Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch





”Varning Schönfelder nr 20” den 13 september 2003, Anna Lindh, EMU, Luftfartsinspektionen.



Bäste läsare, med anledning av den tragiska händelsen begränsar jag mitt Newsletter
till några få punkter.
---------------------------


Anna Lindh

Än en gång stannade tiden i Sverige. Strax efter klockan nio i Torsdags den 11 september kom beskedet att utrikesminister Anna Lindh hade avlidit, att hon varit död sedan gryningen.

På Fredagen samlades 20 000 i Göteborg.

I Stockholm, många av människorna lade inte sina rosor vid podiet på Sergels torg utan gick med dem till de väldiga blomsterhögarna som växt upp utanför NK, Rosenbad och UD-byggnaden, Arvfurstens palats.
I Göteborg kom över 20 000 människor till ett minnesmöte vid Götaplatsen. Av dem som talade var Stadsteaterns konstnärlige ledare Jazenko Selimovic den mest personlige och emotionelle:
- Sorgen efter Anna Lindh är svart, men minnet är ljust, sa han.
I Malmö gick något tusental människor i ett fackeltåg och lyssnade på fredsforskaren Wilhelm Agrell. Han sa att den som angriper våra valda representanter angriper också medborgarna själva:
- Detta kallas demokrati.

Alldeles nyss stod EMU-folkomröstningen högst upp på alla agendor. Döden förändrar perspektiven, påminner oss om vad som finns under de politiska processerna, bakom bråken och meningsskiljaktigheterna – där finns liv, alldeles vanliga liv, sköra som såpbubblor. Anna Lindhs död påminner oss om hur tunn hinnan är, mitt i ett språng kan allt vara över. En kniv. En hjärtinfarkt. Mer behövs inte.
Hur ska vi någonsin kunna förstå och acceptera denna insikt?

Anna Lindh var inte bara en ovanligt bra Utrikesminister för Sverige, hon var en stor europé och såg Sveriges roll och möjligheter i det nya Europa.

Toni Schönfelder



-------------------------------------------


Imorgon den 14 september är det dags att rösta!


1) Kom ihåg att det handlar om ett ja eller nej till EMU och ingenting annat!

2) Sverige fast i basindustrin

3) Miljöpartiet och EMU

4) Kommunisterna och EMU

5) åså har vi naturligtvist en allvarlig EMU debatt i Grönköping!

6) Dags att vädra i det offentliga!

7) Inom flygbranschen råder det högre tak än inom kollektivtrafiken!
Det fria Sverige - jo pyttsan!

8) Varför IT-projekt misslyckas och vad du som enskild bussägare kan göra för din egen webside / hemsida som ökar intresset utan att det kostar något.



===================================

Vi börja med en insändare!

1) Insändare!

Imorgon de 14:e september, kom ihåg att det handlar om ett ja eller nej till EMU och ingenting annat!

Återkommen från ett dämpat Stockholm (efter beskedet om Anna Linds
dödfall) sent i går kväll ser jag nu fram emot en helg som avslutas med val på söndag. Jag ska som vanligt vara valförättare i vårt valdistrikt om dryga 500 personer. Det ska bli intressant att se valutgången.

Här hemma i våra trakter har många tänkt rösta nej på söndag, inte i EMU frågan utan p.g.a. ett stigande politiker förakt. Det är sanslöst att folk inte kan hålla isär olika frågor.

När man hör detta blir jag skraj att folk går och röstar om en helt annan fråga som får långtgående konsekvenser för Sverige.

------------------------------------------------


2)

Sverige fast i basindustrin

Bolidens jätteaffär med finska Outokumpu applåderas av börsen. Upp nio procent på en dag. Men affären är ett symptom på en sjuk svensk företagsmiljö.Affären innebär som bekant att Boliden tar över Outokumpus zink- och kopparsmältverk. I gengäld satsar Outokumpu hårdare på tillväxtprodukten rostfritt stål.Sjumiljardersköpet är den andra storaffären på börsen på två månader och kommer strax efter amerikanska Fishers sexmiljardersbud av bioteknikbolaget Perbio.De glada tongångarna till trots går det ändå att konstatera att tyvärr är affärerna i Boliden och Perbio dystra symptom.De visar hur svenska företag blir starkare inom näringar med lägre förädlingsvärde, medan snilleföretagen köps upp av utlandet. Sverige erbjuder med andra ord en bra miljö för basindustrin. Bolagsskatten är låg, valutan svag, arbetskraften skicklig och branschens ledning i världsklass. Det är svårare för tjänsteverksamheter att slå sig fram. Några av orsakerna är höga skatter på inkomster och kapital.Slagsidan syns i statistiken. Exporten utgör idag skyhöga 46 procent av BNP. Vi exporterar alltså vårt välstånd vilket har fått till följd att vi under en lång rad år har tappat i den internationella välståndsligan.För att ändra på den saken borde vi göra som danskarna. De ligger på fjärde-femte plats i välståndsligan. Danmark har tvingat fram en förnyelse av näringslivet.Taktiken har varit att vända sig bort från livsmedel och andra traditionella näringar. I stället har läkemedelsindustrin vuxit sig urstark. Den danska rikedomen beror på att den ekonomiska politiken lades om 1982, med stora avregleringar på arbetsmarknaden, hårda besparingar i offentlig sektor och - inte minst - en fast valutakurs.Den danska kronan har varit de-facto-ansluten till ecun och euron sedan mitten av 1980-talet.Ska Sverige långsiktigt få fram fler bolag som Perbio i stället för Boliden behöver Sverige föra en politik liknande den danska. Och det gäller oavsett om väljarna säger ja eller nej till på att införa euron nu på söndag.

_____________________________


3)

Miljöpartiet och EMU

Miljöpartiet säger både ja och nej Partistyrelsen är emot – men "grön euro" vill gå med i EMU.


Öppet kritisk
Mattias Goldmann är öppet kritisk mot partistyrelsens linje.
- I deras dokument finns inte ett enda argument för EMU. Det är bara nej, nej, nej. Och det heter att det gäller att rada upp så många nej som möjligt.
Varför har det blivit så?
- Det är en självgående process. Direkt efter EU-folkomröstningen slog man fast: Denna union måste vi lämna! Vi band oss redan där och kör nu på i samma spår.


------------------------

4)

Kommunisterna (vp) och EMU

Jonas Sjöstedt vill kunna öka budgetunderskott och statsskuld. Fundamenten för en sund ekonomisk politik ska slängas på sophögen. Och vårt anslutningsfördrag till EU ska sägas upp, i vänsterpartisternas tolkning av ett nejresultat.
I Jonas Sjöstedts bok "EMU: fakta, argument och myter" skriver han: "Personligen skulle jag helst se att Sverige lämnade EU.




_____________________________

5)

åså har vi naturligtvis en allvarlig EMU debatt i Grönköping!


Salt EMU-debatt å Gökmassivet!
Temperaturen stiger inför höstens EMU-folkomröstning, och härförleden slog vårens första folkomröstningsdebatt ut i full blom å Gökmassivets konferenscenter. Ja-sidan representerades av hr stadsrådet Joel Ericsson (s), nej-sidan av frk talröret Ada A:son Susegård (mp). Debatten leddes av hr amatörpolitikern Hilbert Florin.
Först ut i debatten var frkn Susegård, som berättade om en händelse ur verkliga livet:”Häromdagen skulle jag köpa en saltströare för 50 kronor. Då slog mig plötsligt en tanke: Tänk om vi hade euron som valuta! Då skulle jag stå här med min femtiolapp och gå hem utan saltströare! Så blir det för många om vi gå med i EMU.”
Hr Eriksson var i sitt anförande inte sen att plocka upp den tappade handsken: ”Man frågar sig vad frkn Susegård egentligen ska med en saltströare till. Hade hon kanske tänkt strö salt i såren i händelse av en nej-seger?
Frkn Susegård reagerade skarpt mot denna insinuation (lärda gissning): ”Hr Eriksson är uppenbarligen avundsjuk för att vi nej-sägare äro jordens salt. Själv är han som bekant bara bitter.”
Hr Erikssons svarade med uppbådande av hela sin retoriska ådra att nej-sägarna knappast voro jordens salt, men däremot möjligen dess peppar eftersom man, som han uttryckte det, inte kan se dem utan att börja nysa! Å detta replikerade frk Susegård att om nej-sidan var jordens peppar vore det nog bäst för hr Eriksson att taga i trä!
Här verkade det för ett ögonblick som om hr stadsrådet skulle få ge med sig. Då vände han i stället rutinerat å steken genom att säga att just ”trä” var en god beskrivning av nej-sidans idéer. ”Det är talande” förklarade han, ”att frkn Susegård väljer just det adjektivet i en sådan här debatt.” En märkbart indignerad (rubbad) frk Susegård hävdade som svar å detta hårda angrepp att ”trä” inte är ett adjektiv utan ett substantiv. Hr Eriksson lyckades dock förta en del av verkan från detta lärda argument då han, åpassligt nog, noterade att ”trä” också kan vara ett verb.
Här bröt debattledaren hr Florin in och uppmanade debattörerna att hålla sig till sakfrågorna. Frkn Susegårds upplyste då om att ett substantiv är just en sak. Hr Eriksson fyllde i med att ett substantiv i.o.f.s. också kan vara t.ex. en känsla. Här fick han för en gångs skull medhåll av frk Susegård. I det sista replikskiftet konstaterade hr Eriksson syrligt att åhörarna fortfarande inte hade fått svar å frågan om vad frk Susegård ska med en ny saltströare till. Han ansåg att frk Susegård gick som katten kring het gröt. Detta argument uppfattades dock av frk Susegård som s-xistiskt, varför hon skarpt anmärkte: ”Vem av oss som går omkring och ylar och kråmar sig som en testosteronstinn hankatt låter jag vara osagt.”
Därmed var det dags för slutanförandena. Först ut var frkn Susegård: ”Dagens debatt har visat hur skarpa argumenten för ett nej är. Skulle det trots detta bli ja till euron kan följden bara bli en: att hela svenska folket säljs som slavar åt den amerikanska krigsindustrin.”
Hr Eriksson betonade i sitt slutanförande att han, till skillnad från sin motdebattör, inte tänkte hemfalla åt billig skräckpropaganda: ”Visst kunna vi stå utanför EMU. Det enda som skulle hända är att vi då skulle bliva så fattiga att vi tvingades leva å barkbröd och små kattungar. Kanske tycker svenska folket att det är värt att offra våra söta små kattungar bara för att frkn Susegård behöver en ny saltströare, kanske inte. Det få vi se den 14 september.”


----------------------

6)

Dags att vädra i det offentliga!

Besparingar i den offentliga sektorn behövs....strukturrationaliseringen där är "long overdue"! Men.....hur skall man få politikerna och byråkraterna att inse att de måste avveckla sig själva inom många områden? Det är inte bara Länsbolagen, Rikstrafiken och alla andra helt onödiga skapelser inom kollektivtrafiken.
Det är ju deras kompisar som får gå ut och skaffa riktiga jobb om vi börjar slå ihop kommuner och hårdrationalisera bland alla statliga verk!

-----------------------


7)
Inom flygbranschen råder det högre tak än inom kollektivtrafiken!


Det fria Sverige - jo pyttsan.

Ur innehållet.

- Det finns ett klart samband mellan en god flygsäkerhet och en väl fungerande tillsynsmyndighet för luftfarten.

- För knappt ett år sedan publicerade Flygrevyn Express ett antal mycket kritiska artiklar om Luftfartsinspektionen (Lfi) och dess olika tillkortakommanden (och blev därmed av med alla annonser från inspektionen).

- För de flesta med insyn i flygbranschen framstår det som om Transjets grundare, flygkaptenen Thomas Johansson särbehandlas negativt av Lfi. Där regler kan tolkas på olika sätt sägs de alltid tolkas till hans nackdel. Det tycks till och med vara så att enskilda tjänstemän inte ens drar sig för att använda rena lögner där inget annat finns att ta till för att stoppa verksamheter som Thomas Johansson är inblandad i!

- myndighetens uppenbara klumpighet. Ingen hänsyn togs heller till den så kallade proportionalitetsprincipen som säger att myndigheters ingripande ska stå i proportion till följderna av ingripandet.

- Rädda för att säga sin mening, rädda för att bli citerade och rädda för repressalier!
Det bästa som kunde hända vore om Arne Axelsson ersattes med en bättre chef, säger en flygbolagsdirektör till Flygrevyn Express. Får vi citera dig på det, frågade vi.
Nej för tusan! Arne är en dålig ledare, men en farlig fiende. Ska man vara kvar i den här branschen går det inte att stöta sig med honom...

- Det finns således all anledning att titta närmare på myndigheten - och det ska vi göra! Vi välkomnar därför dig som har något ytterligare att berätta. Med tanke på den allmänna rädslan i branschen för att stöta sig med inspektionen vill vi påminna om att din identitet som uppgiftslämnare är grundlagsskyddad.



Luftfartsinspektionen behövs !?
Har vi den luftfartsinspektion vi behöver? skriver Flygrevyn Express redaktör Bo Sehlberg i en kritisk artikelserie som startar idag. Sehlberg granskar inspektionens arbetssätt med utgångspunkt från hanteringen av olika flygföretag och flygplatser liksom hur myndigheten hanterar ekonomiska frågor.

I den första artikeln som publiceras här konstateras att flera av branschens ledande personer är rädda för att kritisera inspektionens ledning och att företag och flygplatser råkar illa ut av en onödigt "fyrkantig" hantering i organisationen. Det finns ett klart samband mellan en god flygsäkerhet och en väl fungerande tillsynsmyndighet för luftfarten. Om detta är världens alla flygsäkerhetsexperter rörande ense.

I Sverige är det Luftfartsinspektionen som är tillsynsmyndighet och chef för verksamheten är Arne Axelsson. Administrativt och ekonomiskt sorterar Luftfartsinspektionen under Luftfartsverket och dess generaldirektör Lars Rekke, men i frågor om flygsäkerhet är inspektionen underställd regeringen. Kopplingen mellan verket och inspektionen har länge kritiserats av branschföreträdare som ser tydliga risker för jäv och "kamratkorruption". En delning mellan det affärsdrivande verket och myndigheten har diskuterats, men längre än så tycks inte viljan räcka. Kanske tvekar politikerna inför ytterligare en generaldirektör, men det har också talats om en gemensam inspektion för samtliga transportslag. En idé som kan verka lockande för ekonomer, men som knappast leder till ökad flygsäkerhet på samma sätt som en dedicerad inspektion kan göra.

Möjligheten till en kommande överstatlig organisation inom EU kan eventuellt vara ett annat skäl för politikernas tvekan.För knappt ett år sedan publicerade Flygrevyn Express ett antal mycket kritiska artiklar om Luftfartsinspektionen (Lfi) och dess olika tillkortakommanden (och blev därmed av med alla annonser från inspektionen). Våra artiklar initierades framför allt av Lfi:s perfida behandling av flygbolaget Transjet och av den byråkratiska fyrkantighet som präglade hanteringen av ärendet. Ingen hänsyn togs till de tusentals resenärer som onödigtvis strandsattes utomlands, till den omfattande kapitalförstöringen eller till den resebyrå som - liksom flygbolaget - tvingades i konkurs genom myndighetens uppenbara klumpighet. Ingen hänsyn togs heller till den så kallade proportionalitetsprincipen som säger att myndigheters ingripande ska stå i proportion till följderna av ingripandet.

Flygdriftsingenjören Bo Wiklund har därför lämnat in en JK-anmälan mot inspektionens hantering av ärendet och hos Justitiekanslern funderar man nu som bäst på hur man ska hantera anmälan. Sannolikt kommer flera anmälningar att lämnas in och skadeståndsanspråk i mångmiljonklassen att resas mot inspektionen, så ärendet är ingalunda avslutat. För de flesta med insyn i flygbranschen framstår det som om Transjets grundare, flygkaptenen Thomas Johansson särbehandlas negativt av Lfi. Där regler kan tolkas på olika sätt sägs de alltid tolkas till hans nackdel. Det tycks till och med vara så att enskilda tjänstemän inte ens drar sig för att använda rena lögner där inget annat finns att ta till för att stoppa verksamheter som Thomas Johansson är inblandad i!Men nästan lika allvarligt är inspektionens oförmåga att ta till sig kritik och lyssna på marknaden - "kunderna" - och på de egna anställda! Detta faller tillbaka på ledningen och ytterst på högsta chefen, Arne Axelsson som endera inte förstår eller känner till stämningarna inom de egna leden och på marknaden. Vi kan efter ett stort antal intervjuer och kontakter konstatera att folk bokstavligt är rädda för Luftfartsinspektionen! Rädda för att säga sin mening, rädda för att bli citerade och rädda för repressalier!- Det bästa som kunde hända vore om Arne Axelsson ersattes med en bättre chef, säger en flygbolagsdirektör till Flygrevyn Express.

Får vi citera dig på det, frågade vi. - Nej för tusan! Arne är en dålig ledare, men en farlig fiende. Ska man vara kvar i den här branschen går det inte att stöta sig med honom. Detta är mycket illavarslande. Inom organisationen påstås stor del av arbetstiden gå åt till "revirpinkande" och interna maktstrider. Uppenbarligen finns det betydande samarbets- och samordningsproblem inom myndigheten som Axelsson inte förmår att rätta till. Samtidigt far ansvarskännande medarbetare illa eller "går i väggen" och blir utarbetade, utan att Axelsson i tid ser till att avdela nödvändiga resurser. Själv har han en omvittnat hög arbetskapacitet och kanske är det den han använder som måttstock på vad han förväntar sig av omgivningen.

Per Töörn, förbundsdirektör i Svenska Flygföretagens Riksförbund har inget stort förtroende för Axelssons chefsegenskaper: - Han har ingen aning om vad som försigår inom hans fögderi!

Ytterst fungerar inte chefsskapet och man har svårigheter att rekrytera rätt människor. Arbetsplatsen betraktas inte som intressant av professionella människor och det är för mycket revirpinkande.Lfi är delvis avgiftsfinansierat och delvis finansierat med skattemedel. Det är Arne Axelssons uppgift att övertyga de som sitter på skattkistan om Lfi:s behov. Men det är uppenbarligen lättare att höja avgifterna för inspektionens kunder än det är att böja på huvudet inför förvaltaren av våra gemensamma tillgångar. Så har inspektionen till exempel snart slagit ihjäl stora delar av den näring de är satta att övervaka. Låt mig ge ett litet exempel, luftvärdighetsavgifterna för de kommersiella ballongföretagen höjdes med 572 procent (!) i år (från tidigare 1800:- till nära 11 000:- per ballong).

Registreringsavgiften för nya större ballonger - sådana som de kommersiella företagen använder för att kunna hålla lägre temperatur i höljet och för en ökad säkerhetsmarginal - höjdes från tidigare några tusenlappar till 31 000:- per ny ballong! Erik Nyberg är VD och ägare i Ballongfirman Far & Flyg som är ett av de tre största kommersiella ballongföretagen i Sverige (totalt finns cirka 10 kommersiella ballongflygföretag i landet) har omkring 25 personer engagerade i verksamheten under säsongen. Cirka 15 000 passagerare flyger med ballong varje år så rörelsen är inte obetydlig även om den inte fyller samma transportbehov som den övriga flygnäringen.-

Vi har köpt tre nya ballonger till årets säsong och de nya registreringsavgifterna kan vi knappast hantera. Någon konsekvensanalys har inspektionen inte gjort. I värsta fall tvingas vi att flagga ut de nya ballongerna till engelskt register - då tjänar Lfi mindre än de gjort tidigare! Samtidigt har de bestämmelsemässigt höjt kraven med nya BCL D2.4. Till exempel fordras nu samma fysiska status av ballongflygare som av övriga trafikflygare, med krav på Class 1 Medical - vilket ger en ökad kostnad på 6 000:- per år för varje pilot! Behöver jag påminna om att alla försäkringsbolag också höjt sina premier? Då vi ringer Kerstin Lindblom - avgiftsansvarig på Lfi - berättar hon att de just i dag (!) beslutat att klassa alla ballonger i en och samma viktklass. En tröst för Erik Nyberg vars nya ballonger därmed "bara" kommer att kosta 19 000:- (per styck) att få upp i luften.

En betydande sänkning från aviserad höjning - men en oerhörd prisstegring räknat i såväl procent som kronor jämfört med tidigare tariffer. -Vi hade missat att ta hänsyn till att några ballonger väger över två ton. Detta gäller även veteranluftfartyg som nu också kommer att klassas i en enda viktklass. Varför dessa stora höjningar?- Våra kostnader hos SHK (Statens Haverikommission) har vi beslutat att täcka med luftvärdighetsavgifterna, så det blir så här. Vi kommer att återkomma till Luftfartsinspektionens märkliga prispolitik, Att granska ett nystartat flygbolag med fyra tunga flygplan i jumboklass lär till exempel kosta dubbelt så mycket som att granska samma bolag om det i stället har tre maskiner, enligt uppgift till Flygrevyn Express. Vi talar om skillnader på flera hundra tusen kronor.

Vi kommer också att återkomma till Transjetärendet i en eller flera separata artiklar. Vidare ska vi försöka beskriva de uppseendeväckande turerna runt Lapplandsflyg som "ramlat mellan stolarna" hos Luftfartsinspektionen. Flygbolaget som fyller femtio år i år bedriver helikopterflygning VFR med 7 helikoptrar, har egen JAR-145 godkänd underhållsverkstad, stabil ekonomi och anses allmänt som ett av landets mest välskötta flygbolag - men saknar för första gången på femtio år tillstånd för passagerarflygning! Tillståndet skulle ha varit klart i januari - genom Lfi:s schabbel har det ännu inte kommit (!) men hos bolaget hoppas man nu på en snar lösning inför turistsäsongen.Vi ska berätta om hur Lfi lovar runt och håller tunt. Om spelet bakom kulisserna med tjänstemän som gör egna hemliga agendor, som använder den privata hemfaxen för att uppmana folk att anmäla flygbolag - till sin ordinarie tjänstefax osv. Om den irritation som finns på näraliggande Luftfartsverket. Om fyrkantighet och oförmåga till anpassning vilket bland annat leder till att de minsta flygplatserna får securitykostnader på 500:- per passagerare!

Vi kommer i en serie artiklar att granska Luftfartsinspektionens verksamhet där ledstjärnan för ökad flygsäkerhet tyvärr tycks vara att omöjliggöra flygverksamhet genom höjda avgifter, bokstavstolkningar av regler och paragrafrytteri. Arne Axelsson har ett förflutet som kvalitetsansvarig hos Saab och var tidigare ansvarig för "electrical wiring" hos Boeing vid konstruktionen av Boeings 747 (en merit som kan tyckas tveksam efter TWA-haveriet) men har ändå inte lyckat få till en bra kvalité hos luftfartsinspektionen. Trots att där finns många dugliga personer har myndigheten fått svidande kritik vid två internationella och en nationell sk audits för brister i organisationen och verksamheten. Det finns således all anledning att titta närmare på myndigheten - och det ska vi göra!

Vi välkomnar därför dig som har något ytterligare att berätta. Med tanke på den allmänna rädslan i branschen för att stöta sig med inspektionen vill vi påminna om att din identitet som uppgiftslämnare är grundlagsskyddad. Vill du inte framträda med namn lovar vi full anonymitet. Är det så illa med inspektionen som vi tyckt oss förstå är det en angelägen uppgift.


Nå, Damer och Herrar inom kollektivtrafiken, när får vi se dylika artiklar i den Svenska kollektivtrafik skrifterna, med samma instinkt till att skapa en saklig sanning i grumlet runt makt och pengar slöseriet som Länsbolags reformen har lett till?


----------------------------------


8)

Varför IT-projekt misslyckas och vad du som enskild bussägare kan göra för din egen webside / hemsida som ökar intresset utan att det kostar något.


Computer Sweden, Sveriges största och mest betydelsefulla IT-tidning skriver varje vecka om projekt som har misslyckats eller som har gått över budgeten. Samtidigt kan framtida potentiella misslyckanden urskiljas mellan raderna i de många pressreleaser som skickas ut avseende nya projekt. Om vi ser tillbaka i tiden hade Vinnova, verket för innovationssystem, i november 2001 en hearing om beställarkompetens inom IT. Bakgrunden var att bara fyra av tio IT-projekt fick den kvalitet som planerades från början. Endast två av tio blev klara i tid. Tre av tio slutfördes aldrig. Mer än hälften av projekten kostade 190 procent mer än beräknat. Bland beställare fanns ett utbrett missnöje med leverantörer som inte levde upp till förväntningarna. Uppenbarligen har vi inte lärt oss av våra misstag.

Med bättre leverantörer på marknaden är det stor risk att det faktiskt är beställaren själv som förstör sitt IT-projekt. Även om leverantören har ett stort ansvar är det nu dags att sätta fokus på beställarkompetensen. Med hjälp av denna kommer troligen de dystra siffror, tex som redovisades av Vinnova, klart att förändras till det bättre.


Här kommer en liten kommnetar av Toni;

Så här kan du förbättra din hemsida!

Snart sagt varje bussbolag har sin egen hemsida! Det är bra! Problemet är att du finns i en broschyrhylla som har ytterligare 50 miljoner siter under .se domän och några miljarder bland andra domäner som .com., .net., .org. och alla nya domäner.

Många av bussbolagen finns på orter som ingen känner till, inte ens i Sverige.
Ett bra sätt att öka intresset på din sida är att du letar igenom alla som har en webbsite som finns i din närhet, och lägg dem som länkar under din site. Informera dessa och ber dem göra motsvarande att dom lägger din site under länkar hos dem.
Detta ökar intresset på sökmotorn dels på din site samt dina kollegors siter, och kom ihåg att du ber din webbmakare att under ”titel” och ”head” lägga till olika rubriker som namnen på exempelvis hotell, gästgivaregårdar, hembygdsmuseet och allt annat som knyter till din byggd. Du gör din egen site en bra tjänst och du gör ett bra arbete för din hembygd utan att det kostar ett enda öre för någon.
Internet är ett bra bevis på att gemensamt gör man bättre, syns mera!


Med detta önskar jag alla en stillsam söndag den 14:e september.

Eder tillgivne

Toni Schönfelder

Tel 0034 616 421 085
Fax 0034 966 69 81 58
mailto toni@schönfelder.com


faxless cash advance faxless cash advance<>

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.