Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in DeutschBäste läsare,

i detta nummer av mitt Newsletter kan du läsa att svenska elit journalister tillhör det fifflande landslaget, vidare handlar det om ett kommande blodbad som startar med trafiken mellan Stockholm och Göteborg.
Expressbussensdag utan kraftfullt stöd från berörda trafikbolag, Ryanairs VD Michael OLeary läxar upp SAS och anser hela managementet borde sitta i fängelse, Stagecoach som krymper och så skriver jag om SLTF och forskarpengar och mycket annat som håller dig vaken till nästa Newsletter.1) Det stora blodbadet!

2) Släng inte forskaranslag i svarta hål som till SLTF!

3) Hönshjärnor!" anser Ryanairs VD Michael OLeary om SAS

4) Svenska journalister simpla fifflare lika giriga!

5) OBS året är 2004 och SJ ledningen har kommit fram till anpassa trafiken till kunderna för att få mer trafik, lysande analys!

6) Insändare 3 st.

7) I egen sak!

8) Stagecoach krymper kostymen!=======================================0

1)

Det stora blodbadet!

För första gången kommer det att bli billigare att flyga än att åka tåg och buss mellan Stockholm och Göteborg

För första gången är det billigare att flyga än att åka tåg mellan Sveriges framsida och Huvudstaden. Det vi erbjuder kunderna är till och med billigare än buss. För att inte tala om hur mycket lägre pris vi har gentemot dagens flygpriser. Det är på tiden att det erbjuds ett prisvärt alternativ mellan Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter. Genom att sälja de billigaste biljetterna via Internet kan vi erbjuda extremt låga priser, säger Maunu von Lüders, VD för Nordic Airlink

De billigaste biljetterna säljs endast över Internet.

Nordic Airlinks lägsta pris är därmed nästan 50 % lägre än de 495 SEK som den planerade låprisaktören Fly Me aviserat. Fly Me har aviserat att starta Göteborg - Arlanda under första kvartalet 2004.
Därutöver flyger SAS och Malmö Aviation på sträckan Sto - Got.

Nordic Airlink som ägs av Finnair jagar nu SAS efter att SAS gick in på Finnairs hemma marknad med sitt flygbolag man äger i Estland.

Det är svårt att inte hålla med Ryanairs VD Michael OLeary som längre fram har synpunkter på SAS. Startar man ett krig borde historien lärt alla att man aldrig kan kontrollera utgången.
Kampen mellan SAS och Finnair är inget nytt den blossar upp då och då och har gjort så i årtionden. Vad SAS byråkrater alltid har underskattat är den finska SISU mentaliteten, att slå sönder Finnair är dömt att misslyckas på alla sätt. Man kan ekonomisk skadeskjuta Finnair men mer än så är lönlöst och nu ser vi Finnairs motattack, igen.
Ingen blir vinnare, det blir enbart förlorare och frågan är om Malmö Aviation överlever kommande priskriget mellan Finnairs - Nordic Airlink och SAS.
Sedan har vi det nybildade Göteborgsföretaget som väntar på flygtillstånd, Fly Me som vill starta upp sin trafik mellan Göteborg och Stockholm under de mest olyckliga omständigheter, kan vi snart lägga ytterligare ett flygbolag till handlingarna. Vad som förvånar mig, är hur det kan vara möjligt få fram 9.000 aktieägare som satsar nära miljarden kronor i ett bolag som inte har en vettig affärsplan, annat än ett lågpris som budskap. Längre fram kan du läsa vad jag anser om enögda bolag!

Det kom ett e-mail från Stockholm,
Kul att Du uppmärksammade expressbussdagen. Jag håller fullständigt med om att det var för lite hallå om det i media. Det stora problemet när man arrangerar ett sådant evenemang är som alltid PENGAR. Förutsättningen är att gå + - 0 och allt skall finansieras av eventuella bidrag från monter och seminariers inkomster. It´s hard.
Intresset från "Expressbussbolagen" är väl inte jättestort, utan man får locka.

Där satt den, dagens busschefer har inte lärt sig nåt under alla årtionden, det är samma monopolister som alltid suttit vid rodren. Prioriteten sätts att bevaka sin egen trafik och göra livet surt för konkurrenter har skapat en oligopolistmarknad. Att fundera i banor som att skapa NY trafik som kommer alla till godo, konkurrera med komfort med vilket man vinner nya kundkatogorier är lika främmande idag som för 20 år sedan. Har man sin huvudmarknad i Småland eller Dalarna struntar man i det kommande blodbadet, det berör väl inte min verksamhet?

Det vällovliga försöket av Cityterminalen tillsammans med BR skapa uppmärksamhet kring ett folkligt resande är dömt att misslyckas ifall inte näringen är med och stötta det hela. Slutligen blir ett vältänkt projekt inte bättre av att man inte har råd att engagera proffs som vet hur man arrangera en dylik tillställning – årligen – och hitta budskapet som mediat nappa på.
Att sälja billiga bussbiljetter är inget bärande budskap eller något en redaktör hoppa i glädje av redaktionsstolen.
Att Nordic Airlink däremot säljer flygbiljetter mellan Sthlm och Götet för en kostnad lägre än Expressbussen och X2000 kommer ge dem spaltmeter i mediat. Det är ett tydligt budskap som berör många!

Om man bara har ett enda budskap – lågt pris – är man ointressant hos mediat samt hos kunden på alla sätt och dessutom blir den egna verksamheten ytterst ekonomisk sårbar.
Blodbadet mellan Stockholm och Göteborg är bara början på fler sträckor.
Fler destinationer kommer snart att beröras, att tro man sitter säkert i orubbat bo, är alltid ett första steg till förlust även om man är kung i Småland, även dessa har tid till tid fallit från tronen när man trodde man satt som säkrast.
När får vi chefer som är värt namnet?
Och ni herrar redaktörer som besökte express bussens dag, ni märkte förståss ingenting, inget ovanligt? Det var som vanligt, inga andra media representanter av dignetet på plats, ett budskap i den egna tidningen som bara andas minsta lilla kritik, nejdå, det gäller att fluma med buss etablissemanget annars får man inte vara med vid köttkvarnen..
Klarspråk är ett ord som gått förlorat, istället gäller ordbajseri.


=======================================


2)

Släng inte forskaranslag i svarta hål som till SLTF!


Håkan Lans, vårt världsberömda uppfinnargeni, är ett exempel på att leta i världsarkiven. Han bläddrade i världsforskningens arkiv och sammanställde bit för bit olika forskarrön till epokgörande innovationer. Uppgiften kommer från honom själv!

Forskningsprojekt som finansieras via skattsedeln bör grundas på förväntad samhällsnytta. Vilken samhällsnytta får man av kunskap om big bang och svarta hål?
Det svenska systemet har utvecklats fel.
Kravmaskinens värsting förutom SLTF är Lena Torell, som agerar i en tveksam dubbelroll. Som styrelseledamot i Ericsson hotar hon med utflyttning om inte regeringen ger tre miljarder i forskningsbidrag och SLTF är missnöjd med statens anslag och tar forskningen av vaddå i eget regi.
Frågan kan aldrig upprepas för ofta, vad exakt är det SLTF skall finansiera och till vilken nytta inom forskning? Det SLTF söker eftersom man själv är utan all sakkunskap kan man enkelt finna och ladda ned från Internet. Allehanda skolor, universitet från många länder där man lagt ned samma menigslösa forskning på något som varje chef med minsta lilla fingerspetsgefühl för den business man satt sig att sköta borde ha i ryggmärgen. Och har man inte det borde man skyndsamt söka ett annat arbete.

Får jag påminna om att SLTF och medlemsföretagen inte har ett öre i egna pengar, alla till förfogande medel kommer från en och samme skattebetalare.
Så länge vi vanliga får leva med ert monopol är ni skyldiga att hålla i varje krona och inte hitta på nya argument för att göra av med mer.

Samtidigt blir Lena Torell i sin iver en djup chikan för Iva, där hon är vd. Iva har ett synnerligen gott renommé som akademi för Sveriges samlade ingenjörsvetenskap. Att låna ut sin prestige som megafon åt halvt utblommade börsföretag är ett obetänksamt övertramp.

Vad är samhällsnyttig forskning? Det är svårt att finna någon relevant koppling mellan big bang, svarta hål och samhällsnytta. Drivs den medicinska forskningen helt av humanitära skäl, eller grundar den sig på en förväntan om att människor ska bli sjukare och sjukare?
Drivkraften är naturligtvis ett bättre och hälsosammare liv och för forskaren i slutändan en bättre personlig ekonomi.

Forskare är sällan uppfinnare och därför leder merparten av forskningen endast till rapporter för universitetens arkiv något som förmodligen alla tusentals utredningar för SLTF, enskilda länsbolag, kommuner, kommunförbundet och landstingen trafik utredningar mött samma öde.
Till en sammanlagt svindlande kostnad?

Det skulle säkert vara oerhört stimulerande om forskaren redan från början kände sig som den tändande gnistan i en trestegsraket som leder till uppfinning-entreprenörskap-samhällsnytta.
Ingetdera av detta uppfyller SLTF med bihang.

Håkan Lans, vårt världsberömda uppfinnargeni, är ett exempel på detta. Han bläddrade i världsforskningens arkiv och sammanställde bit för bit olika forskarrön till epokgörande innovationer.
Det är något vad jag oförtröttligt pläderar för, vill SLTF och medlemsföretagen ha någon specifik fråga utredd så finns den på nätet, klar och färdig bara att ladda ned.

Hela västvärlden har samma beteende mönster, folk skall till arbetet på morgonen och på eftermiddagen hem igen. Ett enkelt data program löser alla dessa frågor ifall man vill vara sofistikerad.

Det yttersta målet; att den nyfikenhet som driver forskaren blir omvandlad till nytta. Samhällsnytta!
Sverige har ett innovationssystem som med de allra bästa motiv finansierats med statliga medel under lång tid. Sedan Stu startades på 1960-talet har systemet utvecklats till ett oöverskådligt virrvarr som lär ha kostat skattebetalarna 200 miljarder kronor utan påtagliga resultat. Tvåhundramiljarder kronor, man kan bara gråta över detta slöseri med skattebetalarnas pengar.

Vinnova, Nutek, Sic, Industrifonden och ett 50-tal skattefinansierade aktörer har under ständiga omorganisationer utvecklat sin oförmåga till ständigt nya inkompetensnivåer.

Eftersom systemet saknar insikt om innovationsprocessens behov och förutsättningar finns det inget hopp om förbättring. Uppfinnarnas egen organisation Suf har dessutom finansierats via, och hämtat delar av sina styrelser ur, samma inavlade system.

Eftersom de flesta börsföretag är sprungna ur innovationer är det naturligt att börsen där den svenska staten är den störste ägaren finansierar innovationssystemet i form av lån och inte i form av bidrag!

Inför ett innovationscourtage, sätt upp ett mål som inom en tioårsperiod förädlar till:
10 000 levebrödsföretag.
1 000 småföretag med 10-50 anställda.
100 medelstora företag med 500 anställda.
10 börskometer.
1 supernova.

Inget av statens intäktställen kan ge ett större utbyte, eftersom det innebär:
- Ständigt stigande skatteunderlag.
- Fler människor i meningsfullt arbete.
– Invandrarna integreras naturligt med utvecklingens behov.
– Innovationscourtaget återförs till börsen genom ökad vitalitet i näringslivet.
– Omvandling av forskningsresultat till lönsamma innovationer ger en välfinansierad nytändning åt forskarsverige.

En klok innovationspolitik inverkar på nationens välstånd hundratals år i framtiden. Att börsen skriker och hotar med nationens undergång är förutsägbart och kortsiktigt.
Att börsen som kontrolleras till merparten av statens olika fonder, ändå gormar är i sig uppseendeveckande.
Att Sverige går under ifall man avvecklar SLTF, på denna saga tror bara deras bundsförvanter och språkröret Trafik Forum.
Vi andra tror på fri etablering verksamheter som bygger på tillgång och efterfråga samt en riktad forskning som ger ekonomiska resultat för årtionden framöver till hela folkets gagn.==========================================

3)

Hönshjärnor!" anser Ryanairs VD Michael OLeary om SAS

"Inget som SAS gör är intelligent. Ledningen kan inte ens lyckas göra vinst fast de tar ut de högsta biljettpriserna i Europa. Det är helt otroligt."

" SAS och Braathens har funnits skyldiga för en priskartell så sent som under de senaste 12 månaderna. Snacka om bovar. Släng dem i fängelse. De har blåst alla invånare i Skandinavien på hutlösa överpriser i över 60 år nu.

Ledningen på SAS är hönshjärnor

"Hönshjärnor!" Ryanairs VD Michael OLeary går till attack mot SAS-ledningen. Det är en tidsfråga innan Lufthansa tar över", säger han till Dagens Industri.
Förlusttyngda SAS pressas onekligen hårt av den ökade konkurrensen från lågprisbolagen.

I samband med presentationen av den senaste delårsrapporten refererade SAS-ledningen med Jörgen Lindegaard i spetsen genomgående till snabbväxande Ryanair som en "low service airline." Men Ryanairs VD Michael OLeary är inte den som duckar för en passning:

"Ryanair tar mindre betalt från passagerarna, är punktligare och har färre inställda avgångar än SAS. På vilket sätt är det "low service?"


Läsar kommentar A)
Följande kommentarer hittade jag från läsarna:
Det är uppfriskande att höra O´Leary tala klartext och visa att man är en bättre företagare utan en massa skattemiljoner i ryggen.
Det är allmänt bekant att konkurrens är bra för konsumenten. Detta har nu även SAS upptäckt. Alltför sent försöker de krypa ur sin skyddade verkstad.
Jag minns ännu med obehag den snorkiga attityd SAS hade mot sina skinnade passagerare när jag i slutet av 60-talet började flyga regelbundet.

--------
Kommentar B)
Här har vi en insnöat revisor som inte fattat någonting?
Om vi istället skall diskutera ett företags överlevnad så tror jag att det bara är en tidsfråga innan Ryanair lämnar in en konkursansökan.

Det säger sig självt att en flygning med alla dess kostnader för löner, service och underhåll av planen samt div avgifter för flygplatserna inte kan betalas med nästan 0:- kr och ändå lämna vinst till bolaget.

Alla vi som kan något om ekonomi och bokföring förstår att man genom olika åtgärder kan såväl mörka som framhäva olika siffror i redovisningen beroende på vad man vill att folk skall tro. Exempel saknas definitivt inte, Enron, Skandia, Worldcom.... och många fler.

Det är väl bara att hålla till godo så länge som det håller.

Men SAS skulle må bra av att hålla lite rimligare priser, och då menar jag inte att man ska sänka priserna med några 10-15 % utan här krävs att man gör sitt yttersta och försöker att nå en nivå på 50% sänkning, självklart inom ramen för den korrekta och lagliga formen av bokföring.


Kommentar C)
Åså….. kommer en kommentar till revisorn som är vilse?
Höga priser har ju uppenbarligen inte hjälpt företag som Swissair och Sabena att överleva; ej heller har det räckt för att ge t ex SAS ett överskott i verksamheten.
Det är nog bra att kunna bokföring, men affärs- och marknadskunnande är viktigare.
Bara för att du inte förstår affärsidén, behöver bolaget inte vara en KK-kandidat!

( SAS har en sammanlagt förlust de sista tre åren som överstiger 20 miljarder kronor, under samma tidsperiod har Ryanair närmare 10 miljarder kronor i vinst och praktisk taget inga skulder på sina flygplan )


Kommentar D)
Om du spenderar en halvtimma på följande uppgifter kommer du snart att kunna se på ämnet med viss kunskap i bagaget:
Öppna Ryanairs senaste årsredovisning samt kvartalsrapporter, och använd dina gedigna bokföringskunskaper. Jämför sedan med dito för de traditionella flygbolagen. Du kommer att bli förvånad över kvaliteten i Ryanair.

Ta sedan en titt över Atlanten på Ryanairs förebild, Southwest Airlines. Följ deras utveckling sedan 1970-talet. Sedan kan du göra samma övning med Virgin Blue i Australien för de senaste 2-3 åren, en monopolist-/oligopolistmarknad som historiskt präglats av liknande maktmissbruk som Skandinavien (av Qantas).
Lycka till!
Jonte


Att vara enögd!

Jag skulle vilja sammanfatta faran med att vara enögd, den som har en affärsplan med bara ett enda argument – LÅGPRIS - är risken stor för en förtidig kollaps. Folk strömmar till för att prova, men snart växer kraven och förväntan på produkten stiger. Har bolaget inget annat svar än ett lågpris går verksamheten sakta mot ett slut.

Just nu är det lågprisflygbolagen som står i fokus, enbart under året 2004 förväntas det enligt bankanalytikerna att ett 10 bolag upphör sin korta men intensiva verksamhet eller att aktieägarna skjuter till nytt kapital.
Det finländska lågprisbolaget Flying Finn har bara flugit i nio månader, men redan nu vacklar bolaget. Skulderna uppgår till närmare 55 miljoner kronor till bland andra SAS och de finländska luftfartsmyndigheterna. På grund av det oklara ekonomiska läget gäller trafiktillståndet bara till och med februari. I måndags tillträdde bolagets tredje VD, vars första åtgärd blev att ansöka om företagssanering för att skydda verksamheterna.

Lågpris är visserligen ett värdeladdat ord, men det krävs mer än så, Easyjet och Ryanair är två bra exempel på bolag med ett lågris säljargument gjort mer av det, det man har gjort är att öka effektiviteten på användandet av flygplanen, har en enhetlig flotta med plan vilket spar miljoner på underhållet, inga flashiga glashus och en administration som bara omfattar det nödvändigaste. Båda bolagen har en aggressiv marknadsföring där man profilera sina verksamheter till olika kundsegment. Produkten förändras för att möta olika kundkatogorier, tom platser som man alltid har och vilket man vet om lång tid i förväg under vissa perioder på året skänker man bort för att attrahera nya kunder tillsammans med stora tidningar samt kommersiella TV – radio kanaler, för att få mesta möjliga uppmärksamhet.

Sterling är ett för oss alla ett välkänt bolag som genomgår en stor förändring, från att varit ett anonymt bolag är man på väg att hitta en profil. När man lanserade nästan gratis flyg till Italien för att möta Ryanair så var det ett bra exempel på misslyckat marknadsföring. Ansvariga personer borde ha i sin analys varit på det klara med att Ryanair kommer att lansera Italien från Sverige, varför ett smartare sätt hade varit för Sterling att med tidningen Expressen ( det är medvetet just Expressen) skapa nåt kul som gynnat tidningen och Sterling där Expressen garanterat på löpsedlarna annonserat budskapet samt haft med dagligen i veckor Italien erbjudandet med olika budskap.
Nu verkade det hela som om man togs på sängkanten och under paniken kastade ut ett nästan gratis pris som likt ett fyrverkeri varade i några minuter!
Vinnaren på Italien är Ryanair! Med 40.000 bokningar och förskott betalda biljetter.

Vi har vidare Braathens som SAS tog över som konkursbo men som det är i den stora nordiska ankdammen skall fina ägare skyddas från konkurser och aktieägarna i SAS får ta smällen för att skydda Norges Redaretablissemang ett bolag idag helt utan profil, vi har motsvarigheten i Sverige när SAS tog över Linjeflyg för att rädda huvudägaren Wallenbergarna från ett flygbolag i konkurs. Så har vi Maersk Air som varken är det ena eller det andra. Bolaget ägs av Danmarks mäktigaste industriman med förmodligen ett av världens bäst skötta Linje Rederier, äger Danmarks oljefält i Nordsjön och mycket annat, att sköta ett flygbolag är långt svårare varför bolaget lider av att managementet byts ut stup i kvarten och ersätts av folk som tidigare varit i SAS skyddade värld, när dessa får möta den krassa verkligheten slutar det hitintills alltid med ett fiasko varför cirkusen fortsätter med nya chefer som kommer och går, ett sådant bolag är inte enkelt att få på fötter. Den Nordiska marknaden
har fler motsvarigheter och så länge SAS är rekryterings basen kan det bara går åt skogen.

Ryanairs VD Michael OLeary har nog mer rätt än han kan ana, med framgång som Ryanair, Easy Jet, Air Berlin och många fler står för, tvingas flygbolagen i Norden till en radikal förändring och en marknadsanpassning där man skapar trafik i en fri konkurrens, det är detta som saknas helt inom Bussbranschen och framför allt bland SLTF medlemsföretagen. När kommer denna insikt?


==================================


4)

Svenska journalister simpla fifflare, lika giriga!

Svenska Public service-korrespondenterna i Washington D.C. i USA betalar ingen skatt.
De använder ett kryphål i lagen, avslöjar tidningen Resumé.
Genom att kräva att de jämställs med statligt anställd personal kan de åtnjuta den skattefrihet som tillkommer dem som arbetar och bor i den amerikanska huvudstaden och får lön från "non profit organizations".

I Sverige hävdar de emellertid motsatsen, det vill säga att de inte är statligt anställda. Detta för att undvika att inkomstskattelagens skattskyldighet för offentliganställda.

Så här berättar en tidigare Washingtonkorrespondent:
- Alla korrar och de flesta chefer visste att vi i D.C. var "the lucky gyus" som slapp skatt.
På korreträffarna brukade de kasta notan till oss. Å andra sidan tjänade jag 425 000 kronor på att slippa betala skatt i varken USA eller i Sverige.

Sveriges Radios styrelseordförande Ove Joanson är välmedveten om skatteflykten. Det var nämligen han som av en tillfällighet hittade kryphålet i lagen när han var SR-korrespondent i USA.
Andra som valde att följa i skattesmitarnas fotspår är K G Bergström, Anders Carlgren, Lisa Carlsson, Staffan Ekendahl, Lars-Gunnar Erlandsson, Staffan Heimerson,
Ove Joanson, Lennart Lund, Lars Moberg, Folk Rydén, Bert Sundström, Morgan Olofsson, Cecilia Uddén, Lars Weiss, Marcus Ölander.
Källa: Resumé

TS kommentar, flera av dem är nära allierade till vp och merparten till s.
Kan någon tittare - lyssnare tar dessa personer på allvar framledes?========================================


5)

OBS året är 2004 och SJ ledningen har kommit fram till anpassa trafiken till kunderna för att få mer trafik, lysande SJ!

SJ försöker att bättre anpassa utbudet av tågresor efter kundernas efterfrågan och därmed öka resandet.
En av de sträckor som vi tittat närmare på är Karlstad-Göteborg”, säger Jan Kyrk, produktchef på Regionaltrafiken i SJ. ”Det finns bra förutsättningar för att köra tåg här om man skapar en attraktiv produkt.=================================6)

Insändare 1)

Hej Toni!

Det var ett utmärkt förslag med "Made in European Union from the country of Sweden ...
Tyska tidningen Die Welt yttrade sig likadant om förslaget att slippa "Made in
Germany" som i Sverige.

Jag kom ihåg att Tetrapaks chef (han heter Lüdeking) från fabriken i
Hochheim nära Mainz blev dömd för mutbrott under 80-talet. Så det är inte någonting nytt när det gäller Tetrapak.


--------------------------------

Insändare 2)

Det en insändare!
Den gamla chefsstilen är förbrukad - Likformigheten måste bort
Den gamla chefsrollen tillför ingenting till den nya generationen. Det behövs ett nytt chefskap som baseras på kompetens och förmåga – inte på vilka nätverk som finns eller på hur girig man är. Det enda som kan rädda de svenska företagen är den massiva pensionering som vi står inför, skriver Robert Vangstad, marknadschef på Mobeon.
Skandiachefernas dåliga omdöme är spiken i kistan för en hel generation chefer med dåliga värderingar. Girigheten har tagit över. De kommer aldrig att lyckas rekrytera den nya generationens toppchefer med gott omdöme, god etisk grundsyn och humanismen som ledstjärna.
Det nya chefskapet måste baseras på kompetens och förmåga - inte på vilka nätverk som finns, att ha gått på "rätt" skolor eller ha "rätt" utbildning. Likformigheten måste bort, för att skapa förutsättningar för det nya, det oväntade och konstruktiva.

Att vara en bra chef är att vara en bra medmänniska som fokuserar på resultat.
80-timmarsveckor för sakens skull är inte längre "häftigt", det är dålig planering och bristande förmåga att delegera. Tidsstudiemän och detaljerad kontroll av arbetstider tillhör gårdagen, det viktiga nu är att leverera resultat i stället för tid.

Arbetsplatsen som institution och kontrollinstans är passé, medarbetare arbetar där de är mest produktiva och bidrar till resultatet.

Den nya tidens chefskap kräver andra förmågor, som kan arbeta med målstyrning och uppföljning, coachning och driva igenom förändringar med engagemang.
Personligen har jag redan valt. Att tacka ja till en chefskarriär med målet att någon dag bli vd. Jag har samtidigt valt andra värden i mitt liv, där chefskapet innebär fokus på vilket resultat jag levererar snarare än på hur många timmar jag är på min arbetsplats.

Robert Vangstad
Marknadschef, Mobeon AB
studerar till en Executive MBA
vid Warwick University, England

--------------------------------

Insändare 3)

Pernila Ström , debattör ( från Smedjan.se)

Vi behöver en djupare diskussion inte bara om mer pengar, utan också om hur resurserna används….

Heja, Anders Björck!
.
Landshövdingen Anders Björck har alltså varit i mackel med ordningsmakten. Polisen i Uppsala gillade inte att få sig tillsagt vad den borde och inte borde göra under nyårsnatten. Landshövdingen uppträdde olämpligt, menar polisen. Landshövdingen föreföll berusad.
Jag tror inte för ett ögonblick att Björck var berusad. Antagligen var han bara heligt förbannad. Säkert hade han skäl att vara just det. Och förmodligen uppträdde han ytterst olämpligt. Vi är många som har anledning att vara tacksamma mot honom för detta.
Vi diskuterar nämligen alldeles för lite vad polisen gör och inte gör. Polisbristen gäller inte bara pengar. Den gäller i stor utsträckning hur polisen använder de resurser som den har till sitt förfogande. Ju mer jag själv har sett av polisens arbete, desto missmodigare har jag blivit över dess förmåga att prioritera.
Demolerat hem
En god vän fick under julen sitt hem fullständigt demolerat och nerblodat vid ett inbrott. Besökaren var en tidigare bekant, som familjen en gång fungerat som stödpersoner för, men som senare hade spårat ur i missbruk och droger. Mannen hade nyligen släppts ur fängelset i förtid. Där hade han avtjänat ett straff sedan han svårt misshandlat en av familjemedlemmarna.
Vännen och hans familj hade nu tack och lov inte varit hemma när mannen kom på nattligt besök – kanske i jakt på pengar, kanske för att tacka för senast. Polisen grep senare mannen i vännens bil, av en lycklig slump eller möjligen för att han varit så påtänd att han kört på fel sida av vägen. Bilen var stulen, var anmäld stulen i samband med inbrottet. Men ändå släpptes mannen efter en id-kontroll.
Polisen gjorde ingen koppling mellan bilen, inbrottet och den sönderslagna villan. Polisen gjorde heller ingen koppling mellan mannen i den stulna bilen som suttit i fängelse för att han svårt misshandlat en människa med ett ganska ovanligt efternamn och den stulna bilens registrerade ägare som också bar detta efternamn.
Polisen gjorde ingen koppling över huvud taget.
Polisen tycks bara alltför sällan göra det.
Mannen släpptes. Något skydd för den utsatta familjen – som under rådande förhållanden var måttligt roade av tanken att bo hemma – kunde polisen inte erbjuda. Helgerna fick vännen och hans familj tillbringa inhysta hos andra vänner i en trång innerstadsvåning.
”Egendomsutjämning”
Liksom alltför många andra olycksbröder och -systrar har jag råkat ut för inbrott och den lika obehagliga som kränkande upplevelsen att få mitt hem genomsökt – jag vill nästan skriva besudlat – av främmande människor. De har rotat igenom mina papper, tömt mina lådor, grävt bland mina kläder, slitit upp sängar och rivit ner hyllor. De har stulit stort och smått. Och de har försvunnit med personliga tillhörigheter som i bästa fall kunnat rendera dem några ynka hundralappar hos hälaren, men som var ovärderliga och oersättliga som minnesbärare för mig.
Jag har med lika delar primitiv ilska och djup förtvivlan mött poliser som slött oengagerat sett sig kring, tagit några anteckningar och i stort sett ryckt på axlarna med en kommentar om ”egendomsutjämning”. Och jag har därefter insett att ärendet för deras del var avslutat i samma stund som polisbilen backade ut från garageinfarten.
Jag har råkat ut för bilinbrott och krossade bilfönster mitt på blanka dagen på högtrafikerad gata i Stockholms innerstad. Jag har suttit i vad som kändes som en halv evighet i väntan på att gravt ineffektiva polistjänstemän skulle bli klara med pekfingervalsen och kunna ta emot min anmälan – en anmälan som jag tvingas till för att försäkringsbolaget så krävt, inte för att någon längre väntar sig att den ska leda fram till någon polisiär insats eller ens polisiär ansträngning; fallet blir nedlagt i samma stund som det är mottaget.
Och jag har därefter avstått från fler anmälningar, svalt förtreten över ouppmärksamheten och den flinka ficktjuven och i stället köpt en ny mobiltelefon, en ny klocka, eftersom det ändå skulle ha kostat mig mer i tid än vad jag skulle kunna få i ersättning.
Lurpassande på fartsyndare
Jag borde väl hoppas att jag bara varit särskilt olycksdrabbad. Men jag tror dessvärre inte att mina erfarenheter är så värst avvikande från andra storstadsbors, bilägares och husinnehavares.
Därför förstår jag till fullo Anders Björcks vredesutbrott en nyårsnatt i Uppsala. Därför är det bara med uppbådande av den yttersta självbehärskning som jag själv lyckas betvinga lusten att göra en livsfarlig u-sväng och göra mig skyldig till grov missfirmelse av tjänsteman när jag – och det alltför ofta – ser polisbilar ligga i lurpass med radarkameran för att plocka fartsyndare på bred, torr och dubbelfilig 110-väg. Hur kan man över huvud taget med hedern i behåll ägna sig åt att lugga folk på pengar och körkort för att de kör i 130 på motorvägen samtidigt som polisen klagar över att man inte har ordentligt med resurser för att göra utryckningar och eller för utredningar av inbrott? Vad är det för chefer som kommenderar ut sina underlydande på sådana uppdrag när verksamheten lämnar så stora blottor i övrigt?
Själv vill jag inte se fler passiva poliser, vill inte se mer loj ineffektivitet. En ordentlig tidsanvändningsstudie skulle säkert ge många, många nyttiga uppslag. Vi behöver en djupare diskussion inte bara om mer pengar, utan också om hur resurserna används: om hur polisen arbetar, när den verkligen arbetar. Kanske behövdes det en vredgad landshövding för att få fart på den debatten.
Så heja, Anders Björck!============================================

7)

I egen sak!

Det kom ett e-mail där personen ifråga ställde en rak fråga till mig, varför gör du alla förbannade?
Bäste läsare, jag gör de personer förbannade som leker med våra skattepengar vilka sätter sig på upphöjda positioner och tvingar oss genom olika lagar som dessa driver igenom hos aningslösa politiker i riksdagen, lagar som förpliktiga oss medborgare mot vår vilja att finansiera ett gigantisk slöseri med skattemedel till vars nytta kan ifråga sättas.
Jag gör övriga läsare förbannade som inser att dom är med och betala något som dom aldrig kunnat drömma om.
Med andra ord ingen är glad, alla är förbannade? NEJ så är det inte, ovanligt många kontaktar mig och uttrycker sin tacksamhet för att någon orka rota fram idiotierna. Kom ihåg, jag kan bara återge frågeställningar som jag har ett brinnande intresse för, hur det är ställt för övrigt i samhället kan jag bara spekulera, att något är i grunden fel, det är uppenbart när pengarna som vi alla betalar, mest av alla på hela jordklotet inte räcker till längre, där regeringen inte för att den vill utan tvingas till att skuldsätta folket mot deras vilja, men vad göra när man har skapat ett system som är självgående och
Ropen på mer pengar kommer från överallt, pengar som inte finns. Samtidigt som ingen är beredd att backa frivilligt eller ställa frågan, vad är felet, hur kan mitt fögderi struktureras om, komma till rätta med ineffektiviteten, vad kan vi gemensamt göra åt slöseriet som mer och mer liknar svindleri.

Därför borde alla berörda vara glada, glada över få ta del av orsakerna till sjukdomen, sedan krävs det sjukdomsinsikt och en vilja att förändra.

Från ett U-land till en välmående Industrination!
Det var med visioner hos miljoner att förändra Sverige från ett u-land i början av 1900 talet till en välmående Industrination, nu är det dags att skapa ett brett underlag i befolkningen som vill värna om det man har byggt upp. Därför skall de som har som mål eller omedvetet bidrager med att rasera välståndet hängas ut.

Detta kan göras på många sätt, jag gör det på mitt sätt.
Du kan göra det på ditt sätt.

Huvudsaken är att något görs överhuvudtaget, det är faktisk en medborgerlig skyldighet.
De personer eller media som försvara slöseriet med skattemedel med de mest intellektuella utformade krav, är en fara för hela samhället.
Eller som Pernilla i ovanstående artikel uttrycker det:
…och förmodligen uppträdde han ytterst olämpligt. Vi är många som har anledning att vara tacksamma mot honom för detta!
Jo då Pernilla, jag är en sådan person i mångas ögon som uppträder olämpligt störande, för jag är så erbarmlig trött på alla medjamsande, ryggdunkande, ryggradslösa personer stöpta i en och samma form som fått för sig att dom äger sanningen och är något förmer oss vanliga knegare.

Inom vår bransch är BR ett bra exempel, ett exempel på när, tvingad till tystnad tar över, det är inte korrekt eller fint att ifrågasätta en avsaknad av kompetens. Ett förbund som styrs av ja sägare, där åtskilliga inte vill ha en förändring då detta kan störa deras inpinkade revirer. Därför kan Claes Olofsson med följe driva vidare ett förbund med korta framgångar för egen räkning och en bransch som stadigt går mot sin egen undergång. Historien är full av dylika exempel, men att läsa sin historia är idag förbehållet ett fåtal, då det för flertalet gäller att överleva från ena till andra dagen.
Därför har mina snart 13.000 abonnenter en fördel, de kan läsa om eländet svart på vitt, varför alla är förbannade hoppas jag, fast av olika orsaker och är glada över detta.
Visa ditt förakt mot BR genom att lämna förbundet, ju fler som gör det, destu snarare blir det en förändring där också!

====================================

8)


Stagecoach krymper kostymen! Kallar det för konsolidering.

För några år sedan förvärvade Stagecoach med 30,6% bussbolaget Road King Infrastructure i Hong Kong. Det var ingen hejd på utsikterna och lönsamheten skulle upp.
Förra året sålde man Hong Kong City bus och i USA lämnade man US Coach med avsevärda förluster samt en chef från England som ertappades med byxorna nere på en bordell med ett fängelsestraff till följd.
Martin Griffiths, Stagecoach group finance director, förser börsen med flum uttalanden som att ge följande hål i huvud kommentar, genom försäljningen kan Stagecoach koncentrera sig på sin huvudsakliga verksamhet eller som han uttrycker det: It will allow management to focus on our core bus and rail businesses in the UK, North America and New Zealand. Ja, grattis Martin, varför förvärvade man i första ledet verksamheterna för att förlora pengar? Det är inte bara inom SAS dom finns i lika hög grad inom Stagecoach som kört upp aktieägarna de sista åren med flera bluffar.
Det är inget självändamål att bli störst om man inte har kontroll över verksamheterna eller ett erforderligt management.

===============================


Till sist!

Det har tillkommit några fler läsare sedan sist, tack och välkomna.
Vill du vara med och väcka dina vänner med ett Newsletter där det kommer raka budskap, opolitiska som visar ett ofattbart slöseri med skattemedel och så lite matnyttig information främst något som berör kommunikationer. Lägg till dina vänners KORREKTA e-mail adress genom att klicka på rätt link högst upp, svårare är det inte.
Har du intressanta inlägg – välkommen med förslag till mig.


Soliga och mycket varma hälsningar

Eder tillgivne
Toni Schönfelder

Tel 0034 616 421 085
Fax 0034 966 69 81 58
mailto:toni@schonfelder.com

faxless cash advance faxless cash advance<>

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.