som envist vägrat genomföra dessa riktlinjer som tillåter exempelvis svenska reseledare att guida i Paris olika museer till skydd för sina auktoriserade guider och en aktiv kommunistisk styrd fackförening.
Nu har EU domstolen medgivit prövning och snart skall väl detta alltid återkommande ämne som försvårat resor till Paris var borta.

Mellan EU och Sverige fortgår förhandlingar hur man skall ta bort ett av de 4 kommuner som olagligt inrättade miljözoner, bestämmelser som endast Vägverket kan utfärda varför miljözonerna även bryter mot svensk lag.


RDA driver också genom samtal med EU-kommissionen på vilket sätt Italienska motsvarigheter till kommunistiska fackföreningar vägra tillåta reseledare i bussarna utföra sitt arbete. Kommissionen har i dagarna beslutat att inleda sanktionsförfarande mot Italien för att få ordning på EU:s lagar om fri rätt till arbete vilket i stort motsvara ovanstående mot staten Frankrike.====================================


5)

Scandorama satsar rejält med ICA Kvantum i nytt samarbete.

Scandorama har engagerat Lars Leteus för att driva det nya samarbetsprojektet med ICA Kvantum. Researrangörerna behöver nya infallsvinklar och dylika researrangemang är en bra verksamhet för ICA Kvantum som ökar sin kundbindning och för Scandorama som får arrangera resor med ett annat innehåll än bara ett lågt pris som budskap.
Lycka till nu
(som en kort replik må jag tillägga att vi på GDG under hela åttiotalet och en bit in på nittiotalet hade en välfungerande lönsam avdelning som sysslade med mässresor i Excecutive Bussar samt i intimt samarbete med sparbanker och deras kunder resor lite varstans som Birgitta Jonsson i Karlstad alltjämt vårda som en baby)

Scandorama och ICA-Kvantum-Malmborgs satsning på att ge Kunderna "mervärden" i form av resor med anknytning till mat och livets "goda"!?
Bäste ICA-Malmborgs Kund!

2004 startar vi Malmborg/Kvantums Reseklubb och inbjuder Dig som ICA-kortskund ett kostnadsfritt medlemskap. Vad ger då detta?

Inbjudan att medfölja på våra månatliga egna, exklusivt för Medlemmar i Reseklubben, arrangerade resor, alltid med svensk reseledning.
Resorna publiceras dels i vår kundtidning som du får i brevlådan, dels via Din e-postadress och slutligen också på vår hemsida http://www.malmborgs.se

Du får också då och då exklusiva rabatterbjudanden på resor med Scandorama – Scandorama Flyg, Scandorama Buss, Lion Alpin, Äventyrsresor, Kina Resor samt Scandorama à la Carte – bl.a. med våra Scandotel i Paris och Berlin.

Du får också då och då exklusiva rabatterbjudanden på resor med Scandorama – Scandorama Flyg, Scandorama Buss, Lion Alpin, Äventyrsresor, Kina Resor samt Scandorama à la Carte – bl.a. med våra Scandotel i Paris och Berlin.


Scandorama med ICA Kvantum startar med följande resor år 2004:
Vinresa till Toscana/Italien den 07-11 oktober
Spa- & hälsoresa till Ischia/Italien
Gourmetresa till San Sebastian/Spanien
Kryssningar
Whiskyresa till Skottland i sep och en
Mode- & Shoppingresa till Paris i nov.
Åså en personal KICK OFF resa för ICA folket till London!

Detta är ju de första "staplande stegen" och vi arbetar oförtrutet vidare med att förbättra såväl
utbud, hemsida även som kunskaper & display ute hos butikerna säger ansvarige Lars Leteus hos Scandorama.
Bl.a. så kommer vi under mars/april ha mobila Resveckor i alla butikerna i
Malmö och Lund - där Kunden kan få råd om och boka sommarens semesterresa
med Scandorama och/eller Reseklubben.

Lycka till,
det finns anledning för bussresearrangörerna i allmänhet att hitta sina egna nischer, ex VW kunder och köra dessa tillsammans med regionen VW handlare till Autostadt i Wolfsburg. Med Mercedes kunder till Stuttgart flyg ena vägen buss andra vägen, med Ford till Köln, med Volvohandlarens kunder till Göteborg och SAAB till Trollhättan, rese möjligheterna är oändliga, det är bara ut och övertyga tröga markandschefer som tror man måste flyga till allt! Bussen är oslagbar om man har rätt standard! Kommer man med bussar där man får klämma ned sig mellan stols rader är man förlorat! Har man förare som kör ryckig är det lika hopplöst, en noggrann detaljerad färdroute med utvalda rastställen som är en del av upplevelsen är lika viktigt som destinationen. Förvänta dig ingen hjälp från beställaren, det är du som måste kunna komma upp med förslagen.


===================================


6)

Månadens citat:
… steg för steg blottlade en kultur av missbruk och överdåd inom Storstockholms lokaltrafik och som bland annat ledde till vd:s avgång".


Korruptionen inom kollektivtrafiken fick året 2003 ett ansikte!
Dessförinnan har vi sett närmast i samtliga övriga Länsbolag motsvarande, girigheten sprider sig ringar på vattnet, vanligt bondförstånd om vad som är mitt och ditt har totalt utraderats.

SL:s förre vd Gunnar Schön är åtalad

SL:s förre vd Gunnar Schön åtalades vid Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt bedrägeri i samband med de vidlyftiga tjänsteresor SvD avslöjade.

Schön misstänks för grovt bedrägeri i tre fall. Det första gäller en privat resa till London i december 2000.
Gunnar Schön attesterade samtliga reseräkningar som var ofullständiga.
– På reseräkningarna stod endast Gunnar Schöns namn. Han underlät att nämna de övriga personerna som inte var anställda på SL, säger chefsåklagare Ewa Nyhult.

På den tredje åtalspunkten misstänks Gunnar Schön 2001 ha köpt en mobiltelefon till sin dotter för 1 632 kronor och låtit SL betala.
– Beloppen är inte stora i sig men jag anser att bedrägerierna är grova eftersom Gunnar Schön missbrukat sin allmänna ställning som vd för SL. Han har lämnat oriktiga uppgifter vid redovisningen av fakturorna, förklarar Ewa Nyhult.

Förundersökningen mot Schön omfattade från början misstankar om fem utlandsresor som han skulle ha låtit SL betala, men åklagaren anser sig endast ha bevis för två av dem.
Gunnar Schön avgick efter polisanmälan. SvD kunde kort därefter avslöja att han fick ett nytt toppjobb som projektledare hos SL:s samarbetspartner Connex. Han arbetar med att utveckla kollektivtrafiken i de elva europeiska länder där bolaget verkar.=======================================


7)


Maersk Air det rör på sig!

För några veckor sedan skrev jag om Maersk Air ett flygbolag utan styrfart eller någon vid rodret, nu gäller andra bullar!
Från nättidningen Travel People, Preben Pedersen, förmodligen branschens mest kunnige och informerade journalist.
Maersk Air har sedan en kort tid engagerat som VD Finn Øelund, som nu vill sätta fart på Maersk Air igen. Med nya samarbetspartner vill man ta ifrån passagerare för både SAS och Sterling. Preben utpekar nya möjliga allianser med Finnair och Finnair ägda Nordic link.
På önskelistan finns planbyte från Boeing till Airbus som enligt Finn är idag mer ekonomisk i drift.

Fri konkurrens och en kompetent VD samt styrelse kan förflytta berg!
Finn Øelund, utnämns av Preben för den mest kompetente flygbolagschefen i Norden.
Nu håller vi tummarna att Finn lyckas med sin åtgärdsplan, ett är säkert för SAS blir det allt mer trångt och fackföreningar som med våld eller strejk försöker tilltvinga sig förmåner i ett bolag med redan de bästa förmånerna överhuvudtaget bevisar fackets ansvarslöshet och endast en ytterligare sten ovanpå alla andra bekymmer. SAS som nu angrips från dels Sterling, dels Finnair och Finnair ägda Nordic link, Norwegian Airways, Air Greenland flyg där SAS kastade in handsken efter 50 år och nu även Maersk som skandinaviska flygbolag för att därutöver brottas med Ryanair samt många andra Internationella flygbolag. Vad kan ett SAS management göra i ett dylikt läge, det går bara att krympa och ta bort ytterligare tusentals anställda i nya sparplaner. Man kan undra i vilken tidsålder berörd fackförening lever? Avslutningsvis lyckas SAS göra om samma dumhet som British Airways där man skapa motsvarande GO Airways sitt Snowflake sedan kör man Braathens och managementet har inte kraft att sköta sitt egentliga uppdrag SAS varför man stänger business loungen och därmed förarga sina fullt betalande kunder. Det skall f-n till och vara chef för SAS !=========================================


8)

Det känns angeläget att påminna SLTF och alla blodiglar som suger allt vad dom orka!

Jag måste påminna SLTF om att vi har ett problem - du, jag och resten av Sverige. Vi lever i ett (fortfarande) tämligen välmående land som gjort en fantastisk resa de senaste nittio åren. En resa från att vara en fattig hjälpbehövande avkrok till att bli ett rikt industrialiserat välfärdssamhälle. Vi lever i dag, och förhoppningsvis njuter, av det som byggts upp av några generationer driftiga och duktiga svenska industrialister. Det har gett oss skolor, allmän sjukvård, ett rikt kulturutbud och mycket mer.
Men nu har vi all anledning att oroligt fråga oss hur det skall gå framöver. Hur ska det gå för ett land, där kravmaskiner som SLTF hela tiden äskar en ökning av bidrag till något som inte efterfrågas eller bara delar därav? Hur ska vi bygga vår framtida välfärd när samhället har kommit i ekonomisk obalans, skall det vara på fortsatt ökande skuldsättning? Med redan idag världens högsta låneskuld där en tredjedel av BNP går åt för att betalar räntor på redan tagna lån, pengar som är förbrukade.
Varför är det bara ett fåtal som ställer dessa frågor i Sverige, varför är det inte ett ramaskri i tidningar som Trafik Forum som säkerligen har insikten eller är man för nära involverad i SLTF klanen som en pengaförstörande institution? Var finns debatten? Märkligt nog är det mest socialdemokratiska kommunalråd som till och från ifrågasätter länsbolagen och kräver en översyn där det till och från går att läsa att man vill ha etableringsfrihet för kollektivtrafiken. Läs nedan SLTF:s skildring av fri trafik!

Är allt det som byggt upp Sveriges industri och välfärd för mossigt för SLTF och anhängare?

Stora delar av det svenska samhälle bygger på bidrag, pengar som tas från skattebetalarna, något som drivit upp kostnaden i den milda grad att fler och fler företag antingen går i konkurs eller lämnar skattemässigt Sverige. För varje konkurs och för varje företag som lämnar Sverige försvinner betydande skatteinkomster, en börda som skall fördelas på allt färre invånare. I politiken där man tidigare hyllade den svenska modellen, det var innan insikten kom när allt fler företag säljs till ägare i andra länder och konsekvenserna, det förefaller att man kommit till en tillnyktring. Det är nämligen som att skjuta sig själv i foten, duktiga svenska företagare som ger upp av olika skäl säljer sitt livsverk och därmed försvinner huvudkontoret till annat land dränera Sverige på kompetens och skatte kronor. Den svenska verksamheten finns kanske kvar men alla beslut tas långt bort härifrån.

SLTF, BR och andra som står i kön med hatten i handen, ni bör ta till er budskapet, den svenska statskassan är tom på pengar, statsskulden är dryga 51% av BNP och enbart räntekostnaden utan amorteringar per år överstiger 300 miljarder kronor, att landet rullar på beror enbart på att man lånar nya pengar och skuldsätter därmed folket ännu mer.

Tvångs sparåtgärder för den svenska kollektivtrafiken har bara börjat, en verksamhet som likt en salami korv är splittrad i partiklar att det närmast är omöjligt att få en helhetsbild vad kostnaden är. Enligt initierade personer på RSV kostar alla former av bidrag, stöd, utredare, blodiglar av alla slag, subventioner till kollektivtrafiken närmare 50 miljarder kronor. Är det någon som förstår siffran? Försvaret, äldrevården och barnbidragen kostar mindre sammanlagt!

SLTF, BR vakna!
Problemen vi står inför är faktiskt att vi riskerar att inte kunna bibehålla en samhällsutveckling som möjliggör så värst mycket av något slag, överhuvudtaget.

Det kan väl inte vara så att det är vattentäta skott mellan olika statliga, kommunala och landstings organ som tillförs medel på olika sätt från skattebetalarna för att hålla igång en kollektivtrafik som SLTF försöker rättfärdiga med allehanda osanningar som miljö, eller med fler resande vilket i själva verket är att folk skall tvingas till att resa kollektivt, inte för att dom vill utnyttja en service som till stora delar är undermånlig. Ta bara bussen en varm sommardag från slussen till ut till stavsnäs brygga så har man fått sin dos av den fina kollektivtrafiken för tiotal år framåt.
Var finns ett engagemanget för samhällsutvecklingen baserad på vad kunderna efterfråga och kan betala?

Vi börjar leva enormt farligt när de enda som syns - rätt eller fel - ta parti för SLTF:s klyschor. Var finns förbannade medborgare som tänkt att "nu får det baske oss vara nog, skall det behövas svartklädda, beväpnade och en våldsförhärligande pöbel för att något skall ske?


Man kan få sig ett gott skratt när man läser SLTF tolkning vilken har dokumenterat den svenska kollektivtrafikens utveckling, från monopol till fri konkurrens. Förlåt till vilken Fri konkurrens? Under närmare 20 år var jag engagerat som delegat i gruppen för Bilaterala avtal för gränsöverskridande buss och lastbilstrafik, våra samtal med Sovjet, DDR, Polen och andra kommuniststater byggde alltid på dogmen att trafikbolagen i dessa länder var fria.
När jag läser SLTF:s surr kan man lätt få blodstörtning, hur i all världen kan vuxna människor skriva ihop en sådan sörja?
Och hur i all världen kan Trafik Forum vara deras lydiga redskap?

Det ställs helt andra krav för att rädda Sverige från en ekonomisk kollaps vilket kräver en nytändning!
Bara de bästa villkoren kan få de bästa att stanna!
Så löd rubriken i en tidning som påminde om den stora utflyttningen av högkompetensen.
Säg mig när blev en enda person från den svenska kollektivtrafiken headhuntat till ett enda annat land än i ankdammen, där det är rundgång? Dra inte valsen med Gunnar Schön, det är för patetisk, man anställer för att säkerställa för att han inte skall tala, kan det vara så?

Toppforskare, utvecklare och ingenjörer bör få de bästa villkoren om de bästa ska stanna i Sverige. Satsa på ingenjörerna, se till att vi får en utbildningspremie värd namnet, skrev Bertil Nordqvist i en debattartikel, CF-ordförande på ABB i Västerås

Forskningsminister Thomas Östros säger vi måste bli bättre på att satsa på de bästa. Våra forskargrupper möter konkurrens från världens ledande forskargrupper, och ibland möter vi också uppköpsförsök från de amerikanska toppuniversiteten.?

Den svenska höga nivån av kunniga forskare och ingenjörer har gjort dem till villebråd till många länder, när blev en svensk chef inom kollektivtrafiken ombett att komma till ett annat land?
Det är ett mått av duglighet hur tråkigt det än må låta, ni som valt att arbeta inom denna slutna värld av ryggdunkare och bidragsnarkomaner, ni kommer aldrig få ett anständigt arbete i något annat land, vilken kompetens kan ni erbjuda?

Hade istället herrar och damer inom SLTF förstått att man sysslar med en pengaförstörande verksamhet av gigantiska mått och vidtaget nödvändiga åtgärder till besparingar, hade detta kunnat bidra till att vi hade behållit den tätposition i OECDs välståndsliga som Sverige hade på 1970-talet? Nu är vi istället nästsist i kön, skuldsatta upp över öronen och lever på hoppet att världsekonomin skall vända!

Frågan ställs om vi inte borde ge våra toppforskare, utvecklare och ingenjörer de bästa villkoren om de bästa ska stanna i Sverige? Varför förresten skall inte alla ha denna förmån, idéerna finns hos enstaka personer men kraften ligger hos folket, kraften ligger i det fria företagandet. En forskare eller ingenjör som flyttar utomlands hjälper till att höja välståndet i värdlandet, men är ofta förlorad för Sverige.
Dylika effekter finns inte för folket inom SLTF sfären dom är bara en enda stor belastning för samhället. Man hade kunnat önska att många sökte sig till annat land men vem vill dom?
Det behövs spetskunskap, inte mer generell utbildning och framför allt inga fler byråkrater. Dessutom måste entreprenörskap in som en naturlig del i skolan.
Kära kollektivister, det krävs en fri etablering och Jan Brandborns järnvägsutredning har ju inte kommit till för intet, den återspeglar bara en kollektivtrafik som bokstavligen står inför en ekonomisk kollaps, då är det lätt att ropa på privata intressenter! Ingen skall tro att utredningen är lagt på hyllan som någon inom SLTF meddelade. Är kassan tom så är den det och då krävs det handling och den kommer!

SLTF det är dags att ta ett ansvar!

Var är alla andra?

Var finns vi andra?

Här följer några av SLTF krav de senate åren ifall dessa skulle genomföras kräver många nya miljarder!
En ny gigantisk skuldsättning!
Lögnen om miljövinster kommer snart i en annan artikel.

Informationen är tagen från SLTF:s websida.

Svenska Lokaltrafikföreningens miljöprogram
SLTF har tagit fram en populärversion av miljöprogrammet som kortfattat berättar om våra mål och åtgärder fram till år 2006. Programmets vision är att kollektivtrafiken under de kommande åren skall förbättras ur miljösynpunkt och vara en föregångare i fråga om låga utsläppsnivåer och kretsloppsinriktad helhetssyn.

Statens ansvar för infrastruktur

SLTF har skickat en skrivelse till regeringen om ansvaret för investeringar i infrastrukturen. Trafikhuvudmännens ägare befinner sig i en svår ekonomisk situation och samtidigt vill staten se ett ökat ansvar för infrastrukturinvesteringar från regionalt håll. SLTF påpekar att detta är oacceptabelt och framhåller att det måste vara statens ansvar att finansiera investeringar i järnvägsnätet och det nationella/regionala vägnätet.

Stoppa vägtullar vid nya Svinesundsbron

SLTF, BR, VSBF och Buss & Samhälle kräver tillsammans med Västtrafik, Åkeriförbundet samt Transportbedriftenes Landsforening och Norges Lastbileier-Forbund, att beslutet om att införa vägtullar vid den nya Svinesundsbron måste rivas upp. Beslutet bygger på en undermålig utredning från Vägverket som helt bortser från vägtullarnas konsekvenser för kollektivtrafiken, miljön och trafiksäkerheten.

Sverige rustar ned transportforskningen

Den 19 december 2001 uppvaktade ledande företrädare för svensk transportforskning utbildningsminister Thomas Östros med anledning av att väsentliga FoU-medel nu dras undan från transportforskningen.
SLTF är en av de representanter för universitet, högskolor, institut och användare av FoU-resultat som agerar gemensamt i denna fråga.

Med uppmaningen ”Kan du tänka så kan du skriva” sporras gymnasieeleverna att skriva ner sina tankar och funderingar.
I Sverige finns det drygt 700 gymnasieskolor med ca 310.000 elever, alla får Färdlektyr gratis. Skolprojektet med Färdlektyr, Färdvägar och webbplatsen Epos startade 1999 och är ett samverkansprojekt mellan läns- och lokaltrafiken i Sverige, Vägverket och Skolverket. Svenska Lokaltrafikföreningen (SLTF) är samordnare för projektet.

Skattebefria kollektivtrafiken!

Beskattningen åderlåter kollektivtrafiken på pengar. En åderlåtning som direkt slår mot miljön, trafiksäkerheten och resenärerna. Beslutsfattarna måste sluta att se kollektivtrafiken som en kostnad och istället börja se till kollektivtrafikens samhällsnytta i form av ökad trafiksäkerhet, bättre miljö, minskad trängsel på våra vägar och tillgänglighet till arbete och kultur för alla människor.
Uppmaningen kommer från kollektivtrafikbranschens företrädare, Märta-Lena Schwaiger, Svenska Lokaltrafikföreningen och Jan Erik Kjellberg, Bussbranschens Riksförbund

Oärlig debatt om kollektivtrafiken

Tidningar och TV har i dagarna i det närmaste frossat i hur synd det är om resenärerna som inte får billigare resor när nu momsen sänks på kollektivtrafiken. Företrädare för Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i olika media påstått att momssänkningen automatiskt skulle medföra sänkta biljettpriser. Det är en nyhet för Svenska Lokaltrafikföreningen (SLTF) som drivit frågan om sänkning av momsen på kollektivtrafik. Syftet med momssänkningen är att kompensera de skatte- och avgiftsökningar som drabbat läns- och lokaltrafiken. Varken i budgetpropositionen eller någon annanstans har sänkta biljettpriser diskuterats. I budgetpropositionen står det i klartext att den sänkta momsen skall balansera höjda avgifter och skatter.
Kravet på sänkt moms framfördes av Svenska Lokaltrafikföreningen till finansministern senhösten 1999. Som exempel på vad en sänkt moms kunde användas till, förutom att kompensera för höjda avgifter, nämndes att förse dieselbussar med reningsutrustning för att förbättra miljön. Momssänkningen är välkommen men kompenserar inte alls fullt ut för alla höjda avgifter, den har tyvärr blivit en blygsam återställare.

Tuffa miljökrav på framtidens busstrafik

Ett nytt miljöprogram för kollektivtrafiken har tagits fram av SLTF. Programmet är rådgivande till landets alla trafikhuvudmän och ställer i första hand höga krav på minskade utsläpp av kväveoxider och partiklar från bussars dieselmotorer. Det föreslås också långtgående mål för minskade ustläpp av växthusgaser. Programmet är utvecklat för att användas i trafikhuvudmännens miljöledningssystem och kommer också att ligga som krav vid upphandlingar.
En stor majoritet av befolkningen (75%) anser att samhället ska prioritera en satsning på kollektivtrafik - istället för bil - för att man skall kunna bo, arbeta och studera där man vill. Ett värde som ökar för varje år (jämfört med 2002 ökade andelen med 2 procentenheter), säger Anita Stenhardt, informationschef på SLTF.

Nationell plan för vägtransportsystemet 2004-15
SLTF har i detta remissvar lämnat synpunkter på Vägverkets förslag till nationell plan för vägtransportsystemet 2004-2015. Vi påpekar bland annat att insatserna för kollektivtrafikens främjande inte är tillräckliga och att stödet till handikappanpassning av kollektivtrafiken är för svagt.

Resurserna räcker inte till

Vid en genomläsning kan man konstatera att de ekonomiska ramarna är otillräckliga för att uppfylla de transportpolitiska målen. I såväl Banverkets som Vägverkets planer framgår det tydligt att resurserna för underhåll, investeringar m m vida underskrider behovens egentliga storlek. Regeringen bör därför överväga att genomföra separata satsningar på väg- resp bansidan i våra tre storstadsregioner. När det gäller kollektivtrafikens framgång med att ta andelar från personbilsresandet är framkomligheten avgörande. Kapacitetsproblemen på våra järnvägar, trängseln i storstäder som försenar busstrafiken, standarden på vägarna i våra nordligaste län (indragna busslinjer på grund av vägens standard) o s v är oacceptabla situationer.

Gränslöst resande med det nya Resekortet

Inom SLTF har en gemensam bas för betalsystem utvecklats. Arbetet har formaliserats mellan resekortets intressenter genom bildandet av resekortsföreningen under 2000, men administrationen ligger tills vidare hos SLTF.

Seamless travel with the new travel card Foldern om Resekortet finns även på engelska.
Varför? Vem är målgruppen?

Public transport in Sweden - co-ordination and competition
SLTF har dokumenterat den svenska kollektivtrafikens utveckling, från monopol till fri konkurrens och sammanställt detta i en engelsk rapport. Trafikhuvudmannareformen beslutades av riksdagen 1978, vad innebar den och vilka effekter har den fått? Hur ser dagens rollfördelning ut, vilka beslut och lagar reglerar verksamheten? Vad har trafikhuvudmännen för ansvarsområde idag? Hur ser samordningen ut?

SLTFs förslag för att stärka kollektivtrafikens konkurrenskraft

SLTF har sammanställt ett antal konkreta förslag till stimulans av kollektivtrafiken. Förslagen är en sammanställning från våra egna policydokument och det 24-punktsprogram som SLTF tagit fram tillsammans med Buss & Samhälle.

Vi föreslår att ett system som motsvarar Rikskupong-systemet införs för kollektivtrafikbiljetter, ändring av lagen om offentlig upphandling, inrättande av ett gymnasieprogram för buss- och taxichaufförer, att fordonsskatten för bussar ska grundas på utsläppsvärden m m. Vi tar även upp vikten av att s k ”mjuka frågor” definieras som framgångsfaktorer genom att bl a bli berättigade till statsbidrag (t ex gemensamma marknadsföringskampanjer och internetbaserade informationstjänster).

SLTFs förslag för att stärka kollektivtrafikens konkurrenskraft

SLTF har sammanställt ett antal konkreta förslag till stimulans av kollektivtrafiken. Förslagen är en sammanställning från våra egna policydokument och det 24-punktsprogram som SLTF tagit fram tillsammans med Buss & Samhälle.

Trafikhuvudmännens syn på roller, regelverk och styrning av järnvägstrafiken i Sverige
Det allt större antalet aktörer inom järnvägssektorn är en naturlig konsekvens av den avreglering, konkurrens och mångfald som i allt högre grad gäller för järnvägstrafiken jämfört med tidigare. Detta har underlättat möjligheterna att etablera och utveckla järnvägstrafiken men det har också skapat nya problem, vad gäller t ex gränsdragningsfrågor, samverkan och målkonflikter mellan aktörerna.


.............suck, stånk och stön, vad är det för människor som får ihop så mycket smörja?
Det är bevakarna, de sanna monopolisterna!


=======================================

9)

Lägenhetskarusell i Grönköping!
En rad större – och i vissa fall smärre – lägenhetsaffärer, involverande flera prominenta Grönköpingsbor, har under hösten rullats upp i Grönköping. Händelseutvecklingen har, även om den fick ett lyckligt slut, demonstrerat att våra makthavare, åtm. i de flesta fall, inte äro mer än människor med samma rättigheter och behov som alla andra vad avser boyta o.a. löneförmåner.
Historien började då ordföranden för härv. försäkringsbolag Grönia, hr fackordförande Th. Lundblad, avslöjade att den tidigare styrelseledamoten hr sparbanksdirektör Jules Vedbom å Grönias bekostnad tillskansat sig en spatiös (ståndsmässig) lägenhet å fashionabla V. Tvärgränd. Oförvägna läsare minnas nog att GV redan tidigare avslöjat att V. Tvärgränd med åren blivit ett sannskyldigt ghetto för direktörer o.a. marginaliserade grupper i samhället. Icke förty gick det inte att taga miste å hr Lundblads veritabla chocktillstånd då han i samband med Grönias delårsrapport släppte nyheten.
- Jag visste inte, vet fortfarande inte och kommer förmodligen aldrig att veta någonting, voro hr Lundblads lugnande ord. Han tillade att hr Vedboms lägenhet (elva rum och kök) var alldeles för stor i förhållande till de insatser han gjorde under sin tid å Grönia.
- Eftersom bolaget gjorde en förlust å drygt 150 miljoner kronor i veckan tycker jag gott att han, i solidaritet med våra småsparare, kunde han nöjt sig med en niorummare.
När hr Vedbom hörde om detta angrepp svarade han med samma mynt, vilket snabbt ledde till rena inflationen i anklagelser och motanklagelser. Hr Vedbom pekade bl.a. å att även hr Lundblad av Grönia fått en lägenhet å V. Tvärgränd och att de båda i själva verket bodde grannar. Detta grova åhopp gjorde hr Lundblad så upprörd att han, för att rentvå sitt namn, vände sig till hr juris. kändisadvokat Donald Beaumaré, vilken snabbt vidtog sedvanliga rättsliga åtgärder i form av en kraftfull debattartikel i Grönköpings Veckoblad.
Här trädde emellertid Veckobladet självt in i handlingen! Efter ett anonymt tips i samband med en lunch å Stadt började GV nysta i hr Beaumarés eget boende. Härvid framkom att även han fått en lägenhet å V. Tvärgränd av Grönia som tack för att han varit konsult åt bolaget. Men inte nog med det! GV:s granskning visade att hr Beaumaré också skaffat en våning åt sin vid tillfället (och även vid denna upplagas pressläggning) trolovade frk Gördis ”Flabbs” Brunander. Dessutom hade han skaffat en etta med kokvrå åt sin hund Buster. I en känsloladdad presskonferens försvarade hr Beaumaré såväl hund som fästmö med samma pregnanta (välpumpade) argumentation:
- Buster och ”Flabbs” behöva någonstans att bo precis som alla andra. Varför ska min lilla hund och fästmö behöva gå å gatan bara för att jag råkar vara rik och berömd? Hr Beaumaré åstod också att hela GV:s redaktionsledning bor å V. Tvärgränd, något som Veckobladets skjut- och stjärnjournalister ännu varken kunnat bekräfta eller förneka.
Till sist fick bråket en lycklig upplösning då samtliga berörda (inklusive Buster) kallade till en gemensam presskonferens vid vilken hr Beaumaré till den församlade pressens lättnad konstaterade att allt var ett missförstånd. De utpekade personerna äga visserligen bostäder å V. Tvärgränd, men de flesta av dem bo inte där annat än i undantagsfall. Hr Vedbom t.ex. lever större delen av året i sin villa i Italien. Hr Lundblad bor mest i LO:s tjänstebostad, det s.k. Meidnerska Palatset. Hr Beaumaré själv åter, använder bara lägenheten å V. Tvärgränd i sin marknadsföring. Egentligen bor han å Strandvägen i Stockholm. Därmed torde ordningen och rättvisan vara tillbaka i sitt ursprungliga skick och vi kunna återgå till vardagens bestyr i den trygga förvissningen att ingen i vårt rika land åtm. behöver sakna tak över huvudet (utom givetvis de bostadslösa)!
Grönköpings Veckoblad http://www.gronkoping.nu


======================================


RDA workshop resa den 1 augusti endast för arrangörer!

Kom ihåg att notera den 1 augusti för årets avresa till RDA workshop I Köln
I samarbete med Busstidningen http://www.busstidningen.se
Volvo Bussar, Resekonsulterna, Öresundsbron, Haman Resor, Scandlines, TT-linjen
Scandic Hotells i Lübeck i samarbete med Resekonsulterna
samt Lindner Hotell i totalrenoverade Leverkusens Fotbolls Arena
Mer kan du läsa på http://www.busstidningen.se/rda.html
Bokningen startar i mars!

=====================================Eder tillgivne
Toni Schönfelder
Tel 0034 616 421 085
Fax 0034 966 69 81 58
mailto:toni@schonfelder.com


Du skall till Spanien och behöver hyra en bil?
Detta är den första absolut helautomatiska biluthyrningssiten med över 12.000 bilar
utefter hela fastlandskusten samt på Mallorca.
Endast nya bilar aldrig äldre än 6 månader till förmodligen marknadens lägsta pris -- inga kostnader för dyra administrationer.
http://www.eurocasacar.com

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.