Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
 
Newsletter Varning Schönfelder nr 23 den 14 juni 2004  
 
 
================================  
 
Boka nu din resa till RDA workshop bara för buss och researrangörer. Följ med till ett späckat program och trevliga kollegor att utbyta erfarenheter eller lära känna dem på pulsen under lugnar former.  
Avresa den 1 augusti 2004. Klicka på denna länk för att boka dig.  
1.240 i dubbelrum inkl allt eller 1.700 kronor i enkelrum.  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
 
================================  
 
 
Bäste läsare  
 
Bidragskarusellen till järnvägen där ca 1 miljon kronor i timmen går av dina skattepengar dag som natt till en järnväg som visserligen behöver rustas upp, vilket dock inte är samma sak som att bygga orimliga projekt vilka får till resultat att befintlig järnväg får stå efter, satsningar som aldrig kan bli annat än ett svart ekonomisk hål. På denna länk kan du se hur miljonerna rullar….. http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=ny  
Länken kommer från flygtorget http://www.flygtorget.se/nyheter/index.asp  
 
Åtskilliga har hört av sig och undrat om vi kan göra en motsvarande för länsbolagen.  
Det ska vi! Bara lugn. I princip är det att 4 dubbla hastigheten på snurran!  
 
Efter regn kommer solsken! Nu skiner solen åter över Stockholm, i dagarna blev det publikt att Martin Rosborg blir ny turistchef för Stockholm.  
Välkommen Martin, Stockholm kunde inte få en bättre chef!  
Se mer längre fram i detta Newsletter.  
 
I fredags var jag på väg från Alicante norrut på motorvägen under drygt en timme som jag färdades mötte jag ett pärlband av bussar, minst ett hundratal, på väg till Portugal och EM-fotbollen! Sverige – Bulgarien 5 – 0 vilken kanon start eller Frankrikes vinst på övertid med 2 –1 mot England, det blir ett spännande EM.  
 
Turistbussar från olika länder där man inte beskatta ihjäl en näring, inte reglera sönder näringen. Därför har man råd att köpa fräscha, moderna, nya avgasrenade fordon, vilken härlig syn för ett busshjärta! Bussarna är av senaste årsmodeller med vågade och spännande design. På en parkeringsplats med bro över motorvägen tog jag en titt på ett par bussar, man kan ju inte låta bli. Flera av bussarna hade en liten hjälpmotor som drev Air Condition anläggningen under ståtiden så slapp man tomköra motorn, en hade solceller som laddade batterierna över hela taket för att hålla igång AC:n, vilket kan behövas i stekande sol +30C.  
 
Utvecklingen står inte still med andra ord.  
 
I söndags den 13 juni 2004 var det Europa val, 340 miljoner människor har haft möjligheten att gå till val, världens näst efter Indien största val händelse.  
Valresultatet är ett mått på hur mycket kunskap man har om EU. Att däremot endast dryga 45,4% av alla inom EU som hade möjligheten att rösta gjorde det, är ett allvarligt bekymmer.  
 
Det krävs mycket utbildning hur EU fungera och hur det är tänkt att fungera i framtiden, men hitintills har bara bakåtsträvarna fört fram sina synpunkter, övriga partier lyser med sin frånvaro i debatten, en örfil om något är valresultatet i Sverige mot alla borgerliga partier.  
 
Läser att sprit och smockan är en del av svensk kultur och att därmed skulle vara salongsmässigt, kunde man läsa för några dagar sedan.  
Vi tillhör supbältet anser Dramatens chef Staffan Valdemar Holm enligt ett utdrag längre fram i detta Newsletter.  
 
Slöseriet med skattemedel i Oslo är avslutat, nu skall bara skattebetalarna betala deltagandet från Sverige som var större än förväntat, med nästan uteslutande folk från bidragstagar gänget där man under festliga former träffades att diskutera den svenska och nordiska nedgången av kollektivtrafiken. Festen är över borde mötet haft som rubrik, nu följs den upp av ett nytt i Göteborg och denna gång med BR som glad deltagare.  
 
Det är samma gäng som träffas igen, i vad mån det är nödvändigt vet väl ingen, inom branschen sker inget annat än att det blir mindre pengar att leka med vilket förhoppningsvis leder att länsbolagen tillsammans med landstingen läggs ned.  
 
Miljösatsningarna vilket är en första klassens humbug, där alla lurar varandra och de mindre företagen får betala medans de större hämtar kompensation från olika svenska institutioner. V + mp förskingrar Sveriges skattebetalares pengar genom oheliga politiska uppgörelse, det är svårt att se att någon av alla genomförda och beslutade förordningar leder till vad man gör gällande, däremot är det ingrepp i den personliga friheten och ett slöseri med skattepengar utan motsvarighet.  
 
Det hade varit kul om man tvingade Arriva och Connex redovisa varifrån pengarna man kör bort varje år kommer ifrån, (en slags pengar upphovsredovisning av bolagens rörelsekapital) och då menar jag hela kedjan ända bort till lurendrejeriet i Irak under Saddams härjningar där franska statsföretag var de som snodde en bra bit av alla oljemiljarder som skulle ha gått till FN:ns food for oil till Irakiska folket och nu istället slussades in i det franska statsföretag systemet förutom en och annan miljard som fastnade hos medlare, agenter, diplomater, tjänstemän etc.  
 
Transparency, en fristående organisation mot korruption, tillsammans med Världsbanken har en färdig rapport vilken kommer att avslöja hur sjuk vår värld är! Det var den tidigare också, med en viktig skillnad, att idag kan allt avslöjas genom all ny teknik. Pengar kranen till Arriva och Connex börja dras åt nu när det är stopp på tillförseln till moder, moder, moder, moderbolaget.  
 
Det är inte mycket som stämmer vad dessa företag gör, man slirar med redovisningar som i fallet med Nattågstrafiken till Norrland som i ”fri konkurrens” genom ett dumpingavtal med Rikstrafiken tog trafiken från ett minst lika sjukt Tågkompaniet som finansierades med skattemedel för att lugga SJ på trafiken som i sin tur under generationer luggade ohejdat skattebetalarna.  
 
Vad sysslar Näringsdepartementet med? Jo man inrättar ett Rikstrafik så att man slipper alla uppvaktningar, som chef till Rikstrafiken tillsätter man förmodligen den minst lämpade kandidaten men politisk helt korrekte genom politiska finter. Snart inser man misstaget efter att miljonerna rullar ut och huvudlösa beslut, då byter man plats med SIKA chefen som är den som förser regeringen med uppgifter som sällan visar sig vara rätta!  
 
Å du, är du förvånad över att dina skattepengar snurrar iväg? Ta en titt till och 4 dubbla hastigheten så har du inkluderat länsbolagen, Rikstrafiken, SIKA och allt annat som inte behövs, men väl håller tusentals medarbetare och konsulter under armarna!  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=ny  
 
 
Välkommen till ett nytt Varning Schönfelder.  
 
Vill du att dina vänner skall få ta del av ett och annat hårresande, så bara klicka på länken ovan och lägg till din väns e-mailadress – kolla noga att den också är korrekt!  
 
==============================  
 
I detta Newsletter kan du läsa följande  
 
1) Välkommen Martin Rosborg  
 
2)Fylla och slagsmål vardag på Dramaten  
 
3) Vi ska utveckla nattågskonceptet, säger Connex  
 
4) Med statistik kan allt bevisas,Är det något som svensk turism inte behöver så är det en fånig debatt om hur man ska mäta turismstatistik.  
 
5) GLOBALT DATABAS-NÄT SKA KOLLA SVENSKA USA-RESENÄRER  
 
6) Lite skvaller från logistik mässan i Göteborg  
 
7) Insändare Den (o)moraliska välfärdsstaten  
 
8) Nytt elak Virus härjar på nätet  
 
 
 
=============================  
 
Välkommen Martin Rosborg, ett bättre val kunde Stockholm och Sverige inte få.  
Stockholm Visitors Board, huvudstadens turistbyrå, har fått ny chef, Martin Rosborg.  
Äntligen har Stockholm fått en turistchef värt namnet!  
Det är också en stor vinst för hela Sverige.  
Martin är mannen som om någon som kan medverka till att lösa turistbussarnas problem en gång för alla i Stockholm, han känner väl till turistbussarna betydelse inom turism.  
Något som förespråkarna på Gatukontoret inte gör och menar att turistbussarnas ekonomiska betydelse för Stockholm är marginellt!  
Tänk om, vi haft ett BR med krut, och fått alla bussföretagen bakom sig och under 14 dagar vägrar köra till Stockholm nöjen och Teatrar. Då skulle det bli drag under galoscherna med stöd från Stockholms kulturknuttar som du kan läsa mer om nr 2 i detta Newsletter, där man slåss och super, helt svenskt!  
 
============================  
 
2)  
 
Fylla och slagsmål vardag på Dramaten  
 
Kvinnomisshandel, krogbråk, rattfylleri och drogmissbruk.  
"Dramaten har blivit ett dårhus", säger en källa till Expressen.  
En person med god insyn i huset sedan snart 50 år konstaterar:  
Det är ett ledningsproblem. Tidigare hade du starka chefer. Bergman, Josephson, Strandberg. De kunde sätta stjärnorna på plats, hålla dem tyglade. Nu har det blivit ett dårhus där nere, säger han.  
Dramaten är inte skild från svenska samhället. Vi har en annan alkoholkultur än i andra länder. Sprit och smockan är en del av svensk kultur.  
Vi tillhör supbältet.  
.....försvarar sig Dramatens chef Staffan Valdemar Holm.  
 
===============================  
 
3)  
 
 
Vi ska utveckla nattågskonceptet inför Botniabanans öppnande, säger Olof Eriksson, Connex men vågar inte lova nya vagnar i tågen  
Hela artikeln på denna länk  
http://www.nsd.se/index.php?artikel=117121&option=1  
Lågprisflyg ger tågtapp  
Connex skulle sälja 50 000 fler resor när de tog över nattågstrafiken från Tågkompaniet. Så blev det inte.- Vi har tappat till lågprisflyget i Luleå och Umeå, säger Olof Eriksson, Connex Tågs verkställande direktör.  
 
Tonis kommentar:  
Connex är en verksamhet som snart går mot sin ända i Sverige som i flera andra länder, det är min fasta övertygelse. Ingenstans där det råder fri trafik klara man sig, det är endast i hel eller halvreglerade delar av världen där man lyckas, därför för att man inte kan mäta vad kunderna anser och i fall där man vet struntar man i det hela! I hela västvärlden pågår det en avreglering i allt fler branscher, kollektivtrafiken tillsammans med sjukvården har varit undantagen. När pengarna överallt sina så tvingas även de mest varmblodiga kommunister och reglerare att backa från sina ståndpunkter, det finns inga mer pengar! Punkt och slut, vad vi nu ser är dinosaurierna inom kollektivtrafiken och bihangen som sprattlar och ropar på pengar som inte finns, er tid är ute! Lika bra att ni inser det hela, istället för att slösa med skattebetalarnas pengar på vanvettiga möten som Oslo, Göteborg och andra vore det bättre att ni funderade hur man kan minska skatteuttaget och tillåta inom ramen vad lagen tillåter privata företag köra allt vad tygen håller utan bidrag! Det vore kreativt.  
 
===========================  
 
4)  
 
Med statistik kan allt bevisas,Är det något som svensk turism inte behöver så är det en fånig debatt om hur man ska mäta turismstatistik.  
 
 
I förra numret av resFLEX kunde man läsa en debattartikel om svensk  
turismstatistik av Leif Aronsson, Turismens Utredningsinstitut samt ett  
genmäle från Lars Paulsson Resurs AB.  
 
Med statistik kan allt bevisas. Verkligheten inom svensk turism känner  
turistföretagen bäst till. Den verkligheten är en ren katastrof och med ökad  
konkurrens från de nya EU-änderna har det inte blivit enklare för Sverige.  
Leif Aronsson är nog den person i Sverige som har mest kunskap om svensk  
turism och turismstatistik, tyvärr skulle jag förmoda att hans uppdrag och  
beroendeställning begränsar honom när det gäller att redovisa hur illa det  
verkligen är ställt med svensk turism.  
Han ger exempel på hur snabbt turismen kan utvecklas, t ex i Dubai och snart  
även i Qatar när man skapar en färdplan och satsar målmedvetet.  
 
När Lars Paulsson raljerar över den positiva utvecklingen i  
Mellanöstern och frågar sig om Aronsson räknar truppförflyttningar som  
turism, då har man nått ett lågvattenmärke i debatten.  
 
Leif Aronsson har sedan länge försökt göra svenska politiker uppmärksamma på  
krisen inom svensk turism. Om statistiken ska räknas enligt SCB eller WTTC  
är en mindre fråga när svensk turism utkämpat ett eget 30-årigt krig som  
fört oss till en jumboplats inom europeisk turism.  
Här har alla arbeta mot varandra, försökt sno skattepengar till sina  
hopplösa projekt och tryckt broschyrer som landat direkt i papperskorgen.  
Allt medan den lokale turistchefen tillsammans med ett lag glada politiker  
rest på skojiga studieresor.  
 
Det är inte min sak att tala om för turistnäringen hur man ska fylla  
Sverige med turister men låt mig ge ett aktuellt scenario som kanske en  
²professionell marknadsanalytiker² som Lars Paulsson kan ge ett svar på.  
I Arjeplog har man sedan 15 år fullt av besökare under vintern, visserligen  
inte traditionella turister utan biltestare, men i statistiken syns dom som turister.  
Men under hela sommaren står hotellen i princip tomma.  
Under perioden 1970-90 var här däremot massor av bussresenärer, på väg till eller från Nordkap med GDG Continentbus. Hur ska vi få tillbaka turisterna till Arjeplog och Sverige?  
Det är frågan.  
 
Är det något som svensk turism inte behöver så är det en fånig debatt om hur man ska mäta turismstatistik.  
 
Toni Schönfelder  
 
 
================================  
 
5)  
 
 
GLOBALT DATABAS-NÄT SKA KOLLA SVENSKA USA-RESENÄRER  
 
Det amerikanska "Department of Homeland Security" valde häromdagen Accenture som leverantör för ett nytt, gigantiskt datasystem som på fyra sätt ska kontrollera personer som besöker USA. Bland annat handlar det om att utföra "profilering" och bakgrundskontroller av besökare långt i förväg, och att flytta ut USA:s gränser till nya "virtuella gränser" på ambassader och konsulat i andra länder. Där ska också biometrisk inläsning av blivande resenärers kroppsegenskaper ske.  
 
Ordern på denna utökade version av kontrollsystemet "US-Visit", som redan tagits i bruk i en begränsad form, kan vara värd så mycket som 10 miljarder dollar. Utvecklingsarbetet ska pågå fram till 2014. Även svenskar kommer att utsättas för de utökade kontrollerna, eftersom de gäller alla besökare (även från länder vars medborgare slipper visum).  
 
USA-resenärer ska kontrolleras fyra gånger: Före avresan, vid ankomsten, under vistelsen i USA och när de lämnar landet. Redan i oktober i år ska 211 amerikanska ambassader och konsulat runtom i världen börja registrera biometriska data från blivande USA-resenärer. Det handlar i början förmodligen om digitalt registrerade fingeravtryck och digital registrering av ansiktsformen (för att bereda marken för identifiering i USA med hjälp av kameror med automatisk ansiktsigenkänning). Längre fram kan dock även andra former av biometri komma att användas, såsom inscanning av ögats iris och inspelning av röstprov, enligt officiella upphandlingsdokument.  
 
 
===============================  
 
6)  
 
Lite skvaller från logistik mässan i Göteborg  
 
A)  
Svenska Wilson blir holländskt. Därmed försvinner också det sista stora privatägda speditions- och logistikföretaget ur svensk ägo.  
 
Köpeskillingen anges till ca 2,35 miljarder kr eller ca 257 miljoner euro. Köpet ska finansieras med egna likvida medel.  
Holländska post-, express- och logistikkoncernen TPG NV, ägare av expressbjässen TNT, köper Wilson Logistics Group från Nordic Capital  
 
 
B)  
 
Det största förhandsaviserade dragplåstret till årets Logistik & Transports mastiga konferensprogram var Mölnlycke Health Cares koncernchef Finn Johnsson, även styrelseordförande i AB Volvo och Wilson Logistics.  
 
Men konferensprogrambladets lovande frågor om Sverige idag ska kunna överleva som industrination med hjälp av till exempel begåvade logistikupplägg, och vilka krav som då kommer att ställas på logistiken, förblev obesvarade.  
 
I stället råskällde Johnsson i 30 minuter på det sjuka svenska samhället, där sjukdomsinsikt saknas hos majoriteten av folket. Han krävde att offentlig vård måste ersättas av privat, att medborgarna måste taga ansvar, att löneskillnaderna måste öka, att man måste skapa mångfald, ej enfald, osv. Det var mycket bättre förr, nämligen i början av seklet, hävdade Johnsson, då det fanns en gemensam vilja att skapa bättre villkor med ett sällsynt bra klimat för innovationer som kom enskilda människor till del  
 
C)  
 
Vägtrafikskatteutredningens förslag att höja dieselskatten med 50 öre litern år 2005 kan leda till att utflaggning av fordon och företag påskyndas. Det säger Transportindustriförbundets vd Stefan Back i ett uttalande.  
 
D)  
 
Messing: Vi har för många hamnar, ja – men...  
"Ja, vi har för många hamnar. Jag skulle inte ha något emot att formulera en tydlig statlig hamnpolitik, för vi har faktiskt ingen sådan. Men jag undrar om de kommunala hamnarna vill ha en sådan."  
 
Green Cargos vd Jan Sundling insköt att Godstransportdelegationen (i vilken Sundling sitter) snart skulle hjälpa regeringen att peka ut noder och stråk och hamnar:  
"Och det kommer inte att vara 53 stycken..."  
 
 
E)  
 
Kilometerskattesystemet kostar minst 800 Mkr att införa  
 
Införandet av ett svenskt kilometerskattesystem (KATTen) för tung lastbilstrafik av den modell som nyligen redovisades i Vägtrafikskatteutredningen kommer att kosta mellan 800 Mkr och 1 miljard att införa. Till detta kommer driftskostnader av systemet på minst 30 Mkr om året.  
Ett centralsystem komplett med utrustning bedöms kosta 300 Mkr i investering samt 30 Mkr per år i utvecklingskostnad och reinvestering. Till detta ska läggas minst 525 Mkr för utrustningen i alla lastbilar.  
Systeminvesteringen på 300 Mkr omfattar all nödvändig utrustning för vägavgiftssystemets drift som ligger utanför fordonet. Nödvändiga komponenter är bland annat servrar, databaser, kommunikationsutrustning och (de)krypteringsutrustning.  
 
Centralsystemet med tio personer kostar ca 7 Mkr per år.  
 
==================================  
 
7)  
 
Insändare  
 
Den (o)moraliska välfärdsstaten  
 
av Fredrik Segerfeldt, medarbetare i Svenskt Näringsliv  
 
Här följer en liten katekes med de fem främsta invändningarna mot en stor välfärdsstat. Argumenten är kanske inte nya, men de ses sällan samlade kort och koncist.  
Att den offentliga välfärden så som den är utformad i Sverige i dag håller på att krackelera rapporteras det allt oftare om. Tecknen blir allt tydligare. Globalisering, demografi, planstyrning och mastodontiska byråkratier med oförmåga att leverera får uppmärksamhet. Men ytterst sällan diskuteras den moraliska aspekten kring den generella välfärden. Debatten om framtidens välfärd måste kompletteras med en etisk rättvisediskussion.  
”Välfärden” brukar rättfärdigas med en rad olika argument:  
· Vi ska minska klassklyftorna genom rättvis omfördelning  
· Välfärden måste vara generell, annars kommer stödet för den att undergrävas  
· Välfärden har växt fram i demokratiska processer  
· Människor behöver trygghet  
· Människor lever inte som de bör, därför bör vi politiker i demokratisk anda påverka dem med ekonomiska styrmedel.  
Frågan är om dessa argument verkligen håller.  
 
1. Rättvis omfördelning  
 
Fakta är följande: 82 procent av all offentlig omfördelning går från en individ till samma individ över tid. Detta är ett teoretiskt resonemang som tar tid att smälta, men det är faktiskt så. Jag upprepar det därför: Drygt fyra femtedelar av de kronor som du betalar i skatt till omfördelning i form av transfereringar (bidrag) och offentliga tjänster (vård-skola-omsorg) tillfaller dig själv. Uppgiften kommer från statens egna utredningar och är inte ifrågasatt som faktum i något läger. Det är dock mycket konstigt att uppgiften inte fått större uppmärksamhet. Den visar med allra största tydlighet att det inte finns någon som helst logik i att motivera den generella, offentligt finansierade och producerade, välfärden med att den går ut på att ta från de rika och ge till de fattiga. Det finns helt enkelt ingen grund för påståendet. Skatterna och välfärden går ut på att ta från de medelfattiga och ge till de medelrika, det vill säga samma människor.  
 
2. Bara generell välfärd får folkligt stöd  
 
När de konfronteras med ovanstående faktum brukar den generella välfärdsstatens försvarare replikera med följande: Om välfärden inte är generell, det vill säga om inte medelklassen (dit många LO-medlemmar väl får räknas in) också får del av välfärdens håvor, kommer de inte att vilja dela med sig av sitt välstånd till de fattiga. Detta argument brukar också accepteras av de flesta. Men vänta nu, vad säger de egentligen? Staten måste alltså ta mer än hälften av mina resurser ifrån mig för att sedan ge dem tillbaka, för annars kommer jag inte att vilja dela med mig till mer behövande. Detta resonemang säger en hel del om statens syn på människan, människors syn på rätt och fel och förmåga att göra fria och etiska val. Staten menar att dess moral och givmildhet vida överstiger dess medborgares. Medborgarna måste mutas för att stödja en viss politik.  
 
3. Välfärden är demokratisk  
 
I detta sammanhang är det mycket viktigt att påpeka att staten tar våra resurser ifrån oss med våld som sista utväg. Det kan kännas som ett tillspetsat påstående, men det är faktiskt så att om du inte betalar in dina skatter kommer ordningsmakten hem till dig med vapen i hand och tar dina tillgångar ifrån dig. Detta får vi inte glömma när vi diskuterar den generella välfärden.  
Svaret på detta brukar vara att det kallas demokrati, och i rättsstater måste staten ha våldsmonopol. Det kan man hålla med om, men det är ju just eftersom den har monopol på bruk av lagligt våld som statens inflytande och makt över mig bör begränsas.  
Det stora problemet med ett demokratiskt våldsmonopol som styr över mer än hälften av våra resurser är att vi medborgare, trots att regering och riksdag beslutar om tusentals frågor som påverkar våra liv, bara har en röst vart fjärde år. En röst – tusentals beslut. Det är enda gången jag över huvud taget kan påverka vad mer än hälften av det jag producerar ska användas till. Staten bestämmer när och enligt vilka villkor jag ska få tillbaka mina resurser, som staten har varit tvungen att konfiskera för att jag ska dela med mig till de fattiga. Är det rättvist?  
Låg mig belysa med ett exempel: om jag väljer att ha mina barn på dagis används skattefinansierade subventioner för att betala för dagisplatsen. Men om jag hellre vill vara hemma med mina barn får jag inga subventioner. Jag kanske är socialdemokrat i de flesta frågor, men vill ändå vara hemma med mina barn. Och en röst på socialdemokraterna är en röst på fortsatta dagissubventioner. Det finns helt enkelt ingen utväg. ”Demokratin” är alltså inget som helst försvar för den generella välfärdsstaten  
 
4. Människor behöver trygghet  
 
När man trängt välfärdskramare så här långt i resonemanget brukar de ta fram tryggheten som ett sista halmstrå. Då kan man ställa en kort motfråga: Varför måste staten försäkra mig mot arbetslöshet och sjukdom, när jag själv får försäkra mitt liv och mitt hus? Är det värre att bli och sjuk och arbetslös än att bli av med liv och hus?  
De 82 procenten som tas ifrån dig och pytsas tillbaka till dig när och hur det passar makten, består i hög utsträckning av skola och pension, det vill säga en tjänst och en transferering som vi konsumerar när vi inte har någon inkomst av tjänst. Men betyder det att det är rätt att konfiskera mina pengar?  
Arbetarrörelsen brukar hävda att arbetsgivaravgifter, och därmed pensionsinbetalningar, har tagits av löneutrymmet. Alltså är pensionsinbetalningar lön vi avstått för att de ska administreras av det offentliga. Frågan är då varför jag inte kan få spara till min pension själv? Varför ska det överlåtas till en offentlig byråkrati, som starkt begränsar de möjligheter jag har att själv göra val?  
 
Hur är det då med skolan? Tja, det vore väl ganska logiskt om man köpte den tjänsten precis som man köper ett otal andra tjänster i vardagslivet. Barn med resurssvaga föräldrar kan mycket väl få denna tjänst subventionerad av det offentliga (utan att det behöver märkas utåt). Och så föll även trygghetsargumentet.  
 
5. Människor lever inte som de borde  
 
Då finns det egentligen bara ett argument kvar. ”Människor gör inte de val vi politiker tycker är de rätta.” Och jag tror att det är det här som är pudelns kärna. Politikerna använder helt enkelt tomma solidaritetsargument om rättvis fördelning och trygghet för att kunna styra människors liv så mycket de bara kan. Att offentliga dagis är subventionerade, men att man inte får motsvarande pengar om man vill vara hemma med sina barn är ett tydligt tecken på detta. Människor gör inte som politiker vill och bestraffas därför. Vore det rättvisa man var ute efter, och om politikerna hade en neutral inställning till människors val av livsstil skulle föräldrar som är hemma med sina barn till exempel kunna få dra av en summa från skatten, motsvarande kostnaden för en offentlig subvention till en dagisplats.  
 
Vi har ett samhälle där vuxna heltidsarbetande får behålla ”fickpengar” som ska användas till mat och resor till Kanarieöarna, medan någon annan bestämmer över de stora utgifter som verkligen påverkar människors liv. Och denne ”annan” har vi som individer och familjer ytterst liten möjlighet att påverka. Detta är en stor omyndigförklaring av hela den vuxna svenska befolkningen, både som moraliska varelser och som individer förmögna att ta vara på sitt eget liv och göra val för sitt eget bästa.  
 
Det värsta är att Sverige, med världens högsta skatter, har allt fler som faller igenom de offentliga välfärdsnäten. Tiggare och uteliggare blir allt fler. Vi har blivit så upptagna med att administrera barnbidrag till miljonärer i Djursholm och att styra medelklassens val av livsstil att vi glömt dem som mest behöver, och förtjänar, det allmännas hjälp.  
Antingen har välfärdsstatsanhängarna inte över huvud taget tänkt i de här banorna eller också har de en människosyn som inte hör hemma i en human värld. I vilket fall som helst måste dessa fakta och resonemang föras fram i ljuset. Den generella välfärdsstaten är inte bara enormt destruktiv i ett utilitaristiskt välstånds- och välfärdsperspektiv. Den är också djupt, djupt orättfärdig.  
Mitt förslag är i stället: låt mig behålla de 82 procenten och se till att de 18 procenten används till att ge mat för dagen och tak över huvudet till dem som verkligen inte klarar sig själva, så kan jag säkert bidra med några procent till Stadsmissionen, som ändå verkar vara mycket mer framgångsrik än socialen på att hjälpa människor i verklig nöd. Jag vinner och uteliggare får mer resurser.  
Det är ytterst underligt att det inte finns någon politisk kraft i Sverige som har som ambition att fånga upp dessa tankar.  
 
 
 
=========================  
 
 
8)  
 
Nytt elak Virus härjar på nätet  
 
F-Secure varnar för e-postmasken W32/Safi.B@mm som under söndagseftermiddagen fått ökad spridning. Masken sprids i e-postmeddelanden med varierande innehåll, däribland meddelanden med svensk text, och en bifogad PIF fil med varierande namn.  
 
F-Secure Anti-Virus skyddar mot Zafi.B med uppdateringar från 11 juni 2004:  
 
[FSAV_Database_Version]  
Version=2004-06-11_01  
 
Mer information om Zafi.B finns på vår webbplats:  
http://www.f-secure.se/virus/virusinfo.asp?Namn=Zafi.B  
 
 
=======================================  
 
Boka nu din resa till RDA workshop bara för buss och researrangörer. Följ med till ett späckat program och trevliga kollegor att utbyta erfarenheter eller lära känna dem på pulsen under lugnar former.  
Avresa den 1 augusti 2004. Klicka på denna länk för att boka dig.  
1.240 i dubbelrum inkl allt eller 1.700 kronor i enkelrum.  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
 
Detta ingår i resan:  
Resa i en Volvo långfärdsbuss  
Färd över Öresundsbron  
Färja med Scandlines och en lättare måltid  
1 st Övernattning / frukost & middag på Scandic hotell i Lübeck  
2 st övernattningar / frukost på Lindner Hotell i Leverkusen  
Entre till RDA workshop  
Kvällsunderhållning samt buffe på RDA mässan  
1 måltid under vardera resväg mellan Lübeck - Köln - Travemünde  
Färja TT linjen Travemünde - Trelleborg hytt och frukost!  
Snacks och drycker på bussen  
boka NU! Klicka här,  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
 
=================================  
 
 
Med detta önskar jag alla mycket arbete och lönsamma uppdrag!  
Eder tillgivne  
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  

faxless cash advance faxless cash advance<>

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.